Miten sinne BasBasiin saa oikein tehtyä pöytävarauksen?
Minulta kysytään usein kahta asiaa. Toinen kysymys on suositukseni illallispaikaksi, ja siihen olen vastannut jo pari vuotta: ”BasBas”. Siis Baskeri ja Basso -bistro.
Toinen usein kuulemani kysymys on: ”Miten sinne BasBasiin saa oikein tehtyä pöytävarauksen?” Se on hyvä kysymys.
Vaikka joku ehkä kuvitteleekin, että ravaamme BasBasissa alvariinsa, emme ehdi sinne lainkaan riittävän usein. Viime vuonna kävimme ravintolassa vain kaksi kertaa: syntymäpäiväviikollani aika tasan vuosi sitten ja hääpäivänämme elokuussa.
Siksipä Rouva tekstasikin minulle eräänä päivänä töistä: ”Hommaa pöytä BasBasista.” Sen tein, ja sattumoisin ystävämme Anne kyseli juuri samaan aikaan, nähtäisiinkö jonain päivänä, joten houkuttelin hänetkin mukaan ravintolaan. Ei tarvinnut kahdesti houkutella. Pöydän saaminen ei kuitenkaan ollut mikään itsestäänselvyys.
BasBasin pöytävaraukset saa tehtyä online-systeemin kautta. Pöytävarauksia voi tehdä korkeintaan kuukauden päähän, ja uusi päivä avautuu järjestelmään aina keskiyöllä. Jos siis haluaa varauksen juuri kaikkein suosituimpaan aikaan tiettynä päivänä, varaus on tehtävä tasan kuukautta aiemmin klo 00:00. Ravintola on avoinna vain tiistaista perjantaihin ja se on hyvin, hyvin suosittu, joten pöydät täyttyvät nopeasti. Asiaa ei helpota sekään, että ravintola sijoittui hiljattain Suomen parhaiden ravintoloiden äänestyksessä sijalle kolme. Onnea siitä!
Myöhäisiin ilta-aikoihin tilaa on käytännössä aina, ja hyvin aikaisia klo 16:n ja 16:30:n aikojakin löytyy usein. Me käytämme jälkimmäisiä jo ihan lastenkin vuoksi. Jos vain työt sen sallivat, lasten kanssa on mukavaa mennä syömään näin aikaisin, jolloin kotiin ehtii juuri ajoissa nukkumaanmenoaikaan mennessä. Silti, kun katselin pöytävarausta, klo 16:n tai 16:30:n aikoja oli vapaana enää kahtena päivänä. Onneksi toinen päivistä sopi meille!
Mikä sitten tässä ravintolassa on niin erityistä? Sanoisin, että se lähtee tunnelmasta ja henkilökunnasta: palvelu ravintolassa on lämmintä ja hyvin välitöntä. Kun ruoka on vielä kaikin puolin erinomaista ja hinnoittelu kohdillaan, ei voi paljoa muuta vaatia. Neljän lajin illallinen maksaa 45 euroa, joten se ei todellakaan ole kalleimmasta päästä kaupungissa. Juomiin jokainen voi toki upottaa juuri niin paljon kuin janottaa.
Listalla vakioannoksia ovat burrata-juusto ja tartarpihvi, ja myös flank stake on ollut tarjolla useamman kerran.
Listalta lötyy aina jokin risotto ja pasta. Tällä kertaa tarjolla oli veriappelsiinirisottoa, ja pääsin siis vihdoin maistamaan tätä kehuttua herkkua. Se oli juuri niin törkeän hyvää kuin ajattelinkin.
Paahdettu maa-artisokka, kuha-ceviche ja broccolini olivat niinikään vallan mainioita annoksia.
Erikoisempia annoksia olivat alkuruokien joukossa tarjoitu häränkieli ja grillattu mustekala.
Tyttö olisi toivonut, että tarjolla olisi ollut viiriäisenkoipia, joita hän veti vuosi sitten useamman annoksen, mutta hyvin hänelle maistuivat myös listan tämänkertaiset antimet.
Parasta hänen mielestään oli häränkieli, ja poika mussutti hyvällä ruokahalulla tartarpihviä.
On hyvä huomioida, että vaikka lapset ovat hyvin tervetulleita BasBasiin, syöttötuoleja ravintolasta ei löydy. Mutta kun varauksen yhteydessä mainitsee, että tulee paikalle rattaiden kanssa, henkilökunta pyrkii järjestämään pöydän, jonka viereen rattaat mahtuvat hyvin.
Jälkiruoiksi tilasimme vielä crème brûléet ja suklaakakut, ja sitten olimme valmiit vyörymään kotiin.
Kiitos jälleen Basbasille! Ei tarvinne sanoa, että tulemme varmasti toistekin!