Kukka, "kukka" ja "kukka"

Isyyspakkaus

Pienen jutuissa alkaa olla yhä enemmän järkeä. Hän toistelee sanoja perässä ja myös osoittelee asioita kertoen niiden nimen. Välillä on tosin osattava arvata kontekstin mukaan, mitä hän tarkoittaa, sillä äänteiden lausumisessa on vielä hieman hiottavaa:

 • Hissi = issi
 • Isi = issi

Tai

 • Täti = tätti
 • Tähti = tätti
 • Takki = tätti

Tai

 • Kukka = kukka
 • Tukka = kukka
 • Sukka = kukka.

Itse asiassa myös sydän on kukka, mutta se on vain väärinkäsitys.

* * *

Tiedän myös, että kun tyttö pyytää isää, se ei tarkoita minua, vaan hän haluaa jotain lisää. Tai kun hän sanoo iti, kyseessä ei ole isi ilman ässää, vaan hän haluaa jotain irti. Yleensä värikynärasian kannen, jolloin opastan, että oikeampi pyyntö olisi "avaa".

* * *

Välillä sanat eivät edes muistuta alkuperäistä, mutta olemme alkaneet ymmärtää niitä kontekstista ja toistosta johtuen.

 • Juusto = jssy
 • Syliin = tyssy (Olen miettinyt että voisiko tämä tulla pyynnöstä "tuu syliin")
 • Keksi = tytsy (oli alkuun myös tytsys ja nyt alkanut muuttua enemmän tetsiksi).

Hyvin lähekkäin ovat myös Eppu, loppu ja lappu, jotka kaikki muistuttavat jollain tavalla appua tai äppua.

* * *

Lempisanasta ja sen merkityksestä ei ole kuitenkaan epäselvyyttä. Se on Ei! Se kajahtaa kirkkaasti ja sopii vastaukseksi lähes kysymykseen kuin kysymykseen, ihan vaan varmuuden vuoksi.

 • Piirtää, piirtää. Haluatko piirtää? Ei! (Yleensä kuitenkin haluaa.)
 • Kakka. Onko kakka? Ei! (Toisinaan on.)
 • Vaihdetaan vaippa. Ei ei ei! (Tätä hän todella tarkoittaa.)

Viime viikonloppuna nukuimme anoppilassa pienen kanssa samassa huoneessa. Olimme hyvin huvittuneita, kun heräsimme yöllä siihen, että tyttö puhui unissaan. Hän nosti pienen päänsä ylös, tokaisi kuuluvasti: "Ei" ja jatkoi uniaan.

Automatkalla mummilaan. Isin karvalakki oli parempi kuin oma myssy. Kuva ei liity jutun tapaukseen.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihana! Meidän poika 3,5 v-välillä nauraa unissaan - ihan hekottaa. Ei ainakaan näe pahoja unia. :)

poika 1,5v (Ei varmistettu)

Meillä kanssa kovasti sanotaan kaikkea, mutta konsonantteja uupuu sekä osattuja ei vielä osata yhdistää kaikkiin vokaaleihin. Isi=is, äiti=äitä, traktori =äitä, koira=äitä, pupu=apu, auto=auto, juna=nuna, kaikki peellä alkavat ovat apu tai äpä, kaikki m-kirjaimella lakavat ovat mä tai ma jne. Lisää on is, nosturi on is. Juusto on uusto.

Mielenkiinnolla odotan, koska vähän parempaan puheeseen päästään. Sillä, jos ollaan hyvin tarkkoja, lapsellani on vain yksi aina täysin oikein äännetty sana, auto. Löytyykö teidän lapselta täysin oikein äänettyjä sanoja vielä montaa?

Tommi K
Isyyspakkaus

Löytyy joitain. Kaikkein parhaimmin ääntyvät ainakin kukka, kakku, kakka, pappa ja anna. Isi, äiti ja Eppu ovat aika lähellä oikeaa. Kaksitavuiset sanat alkavat jo toisinaan kuulostaa melko oikeilta, mutta pidemmät muuntuvat kaksitavuisiksi. Haarukka on haakka, porkkana on pookkan ja omena on ome. 

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Meidän tyttö puhui pitkään tavuilla, ja yksi tavu saattoi tarkoittaa montaa asiaa. Esimerkiksi "taa" saattoi olla joko maito, nalle, nasu, vaari... Sitten joku päivä se puhe-hana aukeaa, ja yhtäkkiä neiti puhuukin jo kokonaisilla lauseilla. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä se on tää, joka tarkoittaa kaikenlaista. Muitakin juttuja kutsutaan yhdellä tavulla, esim. päärynä on pää ja puuro on puu. 

