Kouluun ilmoittautuminen, nyt jo..?

Isyyspakkaus

Postiluukusta kolahti viime viikolla lapselle osoitettu kirjekuori. "Lapsenne täyttää tänä vuonna 7 vuotta, ja hänen oppivelvollisuutensa alkaa..." Apua, kouluun ilmoittautuminen, nyt jo?

On jotenkin haikeaa ajatella, että tytön päiväkotiaika jää ensi kesänä kokonaan taakse. Vastahan hän aloitti päiväkodin, ja nyt jo pohdimme yhdessä, mikä onkaan hänen A1-kielivalintansa ja tutustumme yhdessä ensimmäisen luokan opetussuunnitelmaan: äidinkieli ja kirjallisuus, matematiikka, liikunta, käsityö, ympäristöoppi... ”Mitä on ympäristöoppi?”

Lapsi odottaa koulun alkua jännittyneenä. Jännitystä varmasti helpottaa, että käytännössä kaikki hänen eskarikaverinsa siirtyvät samaan kouluun, ja he tekevät tulevan kevään aikana tutustumiskäyntejä tulevaan kouluunsa. Ilmoittatutumislomakkeessa voi myös esittää toiveen, kenen kanssa haluaisi päästä samalle luokalle. Muutos aiempaan on silti iso, joten kuuluhan sen vähän jännittääkin. 

Koulun alku on jännittävää myös vanhemmille. Miten lapsi sopeutuu kouluun? Miten hän pärjää kouluaineissa? Milloin hän alkaa kulkea koulumatkat yksin?

En osaa edes kuvitella, miten moni asia on muuttunut 34 vuodessa siitä, kun aloitin oman koulutaipaleeni. Digitaaliset välineet ovat tietysti läsnä, ja oppilaat saavat jopa omat sähköpostiosoitteensa heti ensimmäisellä luokalla.

Yksi isoista muutoksista koskee vieraiden kielten oppimista. Itse olen aloittanut englannin opinnot kolmannella luokalla ja seuraavat kielet vasta yläasteella. Nykyisin ala-asteella opetellaan peräti kolmea kieltä. Helsingissä A1-kielen opinnot alkavat heti ensimmäisellä luokalla ja A2-kielen opinnot neljännellä. Toista kotimaista opetellaan kuudennesta eteenpäin.

Kielivalinta oli meille aika helppo. Tyttö itse sanoi haluavansa lukea englantia tai ”pariisia”. Uskomme englannista olevan eniten hyötyä ja iloa jo nyt, joten ilmoitimme tytön A1-englantiin ja sovimme hänen kanssaan, että hän saa valita ranskan A2-kieleksi sitten muutaman vuoden päästä.

Nyt se on tehty. Koulu alkaa elokuun 8. päivä, ja jo toukokuussa lapset saavat tietää tulevat luokkakaverinsa ja opettajansa.

Jotenkin kamalan liikuttavaa tämäkin.

Kommentit

Ilargia (Ei varmistettu)

Vau, toivottavasti ensi syksystä tulee hieno kokemus <3

Näin äkkiseltään ainakin kuulostaa tosi hyvältä uudistukselta tuo A1-kielen aikaistaminen. Tein kandintutkintoni espanjasta, ja silloin törmäsin neurolingvistiikkaan, jossa tutkitaan kielen neurologisia perusteita. Ihan pintaraapaisun perusteella kuulosti siltä, että lapsen neurologinen kapasiteetti oppia uusia kieliä on jotain niin mahtavaa, että sitä soisi hyödynnettävän:) (Toki oppiminen ei enää 6-7 -vuotiaillakaan ole ollenkaan niin automaattista kuin siinä vaiheessa, kun äidinkieltä/-kieliä omaksutaan, mutta silti.)

Toivottavasti myös into ja kiinnostus ranskaan säilyvät! Itse aloitin A2-kielenä saksan, ja vaikka kaikki ei sen kanssa niin ruusuisesti mennyt (silloin vuosituhannen vaihteen Vantaalla opettajaresurssit olivat välillä vähän mitä sattuu), niin kyllä siitäkin on hyötyä ollut. Lisäksi rutiini useamman kielen opiskelusta helpotti päätöstä aloittaa espanja lukiossa, ja se on rikastuttanut elämääni ihan uskomattoman paljon. Sujuva espanja myös helpottaa edes vähän ranskaan tarttumista. Paitsi lausumisesta se tekee vain vaikeampaa:D

(Ranskaa opiskelen siksi, että muutimme tänne puolison töiden perässä. Ennen muuttoa laskimme, että osaamme yhteensä sujuvasti tai edes jonkin verran suomea, englantia, espanjaa, saksaa, ruotsia, venäjää, viroa ja galegoa. Eli toki kannattaa muuttaa juuri Ranskaan...)

iidis
Varpain jaloin

Voi miten jännää! Kuulostaa ihan fiksulta nuo kieltenopetuksen muutokset :)

Englantia on tosi helppo oppia kun lapset kuulee sitä nykyään kaikkialla (tv ohjelmat, musiikki, pelit). Yläasteikäinen siskonpoika pelaa online pelejä (Fortine, LoL, mitä näit nyt on) ja pulisee englantia päivät pitkät mikrofoniin. Mun oli kans tosi helppo oppia englantia kansainvälisen akaveripiirin takia. Joskus 90 luvulla opiskelin myös A2 kielenä venäjää ja vaikka opettaja oli hyvä, niin ei siitä paljon mieleen jäänyt.. Niinhän se on että pitäisi kuulla sitä kieltä muuallakin kuin oppitunnilla että se jäis päähän. Täytyisi nähdä se kieli harrastuksena, ei oppiaineena. Helpointa tietty on jos löytyy kavereita jotka puhuu sitä kieltä, et ei muuta ku etsimään ranskalaisia perheitä Helsingistä :D

Ekaluokkalaisena (Ei varmistettu)

Minun lapsi aloitti koulun syksyllä. Hän oli valmis ja innokas kouluunlähtijä. Minulle tuli yllätyksenä, kuinka raskas syksy oli uudelle koululaiselle. Hän kävi ohessa 4:ssä harrastuksessa, joka oli aivan liikaa. Hän oli joululoman alettua niin väsynyt, oli hyvä että pidimme sen kokonaan lomaa. Onneksi oli se mahdollisuus.
Keväälle jäi 3 harrastusta, joista 2 viikolla ja yksi viikonloppuisin.

Kommentoi