Kaalipiirakat ja kotitekoinen voitaikina
Vietimme viikonloppuna esijoulua anoppilassa. Rouva teki lauantain päivälliselle alkuruoaksi kaalipiirakoita itse tehtyyn maitorahka-voitaikinaan. Niistä tuli niin hyviä (ja söpöjä), että halusin jakaa ne myös teidän kanssanne.
Kaalipiirakat
Ainekset
Pohja
- 4 1/2 dl jauhoja
- 2/3 tl suolaa
- 200 g voita
- 1 prk (250 g) maitorahkaa
Täyte
- n. 400 g kaalia
- 1 pieni sipuli
- ruohosipulia
- oliiviöljyä
- suolaa
- pippuria
Kananmunaa voiteluun
Koristeeksi unikonsiemeniä
Valmistaminen
- Yhdistä suola ja jauhot, lisää huoneenlämpöinen voi ja nypi seos tasaiseksi
- Lisää maitorahka ja vaivaa taikina tasaiseksi. Se saattaa tuntua melko kostealta, mutta taikina kiinteytyy jääkaapissa
- Kääri taikinapallo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin yön yli
- Valmista täyte: hienonna kaali, sipuli ja ruohosipuli ja hauduta niitä oliiviöljyssä, kunnes ne ovat pehmentyneet. Mausta suolalla ja pippurilla
- Kaulitse taikinasta ohut levy ja leikkaa siitä kahden kokoisia ympyröitä, toiset halkaisijaltaan n. 12 cm, toiset n. 10 cm, yhtä monta molempia
- Laita pari lusikallista täytettä isompien ympyröiden päälle ja sijoita pienempi ympyrä täytteen päälle kanneksi. Kostuta alemman ympyrän reunoja vedellä, käännä ne päällimmäisen ympyrän päälle ja painele kiinni. (Rouva teki taikinasta vielä pienet sydämet, jotka hän laittoi kaikkein päällimmäiseksi)
- Voitele piirakat kananmunalla ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä. Paista piirakoita 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia, kunnes piirakat alkavat ruskettua kauniisti.
Rouva tarjoili piirakat aiemmin lihan paistamisesta jääneen lihaliemen kanssa: Hän laittoi piirakat syville lautasille, tarjoili ne pöytään ja kaatoi kuumaa lihalientä lautasille juuri ennen syömistä.
Kuvat: Rouva