Joka ilta kun lamppu sammuu

Isyyspakkaus

"Jos mun pitää laulaa vielä kerrankin Päivänsäde ja menninkäinen, mä oksennan", Rouva ilmoitti torstaina kotiin tullessani. Tyttö oli pitänyt koko päivän pientä kitinää ja hiljentynyt vain, kun äiti oli lukenut kirjaa tai laulanut. Rouva ei muistanut muihin kappaleisiin sanoja, joten aurinko päätti retkensä hyvin monta kertaa sen iltapäivän aikana. Kun laulu loppui, itku alkoi, ja samalla laulu alkoi uudelleen alusta.

Helmikuussa kirjoitin siitä, että lapselle kannattaisi laulaa jo ennen syntymää, ja mietin sopivia kappaleita, joita luritella vatsalle. Kolmen viimeisen raskauskuukauden aikana todella lauloin useampana iltana ennen nukkumaanmenoa Sinistä unta, Lintua ja tuota Päivänsädettä ja menninkäistä poski Rouvan vatsaa vasten.

Jos Rouva on jumiutunut viimeksi mainittuun lauluun, itse tyynnyttelen lasta enemmän Sinisellä unella. Oli hyvin liikuttavaa, kun lauloin laulun ensimmäisen kerran tytön syntymän jälkeen, ja hän todella lakkasi itkemästä ja nukahti syliini. En tiedä, tunnistiko hän oikeasti kyseisen laulun, vai olisiko hän rauhoittunut, vaikka olisin vetäissyt Poika saunoo.

Kuulin eilen, että kun laulan lapselle, on kuin esiintyisin lavalla ja fraseeraan Päivänsädettä ja menninkäistä kuin kertoisin tarinaa suurelle yleisölle. Öö, kiitos... kai?

Nyt olisi joka tapauksessa aika lisätä unilaulujen listalle muutama uusi kappale ja opettaa niiden sanat myös Rouvalle.

Muu musiikkikasvatus on jäänyt vielä aika vähälle. Pianoa on tullut soitettua vain muutaman kerran. Tänään tyttö oli sylissä, kun soitin ja lauloin Missä muruseni on. Hän seurasi sormiani tiiviisti, mutta ei ollut kovin kiinnostunut painelemaan koskettimia itse.

Joku väitti, että klassisen musiikin kuuntelu vaikuttaisi positiivisesti älykkyyteen. Tyttö sai vatsassa ollessaan kuunnella kerran CD:llisen verran klassisia suosikkisävelmiä. Sitten päätin luottaa enemmän geeniperimään. Toivottavasti rock- ja populaarimusiikilla ei ole päinvastaista vaikutusta.

Kommentit

Maraia (Ei varmistettu)

Olen itse laulanut lapselleni joka syntyy näillä näppäimillä juurikin Sinistä unta, Päivänsädettä ja sitä ihanaa keijulaulua Hyvin hiljaa. Siitä en ole vielä varma, toimiiko kappaleen sävel ilman sanoja, jos sitä ainoastaan hyräilee mutta sitä kannattaa toki kokeilla - varsinkin jos sanat ovat hukassa.

Lisäksi on olemassa äänitteitä ko. kappaleista, joita voi kokeilla taustamusiikiksi kun lasta keinuttelee menemään. Tietenkin nämä saattavat olla sellaisia vielä toistaiseksi lapsettoman ihmisen toiveikkaita järkeilyjä, jotka vesittyvät samalla hetkellä kun kainalossa on oma pieni itkumasiina.

Kristaliina
Puutalobaby

Meillä toimii Youtubesta mikä-tahansa-reggae ja jumppapallolla pomputtelu - suositteluni :)
(...tosin musiikkikasvauksellinen aspekti on tässäkin vaihtoehdossa vähän niin ja näin)

Anneli (Ei varmistettu)

Silloin kun meillä valvottiin kaksi vuotta, lauloin yhtämittaa Heinillä härkien -laulua - oli joulu tai juhannus. Ei siis ihme, että se on aikuisenakin hänen suosikkijoululaulunsa:)

kahden äiti (Ei varmistettu)

