Kaalilaatikko härkäpapurouheella ja fenkolilla

Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Kikkoman

Kaalilaatikko on yksi koko perheemme lempiarkiruoista. Sen hauduttaminen vie aikaa, mutta muuten ruoan valmistaminen ei ole järin työlästä. Tällä kertaa tein kaalilaatikosta kasvisversion, maustoin sen Kikkomanin luomusoijalla ja proteiinin lähteenä käytin härkäpapurouhetta.

Härkäpapurouhe oli itselleni uusi tuttavuus, ja aiemmin olemme laittaneet kasviskaalilaatikkoon esimerkiksi linssejä ja soijarouhetta. On kuitenkin hienoa, että näille kasvisproteiineille on saatavilla myös kotimainen vaihtoehto.

Soijakastiketta olen käyttänyt puolestaan jo aiemmin suolan sijaan maustamaan ruokia. Kaalilaatikkoon lorautin sitä kuitenkin nyt ensimmäisen kerran, ja hyvää tuli!

Fenkolista on tullut vaivihkaa yksi lempivihanneksistamme. Eräs tuttu kyseli hiljattain, mihin ihmeeseen fenkolia oikein käytetään, ja minä vastasin, että mihin vain.

Fenkoli antaa raakana salaatteihin hennon aniksisen maun, sitä voi paahtaa uunissa ja syödä lisukkeena vaikka ihan sellaisenaan tai sitten sitä voi hienontaa vaikkapa kaalilaatikkoon.

Yksi ikuinen väittelyn aiheemme Rouvan kanssa on, kuuluuko kaalilaatikko makeuttaa siirapilla vai ei. Minä olen siirapin kannattaja, mutta Rouva jättää sen ehdottomasti pois. Tällä kertaa en laittanut hänen mielikseen laatikkoon siirappia, mutta jos itse pidät hieman imelästä laatikosta, lorauta sitä sekaan kaikin mokomin.

Kaalilaatikko härkäpapurouheella ja fenkolilla

Ainekset

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 iso fenkoli
  • 1 kg valkokaalia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 dl puuroriisiä
  • 1 dl härkäpapurouhetta
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1/2 dl Kikkoman luomusoijakastiketta
  • 1/2 tl suolaa
  • (1 rkl siirappia *)
  • 1/2 l vettä
  • voita voitelemiseen ja laatikon pinnalle
  • 1/2 dl leivänmuruja tai korppujauhoja

Tarjoiluun esimerkiksi pakastimesta sulatettuja ja sokerilla makeutettuja mustaherukoita.

Valmistaminen

  1. Kuori sipuli ja valkosipuli. Puolita fenkoli, irrota fenkolin kerrokset ja huuhtaise ne. Hienonna sipuli, valkosipulit, fenkoli ja kaali
  2. Lorauta oliiviöljy isoon kattilaan, lisä sipulit valkosipulit, fenkoli ja kaali ja hauduta miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Sekoita vihanneksia alussa usein, jotta ne eivät pala pohjaan
  3. Keitä puuroriisi pakkauksen ohjeen mukaan
  4. Kun kaaliseos on hautunut, lisää kattilaan riisit, härkäpapurouhe, timjami, soijakastike, suola, siirappi (*) ja vesi ja sekoita
  5. Kaada seos voideltuun uunivuokaan
  6. Laita laatikon pinnalle voinokareita ja ripottele päällimmäiseksi leivänmurut tai korppujauhot
  7. Paista laatikkoa 175-asteisen uunin keskitasolla tunti. Alenna lämpö 120 asteeseen ja hauduta laatikkoa ainakin pari tuntia. Voit peittää laatikon pinnan leivinpaperilla, jotta se ei ruskistu liikaa.

(*) Siirappia maun mukaan. Itse en laittanut tällä kertaa lainkaan.

Kaalilaatikko tarjotaan perinteisesti sokeroidun puolukkasurvoksen kanssa, ja sitä on tavallisesti lisukkeena myös meillä. Nyt kokeilin, miltä laatikko maistuisi vastaavalla tavalla tehdyn mustaherukkasurvoksen kanssa. Sulatin pakastimesta pienen kipollisen herukoita, sokeroin ne anteliaasti ja lusikoin marjat laatikon päälle. Ja hei, tämähän olikin hauska yhdistelmä. Kokeile jos uskallat!

Lisää ideoita löydät Kikkomanin sivuilta.

Kommentit

Helpommalla (Ei varmistettu)

Kaalilaatikko on kyllä niin hyvää!
Helpotan omaa kaalilaatikon valmistustani sillä, että sekoitan raa'at riisit tai ohrasuurimot vain muiden esikypsytettyjen ainesten joukkoon ennen uuniin laittoa. Kyllä riisi/ohra ehtii uunissa kypsyä. Nesteen määrää tarvitsee kyllä tarkkailla paiston aika. Yksi kattila vähemmän likaantuukin, joten tiskaaja kiittää!

Tommi K
Isyyspakkaus

Toimii varmasti hyvin niinkin!

Kommentoi