Hobitti: Smaugin autioittama maa

Isyyspakkaus

Bänditreenit peruuntuvat. Mitä tekee vapaailtaan varautunut isä, kun flunssa estää liikkumisenkin?

No menee tietysti katsomaan uutuuselokuvan Hobitti: Smaugin autioittama maa. Yksin. Edellisestä leffakäynnistä ehtikin kulua jo yhdeksän kuukautta, ja sitä edellisen kerran kävin elokuvissa vuosi sitten katsomassa Hobitin ensimmäinen osa.

Hobitti on niitä leffoja, jotka vetävät tietyt katsojat elokuvateatteriin joka tapauksessa, ja toisia ei saisi katsomaan elokuvaa, vaikka kuinka kehuisi. Itse kuulun ensimmäiseen ryhmään, Rouva jälkimmäiseen. Suunnataan tämä juttu siis niille, jotka näkivät trilogian ensimmäisen osan ja miettivät nyt, jaksaisiko tätä käydä katsomassa lainkaan.

Kannattaa antaa mahdollisuus, sillä tämä elokuva on ensimmäistä osaa paljon parempi.

Ensimmäisen Hobitin ongelma oli mielestäni turha naiivius, kun lastensatu oli väännetty aikuisten action-fantasiaksi. Liikaa kiperiä tilanteita ja täpäriä pelastumisia ja vieläpä laulavia kääpiöitä. Tässä kakkososassa niitä ei nähty. Laulavia kääpiöitä ainakaan. Kiperiä tilanteita oli toki, mutta jollain lailla tarina oli tässä omassa fantasiagenressään realistisempi, jos sellaista sanaa voi edes käyttää.

Tämäkin elokuva etenee paikoin hitaasti, ja paikoitellen taistelukohtaukset ovat hivenen turhan pitkiä. Toisaalta pitkiin taisteluihin on tottunut jo aiempien Tolkien-leffojen myötä, ja esimerkiksi kääpiöiden, örkkien ja haltioiden välinen taistelu yhdistettynä koskenlaskuun oli hyvin viihdyttävää katsottavaa.

Pääosin elokuva on hyvin mukaansatempaava ja jännittävä. Elokuvissa vieressäni istunut nuori nainen ei tuntunut pysyvän penkillään esimerkiksi, kun Bilbo... No jaa, ei pilata elokuvanautintoa niiltä, jotka eivät tunne tarinaa entuudestaan.

Siitä on jo aikaa, kun olen lukenut Hobitti-kirjan, mutta olen aika varma, että varsinkin tässä kakkoselokuvassa tarinaa on muutettu alkuperäisestä. Tolkienin tosifanit varmasti loukkaantuvat uudesta Tauriel-hahmosta, jota leffassa esittää Lostista tuttu Evangeline Lilly, mutta minua hahmojen lisäämiset tai poistamiset eivät haittaa. Mietin myös, olikohan Orlando Bloomin esittämä Legolas alkuperäisessä kirjassa vai lisätty vain houkuttelemaan naiskatsojia. 

Kyllä tässäkin elokuvassa pääosassa ovat Uuden-Seelannin upeat maisemat sekä digitaaliset efektit. Elokuva näyttää yksinkertaisesti upealta, ja nykytekniikalle kiitos, oikeiden maisemien, miniatyyrien ja tietokonegrafiikan välillä ei ole havaittavissa mitään eroa.

Juuri tällaisessa elokuvassa 3D pääsee oikeuksiinsa, ja lopputulos näyttää huikealta. Nyt oikeastaan harmittaa, että ne Peter Jacksonin Lord of the Rings-elokuvat on jo tehty, sillä tänä päivänä niistä saisi vielä kymmenen vuoden takaisiakin näyttävämpiä.

Ja voi vitsit, että seuraavaa Hobittia joutuu odottamaan taas vuoden.

Kommentit

Dukanette

Olen kuunnellut Hobitin pari kertaa äänikirjana, sitä kannattaa kokeilla! Oli ihan mielenkiintoinen kokemus. 

Tommi K
Isyyspakkaus

Sepä voisikin olla hauska juttu. Saako sen ladattua jostain?

