Jouluperinteistä ja Tuomaanmarkkinoista

Isyyspakkaus

Perheellemme ei ole vielä ehtinyt muodostua juurikaan jouluperinteitä. Toki joulukuusi ja jouluruoat laitetaan samaan tapaan kuin ennen lapsiakin, mutta joulun alusaikaan ja joulunpyhiin liittyviä yhteisiä tekemisiä lasten kanssa on vielä kovin vähän. Vietämme toki vasta toista jouluamme nelihenkisenä perheenä, ja tyttökin on ollut aiempina vuosina vielä kovin pieni.

Jotkin vanhat perinteet menevät myös lasten myötä uusiksi. Esimerkiksi Rouvalla oli lapsuudenkodissaan tapana koristella kuusi aattoaamuna. Minä taas totuin koristelemaan sen aatonaattona. Nyt kuusi on niin tärkeä osa tytön joulutunnelmaa, että pystyttänemme sen tänäkin vuonna jo hyvissä ajoin jouluviikon alussa - ellei sitten peräti ensi viikonloppuna.

En tosin tiedä, miten kuusi sitten koristellaan, sillä utelias ja touhukas taapero ja lasipallot ovat hieman arveluttava yhdistelmä.

Lauantaina Rouva vei tytön katsomaan Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas -balettia Kansallisbalettiin ja pohti, että tämän jouluisen baletin katsomisesta voisi hyvin tulla toinen jouluperinteemme. Sehän pyörii baletissa joka vuosi, ja muutaman vuoden päästä voinemme mennä katsomaan sitä jo koko porukalla.

Itse voisin hyvin ottaa perinteeksi myös käydä joissain joulukonserteissa tai kauneimmissa joululauluissa, mutta niihinkin lasten pitää kasvaa vielä hieman.

Yksi perinteeksi muodostuvista asioista jouluissamme on Tuomaan Markkinat. Hassua, miten emme oikeastaan käyneet koko markkinoilla ennen kuin ne joitain vuosia sitten siirtyivät Esplanadin puistosta Senaatintorille, mutta nyt niillä käyminen on jo aivan ehdoton juttu.

Tuomaan Markkinoiden suurimmat vetonaulat lapsille ovat antiikkinen karuselli ja tietysti itse Joulupukki.

Kävin markkinoilla jo kertaalleen lasten kanssa, ja ennen joulua ehtinemme niille yhdessä vielä myös Rouvan kanssa.

Tyttö selitti Joulupukille innokkaasti joululahjatoiveistaan. Hathcimalsit mainittiin edelleen, mutta toiveisiin oli ilmestynyt myös jokin ihmeellinen hamsteritalo. Jälkikäteen tyttö harmitteli, ettei muistanut mainita Barbie ja Ken -toiveitaan.

Mainittaakoon muuten, että Joulupukki on jo tuomassa Ken-nukkea. Se tuntui näistä toiveista järkevimmältä, ja Joulupukki sattui löytämään myös juuri sen surffari-Kenin, joka oli tämän vuoden lelukirjassa. (Hän on tosin alkanut lämmetä jo Hatchimalseillekin. Jos ne ovat oikeasti olleet suurin toive jo useamman kuukauden ajan, onko liian suuri pettymys, että paketista ei paljastukaan sellaista? Kummit: vink vink.)

Muutkin joululahjat on jo hankittu hyvissä ajoin, mistä yllätyin itsekin. Pojalle olisi kiva saada vielä jokin paketti kirjamessuilta ostamani Muumi-kirjan lisäksi, mutta ei hän varsinaisesti tarvitse mitään. Lisää lelujakaan on turha ostaa ennen kuin hän osaa niitä itse pyytää.

Tällä kertaa kävimme Tuomaan Markkinoilla vain karusellissa, Joulupukin juttusilla ja ravintola Kolmos3n kojussa kaakaolla, glögeillä ja pullalla. Mukaan torilta lähti myös pussillinen liperiläisiä karjalanpiirakoita.

Pääsisipä Senaatintorilla myös saunomaan, mutta jätetään se kokemus turistien kokeiltavaksi.

Seuraavalla kerralla sitten tutustumaan ainakin ravintola Grönin kojun tarjontaan! 

 

Tuomaan Markkinat Senaatintorilla 22.12.2017 saakka: tuomaanmarkkinat.fi

Kommentit

Jonsbe (Ei varmistettu)

Ainakin Espoossa järjestetään joululauluja myös lapsiperheille :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Eiköhän Helsingistäkin löydy.

Helinätonttu (Ei varmistettu)

Kauneimpia joululauluja voi lämpimästi suositella joulun odotukseen! Erityisesti Lasten kauneimmat joululaulut sopivat perheen pienimmillekin. Itse vein aikoinaan (18 vuotta sitten) reilun yksivuotiaan esikoiseni mukanani, laulujen alkaessa tyttö oli hipihiljaa, kuin lumoutuneena. Tästä alkoi kiva perinne meille, lapsikin siirtyi 5 vuotiaana kirkon lapsikuoroon, jossa Kauneimmat joululaulut tilaisuus olikin usein vuoden kohokohta. Ensi pyhänä menemme jälleen samaan kirkkoon yhdessä laulamaan <3
Ihanaa joulun odotusta koko perheelle!

p.s. Helsingin seurakunnat sivulta löytyy ensi viikonloppuna Lasten kauneimmat joululaulut esim. Munkkivuoren, Lauttasaaren ja Puistolan kirkoissa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä olen vähän arka. Tyttö kyllä saattaisikin jo jaksaa, mutta poika on tuntunut kovin kärsimättömältä, ja hänen paikallaanistumishermojaan koetellaan jo tytön viulu- ja tanssiesityksissä. En usko, että hän olisi hiljaa paikallaan joululaulujen ajan... Mutta tarkkaillaan tilannetta ja harkitaan uudelleen ensi vuonna! :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Mekin olemme käyneet lasten kauneimmissa joululauluissa vauvajoulusta lähtien, vauvakin jo tuntui nauttivan yhteislaulusta. Nyt neljävuotiaamme lauloi jo tutuimmissa kappaleissa mukana ja joukkoon mahtui paljon vauva- ja taaperoikäisiä ihmettelijöitä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hienoa! Mähän olin tällä viikolla järkyttynyt, kun 5-vuotiaamme ei tunnistanut Petteri Punakuonoa! :-o

Böö (Ei varmistettu)

Toivottavasti tää ei oo womansplainingia (ei oo tarkotus). Mein lapset on vauvasta saakka käyny kauneimmissa joululauluissa. Kirkko on ollu lapsille jännittävän mielenkiintoinen paikka katsella ja kuunnella. Joulukuusenkoristeita olen tänä vuonna hankkinut hieman uusia paperisina ja jos oikein innostutaan niin tehdään itse lisää: paperirinkuloita/pahvia ja jotaon glitterliimaa/kiiltokuvia. Muistan omasta lapsuudesta kun isovanhemmilla oli kuusi täynnä isän ja sisarustensa askartelmiapaskartelemia koristeita. Niitä on ikävä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Muistaakseni tyttö ei silloin taaperona ollut edes kiinnostunut niistä palloista. Kokeillaan siis. Arvokkaammat ylös, vähemmän arvokkaat alas ;) Ja nythän ei siis puhuta edes mistään rahallisesti kovinkaan arvokkaista koristeista tai perintökalleuksista :D

Jemppa (Ei varmistettu)

Mä jättäisin suosiolla lasiset koristeet pois. Meillä on yksivuotias kaatanut jo kolme kertaa kuusen, joten siinä kyllä pallot lentelee :D Sen takia meillä (muovi)kuusi laitetaankin pystyyn jo viimeistään joulukuun alussa, jottei sen hipelöinti juurikaan enää kiinnosta joulun aikaan (viimeisestä kaadosta on jo pari viikkoa). Sitten voi vaivihkaa sujauttaa vaikka niitä vähän "parempia" koristeita. Tänä vuonna kuusi tuli itse asiassa jo marraskuun alussa, kun 4-vuotias esikoinen halusi sen synttäreilleen.

Piipo79

Ehdottomasti joulukonserttiin! Lapset viihtyvät yllättävän hyvin kun on musiikkia, tietysti konsertti on valittava siten ettei uniaika kolkuttele. Meidän perinne on (tätä joulukuuta lukuunottamatta, koska aikaisemmat meille sopivat konsertit oli jo loppuunmyyty) ollut YL:n joulukonsertti ja vauvasta saakka lapset ovat olleet mukana! Suosittelen!

Tommi K
Isyyspakkaus

Mua kovasti mietityttää pojan jaksaminen. Hän ei istu juuri missään paljon puolta tuntia pidempään paikallaan...

Stea (Ei varmistettu)

Suosittelen hankkimaan sen Hatchimalsin - edes pienen. Jos se on oikeasti se suurin toive, voi olla liian rankkaa olla saamatta sitä. Oltiin kerran sukulaisen pikkujouluissa, joihin tonttu toi lapsille pienet lahjat (juhlat järjestänyt hankkinut). Pojat saivat lelut ja meidän tyttö, joka oli ainoa tyttö ja silloin 5-v, sai kirjan. "Miksi minä en saanut lelua?" oli sydäntäsärkevä kysymys äidille moneen kertaan. Seuraavana päivänä tonttu (=äiti) korjasi unohduksen ja toi kotioven taakse pienen lelun. :) Silti tyttö muistaa tämän vieläkin monen vuoden takaa.

Meillä on lasipallot olleet monta vuotta odottamassa turvallisempia aikoja. Hyödynnetään muita koristeita ja muovisia palloja.

Tommi K
Isyyspakkaus

Pitänee varmaan vielä kerran kysyä, mikä on se suurin toive. Jos se on niitä pikku Hatchimalseja, niin sellaiset pitänee hakea... Mutta voi sitä surua, jos niistä pirun munista ei tulekaan juuri sellaista ötökkää, mitä hän toivoo....

Kommentoi