Kaffa Roastery: Tummaa Sumua kolmella tavalla
Kerroin tammikuun lopulla Kaffa Roasteryn uudesta Tumma Sumu -kahvista, joka ilmestyi kauppoihin juuri samoihin aikoihin. Sen jälkeen Tumma Sumu onkin ollut osa aamujamme siinä missä aiempi tuttavuutemme, Espresso Inferno. Nyt Tumma sumu pääsi Affogato-kahvijälkiruoan raaka-aineeksi, ja testasin myös kahvin uuttamista kolmella eri tavalla.
Mutteripannu ja Affogato
Affogato on ihastuttavan simppeli jälkiruokaherkku, johon tulee vaniljajäätelöä ja kuumaa espressoa, ja halutessaan sitä voi vielä koristella vaikkapa suklaahipuilla, mantelilastuilla tai keksimuruilla.
Vaikka pidän kahvista, en ole koskaan ollut suurempi hifistelijä, ja mittaan kahvin ja veden aina silmämääräisesti. Nyt otin asiakseni selvittää, minkä verran tämä silmämääräinen määrä vettä ja kahvia oikeastaan onkaan.
Affogatoon keitin kahvini mutteri- eli moccapannulla.
Tarvittavan veden määrän katson moccapannun sisällä olevasta turvaventtiilistä. Vettä on sopiva määrä, kun vettä on juuri venttiilin alareunaan asti. Mittasin sen määrän, ja se oli aika tasan 1,5 dl.
Kahvin sopiva karkeus omalla Kitchen Aidin myllyllämme jauhettuna on 7,5, kun myllyn hienoin jauhatus on 8. Taputtelen kahvin kevyesti lusikalla pannun säiliöön, en paina sitä kovin tiiviiksi. Kahvia näytti menevän pannuun tasan 20 g.
Affogaton valmistamisessa ei sen kummempia vaiheita ole kuin pyöräyttää jäätelöpallo (tai useampi) lasiin tai kulhoon, ripotella päälle tilpehöörit (tässä mantelilastuja) ja kaataa kuuma kahvi jäätelön päälle.
Viikonloppuversiossa juomaa voisi terästää vielä vaikka kahviliköörillä, mutta näin arkipäivänä tymäkkä kahvi riittää.
Aeropress
Aeropressiä käytän joskus, kun keitän kahvia vain itselleni ja tarvitsen sitä vain yhden kupillisen. Laite on hauska, mutta kun sen näkee ensimmäisen kerran, sen käyttäminen ei ole aivan selkeää.
Laitan Aeropressin pöydälle ylösalaisin, mäntä pöydän pintaa kohti. Sitten mittaan sisään kahvin. Silmämääräisesti tähtään numeroiden 3 ja 4 väliin ja nyt totesin, että siihen menee niin ikään 20 grammaa. Vesi kuumennetaan erikseen (ei kiehuvaksi), ja sitä mahtuu säiliöön 2 dl.
Kahvista tulee siis hieman miedompaa kuin moccapannulla, mutta omalla reseptilläni kuitenkin suodatinkahvia voimakkaampaa. Jauhatus saa olla karkeampaa kuin moccapannulla, ja oma asetukseni oli 6/8. Jos purut ovat liian hienoja, kahvin puristaminen suodattimen läpi vaatii enemmän voimaa.
Aeropressin kanneksi laitetaan muovinen siivilä, jonka sisällä on pieni pyöreä suodatinpaperi.
Kun kahvi on saanut seistä vedessä pari minuuttia, juoma puristetaan männällä suoraan kuppiin. Kovin ohutreunaista tai kiikkerää kuppia ei kannata käyttää, sillä Aeropressiä todella painetaan voimakkaasti kahvikuppia vasten.
Pressopannu
Pressopannu eli French Press on käytössä, jos kylässä on vieraita ja kahvia tarvitaan enemmän kuin kaksi kuppia. Nyt keitin kuitenkin vain puolikkaan annoksen.
Purut ovat tässäkin karkeudeltaan 6/8. Ne painoivat 30 g, ja vettä kaadoin kannuun 4 dl. Tällä menetelmällä ja reseptillä kahvi on siis vahvuudeltaan lähimpänä suodatinkahvia.
Pressopannussakin kahvin annetaan odottaa pari minuuttia ennen kuin purut painetaan pohjaan metallisuodattimella.
Pressopannu on kiva myös siksi, että se on hyvin esteettinen esine pöytään nostettuna.
Entä mikä on sinun lempitapasi keittää kahvia? Onko siellä esimerkiksi Chemex-keittimen käyttäjiä, jotka osaisivat perustella, miksi se voittaa kaikki muut?
Muista myös etukoodini Kaffan verkkokauppaan: saat koodilla ISYYSPAKKAUS 20 %:n alennuksen kaikista kahveista helmikuun 2021 loppuun saakka. Itse aion tilata vielä tällä koodilla varastoon sekä Tummaa Sumua että Espresso Infernoa papuina. Kaffa antaa yli 30 €:n tilauksille ilmaisen toimituksen.