Kaalikääryleet ja kaalikääryletalkoot
Kaalikääryleet ovat yksi salaisista intohimoistani.
Tai siinä mitään salaista ole: jos huomaan, että niitä on jossain työpaikkani lähiravintoloista lounaalla, ihastelen sitä kovaan ääneen ja taivuttelen sitten muut mukaani kyseiseen paikkaan.
Kuvan kääryleet ovat kuitenkin ihan kotitekoisia.
Mutta voi, miten työläitä ne ovat valmistaa. Ihan suoraan sanottuna emme ole niitä kovinkaan montaa kertaa yhteiselomme aikana Rouvan kanssa tehneet.
No, eräänä päivänä Rouva sitten pohti, että miksipä niitä ei voisi tehdä kerralla niin isoa satsia, että siitä riittäisi useammalle taloudelle. Pidetään siis kaalikääryletalkoot, joo! Kääritäänhän sitä joskus sushejakin porukalla!
Kutsuimme kavereita kylään ja laitoimme pystyyn kaalikääryletehtaan. Minä prosessin alkupäässä huolehdin kaalin keittämisestä ja lehtien irrottamisesta ja jäähdyttämisestä, ja leidit ruokapöydän ääressä täyttivät kääryleet.
Kääryleet tehdään yleensä sileälehtisestä keräkaalista, mutta ensimmäisessä kaupassa, jossa kävin, kaalit olivat niin pieniä, että päätin ottaa kurttulehtistä savoijinkaalia. Myöhemmin kyllä hain myös ison keräkaalin, joten teimme sitten molempia versioita. Hyvin toimivat molemmat.
Myös täytteestä tehtiin kaksi versiota: toisessa puoliskossa oli riisiä ja toisessa riisin sijaan ohraa. En oikeastaan edes muista kiinnittäneeni huomiota, kumpaa täytettä syömissäni kääryleissä oli.
Ja tällä ohjeella kääryleet tehtiin, tosin meidän talkoissamme kaksinkertaisella annoksella. Ja tässä versiossa on nyt riisin sijaan ohraa.
Kaalikääryleet
Ainekset
- mahdollisimman iso keräkaali, n. 1 1/2 kg
- vettä keittämiseen
- suolaa
Täyte:
- 1 dl esikypsytettyjä ohrasuurimoita (n. 3 dl kypsänä)
- 2 pienehköä sipulia
- 2 rkl öljyä paistamiseen
- kourallinen lehtipersiljaa
- 600 g karitsanjauhelihaa
- 2 kananmunaa
- 1 dl kermaa
- 1 tl suolaa
- ripaus valkopippuria
- voita pellin voiteluun
- siirappia pinnalle
Valmistaminen
- Irrota kaalista päällimmäinen lehti, joka on usein likainen, ja koverra kaalista kanta pois. Laita kaali kiehumaan isoon kattilaan kevyesti suolattuun veteen
- Kuori päällimmäisiä lehtiä sitä mukaa, kun niitä irtoaa. Kastele lehdet kylmässä vedessä ja siirrä ne pyyhkeen päälle jäähtymään
- Jatka lehtien kuorimista, kunnes ne alkavat olla kämmentä pienempiä ja siten liian pieniä kääryleisiin. Säästä keitinvesi
- Valmista täyte jo samalla, kun kaalit kiehuvat: Keitä ohra. Hienonna sipulit ja kuullota niitä pannulla öljyssä. Hienonna lehtipersiljat ja loput kaalista. Sekoita kaikki täytteen aineet kulhossa. Laita hienonnettua kaalia täytteeseen korkeintaan 1/2 litraa ja säästä yli jäävä osa johonkin toiseen ruokaan.
- Ohenna kaalinlehtien lehtiruotia veitsellä niin, että se ei katkea, kun käärylettä rullataan
- Laita lehti leikkuulaudan päälle ja nosta sen päälle reilu nokare täytettä. Nosta lehden sivut täytteen päälle ja kääri lehti sen jälkeen rullalle
- Lado kääryleet tiiviisti voidellulle, syvälle uunipellille tai uunivuokaan. Kun kaikki kääryleet ovat pellillä, valuta niiden päälle siirappia.
- Paista kääryleitä 200-asteisessa uunissa, kunnes ne alkavat ruskistua, n. 45 minuuttia. Alenna lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista niin pitkään kuin maltat, vähintään 2 tuntia. Valele kääryleitä paistamisen aikana kaalin keitinvedellä. Voit myös kääntää kääryleet paistamisen aikana.
Kun kääryleet menivät uuniin, oli aika syödä talkoopäivällinen: Rouvan sienipiirakkaa ja parsapiirakkaa ja vieraidemme mukanaan tuomia sienisalaattia ja mustikkapiirakkaa. Kääryleet olivat valmiit illemmalla, ja vieraat saivat ne rasioissa mukaansa. Ja olivat muuten ihan käsittämättömän hyviä.