Kaverisynttäreiden peruskurssi

Isyyspakkaus

Keskiviikkona oli vuorossa syntymäpäiväjuhlat tytön päiväkotikavereille. Tämä olikin ensimmäinen kerta, kun kaverisynttäreitä järjestettiin. Kolmevuotiaana tyttö ei osannut vielä sellaisia kaivata, mutta nyt tilanne oli aivan toinen.

Saimme Rouvan työkavereilta hyvin tarkkoja neuvoja - useiden juhlien kokemuksella - siitä, miten kaverisynttärit tulee järjestää. Näitä olivat mm.

  1. Ei vanhempia mukaan juhliin - vaativat viihdyttämistä siinä missä lapsetkin
  2. Vieraiden määrä: ikävuodet + 1
  3. Kesto 1,5 tuntia
  4. Ohjelmaa oltava koko ajaksi
  5. Ei mitään itse tehtyä ruokaa - jäävät kuitenkin syömättä
  6. Pizzaa ei ainakaan kannata tehdä, tai se kannattaa leikata aivan minikokoisiksi paloiksi
  7. Cocktail-tikut toimivat, jos niissä on juustoa ja kurkkua, mutta viinirypäleet jakavat jo mielipiteet
  8. Ei täytekakkua, sillä sekin jää syömättä
  9. Sen sijaan pöytään paketti jäätelöä ja sen kanssa tarjolle kaupan suklaakastiketta, strösseleitä ja marenkeja.

Voitte varmaan kuvitella, että aivan kaikkia ohjeita Rouva ei purematta niellyt. Miten siis kävi?

Ei Rouva voi tietenkään tyytyä täysin kaupan antimiin, joten hän otti riskin pizzan kanssa.

Pöytään ilmestyi kaksi pieniksi slaisseiksi leikattua pizzaa, joissa oli täytteenä tomaattikastiketta ja mozzarella-juustoa. Niiden lisäksi tarjolla oli tikuiksi leikattuja kurkkuja ja paprikaa sekä pieniä kukkakaaleja. 

Aivan viime hetkellä ennen juhlia nappasimme Rouvan instagramista vinkin puretusta Olafista, tosin me kutsuimme sitä räjähtäneeksi Olafiksi: porkkanaa, vaahtokarkkeja, suolatikkuja ja rusinoita sopivasti sekaisin lautasella.

Lopputulos: pizza maistui lapsille hyvin, ja toiset ottivat sitä jopa lisää. Juhlien jälkeen pizzapaloja oli jäljellä vain kaksi, mutta isi taisi kyllä auttaa vähän niiden kanssa. Kurkut, paprikat ja porkkanat maistuivat, kukkakaali ei. Suolatikut ja rusinat hupenivat ja - yllätys yllätys - vaahtokarkit menivät kaikki. 

Ohjelmaa meillä oli koko ajaksi. Ennen herkuttelua oli pieni leikkihetki lahjojen avaamisen yhteydessä.

Ruokien jälkeen laulettiin yhdessä pianon säestyksellä Let It Go, ja sitten leikittiin myrkkykarkkia.

Lautaselle laitetaan viisi karkkia, ja yksi lapsista lähetetään toiseen huoneeseen. Sillä aikaa muut lapset päättävät, mikä karkeista on myrkkykarkki. Toisessa huoneessa ollut lapsi tulee takaisin ja alkaa syödä karkkeja yksitellen. Jos hän syö myrkkykarkin, muut huutavat: "Myrkkykarkki!"

Huikean jännittävä leikki, varsinkin niille pienille, jotka itse tietävät, mikä karkeista on se myrkkykarkki. He eivät nimittäin malttaneet kertaakaan pitää salaisuutta salassa.

Kakkua Rouva ei tehnyt, mutta se varmistettiin tytöltä. Emme halunneet ottaa sitä riskiä, että kakun puuttumisesta tulisi jotain draamaa.

Tyttö sai itse kertoa, haluaako hän mieluummin kakun vai jäätelöä, ja hän valitsi jäätelön. Muutaman varmistuskysymyksen jälkeen uskoimme, että hän todella tarkoittaa sitä. "Kun sunnuntain juhlissa oli jo kakkua, niin nyt voisi olla jotain erilaista", hän selitti. 

No mutta, helpommallahan tässä jäätelöpaketilla pääsee. Teki Rouva sentään samanlaiset siniset marengit, joita käytettiin sunnuntaisen kakun koristeina, ja Elsakin pääsi jäätelötarjottimelle. Päälle heiteltiin vielä mustaherukkakastiketta ja pensasmustikoita.

Ilta huipentui ongintaan ja kas, sitten lapsia tultiinkin jo noutamaan!

Juhlien jälkeen taputtelimme toisiamme selkiin (oikeasti teimme kyllä high fivet) siitä, että juhlat olivat niin onnistuneet ja pienet vieraat poistuivat iloisina koteihinsa. Kylläpä olikin hauskaa kaikilla, ja ihania pieniä touhukkaita ovat nämä tytön parhaat kaverit!