Dukanette

Sitä en kyllä osaa sanoa, mutta kirjastosta varmasti löytyy. Siis tällaisesta on kyse: http://cdon.fi/kirjat/tolkien%2c_j-r-r-/hobitti_eli_sinne_ja_takaisin_(9_cd)-19230731

phocahispida

Me kuulutaan miehen kanssa ryhmään yksi. Se on vissiin perinnöllistä, sillä maanantain leffareissulle lähtevät mukaan myös miehen sisko ja veljeni. ;)

Ykkösosa oli vähän pettymys, joten kiva kuulla, että kakkososa voisi toimia paremmin!

Tommi K
Isyyspakkaus

Näin arvelinkin :) Hauskaa leffaa teillekin!

Varpu K (Ei varmistettu)

Musta kyllä ykkösosa oli parempi, ehkä juuri tuon lapsellisuuden takia, se oli vaan hauskempi ja söpömpi, mitä mun mielestä lastenkirjaan perustuvassa leffassa ei pidä ihan täysin sivuutaa. Vähän myös häiritsi se, että tässä, toisin kuin ekassa osassa, Bilbon omat kokemukset sun muu jäi tässä vähän taka-alalle, leffan nimi on kuitenkin Hobitti! Vähän liikaa keskityttiin niihin seksikkäämpiin kuvioihin ja hahmoihin... Noh anyway, nautin tästä suuresti, edustanhan tota ykkösryhmää ja vahvasti!

Ja mun käsittääkseni seuraavaa osaa saadaan venata vaan puol vuotta, eikös se ens kesänä jo ilmesty?

Tommi K
Isyyspakkaus

Juu, aika kaukana ollaan siitä lastenkirjatunnelmasta. Luin kirjan ensimmäisen suomennoksen joskus 25 vuotta sitten. Se oli nimeltään Lohikäärmevuori, siinä seikkaili Kalpa Kassinen ja kirjassa oli Tove Janssonin kuvitus. Tässä leffassa ei todellakaan olla Muumilaaksossa päinkään.

Kyllä se seuraava osa taitaa ilmestyä vasta ensi joulukuussa, ja näin kertoo myös maailman luotettavin tietolähde, Wikipedia :)

Varpu K (Ei varmistettu)

Kykenemättömänä myöntämään että olen väärässä riensin Wikipediaan tarkistamaan asian, ja siellä luki seuraavanlaisesti:

"The release for the third film was originally set for an 18 July 2014 release, but was pushed back when X-Men: Days of Future Past, was announced to be released on the same date, to directly compete with."

Mitä tästä opimme, älä kyseenalaista Wikipediaa. Se tietää kaiken.

nörtti (Ei varmistettu)

Legolas ei kuulu alkup. tarinaan :) nämä Hobitti-leffat ovat kyllä ihan mainioita mutta täysin eri sfääreissä kun verrataan LotReihin, sillä ne ovat kyllä jokaikinen täydellisiä mestariteoksia, vaikkakin 10v aiemmin tehtyä :) en usko että nykyaikaisuudella niistä olisi paljoa enempää irti saanut. Itse olen sitä ryhmää, joka ei oikein lämpene tälle 3D:lle :) no nyt tuli ikävä LotReja, pitänee joulun aikaan pistää pyörimään :) <3

t. nörtti

Tommi K
Isyyspakkaus

On näissä kyllä ihan eri tunnelma, mutta tietysti lopputulos on erilainen, kun lotrissa kolme kirjajärkälettä on tiivistetty kolmeksi leffaksi jättämällä tarinasta paljon pois ja tässä yksi melko ohut kirja on venytetty kolmeksi leffaksi. Olin itse asiassa hyvin yllättynyt, kun kuulin, että Hobittiin tuleekin kolme osaa. 

Lotr on kyllä huikea, ja extended edition vielä leffaversiota parempi, sillä siihen on mahtunut enemmän dialogia ja muita ei-niin-action-pitoisia kohtauksia.

Ja mä kyllä tykkään tuosta 3D:stä :)

Hosuli
Hömppäblogi

Joo, tuntuu aika älyttömältä, että LotR:sta tehtiin vain kolme elokuvaa, vaikka sarjan osat ovat järjettömän pitkiä. Ja nyt sitten pikkuruisesta Hobitista saman verran. Nooooh, näin se markkinalogiikka toimii. :)

Kiva kuulla, että kakkososa oli ykköstä parempi!

