Kaksi kertaa päivässä
Kaupallinen yhteistyö: Pepsodent
Hampaiden harjaaminen aamuin illoin on ollut minulle aina itsestäänselvyys. En voisi kuvitellakaan, että lähtisin aamulla kotoa tai menisin nukkumaan illalla pesemättä hampaita. Ja tämä tapa on opetettu myös omalle tytölleni.
Valitettavasti näin ei tehdä kaikissa perheissä, sillä Pepsodentin teettämän tutkimuksen mukaan kolmaosa suomalaisista lapsista harjaa hampaansa vain kerran päivässä. Ei se ihmekään, sillä saman tutkimuksen mukaan peräti puolet isistä ja kolmasosa äideistä pesee hampaansa yhtä innottomasti.
Nämä tutkimustulokset näkyvät Pepsodentin 2 x Päivässä -sivustolla, jonka kautta perheitä kannustetaan kiinnittämään huomiota hampaiden harjaamiseen. Sivusto liittyy myös maaliskuun 20. päivä vietettävään maailmanlaajuiseen suunhoidonpäivään, jonka yksi sponsoreista Pepsodent on.
2 x Päivässä -sivustolla kannattaa vierailla myös sen vuoksi, että siellä kerrotaan, miten voit osallistua kilpailuun, jonka pääpalkinto on Linnanmäen rannekkeet koko perheelle (max. 5 ranneketta).
Tyttömme on onneksi aivan pienestä asti pitänyt hampaiden pesusta. Hän saa toisinaan pestä hampaita myös itse, mutta silloinkin isi tai äiti tulevat viimeistelemään lopputuloksen, jotta kaikki hampaat on varmasti puhdistettu.
Vielä jokin aika sitten hänen oli vaikea ymmärtää, että kieltä ei saa laittaa hammasharjan tielle, mutta nyt siitäkin onglmasta on päästy eroon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vääntelen itse suutani ja kieltäni samaan tahtiin ja samoihin suuntiin kuin tytönkin pitäisi ja ääntelen aata, eetä ja iitä.
Suositus on, että hampaat harjataan pehmeällä hammasharjalla ja käytetään fluorihammastahnaa. Oma suosikkimakuni on vihreä Pepsodent, joten tämä yhteistyö Pepsodentin kanssa tuntui senkin puolesta hyvin sopivalta.
Se, missä meilläkin on vielä parannettavaa, on hampaiden harjaaminen kahden minuutin ajan joka kerta. Itse teen niin nykyisin lähinnä sähköhammasharjani ansiosta, mutta lapsen hampaiden pesu saattaa toisinaan jäädä tämän ajan alle.
Olin kuulemma itsekin pienenä innokas pesemään hampaita, eikä siitä tarvinnut käydä taisteluja. Muistan silti, miten hauskaa oli, kun päiväkodissa hampaiden harjaamisesta sai palkkioksi valkoisen hammastarran, joita kerättiin muistaakseni jonkinlaiseen keräilykorttiin, jossa oli leveästi hymyilevä suu.
Aloin tässä muuten pohtimaan myös sitäkin, miksi päiväkodissa ylipäänsä pestiin hampaita, sillä eihän se nykyisin ole päiväkodin päiväohjelmassa. Syy saattoi olla siinä, että hampaat harjattiin ruokailun jälkeen, sillä siihen aikaan päiväkodeissa ei ollut vielä imeskeltäviä xylitol-pastilleja.
Ainoa ikävä muistikuvani hampaiden harjaamisesta on peruskoulun hammastarkastuksista, jolloin hampaat piti jostain syystä harjata pelkällä harjalla ja vedellä. Se oli minusta jotenkin inhottavaa ja myös outoa, sillä ainahan hampaat harjataan raikkaan hammastahnan kanssa.
Itse pidän nykyisin kiinni myös periaatteesta, että hampaita ei saa harjata heti sen jälkeen, kun on syönyt, jotta hampaiden kiille ei vaurioituisi. Olen joskus nuorempana saanut liian tehokkaalla harjaamisella aikaiseksi kiillevaurioita, joten nyt pesen hampaat ennen aamupalaa ja illalla vasta jonkin aikaa sen jälkeen, kun olen syönyt iltapalaa. Päivällä imeskelen xylitol-pastilleja ja pureskelen xylitol-purukumia.
Tällä hetkellä suomalaisten lasten hammasterveys on Pohjoismaiden heikointa.
Eikös niin, että kun asiaa tutkitaan seuraavan kerran, tilanne on muuttunut?
Muutos ei lähde lapsista, vaan meistä – vanhemmista.
Lisätietoja:
https://www.2xpaivassa.fi/
http://www.worldoralhealthday.com/
Kuvat Tommista ja tytöstä: Satu Koivisto