Kommentit

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh, tuon laatikoston sisältöä on tiedusteltu ennenkin. Se toimii Rouvan lehtiarkistona, ja 3/4 siitä on täynnä aikakauslehtiä. Sen lisäksi siellä on mun sarjakuva- ja nuottikirjoja.

EricaK
EricaK

Voi kun pääsisi lastenkutsuille. Tuosta jäätelökakusta tuli hieno!!! :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Eikös! Siinä ei kakkutaikinaa tai täytteitä kaivattu!

minsu
Mainostaulujen takana

Juuri näin! Olisinpa nähnyt nämä ohjeet pari vuotta sitten kun järjestin ekat kaverisynttärit. Kantapään kautta oppineena olisin kirjoittanut aivan saman ohjeistuksen. Kakku tosiaan on vähän hankala: viisivuotissynttäreillä kukaan ei syönyt sitä, kuusivuotissynttäreillä ihmeteltiin yhteen ääneen "miksei teillä ole täytekakkua". Ja ihan mahtava tuo räjähtänyt Olaf!

Tommi K
Isyyspakkaus

Tämä toimi tosi hyvin näin, että oli ensin "aikuisten juhlat" ja sitten nämä lastenkutsut. Oli aika jännää, että tyttö ei halunnut kakkua toista kertaa, mutta ehkä siinä jäätelössä oli jotain omaa eksotiikkaansa. Meillä on nimittäin tosi harvoin jäätelöä, ja kakku oli ollut juuri pari päivää aiemmin. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Tutulta kuulostaa juhlien kulku. Meillä jännitettiin nelivuotiaan ekoja kaverisynttäreitä muutama kk sitten, onneksi alla oli oman lapsen muutama vierailu vastaavissa juhlissa. Meillä vieraita oli 9 lasta, koska parhaiden päiväkotikavereiden lisäksi piti saada muitakin kavereita. Päiväkotikaverit ( 5kpl) tulivat ilman vanhempiaan ja ystäväperheet vanhempien kera (koska toivoimme näin), nelivuotiaat näköjään kyläluutailevat hyvin sujuvasti. Ohjelma meni samaa rataa, ensin leikin muodossa lahjojen aukaisu, sitten ensin vähän herkkuja (omatekoisia kolmioleipiä, vaahtiksia, keksejä, viinirypäleitä, popcornia ja kirsikkatomaatteja, sitten kakun tilalla jäätelövuori ja lisukkeeksi hilloja, suklaakastiketta ja monta sorttia strösseleitä). Niin ja mehut kannellisissa prinsessamukeissa takasivat nolla kaatumista. Näistä jäde todellakin maistui, pikkuprinsessat diggailivat kun saivat "jädebaarista" tilata annoksen toisensa perään. Sitten hetki vapaata leikkiä ja kun meno alkoi kiihtyä kaivoin esiin helminauhatyöpajan ja siinäpä sit lapset pujottelivat omat helminauhat. Lopuksi ongintaa ja siinäpä 2h olikin sujahtanut ja vanhemmat saapuivat hakemaan lapsiaan.

Äitiä ja isää jännitti etukäteen miten lapsilauman kasassa pitäminen onnistuu, mutta vieraat olivat hurmaavia ja huomaavaisia, juhlat onnistuivat hienosti ja seuraava kerta ei pelota yhtä paljon :D

Joo ja vinkkinä että jos haluaa saada lapsirauhan riehaantumaan, niin eikun huone täyteen ilmapalloja, sitten on hulinat käynnissä about sekunnissa (sattuneesta syystä meillä ei ollut yhden yhtä irtonaista ilmapalloa, sen sijaan juhlijat saivat mukaansa lähtiessään maljakoissa koristeina olleet prinsessailmapallot tikuissa).

Tommi K
Isyyspakkaus

Kuulostaa hauskalta nuo teidänkin juhlat! Ja helminauhan teko on hauska idea, pidetään mielessä ensi vuotta ajatellen!

Vau, selvästi onnistuneet juhlat! Meillä 4-vuotissynttäreitä vietettiin Annantalolla savityöpajassa, vieraitakin oli huimat 10. Mutta nää oli siksi vähän isomman luokan bileet, että muutettiin pian synttäreiden jälkeen toiselle mantereelle, eli tyttö vietti samalla vähän niin kuin läksiäisiään. Ystävät saivat muistoksi kaikki ihanat itse tehdyt savityöt (juhlien jälkeen kuivuneena ja poltettuna). Oli helppoa meille, varsinkin kun asuttiin pienessä väliaikaiskämpässä, mutta vähän turhan kallista, kun synttäreitä voisi viettää pienesti kotonakin. Normaalitilanteessa oltais toimittu varmaan noin kuin te :) Kauhulla odotan tulevia synttäreitä täällä Jenkeissä; ei taida olla ihan pikkujuttu ne.

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo, täällä onneksi ei tarvitse laittaa järjestelyjä överiksi, ja kukaan ei (ainakaan meidän piireissämme) odota muuta kuin Rouvan keittiön antimia ;) Muutenkin meille juhliminen kotona on enemmän meidän näköistä kuin se, että oltaisiin jossain muualla.

Nannannaa kirjautumatta (Ei varmistettu)

Ihanan näköinen tuo jäätelökakku! :) Ja räjähtänyt Olaf on aika mahtava idea. :D

Vähän täytyy olla eri mieltä vanhempien läsnäolosta ja ohjelman määrästä. Vanhempia oli 4-vuotissynttäreillä useampia, osin parin ujon vieraan takia plus sitten pari mun kaveria lapsineen. 5-vuotissynttäreillä taas pari vanhempaa, yksi ujouden takia ja muut taas näitä mun kavereita. Koskaan ei oo ollut olo, että vanhempia täytyisi viihdyttää, päin vastoin! Nämä on olleet myös mukavia tilaisuuksia tutustua päiväkotikavereiden vanhempiin.

Ohjelmaa on ollut osa synttäreistä mutta osin ovat saaneet leikkiä keskenään ihan rauhassakin. Jos homma on meinannut lähteä lapasesta, on rauhoiteltu menoa, mutta etenkin nyt viimeksi olivat tyytyväisiä, kun saivat touhuta keskenään legojen parissa. :D Ohjelman tarve riippuu varmaan aika paljon vieraista, heidän määrästään ja keskinäisistä kemioista. :)

Piipo79

Meillä ollut vähän sama asia ohjelman suhteen! Eli ei ohjelmaa. Lapset ovat leikkineet keskenään hyvin. Nyt kun oli kaunis sää niin pystyttiin olemaan sisäpihalla piknikvilteillä telttoineen! Siinä oli ohjelmaa kylläkseen! Minä olen myös mielellään ottanut vanhemmatkin kylään tosin 4-v lapset voi jättää hyvin yksin ja kauniilla ilmalla osa vanhemmista tuntui käyttävän tilanteen hyväksi ja nauttivan hetken vapaudesta! :-)

Tommi K
Isyyspakkaus

Aika vähän ohjelmaa tietty tuohon 1,5 tuntiin mahtuu, ja sen suhteen mietin, että juhlat olisi voineet hyvin kestää 2 tuntia ja olisi voinut olla pari leikkiä lisää. Ensi vuonna sitten :) 

Tommi K
Isyyspakkaus

Mun mielestä oli tosi kiva, että voitiin Rouvan kanssa keskittyä puhtaasti lapsiin ja heidän kanssaan leikkimiseen, mutta kieltämättä olisi ollut kiva kutsua kavereiden vanhempiakin rupattelemaan. Järjestelyt toimi näin kuitenkin tosi hyvin, ja kun tuntee tämä poppoon, uskon, että ohjatulla leikkimisellä varmistettiin sovun säilyminen ja puuhat, jotka miellyttivät sekä tyttöjä että poikaa. Ei mennyt siis pelkiksi Elsa-leikeiksi :) Mutta varmasti on hyvä miettiä, mikä ratkaisu toimii omalle juhlakansalle parhaiten.

Kesäkuu (Ei varmistettu)

Hyvältä kuulosti teidän juhlat!

Meillä kakku on ollut lapsille aina tärkeä, vaikka siitä menee kaupaksi lähinnä koristeet. Mutta jääpähän jotain aikuisillekin. Me on kirjoitettu synttärikutsuihin aina että "vanhemmat voivat halutessaan jäädä kahvittelemaan". Se toimii hyvin: osa jää, emme ole kokeneet vanhempien viihdytystarvetta, ujoimmille lapsille on turva mukana, ja jos meno yltyy hulluksi, on enemmän kaitsijoita.

Myöskään ohjelmaa meillä ei 4- ja 5- vuotissynttäreillä ole juuri ollut. Syöminen, lahjat ja onginta vain. Olin varannut varmuuden vuoksi ohjelmaa, mutta toisilleen tutut lapset ovat aina leikkineet kivasti yhdessä. 6-vuodesta eteenpäin olen ottanut jotain yhteisleikkejä, mutta oma kokemus on, ettei pienemmät oikein jaksa keskittyä, kun on kavereita ja uusia leluja ympärillä. Riippuu tietty lapsista.

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä luki kutsuissa ihan suoraan, että vain lapsille :) Tunnettiin kuitenkin kaikki tapaukset, ja tiedettiin, että vanhempia ei tarvita. 

Oranssinen

Kivalta näyttävät juhlat!

Oi että mie kaipaan tuota aikaa. Kun jälkikasvu oli kaverisynttäri-iässä, koottiin meille yleensä molempien kaverit yhteisille synttäreille, eroa kun vain 5 päivää. Lopputuloksena parikymmentä tyttöä ja poikaa parin vuoden ikähaitarilla.
Meillä on järjestetty naamiaisia, aarteenetsintää, ilmapalloeläinten vääntämistä (tosi vangitseva juttu, hiljentää lapsilauman hetkessä), leivontasynttäreitä ja kaikkea siltä väliltä.
 

Kommentoi