Mindeka
Ma-material Girl

Meilläkin taapero puhuu unissan. Ja poikkeuksetta, sana on joku todella mieluinen juttu, kuten traktori (traak), hai (hai) tai effiini (delfiini), jota hoetaan myös päivisin ja jokaisessa leikissä :)

On muuten uskomatonta, miten nopeasti puhe saattaa kehittyä. Veikkaisin (pitää tarkistaa jostain vanhemmista kirjoituksistani), että vielä muutama kk sitten, Gabriel puhui tsägällä kahden sanan lauseita (meidän vanhempien mielestä, lähinnä) ja nyt saattaa selittää jo "Isi ajaa auton (tarkoittaa autoLLA) töihin" -tyyppisiä juttuja niin, että mummit ja kummitkin ymmärtävät.

Ja voi sitä hauskuutta, tai noloutta, kun jotkut tietyt sanat kuulostavat aluksi epäilyttävästi kirosanoilta tai joltain muulta paheksuttavalta, kuten esim. tupakalta, ja sitten ajan myötä ja vanhempien helpotukseksi ne paljastuvatkin vaikka tutiksi (tittu!) tai mansikaksi/mustikaksi (upapkka) ;)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hah, meillä oli kans joku sana joka kuulosti tupakalta mutta en muista missä yhteydessä se tuli. 

Mindeka
Ma-material Girl

Haha!

phocahispida

Meillä on ollut hieman jumppaamista siinä, että hanska ei ole paska eikä pimppiäkään sovi hokea, vaikka äiti koettaisi tunkea tukkaan metallista häkkyrää hiuksia asettelemaan.

Piipo79

Tämä on niin mahtava ikä kun puhetta alkaa pulputa! Meillä myös lauletaan useita lauluja , esim. tuiki tuiki tähtönen, ihhaahaa jne. ja vaikkei kaikkia sanoja heti osaisi ymmärtää puolittain lausuttuna (ratsastaa=atsastaa jne.)niin sävelestä tunnistaa biisin ja sitä kautta sanan. On ne suloisia.

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä ei vielä lauleta, mutta silloin tällöin tyttö lyö käsiään polviin, sanoo: "ho ho huii" ja nostaa kädet ilmaan. Siinä pikkuiset kultakalat sanovat hop hop dapadapa hop hop huii! Olen oikeastaan ihmetellyt että hän ei yhtään tapaile Päivänsädettä ja menninkäistä, vaikka se lauletaan joka päivä...

Mindeka
Ma-material Girl

Toi kultakala laulu on kyllä mahtava, kun se tuntuu olevan jokaisen taaperon suosikki :)

G kuuli toissapäivänä kerhossa ensimmäisen kerran Tip tap-rallatuksen ja vaikkei tuolloin innostunutkaan sitä leikkimään tai laulamaan, niin illalla esiintyi isille kuin vanha tekijä! 

Piipo79

Meillä on tuo sama laulu ja erityisesti tuo kohta mikä huutamalla lauletaan käsimerkein myös. Ehkä te laulatte niin kauniisti ettei lapsi tahdo rikkoa tunnelmaa. Meillä taas lauletaan kaikki biisit päälle eli mitä se kertoo mun lauluäänestä!

Marihanna (Ei varmistettu)

Pähkäilin aikani, miksi lapseni pyysi maitoa sanomalla ”tän, havuan”. Havuamisen tajusin, mutta tuo tän... Lopulta keksin, että oli varmaan satoja kertoja kuullut meidän vanhempien sanovan ”lämmiteTÄÄN” ennen erikoiskorvikkeen antamista.

Corde

Meiltä löytyy maaliskussa 2 täyttävä poika joka mielummin liikkuu kuin puhuu. Sanoja toki tulee, mutta omalla tavalaan. Äitti, olen minä ja aika usein myös isänsä. Poika sanoo kyllä myös Papa ja papá, jotka useimmiten sanotaan samaan syssyyn, viimeisin on isä ja nimen omaan painotuksella, kuten espanjalainen isänsä vaatii. Mummu on vielä mymy, ja veli Jaro on ajo. Sekä monenmoista espanjan sanaa. 

Nyt muuten lempi sana on  pukki eli puKKI :)

Kommentoi