Lux Helsingin suosikit: Kuutamo, heilurit ja monarkkiperhoset

Nyt jo yhdennentoista kerran järjestettävä Lux Helsinki tuo jälleen valoa tammikuun pimeyteen.

LUX Helsinki 2019-2.jpg

Sanomatalo. Mikko Kunnari: The End of the Digital New Age

Valofestivaalista on tullut vähitellen yksi suosituimmista tapahtumista kaupungissa, ja eilen, avajaispäivänä, kävijöitä arvioitiin olleen jopa enemmän kuin aiempina vuosina.

Tapahtuma siirtyi tänä vuonna Senaatintorilta ja Esplanadeilta Töölönlahdelle ja Töölöön. Ensimmäiset teokset ovat Kansalaistorin ympäristössä Sanomatalon, Oodin, Musiikkitalon ja Finlandia-talon seinustoilla. Reitti jatkuu Finlandia-talon ympäri Hakasalmen Huvilalle ja sieltä Eduskuntatalon takaa Nervanderinkadulle. Reitin päätepiste ja loppuhuipennus on Kansallismuseon puutarhassa.

Yksi suosikeistamme oli Musiikkitalon seinän valopaneeliin tehty teos Moonlight, jossa oli vaihtuvia kuvia kuusta.

LUX Helsinki 2019-3.jpg

Musiikkitalo. Marco Brianza: Moonlight

Kävijöitä oli silmämääräisesti arvioituna ”tosi paljon”. Teokset suositellaan kiertämään ennalta määritellyssä järjestyksessä, mikä helpottaa ruuhkaa, sillä kaikki kulkevat samaan suuntaan.

LUX Helsinki 2019-1.jpg

Oodi. Tim Etchells: We Wanted

Tapahtuman suurin canvas oli tällä kertaa Finlandia-talon koko Töölönlahden puoleinen seinä.

LUX Helsinki 2019-4.jpg

Finlandia-talo. Ramboll Valostudio: Lux Arkkitehtuuri

Finlandia-talon etupihan UV-valaistus sai teokset ja osan yleisöstä loistamaan hauskasti pimeässä.

LUX Helsinki 2019-5.jpg

LUX Helsinki 2019-6.jpg

LUX Helsinki 2019-7.jpg

Finlandia-talo. Mimmit peinttaa, Maikki Pekkala & Lari Suominen: Ultraviolet Gallery.

Hakasalmen huvilan piha ja puutarha olivat täynnä erilaisia lyhtyjä, joita olivat tehneet päiväkotilapset, koululaiset ja aikuiset opiskelijat. ”Ihana! Näissä juhlissa minä haluaisin olla”, kommentoi Rouva.

LUX Helsinki 2019-8.jpg

LUX Helsinki 2019-9.jpg

LUX Helsinki 2019-10.jpg

Hakasalmen huvila. Lyhtypuisto

Olimme Hakasalmen huvilan jälkeen kahden vaiheilla, että kääntyisimmekö jo kohti kotia, mutta päätimme kuitenkin kiertää koko reitin loppuun saakka. Se kannatti. Tyttö sai tulla seisomaan veljensä rattaiden taakse, ja työntelin molempia lapsia rivakasti kohti Töölöä.

LUX Helsinki 2019-11.jpg

Taidehalli. Zach Lieberman: Reflection Studies

Yksi yleisön suurimmista suosikeista sijaitsi Nervanderin puistikossa. Viisitoista valopalloa heilui edestakaisin ja vaihtoi väriä musiikin tahtiin.

LUX Helsinki 2019-13.jpg

LUX Helsinki 2019-14.jpg

Nervanderin puistikko. Ivo Schoofs: Large Pendulum Wave

Kaikkein suurin suosikkimme oli kuitenkin edellisten vuosien tapaan videomappausteos, joka heijastettiin tällä kertaa Kansallismuseon takaseinään. Teos muuttaa seinän eläväksi, ja nyt sillä liihotteli muuttopuuhissa olevia monarkkiperhosia. Aivan yhtä näyttävä tämä teos ei ollut kuin viime vuonna Tuomiokirkon seinään projisoitu video tai kolmen vuoden takainen, Tuomiokirkon kellotapuliin heijastettu, aivan huikea Megamap. Viime vuoden Designmuseon seinään heijastettu teos jäi valitettavasti näkemättä.

LUX Helsinki 2019-15.jpg

Kansallismuseon puutarha. Ghiju Díaz de Léon: Shelter Seekers.

Jos et vielä eilen ehtinyt käydä Luxissa, laitapa se heti ohjelmaasi! Tapahtuma on erittäin kiva ja hyväntuulinen, ja eilisen kaltaisella pikkupakkasella on mukava kävellä ulkona katselemassa valotaidetta.

Lux Helsingin teokset ovat nähtävillä iltaisin välillä 5.–9.1.2019 klo 17­–22 ja keskiviikkoaamuna 9.1.2019 klo 7–9. Tapahtumaan kuuluu myös neljä satelliittiteosta reitin ulkopuolella.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *