Miniloma Tallinnassa

Isyyspakkaus

Viime viikolla tuli useammasta haaveesta totta. Isoa juhlittiin torstaina, ja pienempi toteutui sitten perjantaina, kun pääsimme Rouvan kanssa kahdestaan minilomalle Tallinnaan! 

Lähdimme perjantaina aikaisella aamulautalla ja palasimme takaisin kotiin myöhään lauantai-iltana, joten perilläoloaikaa oli kaksi kokonaista päivää. Lapsi jäi kotiin isovanhempiensa hoitoon ja oli siis ensimmäistä kertaa ikinä yön yli erossa meistä molemmista!

Kun saavuimme perille, ensimmäinen tunne oli, että jotain puuttuu. Ihan kuin olisi lähtenyt matkalle ilman toista kättä, vaikka oikeastaan niitä olikin käytettävissä kaksi enemmän kuin yleensä. Aika pian aloimme kuitenkin jo ihastella, miten mukavaa on kävellä ympäriinsä, kun voi itse määrittää tahdin ja kulkusuunnan. Ja sitten hetken päästä jälleen, varsinkin ruokaillessa, mietimme, että kyllä nyt jotain puuttuu tästä kokonaisuudesta.

Mutta oli siis kivaa. Tosi kivaa. Ja jälleen kerran reissu pyöri aika lailla ruoan ympärillä.

Tässä muutama vinkki myös teille. Muista myös edelliset Tallinnan-postaukseni viime reissulta: Telliskivi Loomelinnak ja Kohvik poikineen.

Sfäär

Mere puiestee 6E
http://www.sfaar.ee/

Ravintola Sfäär sijaitsee aivan Tallinnan satama-alueen tuntumassa, ja se on todella helppo löytää, kun kääntyy satama-alueen ulkopuolella vasemmalle Mere Puiesteelle ja vain kävelee eteenpäin. Pian vastaan tulee tämä 1800-luvun loppupuolen tehdashalli, joka on nimetty Roseni Waba Aja Wabrikiksi.

Wabriikissa on muitakin ravintoloita ja kuppiloita, esimerkiksi ravintola Ö, sekin yhdeksi Viron parhaista nimetty. Tällä kertaa menimme kuitenkin suositusten pohjalta Sfääriin.

Sfäärin tiloissa toimii sekä ravintola että kauppa. Kaupan vaatteet näyttivät tyylikkäiltä, herrasmiestyyliin, ja kemikaliopuolella myynnissä oli ainakin laadukasta aussimerkkiä, Aesopia.

Tila oli tosi kiva ja ruoka aika sellaista perushyvää. Alkuun otin keltajuurta ja ankkaa ja pääruokana nautin vasikkaa ja selleripyreetä.

Kyllä minä tänne toistekin voisin tulla, joten kiitokset vinkin antaneelle Inkelle.

Draakoni Galerii

Pikk 18
http://www.eaa.ee/draakon/

Sitten jotain muuta kuin ruokaa: grafiikkaa! Olemme ostaneet virolaisten taiteilijoiden grafiikkaa Tallinnasta useamminkin, ja niitä on esillä sekä tytön huoneessa että olohuoneessamme.

Eräs taiteilija, jonka tyyli on ihastuttanut erityisesti, on graafikko Silvi Liiva, ja hänen pitkähiuksisia naishahmojaan on rivissä ruokapöytämme päädyssä sijaitsevan ison arkistokaapin päällä.

Grafiikkaa oli mielestämme joskus aiemmin helpompi löytää, mutta sitä myyviä gallerioita tuntui olevan nyt vähemmän. Yhden löysimme, ja siellä on taidettu käydä joskus aiemminkin: Draakoni Galerii keskellä vanhaakaupunkia. Myymälä on näyttelytilan perällä.

Sieltä lähti mukaamme tämä Silvi Liivan kaunis teos, joka sopii hyvin aiempien hankintojemme seuraan.

Telliskivi Loomelinnak

Telliskivi 60

Telliskivestä kirjoitin viimeksi kokonaisen postauksen, ja alueella tuli poikettua jälleen.

Lauantaikirpputori jatkuu edelleen...

...kauppakeskuksessa on edelleen monta kivaa kauppaa...

...ja illalla alueella voi syödä ja juoda hyvin.

Perjantai-iltana suuntasimme syömään alemmas Telliskivi-kadulla, mutta kävimme kuitenkin lasillisella Loomelinnakin alueella.

Kun valittavana oli Pudeli-olutbaari ja Pokaal-viinibaari...

...valinta osui Pokaaliin.

Kyllähän siellä lasillinen maistui, mutta hieman mietitytti, miksi ihmeessä paikka oli niin tyhjä, kun viereinen F-hoone oli kuitenkin niin täysi...

Kolm Sibulat

Telliskivi 2
http://kolmsibulat.eu/

Wau. Yksinkertaisesti: wau. Edellisellä Tallinnan-reissulla emme tänne ehtineet, mutta nyt otimme asiaksemme käydä täällä illallisella. Onneksi, sillä Kolm Sibulat oli heittämällä paras ravintola, jossa olemme Tallinnassa käyneet.

Menu sisältää fuusioruokaa, jossa sulassa sovussa ovat niin lähi-idän hummukset kuin korealaiset kimchit.

Mutta mitäpä sillä on väliä, mistä ruoka on kotoisin, kun lopputulos on näin TÖRKEÄN hyvää! Kun maistoin näitä pitkään haudutettuja ja mausteisia porsaan ribsejä ja niiden kanssa tarjottua tulista kimchiä, olisin voinut itkeä ilosta. Ehkä paras liha-annos, jonka muistan syöneeni ravintolassa.

