Musta Laatikko - Kymmenen tositarinaa teatterin lavalla

Isyyspakkaus

Helsingin Sanomien Musta Laatikko on jotain, mitä Suomessa ei ole aiemmin nähty. Kymmenen journalistia kertoo Kansallisteatterin suurella näyttämöllä kymmenen tositarinaa lehden tekemisestä ja lehtijuttujen taustalta.

Miten lehtijuttu syntyi? Miksi se tehtiin? Mitä jutun tekeminen vaati? Kuka jutun takana on?

Musta laatikko -sarja alkoi keväällä 2016. Jokaisessa esityksessä kymmenen journalistia kertoo tositarinoita juttujensa taustoista. Esityksessä voidaan hypätä kotimaan uutisjutusta kulttuuriin, sieltä politiikkaan, sieltä urheiluun ja sieltä vielä kuukausiliitteen reportaasiin. Tarinat kerrotaan parina - kolmena iltana ja sen jälkeen vuorossa ovat uudet esiintyjät ja uudet tositarinat.

Sarjasta tuli välittömästi yleisön suosikki. Sarja sai lisäosia, ja esitykset siirtyivät pieneltä näyttämöltä suurelle. Kävin itse katsomassa tämän kevään viimeisen näytöksen pari viikkoa sitten, mutta syksyn näytökset (2.10. - 3.12.2017) ovat tulleet jo myyntiin. 

Esityksen juonsi hyvä ystävämme, Hesarin toimittaja Esa Lilja, joka on toiminut myös Mustan laatikon tuottajana.

Lavalla nähtiin mm. Hesarin vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, joka kertoi oman tarinansa siitä, miten hän oli esiintynyt lapsitähtenä Kansallisteatterin näyttämöllä ja miten yksi näytelmistä oli muuttanut hänen elämänsä pysyvästi ja vaikuttanut myös hänen ammatinvalintaansa.

Valokuvaaja Rio Gandara kertoi kuvausmatkoistaan Rion olympialaisiin ja suomalaisiin hiihtokisoihin.

Yksi illan vaikuttavimmista esityksistä oli Tommi Niemisen tarina siitä, miten hän matkusti Himalajalle selvittämään, mitä tapahtui vuorikiipeilijä Samuli Mansikalle keväällä kaksi vuotta sitten. Lehtijuttu aiheesta julkaistiin uusimmassa HS:n kuukausiliitteessä, joka ilmestyi viime viikolla.

Lavalla nähtiin myös huumoria, kun Fingerporin piirtäjä Pertti Jarla esitteli sekä illan aikana piirtämänsä stripin että oman lempistrippinsä.

Kiehtova oli myös Jussi Sippolan esitys tekoälystä, ja lavalla vieraili aito Pepper-robotti.

Kaikki esitykset olivat hyvin erilaisia ja mielenkiintoisia, ja pidin konseptia erittäin onnistuneena! Onnittelut siis Hesarille ja koko tuotantotiimille sekä tietysti konseptin maahan tuoneelle Riikka Haikaraiselle!

Lähes kaikki illan esityksistä on katsottavissa HSTV:ssä. Samuli Mansikan katoamisesta kertova tarina julkaistiin erikseen, kun kuukausiliite ilmestyi.

Suosittelen lämpimästi hankkimaan liput syksyn Musta laatikko -esityksiin heti, sillä ne tullaan myymään loppuun pian. Vielä ei voi tietää, mitä teemoja esityksissä käsitellään, mutta ne ovat varmasti mielenkiintoisia ja ammatitaidolla valmisteltuja!

Esitysajat löydä täältä: kansallisteatteri.fi/esitykset/musta-laatikko/.

Kommentoi