Meillä laulettiin esikoiselle Lapin äidin kehtolaulua niin paljon jotta sanoin miehelle ettei toiselle lapselle ees inaheta siihen suuntaan :D mutta kummasti kun toinen itkee ja pitäis jotain laulaa niin tuo lähtee automaattisesti :)
Maraialle: voihan ja kannattaahan sitä kokeilla mut suosittelen ainakin hyräilemään itse mukana. Kun vauva on sylissä niin hän nimenomaan keskittyy kuuntelemaan äidin/isän ääntä ja tuntee kun rintakehä värisee äänen voimasta. Meidän esikoinen oli koliikkilapsi ja hänelle laulettiin neljä-viisi tuntia putkeen joka ilta ensimmäiset kolme kuukautta, ainoa hetki kun ei itkenyt, oli kun lauloi ja itku alko heti kun laulu loppui (eikä auttanut mikään cd kun ääni oli outoa.)
Mutta toimisikohan tuo jos äänittäisi omaa lauluaan ja soittaisi sitä lapselle? :) tosin minä en kyllä kestäisi kuunnellaa omaa lauluani tunnista toiseen :D

Vierailija Är (Ei varmistettu)

Heh, itse laulelen myös päivänsädettä ja menninkäistä kun muiden laulujen sanoja en muista. Välillä tosin vedän myös lapinäidin kehtolaulun puoliksi hyräillen kun vain puolet sanoista on muistissa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä on laulettu edellä mainittujen lisäksi Peikkoäidin kehtolaulua, Tuu tuu tupakkarullaa sekä Pii pii pikkuista lintua. Itse tykkään lisäksi Iltalaululusta (Varjot kasvavat...). Se on virallisesti veisu, mutta siinä ei kuitenkaan erityisesti mainita uskonnollisia sanoja, jos ne tuntuvat vierailta. Tuossa Iltalaulussa on mielestäni erityisen rauhoittava sävelkulku.

juno (Ei varmistettu)

päätin että laulan mitä huvittaa, enkä pakota itseäni opettelemaan lastenlauluja, joten maha on saanut kuunnella kohtuuttoman usein eternal flamea. jää nähtäväksi miten toimii tositilanteessa!

kukkuu (Ei varmistettu)

Itse tykkään laulaa Sydänyönlauluja löytyvältä kokoelmalta Susanna Haaviston esittämää Oi kuunnelkaa- laulua. Tämän lp:n äitini on hankkinut ollessani pieni 30 vuotta sitten ja eikoista odottaessa onneksi löysin cd-version kirjastosta. Muitakin hyviä lauluja levyllä on.

Elviira (Ei varmistettu)

Hyviä tuutulauluja löytyy yllättäviltäkin artisteilta kun vähän sovittaa uusiksi, meillä tuutulauluna lauletaan Pelle Miljoonan Hyvää Yötä Maailmaa, jossa on äärettömän kauniit sanat. Ja rauhattoman lapsen nukuttaa Bo Caspers orkesterin Du och jag, äitikin pysyy hyv(emm)ällä tuulella sitä jammatessa vaikka nukutus kestäiskin kauemmin. Perinteisistä Nuku nuku nurmilintu toimii myös.

S-S (Ei varmistettu)

Meillä lauleskellaan huomenna 2kk täyttävälle pikkumiehelle omia kulloiseenkin hetkeen sopivia sanoituksia, jotka on sovitettu milloin mihinkin mieleen juolahtavaan melodiapätkään. Valikoima lisääntyy huimaavaa vauhtia, aloitimme perinteisillä tuutu- ja lastenlauluilla, laajensimme random-jingleihin (99 bottles of beer jne.) ja iskelmien (!) kautta kasarirockiin. Varsinkin viimemainittu tuntuu uppoavan - äitinsä poika!
Valikoiman laajuus on pakon sanelemaa, laulamme lapselle hyvin paljon muulloinkin kuin häntä nukuttaessamme; vaipanvaihtopuuhatkin sujuvat laulun avulla hieman helpommin. Ilman vaihtelua saturaatiopiste perus uni- ja lastenlauluihin tulisi varmasti hyvin pian vastaan.

Pakko vielä tähän loppuun vinkata kaunis laulu, jonka hiljattain kuulin mummolassa radiosta ja jota olen nyt pojalle laulanut. Biisi on Neon2:sta, mutta ennen kuin lennät/lennätte selällenne ja/tai yökkäätte, kuunnelkaapa:

http://www.youtube.com/watch?v=JIx9UG0OBno

Varsinkin a-osa (enempää sanoja en tosin itsekään vielä muista) on niin liikuttavan kaunis, että ensimmäiset kerrat itkin kuin Imatra joka kerta tätä laulaessani. Ja biisin kuullessani. Ja sitä ja sen sanoja ajatellessani.

"Sinua sinua rakastan
sinua sinua kosketan
sinua sinua suukotan
ja uneen tuuditan

Nuku rauhassa yösi tää
untasi lämpimää
minä viereesi käperryn
uneesi etsiydyn "

Iisa

Meikäläisen luottounilaulu on tällä hetkellä myös Sininen uni, mutta takana on jo ainakin pitkä Nalle Luppakorva -kausi.

Mitä tulee lapsiin ja musiikkiin, niin luojan kiitos lapset nauttivat kaikenlaisesta musiikista - tarjonnan ei todellakaan tarvitse rajoittua pelkkiin lastenlaululevyihin (niitä on toki ihan kivojakin, mutta aivan liian iso osa on kaameaa kuraa). Sanoisin, että vaalikaa pikkuisen musiikkikasvatusta soittamalla rohkeasti kotona ja liikenteessä ihan just sitä musiikkia mistä itsekin nautitte ja niin laajalla kirjolla kuin vain huvittaa. Ja ilman stressiä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meiltä ääni Tuure Kilpeläisen Unien kulkurille (löytyy joltain Ipanapan unilaulu cd:ltä). Siinä matkataan unessa ympäri maailmaa ja jo vähän vanhemmalle esikoiselle vaihdetaan maiksi sellaisia, joissa hän on käynyt.

Mulla oli lapsena suosikkituutulaulu Pieni tytön tylleröinen ja vieläkin se toimii aika hyvänä unilääkkeenä. Olen myös päättänyt, että kunhan joskus omia lapsia saa, niin laulan heillekin tuota ja lisäksi Sininen uni, Päivänsäde ja menninkäinen sekä Big Bang Theory-sarjasta tuttu "Soft kitty, warm kitty, little ball of fur, happy kitty, sleepy kitty, purpurpur.." tulee olemaan ohjelmistossa.

Salallaa (Ei varmistettu)

Mä lauleskelen pojalle välillä mitä sattuu, lähinnä muistamiani lastenlauluja, yksi on kuitenkin ylitse muiden: Ihme ja kumma. Jostain syystä aloin sitä pojalle silloin syntymän jälkeen laulelemaan ja nyt jos on tiukka paikka niin se se on mikä rauhoittaa, eikä se ole edes laulajasta kiinni, sekin on testattu. Onneksi siinä on sen verran monta säkeistöä, että sitä tavallisesti jaksaa sen 2-3 säettä lauleskella kun tarve on.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hauskoja lauluideoita, kiitos niistä! Täytyy etsiä nuo tuntemattomammat jostain verkosta. Eternal Flame pääsi jo ohjelmistoon. Siihen perään suusta pääsi My Heart Will Go On, jolla myös Rouva tyynnytteli tyttöä kesällä :D

Tuulee tuulee

Mä oon ollut lapsenvahtina vauvoille/taaperoille, jotka nuo hitaat ja mollisävytteiset kehtolaulut saa itkemään. :D Yritin tässä just muistella että mitähän nyt sitten oon keksinyt tilalle - ainakin Haassamme (Ut i vår hage), On kesän kirkas huomen ja Kesäpäivä Kangasalla on muistaakseni toimineet! (Hauskaa, että näemmä mun aivot ei kykene siirtymään suoraan kehtolauluista mihinkään modernimpaan. :))

petite (Ei varmistettu)

Mä hyräilen ja välillä laulankin lapselle Once leffan biisiä Falling slowly. Musta se sävel on jotenkin rauhottava.

Meidän neidin itkupotkuraivarit loppuu yleensä kuin seinään, kun pääsee isin syliin tanssimaan uusimman Justin Bieberin tahtiin... Itse en oo tästä kovin innoissani :D

Caelia
Caelia's

Päivänsäde ja menninkäinen on täälläkin biisilistalla, samoin kuin Sininen uni. Bebe tykkää (tai ehkä kuitenkin äiti?) kovasti myös Abban tuotannosta :)

Ja kitinäkohtaus loppuu kuin seinään kun ipadilta laittaa tämän videon pyörimään, suosittelen kokeilemaan :)

 

Tippalilla (Ei varmistettu) http://nepetalaktoni.blogspot.fi/

Meillä tais Ipana kanssa kyllästyä päivänsäteeseen ja menninkäiseen ja heitti äipälle haasteen, että haluaa kuulla sen englanniksi. Näin siinä sitten kävi, että minähän käänsin sen sitte englanniksi. Julkasin sanat blogissani jos muitakin sanoihin kyllästyneitä, mutta melodiaan tyydittautuneita löytyy :D
http://nepetalaktoni.blogspot.fi/2013/10/kielikukkasia.html

Tippalilla (Ei varmistettu) http://nepetalaktoni.blogspot.fi/

Mä lisään myös vinkkilistaan maan korvessa kulkevi lapsosen tie, yksinäisen keijun tarina ja varpunen jouluaamuna. ne on p&m:n kanssa Ipanan lemppareita

Kommentoi