Menovinkki: Birger Kaipiainen @ EMMA

Espoon EMMA-museossa on parhaillaan esillä Birger Kaipiaisen töitä esittelevä Kuriton kaunosielu -näyttely. Ai mikä Kaipiainen?

Suurelle yleisölle Kaipiainen on varmasti tutuin Arabian Paratiisi-sarjasta, ja jokainen sisustuslehtiä ja -blogeja selannut tunnistanee Kaipiaisen suunnittelemat Kiurujen yö ja Ken kiuruista kaunein -tapetit. Ensin mainitun tapetin keltainen versio roikkui meidänkin makuuhuoneessamme ennen viimeisintä remonttiamme, ja tytön huonetta puolestaan koristaa toisen kiurutapetin vaaleanpunainen versio (iso taulu alla).

IMG_1404.jpg

Kiurujen yö ja Ken kiuruista kaunein -tapetit myynnissä EMMA:ssa

IMG_1408.jpg

Paratiisi-sarja

Harva kuitenkaan tuntee Kaipiaisen muuta tuotantoa tai tietää, että ne ovat lähes pelkästään uniikkikappaleita. Nyt näitä teoksia on mahdollista nähdä laajimmassa taiteilijan tuotantoa esittelevässä näyttelyssä koskaan. Tai siis on ollut mahdollista jo kesäkuusta lähtien. Kävin itse tutustumassa näyttelyyn jo ennen sen avajaisia, ja tämän postauksen kuvissa näyttelyä vasta viimeistellään.

IMG_1251 1.jpg

Museonjohtaja Pilvi Kalhama ja näyttelyn arkkitehti, Ilkka Suppanen

IMG_1352.jpg

Seinä on koristeltu Paratiisi-sarjan astianpalasilla

IMG_1349.jpg

Teokset on aseteltu hiekkapedeille

Kaipiaisen tyyli on hyvin koristeellinen ja tunnistettava. Astioista ja tapeteista tuttuja aiheita näkyy myös taiteilijan uniikkiteoksissa.

IMG_1297.jpg

Paratiisi-sarj… ei kun hetkinen

IMG_1291 1.jpg

Vadin alla oleva hiekka oli vielä tasoittamatta

IMG_1263 1.jpg

Kuoveja

IMG_1268 1.jpg

Joutsen

Myös kiurutapeteista tuttuja kelloja näkyy Kaipiaisen kuvakielessä tässäkin näytelyssä. Ne kaikki näyttävät samaa aikaa, vartin yli kaksitoista. Ajan merkitystä ei kai saatu koskaan selville.

IMG_1313 1.jpg

IMG_1366.jpg

Kuovit ja kellot 

Näyttelyn kunniaksi tapettitehdas Pihlgren & Ritola otti Kiurujen yö -tapetista tuotantoon Kaipiaisen suunnitteleman värimallin, jota ei ole valmistettu aiemmin. Tätä tapettia on käytetty myös näyttelytilan somistuksessa.

IMG_1343.jpg

Kaipiaisen seinäreliefi 1960-luvulta ja uusi Kiurujen yö -tapetti

Näyttelyyn kuuluvassa lastenhuoneessa lapset pääsevät itse tunnustelemaan seinälle sommiteltua keramiikkaa ja koristelemaan tilaan pystytettyjä puita.

IMG_1383.jpg

Lastenhuoneen seinä on tehty tunnusteltavaksi

IMG_1398.jpg

Puiden oksille voi koristella itse linnun

Näyttely on avoinna vielä 12.1.2014 saakka, joten hyvin ehtii.

 

Lisätietoja: http://www.emma.museum/kaipiainen

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *