Hyväuninen poikanen

Isyyspakkaus

Hys hys, uskaltaakohan tätä sanoa edes ääneen? Silläkin uhalla, että manaan tällä kirjoituksella esiin jonkin öisen riivaajan, kerron, että olemme tehneet poikasen unien suhteen läpimurron. Oikeastaan se tapahtui jo muutama viikko sitten, mutta nyt olemme varmistuneet asiasta.

Vielä New Yorkin -matkan jälkeen poika heräsi kerran yössä kirkumaan suoraa huutoa. Se tapahtui yleensä aamuneljän ja kuuden välillä ja kesti määrittelemättömän ajan, joka tuntui ikuisuudelta mutta oli varmaankin vain joitain minuutteja. Hän olisi tietysti halunnut maitoa, mutta päätimme, että sille tielle emme enää lähde. Jos yösyötöistä haluaa eroon, lapsen on opittava, että yöllä ei saa ruokaa. Sanoimme vain hänelle: "Nyt on yö, nyt nukutaan" ja odotimme, että hän nukahtaa uudelleen.

Hän tyytyi muutamassa viikossa kohtaloonsa ja alkoi vihdoin nukkua yönsä levollisesti ja heräämättä iltakahdeksasta aamuseitsemään. Huraat sille!

Vielä pari viikkoa sitten hänet saattoi tainnuttaa uudelleen maidolla ensimmäisen aamuheräämisen jälkeen, mutta nyt hän on alkanut nousta ylös aivan virkeänä seitsemän aikoihin, kun teemme tytön kanssa arkisin aamuhommia. Mutta unta tulee silti liki 11 tuntia yössä, mikä on erittäin hyvin.

Sen lisäksi, että hän nukkuu koko yön heräämättä, hän nukkuu myös kahdet päiväunet. Toiset huraat sille!

Alkoi näyttää siltä, että yhdet päiväunet olivat hänelle liian vähän, ja hän oli yliväsynyt sekä päivisin että iltaisin. Ratkaisu löytyi aamupäiväunista, joita hän alkoi nukkua pari kuukautta sitten.

Ensin Rouva kokeili samaa rytmiä, jolla tyttömme veteli päikkäreitä neljä vuotta sitten. Pojan oli tarkoitus nukkua aamupäivällä pienet unet ja iltapäivällä pidemmät. Se ei kuitenkaan lähtenyt toimimaan, sillä hänet piti herättää aamupäivällä käytännössä kesken unien, mutta iltapäiväunet jäivät silti lyhyiksi. Lopulta Rouva antoi pojan nukkua aamuisin niin pitkään kuin häntä nukuttaa, ja poika alkoi vedellä aamupäivällä hirsiä peräti kaksi tuntia ja herätä taas lounaalle.

Ei hän kyllä itse ole omasta mielestään unien tarpeessa: kun hänet viedään kymmeneltä sänkyynsä, hän valittaa kovaan ääneen. Mutta kun hänet vain jättää sänkyynsä, sanoo: "Nyt nukutaan, kauniita päiväunia" ja poistuu huoneesta, hän nukahtaa noin kymmenessä sekunnissa.

Iltapäiväunien vuoro on sitten noin kolmelta. Arkisin poika nukkuu iltapäivällä kolmen vartin verran, kunnes Rouva lähtee hakemaan tyttöä päiväkodista, mutta viikonloppuisin hän vetelee sikeitä parikin tuntia. Se tekee yhteensä 14 - 15 tuntia unta päivässä, huh.

Ei voi olla kuin kiitollinen näistä unenlahjoista. Ja kaikki sympatiat yökukkujien ja päiväunettomien lasten vanhemmille. En edes osaa kuvitella, millaista olisi elää parikin vuotta jatkuvassa univelassa.

Miten teillä muilla on päästy eroon yösyötöistä ja onko se sujunut kivuttomasti? Entä onko päiväunirytmi vakiintunut millaiseksi?

Kommentit

SarkkuS (Ei varmistettu)

Hei saako udella minkä ikäisenä otitte yötarjoilut pois? Itsellä 6kk typykkä odottaa all you cam eat buffeeta joka yö . Selkeästikään kuitenkaan ei ole nälkä ja päivisin menee ihan kunnon määrät soseita sekä pullomaitoa. Onnittelut teille, haaveilemme tuosta :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Se olisi tehty varmaan jo 6 kk:n iässä, mutta kun meillä oli se NYC:in matka edessä, emme halunneet alkaa tehdä mitään isoja muutoksia juuri ennen sitä. Poika oli siis 7,5 kk, kun öinen anniskelu päättyi. Matkalla hän kärsi tietty sekä jet lagista että flunssasta, joten hän heräili useamman kerran yössä, ja ilman maitopulloa siitä ei olisi selvitty. 

SarkkuS (Ei varmistettu)

Kiitos vastauksesta. Ei kai tässä auta kun ottaa ns. härkää sarvista. :)

Maria Hakkala

Meillä jäi yösyöttö pois aika helposti joskus 3-4 kk:n kohdalla, kun vaan yksinkertaisesti lopetettiin pullon antaminen yöllä. Siinä ei ongelmia ollut, mutta vähän katkonaisia yöt vielä ovat. Periaatteessa poika nukkuu hyvin, noin 11 h yöunet ja siihen vielä 2-3 eripituiset päikkärit, mutta yöunen laatu voisi olla parempikin. Poika heräilee ja ääntelehtii, mutta ei varsinaisesti herää, useamman kerran yössä, ja tähän auttaa tutin takaisin laittaminen tai silittäminen. Tällainen heräily tuntuu turhalta ja turhauttavalta, koska poika ei varsinaisesti herää mutta herättää meidät. Tästä syystä poika nukkuu useimmat yöt toisen meistä vieressä, sillä siten itsekin saa paremmin unta. Tähän jos keksis ratkaisun olis tosi kiva. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä taas molemmat tyypit ovat niin levottomia kääntyilijöitä nukkuessaan, että viereen tai väliin ei voi kuvitellakaan päästävänsä. Siitä syystä molempien kanssa luovuttiin "perhepedistä" puolen vuoden iässä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Onnea hyväunisesta lapsesta!:)
Meillä 10kk vauva nukkuu myös kahdet päikkärit, noin 1,5h/kerta ja 10- 11h yöllä. Hän herää edelleen kerran yössä ja imetän hänet takaisin uneen. Mikä siinäkin on, että ei saa unikoulua tehtyä. Toisaalta, kun en itse ole väsynyt päivisin, niin motivaatiota teutaroida aamuyöllä ei ole. En tiedä, kostautuuko tämä joskus, vai jättääkö vauva lopulta itse viimeisenkin yösyönnin pois.

Hyväunisesta lapsesta haaveileville tuleville vanhemmille voin kyllä erittäin lämpimästi suositella kirjaa Unihiekkaa etsimässä. Raskausaikana siitä sai hyviä vinkkejä ja pidän noiden toimintatapojen ansiona nyt hyvin nukkuvaa vauvaamme (vaikka sattumalla ja tuurilla lienee tässä bisneksessä iso osansa).

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Jos se yöherääminen ei haittaa itseä, niin eihän se mikään pakko ole. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Haluaisin muistuttaa lukijoille, että iso osa lapsista tarvitsee vielä sen yömaidon yli 1-vuotiaanakin! Se ei ole mitään vanhempien hyppyyttämistä tai manipulointia, vaan monella on oikeasti nälkä! Yösyöttö yleensä auttaa lasta myös nukkumaan pidempään aamulla, eli jos lapsi herää tosi aikaisin, voi syynä olla vain nälkä. Toki monet vanhemmat nousee sitten itsekin viiden-kuuden aikoihin, mutta tällöin lapsella taas unet saattaa jäädä aivan liian lyhyiksi ja sillä on taas omat huonot seuraukset.

Meillä ei pidetty kummallekaan minkäänlaista unikoulua, vaan kehitysvaiheiden annettiin mennä lapsen luonnollisessa rytmissä toki häntä tukien. Tämän seurauksena toinen lapsista alkoi nukkua läpi yön 7 kk vanhana (jolloin muistaakseni neuvolasta unikoulua jo suositeltiin - Huh sanon minä!!) ja toinen oli 1 v 3 kk. Molemmat nukkuivat 12 h putkeen heräämättä kun olivat valmiita. Unikoulua ei suositella alle 1-vuotiaille muutenkaan paitsi vissiin neuvolassa..!!! Fiksut lastenlääkärit ymmärtävät kyllä yksilölliset erot.

Lääkäri (Ei varmistettu)

Kyllä unikoulua muuallakin suositellaan kuin neuvolassa ja unikoulujakin on erilaisia. Kyllä vauvalle voi jo lempeästi opettaa nukkumisen taitoa esim. 6 kk iästä eteenpäin - etenkin jos vanhemmat ovat itse kuormittuneita univajeesta. Lisäksi moni äiti menee takaisin töihin vauvan lähestyessä vuoden ikää ja tuolloin vanhemman tarvitsee saada nukkua. Vaikka vauva onkin luonnollisesti perheen keskiössä niin kyllä muidenkin hyvinvointi perheessä on tärkeää. Yli 1-vuotiaalla ei ole mitään fysiologista tarvetta saada yömaitoa kasvaakseen ja kehittyäkseen.

Jokainen perhe tekee juuri niinkuin parhaaksi näkee ja hyviä tapoja on monia, tärkeintä että kaikki voivat hyvin. Mutta vaarallista unikoulu ei ole!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiva kuulla, kiitos :)

Tommi K
Isyyspakkaus

No jaa, taitaa olla enemmänkin mielipidekysymys. Yli 1-vuotias tuskin tarvitsee yöpalaa, ja nälkäkään ei ole vaarallinen tunne.

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin tai tällainen kuuden vuoden unettomuus... Nyt, lapsen eskarivuoden aikana, on meillä vihdoin alettu nukkua koko yön ja toisaalta lapsi osaa vihdoin käydä myös yöllä vessassa yksin. Mitään varsinaista syytä yöheräilyyn ei ole koskaan löytynyt, hän vissiin vaan tulee äitinsä sukuun ja on yleisesti huonouninen. Että juu, unettomuus sucks.

Tommi K
Isyyspakkaus

Voi, kuulostaa aika rankalta... Onneksi siis nyt on jo menty parempaan suuntaan.

Lartsa (Ei varmistettu)

Oi ihanaa! Meidän 9 kk sälli juoksuttaa äitiä vielä nelisen kertaa yössä antamaan maitotarjoilua...kyllä sen järki toki sanoo ettei hänellä noin usein nälkä ole. On vain paljon helpompaa antaa maitoa, jolloin poika nukahtaa helposti syömisen jälkeen omaan sänkyyn kuin huudattaa poikaa tunnin jonka jälkeen hän nukahtaa kyllä, mutta nukkuu max 15 min. Herätyksiä tulee siksi varmasti näin paljon, sillä hanpaat vaivaavat pientä kovasti ja niitä tulee kuin sieniä sateella. Luotan siihen että aika tekee tehtävänsä ja heräilyt ajan myötä vähenevät.

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä tuli NYC:in matkan aikana neljä ylähammasta yhtä aikaa, joten niihin liittyvä heräily yhdistyi kätevästä aikaeroon ja flunssaan. Mutta neljä kertaa yössä on aika paljon, ja siinä kyllä varmasti on kyse jo tottumuksesta.

Te (Ei varmistettu)

Meillä jäi yösyöminen pois 8 kk iässä helposti itsestään ja unet parani huomattavasti kun tajuttiin siirtää omaan huoneeseen vähän sen jälkeen. Sitä ennen heräteltiin toinen toistamme turhaan.

Mä en oikeasti usko, että 1-vuotias vois tarvita yöllä maitoa. Tai jos syö yöllä, niin luulis että se ois sit päivän syömisistä pois. Ei tee hampaillekaan hyvää.

Kommentoi