Eikä sille paljon kalvennut myöskään pääruoaksi nauttimani ankka-annos, jonka muistin tilata tällä kertaa kypsänä. Olen nimittäin todennut, että medium-kypsä ankka on omaan makuuni hieman sitkeää. Tämä oli täydellistä.

Ja koko illallinen viinipulloineen maksoi kahdelle henkilölle yhteensä alle 90 euroa, eli noin puolet siitä, mitä vastaava illallinen maksaisi Helsingissä.

Ei voi muuta sanoa kuin että tänne tulen ehdottomasti seuraavallakin Tallinnan-matkalla ja voin suositella sitä lämpimästi kaikille!

Raitiovaunulla Viron taidemuseo Kumuun

Weizenbergi 34 / Valge 1
http://www.kumu.ee/fi/

Teimme lauantaina retken Kumun taidemuseoon Kadriorgin alueella vanhankaupungin itäpuolella.

Sen tuntumaan pääsee ykkösratikalla, joten sinne voi mennä kätevästi vaikkapa suoraan Telliskivi Loomelinnakista. Niin mekin teimme.

Kertalipun saa, kun laittaa (mielellään) tasarahan kuskin takana sijaitsevasta luukusta sisään ja viittilöi sitten sormilla, kuinka monta lippua tarvitsee.

Museo on moderni, vähän Kiasmaa muistuttava, ja siellä on näytteillä sekä modernia että klassista taidetta. Ehdottomasti retken arvoinen paikka, ja onhan museo valittu myös vuoden eurooppalaiseksi museoksi joitain vuosia sitten.

Klaus Kohvik

Kalasadama 8
http://www.klauskohvik.ee/

Klaus Kohvik sijaitsee sekin sataman tuntumassa, joten siellä on helppo käydä vaikkapa ennen lautan lähtöä. Kävimme siellä viimeksikin kahveilla, ja nyt otimme myös syötävää. Ruoka oli simppeliä mutta hyvän makuista. 

* * *

Kyllä täällä ollaan edelleen sitä mieltä, että Tallinna on tosi kiva kaupunki, ja siellä syö hyvin ja Suomea edullisemmin. Jos Tallinnan-kokemuksesi ovat siis jostain viidentoista vuoden takaa tai jos olet pörrännyt lähinnä vain vanhassa kaupungissa, otapa täältä muutama vinkki ylös ja anna Tallinnalle uusi mahdollisuus!

Kommentit

annemi

Voi kun Rouva näyttää niin tyytyväiseltä ja onnelliselta näissä kuvissa :) ihana reissu teillä, tässä nousee hurja matkakuume Tallinnaan - en olekaan siellä ollut ikuisuuksiin yön yli reissulla niin on nämä kaikki kirpputorit ja viinibaarit sekä ruokapaikat jääneet väliin. 

 

Tommi K
Isyyspakkaus

Hän myös oli sitä :) No siitä sitten vaan matkaa varaamaan. Kannattaa katsella laivafirmojen lautta + hotelli -paketteja, sillä niissä hotelli tulee mukana aivn puoli-ilmaiseksi. Me oltiin nyt Eckerö linen kautta Savoyssa, ja hintaa tuli jotain 80 e per naama.

Musta tuntuu, että mentiin perjantaina samalla botskilla Tallinnaan! Mietin koko ajan, että miksi tuo mies näyttää niin tutulta :D Tai sitten se oli vain kaksoinolento, haha!

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä itse asiassa huomasin sun juttusi Tallinnasta, ja mietin kans, että samalla botskilla mentiin :) Eli hyvinkin saatoit nähdä mut siellä, varsinkin jos kävit kasikannen perällä olevassa kahvilassa. 

Mimimii (Ei varmistettu)

Pakko nyt kysyä itseäni mietityttänyt kysymys Tallinaan reissaamisesta: puhutteko englantia vai suomea Virossa?
Itselläni on noussut oudoksi kynnykseski tuo kieli. Tuntuu, että kun näin aikuisena osaa englantia niin sitä voisi hyvin käyttää, mutta Tallinnassa osataan myös jonkin verran suomea. Onko "törkeää" papattaa kaupassa tai ravintolassa suomea, voisiko joku paikallinen loukkaantua siitä?

Tommi K
Isyyspakkaus

Puhun pääsääntöisesti englantia, vaikka joku ehkä suomea osaisikin. Se on varmempaa niin päin, ja kyllä toinen osapuoli voi sitten halutessaan kääntää kielen toiseksi. Joskus kaupassa myyjä avaa itse keskustelun suomeksi, ja silloin sitä on luontevaa jatkaa. Toisinaan, kun on joku vanhempi myyjä ja hän tuntuu puhuvan vain viroa, puhun itse suomea käyttäen hyvin yksinkertaisia sanoja.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä puhun viroa, kun olen sitä opiskellut. Ja sitten tulee välillä hassuja tilanteita, kun asiakaspalvelija on Viron venäjänkielisiä eikä osaa viroa, mutta suomi luistaa! Nuorempi väki osaa englantia, vanhat virolaiset saksaa.

Ohi asian (Ei varmistettu)

Aivan asiasta kukkaruukkuun, mutta näkisin sieluni silmin Rouvan testaavan värikkäitä silmälaseja seuraavalla kerralla kun asia on ajankohtainen. Vois olla päheet.

Sundaysunday (Ei varmistettu)

No niin päädyttiin sitten tämän jutun perusteella Tallinnassa Kolm Sibulat-ravintolaan eikä tarvinnut pettyä! Itse söin vielä juurikin tuon saman satsin eli ribsejä ja ankkaa :) oli hyvää ja palvelu pelasi, kiitos paljon vinkistä!

Kommentoi