Kaunis ja herkullinen Porvoo & pikavisiitti Gumbostrandissa

Isyyspakkaus

Maakuntamatkailumme jatkui lauantaina Helsingistä itään, kun nappasimme tytön kummitustädin matkaan ja suuntasimme Sipoon Gumbostrandin taidegallerian kautta päiväretkelle Porvooseen. Ja saimme jälleen yhden paikan lisää Miksi emme käy täällä useammin? ja Täällä pitäisi joskus yöpyä -listoillemme.

Porvoonjoki

Ennen Porvoota poikkesimme kuitenkin matkan varrella Sipoon Söderkullassa.

* * *

Gumbostrand Konst & Form

Vainuddintie 72 - 28, Söderkulla
http://konstoform.fi/

Gumbostrandin uudehko taidegalleria / ravintola / myymälä sijaitsee entisessä Hartwallin tehdasrakennuksessa Sipoon rannikolla. Paikka ei ole kaikkein helpoin saavuttaa: julkisilla Konst & Formiin ei kannata edes yrittää, ja autollakin kannattaa käyttää navigaattoria, ettei usko lopu kapealla ja kiemuraisella rantatiellä.

Galleria on kyllä ehdottomasti tutustumisen arvoinen: avara ja valoisa, ja näyttelyt mielenkiintoisia. Nyt esillä ollut kesänäyttely "Sommar i Gumbostrand" on esillä 1.9.2013 saakka. Ravintolassa olisi ollut kiva käydä syömässä, mutta Porvoon tarjonta vei kuitenkin voiton.

Gumbostrand Konst & Form

* * *

Vanha Porvoo on kyllä vaikuttava, ja on uskomatonta, että kaikki sen rakennukset ovat säilyneet näihin päiviin asti. Jokaisen suomalaisen - ja tietysti myös Suomeen eksyvän ulkomaalaisen - on ehdottoman suositeltavaa käydä katsomassa, miltä Suomi näytti silloin joskus ennen.

Kesäisenä lauantaipäivänä historiallinen keskusta oli tietenkin täynnä turisteja, ja pienet putiikit, kahvilat, ravintolat ja antiikkiliikkeet kutsuivat matkailijoita tutustumaan.

Porvoonjoen kuuluisat ranta-aitat

Porvoon Jokikatu

Vanha raatihuone

* * *

Porvoon Paahtimo

Mannerheiminkatu 2, Porvoo
http://www.porvoonpaahtimo.fi/

Ensimmäinen välipala nautittiin Porvoon Paahtimossa. Paahtimon Bar & Cafe sijaitsee vanhassa tiilimakasiinissa aivan joen rannassa, ja sen antimia voi nautiskella sisätilojen lisäksi myös joen varressa olevalla terassilla tai rannassa parkissa olevalla proomulla. Kierrepullia kannattaa kuulemma varoa, sillä niihin voi tulla himo. Valkosuklaa-karpalojuustokakku oli kuohkeaa ja raikasta.

Pieni suklaatehdas

Kirkkotori 1, Porvoo
http://www.suklaatehdas.com/

Jotta saisimme tarpeeksi makeaa, kävimme tutustumassa myös Pienen suklaatehtaan valikoimaan tuomiokirkon mäellä. Mukaan lähti tryffeleitä ja pari suklaalevyä ja paikan päällä nautittiin jäätelöt. En muista koskaan maistaneeni niin hyvää lakritsajäätelöä!

* * *

Jos käyt suklaakaupassa, kannattaa käydä katselemassa myös hiljaisempia sivukatuja kaupan takana. Miten kauniita ovatkaan nämä värikkäät puutalot ja mukulakivikadut? Ja millä vuosisadalla nyt oltiinkaan?

Upeinta vanhassa Porvoossa on, että ihmiset oikeasti asuvat siellä, ja kyseessä ei ole mikään museokylä. Millaistakohan täällä olisi asua oikeasti? Vaikuttaa aika idylliseltä. Entäpä talojen hinnat? Onkohan niitä ikinä myynnissä, vai periytyvätkö ne vain suvussa eteenpäin?

Mukulakivet olivat myös hyvää unilääkettä pienelle.

* * *

Porvoon Wanha Rautakauppa

Vanha Hämeenlinnantie 5, Porvoo
http://www.porvoonwanharautakauppa.fi/

Osuimme aivan vahingossa joen toisella puolella, Porvoon vanhalla rautatieasemalla sijaitsevaan Porvoon Wanhaan Rautakauppaan, joka on aivan ehdoton kohde kaikille perinnerakentamisesta ja entisöinnistä kiinnostuneille. Löysimme itsekin samanlaisia 1920-luvun messinkisiä ovenkahvoja, joita meillä on kotona ja jollainen meiltä puuttui olohuoneen ja keittiön välisestä pariovesta!

