Ihana valo...

Isyyspakkaus

Huomenta! Tai no, täällähän on kyllä oltu hereillä jo useampi tunti.

Vielä muutama viikko sitten saimme nukkua viikonloppuisin kahdeksaan tai puoli yhdeksään, mutta nyt valo herättää pienen touhukkaan päivittäin jo puoli seitsemän ja seitsemän välillä. Huoh.

Eikös luulisi että arkiaamuisin lapsen spontaani herääminen olisi hyvä juttu verrattuna siihen, että uninen taapero pitää repiä puoliväkisin heräilemään keskelle pimeyttä?

Siinä on kuitenkin hienonen raja, milloin lapsi herää liian aikaisin.

Kas, vielä kuukausi sitten meillä oli aamuissa hyvin tarkka rytmi: lapsi herätettiin tiettyyn aikaan ja päiväkotiin lähdettiin lähes minuutin tarkasti samalla kellonlyömällä.

Mutta nyt kun tyttö herää arkisin yli puoli tuntia aiemmin kuin ennen, hänellä on myös yli puoli tuntia enemmän aikaa keksiä kaikkea muuta tekemistä kuin mihin pitäisi keskittyä. Leikkimistä, vaatteiden vaihtoa, juoksentelua... Hänellä on myös nälkä heti herättyään, joten hän haluaa vielä aamupalaakin ennen lähtöä. Siispä vaikka voisi kuvitella, että jos herää aiemmin, ehtisi myös paremmin ja ilman kiirettä päiväkotiin, todellisuudessa se menee aivan päinvastoin.

Itse tietysti arvostaisin eniten sitä, että viikonloppuisin kaikki saisivat nukkua vähän pidempään.

Siellä varmasti moni jo huutaa: "PIMENNYSVERHOT!"

Mutta katsopas kuvaa yllä. Tytön huoneen ikkuna sijaitsee hankalassa syvennyksessä, ja verhoja ei saa oikein syvennykseen muttei sen ulkopuolellekaan. En haluaisi viritystä, joka estää ikkunan avaamisen.

Nytpä pyytäisinkin ideoita siihen, miten tuohon lapsen ikkunaan saisi järkevästi jonkin verhosysteemin. Auta, Lily!

Kommentit

MirvaK

Meillä aloitettiin reilu viikko sitten heräämiset 5.35-6.30 välillä. Aikaisemmin neiti (2,5v) heräsi aikalailla seitsemän maissa (sopiva ajankohta hoitoon lähtöä ajatellen). Itselläni kello herättää arkena 6.25.

Tuli ahaa herätys... pimennys verho oli ylhäällä. Ei kun käyttöön. EI VAIKUTUSTA. Silti herätään ennen kuin edes minun tarvisee herätä työaamuna.

Tässä aloin pähkäilemään, että meillä sekoaa rytmit pari kertaa vuodessa. Aina noin 1-2 viikkoa ennen kellojen siirtoja. Ja aina niin että kellojen siirto normalisoi tilanteen. Meillä ilmeisesti lapset ovat tuon oman sisäisen kellonsa kanssa epä-hämäläisiä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä on ollut melkeinpä joka kevät sama juttu, että maaliskuussa herätään aikaisemmin. Yleensä kellojen siirto on tasannut tilanteen eli jos vaikka ensi viikolla helpottaisi.
Saisiko tuohon syvennyksen ulkopuolen yläreunaan verhotangon/pimennysrullaverhon kiinnitettyä - vai haittaako se viereisen oven avaamista?

Mippanen (Ei varmistettu)

Voi aamun valoisuus! Kylläpä se vaan vaikuttaa meilläkin aivan kaikkien uniin vaikka on pimennysverhotkin, koska reunoista tulee valoa huoneeseen. Varsinkin aurinkoisella säällä, kun makuuhuoneiden ikkunat ovat aamuauringon puolella.

Tuohon teidän verho-ongelmaan voisi ratkaisuna olla ihan pitkän mallinen verho, joka kiinnitetään esim. pienillä koukuilla seinään ylös kiinni ja vedetään klipsuilla tms. sivuun päiviksi. Tai sitten verhotanko aivan katonrajaan. Pimennysverhojahan kun on myös pitkän mallisia eikä pelkästään niitä yleisiä rullaverhoja. :)

Vuokko (Ei varmistettu)

Syvennyksen ulkopuolelle verho kiinni tarranauhalla yläreunasta. Tarranauhan voi liimata suoraan seinään, ei tarvi tankoa joka haittaisi oven avaamista ja verhon ja seinän väliin ei jää aukkoa, josta valo pääsisi sisään. Verhon voi ottaa päiväksi pois tai siinä voi olla nauhat joilla se sidotaan laskos/rullaverhon tapaan.

Katii (Ei varmistettu)

Tsemppiä aamuihin! Toivottavasti ensiapua aamuheräämisiin tuo ensi yön kellojen siirto tunti eteenpäin. :)

maikkis: (Ei varmistettu)

Pimennysverhot on karmeet - epäluonnolliset, en ymmärrä niiden käyttöä lainkaan. Vuorotyötätekeville ehkä ok, mut muuten no-no-no!

Piipo79

Meillä samantyylisessä paikassa Ikean rullaverho. Toimii vaikka saattaa jäädä korkeissa ikkunoissa lyhyeksi. Ps. Nyt varmaan odotat kellojen siirtoa! (meillä herättiin taas ennen kuutta, verhotkaan eivät auta. Heillä on joku sisäinen kevätkello!)

Piipo79

Tarkennuksena että rullaverho ihan uloimmassa osassa mutta meillä sivuilla verhot. Ehkei näytä hyvälle jos ei verhotankoja ja verhoja peittämässä.

Saahan tuohon verhotangon kiinni siten, että jättää toisesta päästä sen verhotangon nupin kokonaan pois ja se lähtee ikäänkuin suoraan seinästä. Siihen saa sitten ihan tavallista verhoakin ja sen saa käännettyä sivuun tuonne oikealle. Siihen saisi sitten kyllä vaikka laskosverhonkin kiinni. 

Meillä ei ainakaan pimennysverho toimi. Sitten on kuulemma liian pimeää. Kun verhot ovat ikkunan puolivälissä, ei valoa tule niin paljoa sitten että se herättäisi ihan niin aikaisin. Tosin meillä tuo kakara herää valoisuudesta riippumatta puoli kuusi. JOKA IKINEN AAMU. Odotan salaa teini-ikää ja pitkään nukkumista (tosin se muu siinä teini-iässä kauhistuttaa).

Piipo79

Meillä juuri tuolla tavalla kiinnitetty eli nuppi pois toisesta päästä ja sit vielä verhojen alle rullaverho mikä menee päivällä piiloon kokonaan!

rrriikka (Ei varmistettu)

Hmm, kieltämättä aika kinkkinen verhopulma! Tykkäsin Vuokon yllä esittämästä tarranauhaideasta. Myös litteä kattokisko voisi hyvin tulla kyseeseen – komeron oven yläreunan ja katon väliin jää kuitenkin varmaan jokunen sentti tilaa? Kiskoon sitten pimentävä verhokangas ripustusnauhan & nipsujen avulla kiinni. Kiskon voisi vetää koko ikkunaseinän pituudelle, niin on siistin näköinen, ja verhon voi vetää kokonaan pois ikkunan (ja komeron) edestä päiviksi.

Karuselli

Apukeinoja:

- kellojen siirto

- mikä tahansa pimennysratkaisu

- tilanteen hyväksyminen

- aika

Tokavika lievittää onnistuessaan pahinta ketutusta, mutta on vaikea toteuttaa. Viimeinen tapahtuu liian hitaasti. Kaksi ekaa saattavat auttaa vähän tai sitten eivät.

Meillä on kyllä aina valoisana aikana pimennetty kaikki makuuhuoneet. Etenkin lapset ovat sen verran "luontokappaleita" että reagoivat herkästi ja ymmärrettävästi lisääntyvään valoon. Jopa perheen lähes-teini on viime aikoina heräillyt tunnin normaalia aiemmin. Onneksi on siirtymä kesäaikaan! Meillä se yleensä tasaa tilanteen. Ja jos teidänkään tyttö ei ole normaalisti tuota klo 5-6 heräävää sorttia, niin tilanne voi tasoittua piankin.

Karuselli

Lisättäköön vielä, että nyt kun meillä lapset jokakeväiseen tapaan heräilevät "tuntia liian aikaisin", se tarkoittaa, että noin klo 7. Arjen kannalta tämä on kätevää, koska silloin pitäisi herätä joka tapauksessa ja nyt heitä ei tarvitse kiskoa ylös. Viikonloppuisin tuo seitsemän tuntuu ehkä hivenen turhan aikaiselta, mutta en valita, koska a) kellojen siirto kohta helpottaa tilannetta, b) lapset puuhailevat aika omatoimisesti, jos itse haluaa vielä pötköttää ja c) etenkin kaksi isompaa heräsivät vuosikaudet klo 5.20 vuodenajasta ja viikonpäivästä riippumatta, joten 7 tuntuu ihan ookoolta.

Klo 8, joka on meillä nuorempien "luonnollisin heräämisaika" on minusta tosi jees. En kaipaa mitään ysiin kymppiin nukkumista. Esikoinenkin meillä herätellään yleensä yhdeksään mennessä, ettei yöt mene aivan kukkumiseksi. (Välillä kyllä itse nukun pitkäänkin, kun tasaan univelkoja, mutta mä saan tehdä niin, koska mulla ei mene siitä rytmi sekaisin. :-) )

Hanna R.

Aah. Valo vaikuttaa tehokkaasti myös koiraan. Viideltä on ihan hyvä tarkistaa, joko omistajat ovat hereillä. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla ei ole ratkaisua, mutta valon kanssa on kamppailtu meilläkin (40-luvulla rakennettu talo, ei verhoja muuta kuin sälekaihtimet oli lähtötilanne ja lapsen huoneeseen paistaa aamu-aurinko). Eka yritys oli pimentävät sälekaihtimet, ne auttavat vähän, mut ei tarpeeksi (aikuisten makkariin nämä riittävät). Oli pakko taipua ja asentaa ikkunaan minimalistinen verhokisko (vastaavanlainen syvä ikkunapenkki kuin teillä) ja pimennysverhot. Meillä kisko ei myöskään voi olla ikkunaa leveämpi (eli verhoja ei saa päivisin syrjään ikkunan edestä, mikä näyttäisi teilläkin olevan ongelma), mutta se ei niin haittaa kun lapsen ikkunan leveys on noin 180cm ;) Miten teidän lapsen ikkunan toisella puolella, mahtuisiko verhon vetämään sinne syrjään, eli siis olisi vain 1kpl verhoja? Omalla kohdalla hylkäsimme rullaverhot, sillä ikkunasyvennykseen asentaen jää rakoja, eli ei toimi. Ikkunasyvennyksen ulkopuolella ehkä toimisi, mutta meillä oli ikkuna niin leveä että päädyttiin kankaisiin pimennysverhoihin eikä teettämään rullaverhoa.

PuuVilla (Ei varmistettu)

Jos ei halua ihan pimennysverhon pimennystä, sälekaihdin ikkunan välissä ollee kivuttomin ratkaisu tuhoamaan pintoja reijillä. Mutta jos tosiaan haetaan sitä parasta unen laatua pimennyksellä, niin jos kattokiinnityksellä mahtuisi rullaverhokannakkeet lähelle seinää, niin lähtisin siitä!

Vaihtoehtona näkisin myös U kiskon kiinnittämistä kattoon, tällöin kyseessä voisi olla pimennyskankaana joko paneeli, tai sitten ihan tavallinen pimennysverho, joita saa edullisimmillaan ihan tokmannista.

Kaihdinasioissa kääntyisin kaihdinliikkeen puoleen. Tosin kaihdinliikkeeissä on tavallisesti myös verhokiskoja ja tankoja.

Heeeeini (Ei varmistettu)

Meilläkään ei verho ole juurikaan auttanut samaan ongelmaan; yhtäkkiä vaan on alettu herätä n. 1-2 tuntia aiemmin. Ihan jees tuo kellojen siirto siis siitä näkökulmasta, vaikken muuten siitä niin järkevänä pidäkään...

Jossukka (Ei varmistettu)
Nipsukka (Ei varmistettu)

Meillä oli samanlainen tilanne ja hankittiin pimentävä laskosverho Aarrelangasta Manskulta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä on vastaavanlaisessa ikkunassa tummanruskea pimennysrullaverho. (Tuohonkin siis pitäisi saada, kun ruuvaa ihan tuohon vasempaan nurkkaan kiinni.) Mutta. Vaikka pimennysverho pimentää toki huoneen, ei kuitenkaan pilkkopimeäksi. Meillä sivuraoista pääsee juuri sen verran valoa sisään, että vaikka se ei minua ja miestäni herätä, lapsen se herättää. Tyttö on herännyt useamman viikon 7.30-8.15 sijaan 6.00-6.30. Nyt tosin tällä viikolla heräämisaika on pikkuhiljaa alkanut siirtyä välille 7.30-7.00. Toivon, että se tuosta vielä myöhentyy. Olen siis päätellyt, että tämä on vain yksinkertaisesti se aika keväästä, mikä pitää vain kärsiä läpi. Ellei sitten halua laittaa tuohon teippauksia koko ikkunanpielet ympäri ja kiinnittää pimennyskankaan tarralla täysin tiiviisti kiinni.

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis 6.30-7.00

tiput (Ei varmistettu)

Eräs kaverini laittoi suihkuverhon tangon juuri tuollaiseen ikkunaan! Kuulostaa ehkä tyhmältä, mutta a)ei tarvitse muuta kuin kiristää se tuohon väliin b)ei edes huomannut, että se oli suihkuverkon tanko!

Mnnand (Ei varmistettu)

Moikka,
mä menen tuossa siitä mistä aita on matalin.
Olen löytyn ikkunakarmiin kaksi pientä naulaa.Ostanut Kodin Ykkösestä mustan tuplaleveän lakanan ja leikannut sen kulmiin pienet reiät.
Iltaisin laitan lakanan roikkumaan nauloista ja aamuisin otan pois.
Riittää pimentämään huoneen riittävästi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä toimii tämä: ikkunankarmin yläreunassa molemmilla puolilla pieni ruuvikoukku ja niiden väliin verhovaijeriin kiinnitetty pimennyskangas. Olennaista on se, että kangas on hieman ikkunaa leveämpi, ettei valoa pääse sen sivuilta. Pienikin verhon välistä kurkistava valonsäde riittää valaisemaan huoneen kesäaamuna.

Hankaluutena tässä systeemissa on tietysti se, että kangas pitää irrottaa ja viikata pois joka aamu, mutta en halunnut pysyvää verhoviritystä ikkuna-aukkoa rajaamaan, etenkin kun verhoa tarvitaan vain puolet vuodesta. Lisäksi rulla- tai laskosverhoa on liki mahdoton saada niin tiiviiksi, etteikö valoa pääsisi verhon ja seinän raosta sisään. Tiiviyden tarve riippuu toki siitä, mihin suuntaan ikkuna antaa - varjoisalle sisäpihalle vai suoraan esteettömään aurinkoon.

Kiitos muuten mukavasta blogista. Olen tykännyt etenkin remonttiaiheisista postauksista.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos ideoista! Verhotankojen ja rullaverhojen kanssa on tosiaan se ongelma, että ne estäisivät joko ikkunoiden tai tuon yläkomeron oven aukeamisen...

Tässä saattaa kyllä käydä niin, että lapsi tottuu valoon ja alkaa taas nukkua pidempään, tai sitten hän näkee joka tapauksessa valoa verhon raosta tai käytävästä ja huomaa, että on jo aamu ja herää anyways... 

Tänään hän olisi ollut valmis nousemaan jo seiskalta eli talviaikaan kuudelta (!). Sitten Rouva ärähti, ja hän nukkui vielä puolitoista tuntia pidempään.

Mutta ehkäpä voisin kokeilla paria naulaa ja kangasta. Siinähän ainakin näkee sen, onko sillä valon vähentämisellä merkitystä.

Johannainen (Ei varmistettu)

Jos pimentäminen auttaa, niin selkeästi tuohon voi laittaa vaikka koko seinän pituisen kattoon kiinnitettävän verhokiskon, johon pimentävällä vuorella varustettu kivannäköinen verhokangas. Päiväksi voi vetäistä verhon toiseen laitaan huonetta, muistaakseni huone on tosi kapea.

Hormonihirviö (Ei varmistettu)

Mites pimentävä laskosverho, jonka kiinnittää tarpeeksi tuon syvennyksen yläpuolelle? Tarvittaessa sitten nostaa niin ylös, että ikkunan saa auki, tarvittaessa voi pitää "puolitangossa", jolloin toimii normaalina, ihan hyvännäköisenä verhona?

Siis sinähän kiinnität molempien ikkunoiden karmeihin omat verhot. Verhosta ja kiinnityksestä riippuen voi nostaa joko toisen verhon tai molemmat. Plussana saat ikkunat auki vaikka niissä onkin verhot. Ihan koko ikkuna ei välttämättä peity yläreunasta ja sivuilta, mutta näin ainakin aukaiseminen helpottuu ja huone pysyy hiukan hämärämpänä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kommentoi