Tumma Sumu on Kaffa Roasteryn uusi tumma klassikkokahvi

Kaupallinen yhteistyö: Kaffa Roastery

Kuumia ja kahvintuoksuisia uutisia suoraan Kaffa Roasteryn paahtimolta: Tumma Sumu Dark Roast -kahvi on saapunut kauppoihin kautta maan! Kahvi kuuluu Kaffa Klassikot -sarjaan, eli sitä on jatkossa saatavilla ympäri vuoden.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Pääsin viime viikolla maistelemaan uutta kahvia aivan ensimmäisten joukossa Kaffa Roasteryn paahtimoon ja samalla kuulin lisää Kaffan kahveista ja niiden tuotannosta.

Kaffan paahtimo sijaitsee Helsingin Punavuoressa, ja sen yhteydessä on myös paahtimon oma kahvila. Kahvilan ja paahtimon erottaa toisistaan lasiseinä, joten asiakkaat voivat kurkkia samalla seinän toiselle puolelle ja nähdä paahtajat työssään.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Probat-paahtimessa paahtui parhaillaan Picniciin menevä tummapaahtoinen kahvi, ja paahdetut pavut ropisivat iloisesti saaveihin.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Kaffa tuottaa kahvia viikossa kaksi tonnia, mikä on pienpaahtimolle ihan hyvä määrä. Se riittää siihen, että Kaffan kahveja saa marketeista kautta maan eikä vain Etelä-Helsingin kivijalkaliikkeistä.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Uusi Tumma Sumu luotiin valikoimaan täyttämään Tumma Monsuuni -kahvin jättämää aukkoa. Tumma Monsuuni oli yksi Kaffan klassikkokahveista, ja se tehtiin intialaisesta Monsoon Malabar -kahvista. Kaffa kuitenkin luopui hiljattain intialaisen kahvin ostamisesta, ja näin ollen myös Monsoon Malabarista tehdyn kahvin tuotanto päättyi.

Kaffalle on tärkeää, että kahvin raaka-aineen tuotanto on täysin läpinäkyvää, ja Kaffa halusi keskittää kahvin ostonsa maihin ja tuottajiin, joiden kohdalla he näkivät suurimman vaikutuksen yhteisöön: sen miten kahvintuotannon ansiosta alueille voidaan rakentaa parempaa infrastuktuuria ja vaikkapa kouluja.

Kaffalle vastuullisuus on muutenkin merkittävä asia, ja he tekevät jokaisen kahvintuottajan kanssa Kaffa Handshake -ostosopimuksen, jonka edellytyksiä ovat, että

  • Jokainen työntekijä saa vähintään alueen minimipalkkaa
  • Kaikki työ on eettisesti kestävää ja pakkotyö ja lapsityövoima ovat ehdottoman kiellettyjä
  • Toiminta on kestävää ja ympäristöystävällistä ja
  • Jokaisen viljelijän saama hinta kahvipavuista on tiedossa ja kommunikoitu.

Tumma Sumu on vielä Monsuuniakin tummempaa, ja sehän ilahduttaa kaltaistani tummien kahvien ystävää.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Sain Kaffalla henkilökohtaisen kahvitastingin, kun Kaffan pääpaahtaja Mike kertoi Tumman Sumun kehittämisestä ja opasti oikeaoppiseen kahvin maistamiseen.

Maistelimme vierekkäin kolmea tummapaahtoista kahvia: Herra Korppia, Tummaa Sumua ja Espresso Infernoa. Espresso Inferno oli se kahvi, jonka kautta niin sanotusti löysin Kaffan, ja oli hauskaa vertailla erityisesti sitä ja Tummaa Sumua.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Maistelu alkoikin haistelulla.

Nuuhkimme pelkästään jauhettua kahvia, ja olin todella yllättynyt, miten erilaiselta kahvit voivatkaan tuoksua! Harvemmin tulee tuoksuteltua useita kahveja vierekkäin. Infernon tuoksu toi mieleen popcornin, kun taas sekä Tumma Sumu että Herra Korppi olivat hedelmäisempiä ja todella erilaisia infernoon verrattuna.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Sen jälkeen kuppeihin kaadettiin vettä ja kahvin annettiin odottaa muutama minuutti. Vielä nuuhkaisut pinnalta ennen kuin pinta rikottiin, purut kuorittiin pois ja päästiin ryystämään.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Todella: kahvia ryystettiin äänekkäästi, jotta suulliseen sekoittui runsaasti ilmaa.

Toiset kupilliset Mike uutti pressopannulla, ja kuulin, että Tumma Sumu sopii erityisen hyvin metallisuodattimella uuttamiseen siksi, että kahvin öljyt eivät jää kiinni paperisuodattimeen vaan päätyvät mukaan kupilliseen valmista juomaa.

Mikä sattuma, sillä mehän keitämme kahvimme kotona juurikin metallisella mocca- eli mutteripannulla, ja pressopannu on se seuraava vaihtoehto, jos kahvia tarvitaan joskus enemmän kuin kaksi kupillista.

Kahviammattilainen mittasi tietysti sekä purut että veden grammalleen: kupeissa uutettuun kahviin laitettiin 9 g jauhettuja papuja ja 150 g vettä. Pressopannuun kahvia tuli 40 g ja vettä 800 g.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Kahvipavuissa on kaksi päätyyppiä: Arabica ja Robusta, ja kahvisekoituksissa voi olla molempia kahvityyppejä minkä verran vain. Robusta on jonkin verran edullisempaa raaka-aineena, ja sitä kuvaillaan kitkerämmäksi ja yksipuolisemmaksi kuin vivahteikkaampaa Arabicaa. Suurin osa Suomessakin myytävästä kahvista on juuri Arabicaa.

Infernossa on 70 % Robustaa ja 30 % Arabicaa, kun taas Tumma Sumu ja Herra Korppi ovat sekoituksia kahdesta Arabica-kahvista. Herra Korpissa puolet on ugandalaista ja puolet kolumbialaista Arabicaa ja Tummassa Sumussa puolet ugandalaista ja puolet guatemalalaista Arabica-kahvia.

Vaikka juuri edellisen kerran hehkutin Infernoa, voin hyvin lämpimästi suositella myös Tummaa Sumua. Sen luvataan tarjoavan ”guatemalalaista pehmeyttä ja ugandalaista mausteisuutta”. Aromissa on toffeeta, tummaa suklaata ja lakritsaa.

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Otan myös tämän kahvin erittäin mielelläni vakiokahvivalikoimaani.

Kahvi sopii nautittavaksi joko sellaisenaan tai vaahdotetun maidon kanssa. Ja siitäpä tulikin mieleen, että tarvitsen uuden maidonvaahdottimen!

Kaffa Roastery - Tumma Sumu

Jos et ole vielä tutustunut Kaffan kahveihin tai haluat kokeille Tummaa Sumua, kiiruhdahan Kaffan verkkokauppaan, josta saat koodilla ISYYSPAKKAUS 20 %:n alennuksen kaikista kahveista. Koodi on voimassa helmikuun 2021 loppuun saakka, ja Kaffa antaa yli 30 €:n tilauksille ilmaisen toimituksen.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *