Jyväskylän suurin nähtävyys

Isyyspakkaus

Enpä olisi vielä joitain vuosia sitten arvannut, miten suuri nähtävyys lumi voi olla helsinkiläislapselle. Tänä talvena meillä päin on ollut lunta vain hetkittäin, ja edes pulkkamäkeen ei ole ollut asiaa kertaakaan. Siksipä tyttö oli aivan onnessaan nähdessään, millainen talven ihmemaa Jyväskylä oli.

Ja lunta todella riitti.

Mummo ja pappa olivat ostaneet lapsille rattikelkankin, jolla oli hauska laskea alas ison lumikasan päältä.

Pappa rakensi tytön kanssa lumiukon ja lumilinnan.

Taaperokin pääsi ensimmäistä kertaa elämässään lumihankeen, mutta siinä liikkuminen osoittautui yllättävän vaikeaksi.

Parasta oli kuitenkin se, että tyttö pääsi ensimmäistä kertaa laskettelusuksille, kun vein hänet kokeilemaan laskettelua Laajavuoren hiihtokeskuksessa, Laajiksessa, joka sijaitsee melkoisen kätevästi aivan Jyväskylän keskustan tuntumassa.

Laajiksen Lastenmaa sijaitsee eturinteen reunassa, ja siinä käytössä on yksi loiva rinne ja naruhissi.

Ja jälleen kerran tämä tyttö yllätti liikunnallisella lahjakkuudellaan. Hississä pystyssä pysyminen oli alkuun hankalaa, mutta itse laskettelu sujui paremmin kuin olisin osannut arvata. Hänhän ei ole ollut aiemmin minkäänlaisilla suksilla mutta pysyi yllättävän taitavasti myös skeittilaudalla, jota kokeilimme kesällä.

Jo ensimmäisten laskujen jälkeen hän osasi kääntyä, väistää esteitä ja pysähtyä vauhdista keskelle rinnettä. Hitaasta vauhdista, mutta silti. Pari laskua kokeilimme sauvojen kanssa, mutta niiden kanssa hommaan tuli liikaa säätöä eikä niistä ollut oikein mitään hyötyä.

Nyt kyllä harmittaa, että tätä ei päästä kokeilemaan useammin. Ensinnäkään meillä täällä etelässä ei ole lumesta tietoakaan ja vaikka olisi, lähimmät hiihtokeskukset ovat hyvin hankalasti saavutettavissa julkisilla kulkuvälineillä. 

Ehkäpä ehdimme käydä Jyväskylässä vielä toisenkin kerran tänä talvena. Mutta mitäs lapsen pitäisi osata ennen kuin hänet voi viedä johonkin Lastenmaata isompaan rinteeseen?

Kommentit

MiiaK (Ei varmistettu)

No noilla taidoilla pärjää varmasti, jos vaan uskaltaa mennä isompaan mäkeen! Jos ei ole vielä tullut tilannetta käytännössä vastaan, niin olisi hyvä opettaa miten vauhti saadaan pysähtymään alamäessä kaatuessa, jolloin saattaa joutua luisuun, selkä menosuuntaan. Hyvä myös käydä läpi mitä tehdä, jos suksi sattuu irtoamaan kaatuessa. Pelisäännöistä tärkein muistettava on mielestäni se, että takaa tuleva väistää aina edessä olevia.

Mukavia lasketteluhetkiä! :D

Terkuin,
lapsuusajan "syöksylaskija"

Tommi K
Isyyspakkaus

No ehkäpä uskallan. Jos kävisi alkuun vielä Lastenmaassa kertaamassa ja menisi sitten ankkurihissillä vähän ylemmäs. Hui...

Maajo (Ei varmistettu)

Pikku kakkosessa tulee ohjelma nimeltä Lumijengi, jossa ryhmä ekaluokkalaisia opettelee laskettelemaan kahden open johdolla. Siitä saa varmasti hyviä vinkkejä tarpeellisiin perustaitoihin. Jaksot löytynevät Areenasta.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hei, hyvä vinkki, kiitos!

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä on lähdetty isoon mäkeen n. 4-vnä, alkuun valjaiden kanssa jolloin lapsi pääsee itse laskemaan mutta takaa voi jarruttaa tarvittaessa

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä en usko, että saisin tyttöä laskemaan niissä :D 

Hiihdonopettaja (Ei varmistettu)

Kysymykseesi: lapsen tulisi osata jarruttaa ja tehdä käännöksiä, ennen kuin on järkevää viedä jyrkempään rinteeseen. Tähän mitä mainioimpana vinkkinä hiihtokoulu! Jo 60 minuutin yksityistunnilla lapsi saa varmasti perusjutut haltuun, jonka jälkeen rinteessä oleminen ja laskeminen on turvallista. Monesti myös itse pääsee helpommalla ;)

Vielä älä--tee-näin-vinkit: Älä laske lapsi jalkojesi välissä. Mieletön turvallisuusriski - jos kaadut, tai joku laskee sun päälle, et saa lasta mitenkään pois altasi. Ja toinen, toistan jo alkukappaletta... älä vie lasta isoon rinteeseen, jos ei hallitse vauhtia. Valjaat on toisaalta hyvä henkinen varmenne, mutta todellisuudessa laittaa lapsen täysin väärään laskuasentoon (mikäli valjaista täytyy ohjata tai jarruttaa laskijaa), joka aiheuttaa sen, että lapsi jälleen ei opi laskuasentoa tai vauhdin hallintaa.

Hauskoja aikoja rinteeseen! :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hiihtokoulu olisi varmasti oikein hyvä. Olisin vienytkin viimeksi, mutta opetusajat ei sopineet meidän aikatauluihin :-/ Mutta ehkä kokeillaan vielä vähän sitä loivaa rinnettä ja sitten siirrytään isomman puolelle. Siinä pienessä mäessä se vauhtikaan ei oikein kasva, joten sen hallintaa on vaikea treenata...

Hiihdonope (Ei varmistettu)

Oot oikeassa, että se Laajiksen lastenrinne on lähes täysin tasanen. Toivotaan, että toinen lastenrinne aukeaa pian ja pääsette ensi kerralla kokeilemaan sitä, se on onneksi jonkun verran jyrkempi! Löytyy siis sieltä lasten rinteen ”yläpuolelta”, oikealta puolelta jos katsoi rinnekahvilan suunnasta mäkeen.

Kommentoi