Melina G

Ykkösryhmää, ja elättelen toivoa päästä katsomaan tämä uusin Hobitti. Viime kerrasta onkin jo yli puoli vuotta. Mä oon aina käynyt mielelläni yksin elokuvissa, mutta Hobbitia mieskin haluaisi tulla katsomaan. Yhteinen aika ja lastenhoito ovat vain vaikeasti järjestettävissä. 

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo, leffassa voi hyvin käydä yksin, sillä eihän siellä voi juurikaan seurustella muiden kanssa. Käykää leffassa vuoroilloin ja säästäkää se yhteinen vapaailta johonkin muuhun kuten ravintolaillalliseen. 

Sanna B
Sanna B

Terveisia Uudesta Seelannista! Taalla Hobbit 2 tuli ensi-iltaan vasta tanaan. Pitaakin kayda katsomassa. Leffassa tulee kaytya ihan liian harvoin baban syntyman jalkeen. Sinkkuaikoina kavin usein yksin leffassa. Mukava istua pimeassa ja vaan nauttia.

Silkkitassu

Just luen vauvalle iltasaduksi Hobittia. Itse olen lukenut sen niin monta kertaa tai ainakin aloittanut, jos nyt en ole joka kerta päässytkään ihan loppuun saakka. Mutta kuten olen aikaisemminkin sanonut, kirja ja leffa ovat ihan kaksi eri mediaa ja tämäkin leffa on vain yhden faniporukan näkemys kirjasta. Rakastan kirjaa ja minua ei haittaa vaikka leffa ei pääsekään kirjan tunnelmaan tai että siinä on eri elementtejä. Siitä voi silti nauttia leffana.

Itse olen menossa katsomaan tämän kakkososan miehen kanssa ensi viikon keskiviikkona (Lahdessa), jotta saadaan vauvalle siksi aikaa sukulaismajoitus. Sitä odotellessa!! 

Tämä ykkösryhmään kuuluva nainen on tänään lähdössä katsomaan Hobittia miespuolisen kakkosryhmään kuuluvan seuralaisen kanssa, jonka sain puhuttua mukaan tähän leffaan ihan vaan Legolasin takia. Legolas/Orlando on kuulemma ilo silmälle (ja seuralaiseni on hetero). :D Itsehän vain haukottelen Legolas-kohtauksien aikana, että voi se näinkin päin mennä... :D

Ylpeänä voin kertoa, että meillä mennään jo toisessa sukupolvessa, koko perhe kävi keskellä yötä ensi-illassa. Ja Tommi: äkkiä se oikea Tolkienin Hobitti luettavaksi, eikä mitään muumi-virityksiä!

Tommi K
Isyyspakkaus

Olen mä senkin lukenut, pariin kertaan. Edellisestä kerrasta on kyllä yli kymmenen vuotta. 

Öhöm, se "muumiviritys" on kylläkin ihan oikea Hobitti, vain varhaisempi suomennos. Osin myös parempi kuin uudempi. Janssonin kuvitus on myös huikea! 

Itse en pidä muumityypin hobiteista, Tolkienin itsensä kuvittama on loistava. Tarinahan on sama, suomennokset ja painokset vaihtuvat, mutta se miten kirjailija itse on omansa kuvittanut, se on hieno!

Lyhytvirsi (Ei varmistettu)

Hobitista olisi saanut mukavan lyhärin. 15 minuuttia olisi riittänyt.

What else is there?

Mun mielestä just se on hauskaa, että Tolkieniahan ei Legolas kiinnostanut juuri yhtään. Koko TSH sisältää kaverista vaan muutamia kappaleita ja Hobitti ei yhtään, silti heppu on molemmissa tarinoissa pääosassa :D

Silkkitassu

Ja kaikki varmaan ovat huomanneet ettei Tolkien osannut käsitellä naisia, joten kirjoissa heidät on kuvattu (jos heitä siis on) niin traagisina ja tavoittamattomina hahmoina. Hobittissahan naishahmoja ei ole, mutta Tauriel siihen nyt sit ängettiin... Toisaalta kyllä se siihen leffaan ihan kivasti sopikin.

Kommentoi