Menovinkki: Birger Kaipiainen @ EMMA

Isyyspakkaus

Espoon EMMA-museossa on parhaillaan esillä Birger Kaipiaisen töitä esittelevä Kuriton kaunosielu -näyttely. Ai mikä Kaipiainen?

Suurelle yleisölle Kaipiainen on varmasti tutuin Arabian Paratiisi-sarjasta, ja jokainen sisustuslehtiä ja -blogeja selannut tunnistanee Kaipiaisen suunnittelemat Kiurujen yö ja Ken kiuruista kaunein -tapetit. Ensin mainitun tapetin keltainen versio roikkui meidänkin makuuhuoneessamme ennen viimeisintä remonttiamme, ja tytön huonetta puolestaan koristaa toisen kiurutapetin vaaleanpunainen versio (iso taulu alla).

Kiurujen yö ja Ken kiuruista kaunein -tapetit myynnissä EMMA:ssa

Paratiisi-sarja

Harva kuitenkaan tuntee Kaipiaisen muuta tuotantoa tai tietää, että ne ovat lähes pelkästään uniikkikappaleita. Nyt näitä teoksia on mahdollista nähdä laajimmassa taiteilijan tuotantoa esittelevässä näyttelyssä koskaan. Tai siis on ollut mahdollista jo kesäkuusta lähtien. Kävin itse tutustumassa näyttelyyn jo ennen sen avajaisia, ja tämän postauksen kuvissa näyttelyä vasta viimeistellään.

Museonjohtaja Pilvi Kalhama ja näyttelyn arkkitehti, Ilkka Suppanen

Seinä on koristeltu Paratiisi-sarjan astianpalasilla

Teokset on aseteltu hiekkapedeille

Kaipiaisen tyyli on hyvin koristeellinen ja tunnistettava. Astioista ja tapeteista tuttuja aiheita näkyy myös taiteilijan uniikkiteoksissa.

Paratiisi-sarj... ei kun hetkinen

Vadin alla oleva hiekka oli vielä tasoittamatta

Kuoveja

Joutsen

Myös kiurutapeteista tuttuja kelloja näkyy Kaipiaisen kuvakielessä tässäkin näytelyssä. Ne kaikki näyttävät samaa aikaa, vartin yli kaksitoista. Ajan merkitystä ei kai saatu koskaan selville.

Kuovit ja kellot 

Näyttelyn kunniaksi tapettitehdas Pihlgren & Ritola otti Kiurujen yö -tapetista tuotantoon Kaipiaisen suunnitteleman värimallin, jota ei ole valmistettu aiemmin. Tätä tapettia on käytetty myös näyttelytilan somistuksessa.

Kaipiaisen seinäreliefi 1960-luvulta ja uusi Kiurujen yö -tapetti

Näyttelyyn kuuluvassa lastenhuoneessa lapset pääsevät itse tunnustelemaan seinälle sommiteltua keramiikkaa ja koristelemaan tilaan pystytettyjä puita.

Lastenhuoneen seinä on tehty tunnusteltavaksi

Puiden oksille voi koristella itse linnun

Näyttely on avoinna vielä 12.1.2014 saakka, joten hyvin ehtii.

 

Lisätietoja: http://www.emma.museum/kaipiainen

Kommentoi