Asemallehan pääsee kätevästi myös höyryveturin vetämällä junalla. No, ei aivan hirveän kätevästi: lähtöjä on muutaman kerran kesässä, ja reitti on kutistunut vain Keravan ja Porvoon väliseksi. Mutta joskus voisi kyllä tehdä tytön kanssa retken tällaisella junalla. Veturi oli juuri lämmittelemässä viereisen makasiinirakennuksen raiteella, ja vaunut odottivat asemalla.

* * *

Bistro Sinne

Läntinen Aleksanterinkatu 1, Porvoo
http://bistrosinne.fi

Porvoossa olisi vierailun arvoisia ruokapaikkojakin niin paljon, että voisimme tehdä pelkästään niiden takia piakkoin uuden reissun kaupunkiin ja yöpyä vanhassa kaupungissa. Tällä kertaa tutustuimme uuden Porvoon puolella sijaitsevaan Bistro Sinneen, josta olimme kuulleet kehuja. Ravintola oli kehunsa ansainnut. Kylmä kurkkukeitto oli mukavan raikasta, savustettu naudankylki, aah, niin mureaa ja burgerit mehevät. Voin suositella myös jälkiruoaksi nauttimaani mantelijauhopannukakkua.

Luomunautahampurilainen ja maalaisranskalaiset

"Smokey" Savustettua naudankylkeä ja lämmintä perunasalaattia

Mustikka-clafoutis

Kiitos Porvoo! Oli hauskaa ja herkullista! Nähdään pian uudestaan!

Kommentit

Jos vanhat kaupungit, niiden rakennukset ja mukulakivet kiinnostavat niin kannattaa käydä myös Raumalla :)

ksark (Ei varmistettu)

Sama tuli mieleen. Tervetuloa myös Raumalle! :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä kiinnostavat, ja Raumalla olisi myös kiva käydä. Missäs muualla sillä seudulla kannattaisi vierailla?

Airam (Ei varmistettu)

Ruukaamme miehen kanssa käydä aina pari kertaa kesässä Porvoossa nauttimassa sen anneista. Moni noista teidän käymistä paikoista onkin tuttu ja vakio kohde aina reissullamme. Tämä postauksesi antoi taas palavan halun lähteä sinne hetikohtapian! Sinne -ravintola onkin vielä kokematta, koska lähes aina (no ainakin usein) olemme syöneet ravintola Timbaalissa. Suosittelen sitä ihan pöljänä - kaunis miljöö, ihanat etanat, hyvä palvelu, mielettömät ruoat ja ihania lounaskattauksia. Niin ja minun lempikauppani Porvoossa on lelukauppa Riimikko, suosittelen. Ihania vanhoja/vanhahtavia leluja ja tavaroita. Nyt kun meidän tytär lähenee yhtä vuotta, täytyykin käydä taas katsomassa hälle jotain ihanaa sieltä. (:

Loppuun kiitän sinua vielä tästä blogista, tämä on eka kommenttini sinulle ikinä vaikka ahkera lukija olenkin. Osaat kirjoittaa loistavalla tavalla ja kerrot isinä olemisesta juuri niin miten uskon miehenikin kokevan isiyden. Hälle aina sanonkin "sun on pakko lukea tää, niin hyvä juttu!". Muutaman päivän takainen postaus tyttäresi puhumaan opettelusta sai minut ihan herkistymään - meillä ihan samanlaista tällä hetkellä. Tyttömme, kohta 11 kk, höpöttää ja pöpöttää minkä kerkiää ja mm. tietää jo että koira sanoo "haahaa", äiti on "äittä", "tätä" on milloin mitäkin ja jostain mokoma on oppinut ranskaanin kun sanoo hienostuneesti "papaa" ;)

Ai juu, kehun vielä, että kuvat on ihania, lapsen vaatteet just sellasia miten meilläki likka puetaan ja teitin talo henkii samaa henkeä ku meitin. Noni, nyt riitti. Kiitos :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Musta tuntuu, että olen käynyt Timbaalissa sillä edellisellä Porvoon-reissulla, josta on aikaa jo niin paljon, etten muista milloin se oli. Kaveri suositteli myös tuota lelukauppaa, täytyy käydä siellä seuraavan kerran.

Kiitos itsellesi! On aina kovin kiva kuulla jonkun tykkäävän jutuistani. Ja kännykkäkameralla näpsityistä kuvistani :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihana Porvoo! Teillä täytyy kyllä olla harvinaisen kiltti tyttö kun päivästä toiseen jaksaa iloisesti matkustaa paikasta toiseen, istua paikoillaan vaunussa, ravintoloissa ym. Meillä ei tulisi kuuloonkaan kun poika sen verran vilkas, että on pakko päästä purkamaan energiaa ainakin puolen tunnin välein. :) Miten saattekin omat menonne sopimaan tytön ruoka/unirytmeihin? Kuinka tiukasti pidätte rutiineista kiinni? Taitaa olla aika sopeutuvaista sorttia tuo teidän pikkuinen. :) Siitä voisitkin joskus kirjoittaa, miten pystytte näin paljon liikkumaan ja tekemään asioita ja kuinka saatte tytön pysymään tyytyväisenä. Kiitos, kivasta blogista!

Tommi K
Isyyspakkaus

Onhan tuo tyyppi aika sopeutuvainen ja varmaan tosiaan sieltä rauhallisimmasta päästä. Meillä niitä rutiineja ei kyllä noudateta hirveän tarkasti, ja unet ja ruoat vetäistään siihen aikaan, kun ne parhaiten kulloinkin sopivat. Taidanpa tosiaan kirjoittaa aiheesta erillisen jutun. Kiitos itsellesi!

Vierailija (Ei varmistettu)

Komppaan edellistä kommentoijaa (Vierailija 21:48): Olisi todella kiinnostavaa kuulla myös käytännön puolta näiden reissujen toteuttamisesta! Miten saatte kaiken organisoitua niin, että kaikilla on kivaa? Kovin utopistiselta tällaisten toteuttaminen rennolla otteella kuulostaa jos turvaistuimessa istuminen on haasteellista, kirkumiskohtaukset säännöllisiä, ruokailut + päiväunet menevät kellon mukaan...jne.

Tommi K
Isyyspakkaus

Täytyypä laittaa juttu työn alle. Ehkä saisin sellaisen aikaiseksi jo täksi illaksi..?

phocahispida

Vanhempien kanssa oli tapana käydä vanhassa Porvossa ainakin kerran kesään. Kierrellä, haistella tunnelmia, pysähtyä kahville ja hakea jotain kivaa Riimikon aarreaitasta sekä kotiin viemisiksi namuja Brunbergiltä. Tuo Bistro Sinne voisi olla kyllä tutustumisen arvoinen lisä seuraavaan Porvoon reissuun.

Tervetuloa vaan Kerava-Porvoo reitille siis!

/ Keravan norpat

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä, ehdottomasti Sinneen! Tuo savustettu naudankylki ainakin oli varmasti yksi parhaista ravintola-annoksista aikoihin. Hmm, nyt kyllä harmittaa, että emme ymmärtäneet käydä siellä Riimikossa samalla reissulla...

phocahispida

Ensi kerralla sitten! ;)
Jos joskus keksitte hankkia neidille nukkekodin niin kaiken mahdollisen lisäksi niitä ja loputtoman oloisesti minimaalisia kalusteita ja pienesineitä saa myös Riimikosta.
Nimimerkillä viimeksi ostin sieltä pojalle pienen tiskiharjan ja kananmunia leikkikeittiöön ja omaan nukkekotiini vessapaperitelineen ja maissintähkiä. Krhm, hullu, krhm. :D

eräs mutsi (Ei varmistettu)

Moi,
Kiitos tästä postauksesta! Kotimaan matkailuun on hyvä saada vinkkejä, kun ei tuon pienen kanssa viitsi (ainakaan vielä) ihan kovin kauas mennä. Gumbostrandissa on muuten erinomainen brunssi, joskaan sitä en voi suositella kasvissyöjille :).

Jos tykkää Porvoosta, rakastaa Raumaa. Jos ikinä eksytte Satakunnan suuntaan, suosittelen Raumalla käyntiä lämpimästi. Vanha puukeskusta on Unescon maailmanperintökohde, ja Porvoota paljon laajempi. Turistit puuttuu, mutta putiikeissa riittää - on mannermaista kahvilaa, kiinnostavaa ravintolaa, luomupuotia, käsityöläiskauppoja ja vaatekauppoja joissa hipsteritkin viihtyy.

Kesäisin terveisin eräs mutsi

Tommi K
Isyyspakkaus

Eipä kestä! On ilo jakaa kokemuksia kivoista asioista.

Ja Raumalle kyllä pitää jossain vaiheessa tehdä retki. Täytyy pyytää joku hipsterikin matkaan, niin voi sitten kertoa, kelpaavatko vaatekaupat :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihana Porvoo! Asuin useamman vuoden Porvoossa, mutta silloin se oli vain tylsä sen hetkinen kotikaupunki eikä paikkaa osannut arvostaa samalla tavalla kuin nyt. Nyt parin vuoden poissa-asumisen jälkeen tuonne on kerta kerralta mukavempi palata. Tällekin kesälle reissuja sinne on jo kertynyt muutamia ja lisää luvassa. Omien kokemuksien perusteella voin suositella majoittumiseen Pariisin Villeä ja ruokapaikoista mm. Johansia (kesäravintola ranta-aittojen suojissa) ja Wanhaa Laamannia. Tuo Sinne oli myös itselleni erittäin posiviitinen kokemus. Mikäli historiaan haluaa perehtyä on Empirekaupungin puolella oleva Runebergin koti käymisen arvoinen etenkin oppaan esittelemänä ja erilaiset teemakierrokset vanhassa kaupungissa ovat huippuja! Tarttuipa viime reissulta mukaan myös i <3 Borgå -paita ja ylpeästi kannan sitä päälläni täällä Tampereella :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Täällä Porvoossa olisi yksi ranta-aitta myynnissä (vähän päälle 200 000 euroa), mutta valitettavasti sitä ei saa muuttaa asunnoksi. Eli jos hintava varasto kiinnostaa niin siitä vaan! :D

Vierailija (Ei varmistettu)
Tommi K
Isyyspakkaus

Ehkä mieluummin sellainen pastellinvärinen tai punainen puutalo siellä jossain kirkon takana, kiitos :)

Omenainen

Hei

Porvoon hintaluokka on kohtuullisempi kuin pääkaupunkiseudun vanhojen talojen, mutta huomattavasti hintavampi kuin 1h päässä ja yli Helsingistä sijaitsevien. Oikotieltä löytyy säännöllisesti myynnissä olevia taloja aivan vanhan kaupungin keskustassa.

Näitä mekin katsoimme kaksi vuotta sitten, mutta päädyimme hieman suurempiin ja edullisempiin neliöihin lännen suunnalla. Loviisassa Avoimien ovien päivänä elokuussa teidän kannattaa käydä myös - siellä sama juttu eli taloja on kyllä myynnissä paljon kohtuuhintaisempina kuin Porvoossa mutta kuntotarkastaja on aina hyvä ottaa jo ensi visiitille mukaan. Satoja vuosia vanhoista taloista voi ollakaupunkikokemuksella vaikea sanoa juuta tai jaata. Olemme parina vuonna olleet elokuussa Loviisassa - mahtava pieni festari jossa avoimet ovet useaan yksityistaloon ja -pihaan. Ihan must loppukesällä.

Porvoosta joka on lapsuuden mökkikaupunkini on sanottava että sinne muuttanut tuttavapariskunta tuli takaisin 2 vuoden kuluttua. Eivät sopeutuneet ja löytäneet tarpeeksi virikkeitä aktiiviseen elämään lasten kanssa. Porvoo ja Paahtimo, Sinne & Brunberg oli meilläkin joka kesän visiittikohde ennen kuin muutettiin maalle.

Jos haluatte elokuussa Loviisaan, pistäkää inboxiin viestiä. Tunnen yhden Avoimiin oviin osallistuvan tuttavan :)

Savariini (Ei varmistettu)

Hei.
Loviisalaisena komppaan edellistä. Tsekkaa http://loviisanwanhattalot.fi/, kaikki talot ja pihakohteet upeine kuvineen on esitelty siellä. Elokuun puolessa välissä ilmestyy virallinen messulehti, jossa lisää tietoa tapahtumasta. Lehti päivityy sivuille, myös https://www.facebook.com/loviisanwanhattalot?fref=ts
Melkein jokaisen talon pihassa tai kadulla on kirppispöytiä, on seminaaria ja antiikkimarkkinat, keräilytapahtumaa jne. Unohtumattomat kaksi päivää taas luvassa, nyt jo yhdeksättä kertaa. Presidentti Tarja Halonenkin tulee sunnuntaina...

Millainen Elämä:n Milla (Ei varmistettu) http://millainenelama.blogspot.fi

Nyt porvoolaisen sydän läikähti onnesta tämän postauksen myötä ♥

Koska taide taitaa kolahtaa, annan elämysvinkin, josta taatusti pidät:
Kulje A.Edelfeltin jalan jäljillä ja koe autenttiset maalauspaikat:
http://millainenelama.blogspot.fi/2013/06/porvoo-ennen-ja-nyt-osa-3.html

Vaunujen kanssa pääsee lähes kaikki kohteet lähes kivuitta ;)

Kommentoi