Mustikkapiirakkapäivän kukkonen ja vaniljainen jogurttikastike
Kaupallinen yhteistyö: Myllyn Paras
Voiko olla suomalaisempaa jälkiruokaa kuin mustikkapiirakka? Olen aika varma, että Suomessa on herkuteltu mustikkaisilla paistoksilla jo vuosisatoja ennen kuin vaikkapa omenasta oli edes kuultukaan. Ei ole siis mikään ihme, että mustikkapiirakka pääsi finaalisijoille Suomi 100 -kansallisruokaäänestyksessä, johon osallistui viime vuonna peräti 50 000 suomalaista.
Mustikkapiirakka saa tänä vuonna myös oman juhlapäivänsä, kun 6.8.2017 vietetään ensimmäistä valtakunnallista mustikkapiirakkapäivää.
Mustikkapiirakkapäivän takana ovat Myllyn Paras ja Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO, joka järjesti myös kansallisruokaäänestyksen.
Osallistuin itse Mustikkapiirakkapäivään kehittämällä reseptin Myllyn Parhaan järjestämään mustikkapiirakkakisaan ja haastan sinut sekä äänestämään suosikkiasi (tiedät varmaan, ketä) että jakamaan omat mustikkabravuurisi Instagramissa hashtagilla #mustikkapiirakkapäivä ja tagilla @myllyn_paras.
Usein mustikat laitetaan piirakoissa piirakkapohjan päälle, ja niiden päälle kaadetaan kananmunasta, kermaviilistä tai jogurtista ja sokerista tehty seos.
Savossa, josta Rouvani on kotoisin, on kuitenkin perinteisesti tehty hieman toisenlaisia mustikkapiirakoita, joissa marjat piilotetaankin taikinakuoren alle. Rouvakin on tehnyt näitä mustikkakukkoja eli rättänöitä iät ja ajat, joten nappasin idean häneltä.
Aivan oikeaoppinen rättänä tämä paistos ei ole, sillä aito savolainen rättänä tehdään ruisjauhoista. Kutsunkin tätä siis mustikkakukkoseksi eli rättänähköksi.
Seurakseen se saa todellisen pikavaniljakastikkeen: sokerilla ja vaniljajauheella maustettua turkkilaista jogurttia, joka sopii tarjottavaksi myös monen muun makean piirakan lisukkeena.
Käytin piirakan tekemiseen Myllyn Paras Pyöreä piirakkataikina, makea -pohjaa. Piirakkapohja on erittäin helppokäyttöinen, mikä on näin mökkioloissa erityisen suotavaa. Koska pohja on valmiiksi pyöreä, sen voi hyvin kätevästi painella tai kaulia pyöreään piirakkavuokaan sopivaksi.
Piirakkapohjia on valikoimassa useampia, ne ovat kaikki laktoosittomia ja ne on valmistettu Suomessa kotimaisista raaka-aineista. Piirakkapohjat löytyvät useimpien kauppojen pakastealtaista, ja äkillisen tarpeen kuten yllätysvieraiden ilmaantuessa tarvitset pohjan lisäksi vain jonkin täytteen. Kuten vaikkapa mustikat.
Mitään muuta et sokerin lisäksi rättänään välttämättä tarvitsekaan, mutta itse maustoin piirakkani vielä kardemummalla.
Ainekset
Mustikkakukkonen:
- 1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina, makea (380 g)
- 1 l mustikoita (n. 600 g), joko tuoreita tai pakastettuja, enemmänkin voit laittaa jolloin rättänästä tulee vieläkin mehevämpi
- 1 dl sokeria (jos mustikoita tulee enemmän, lisää sokeria samassa suhteessa)
- 1/2 tl kardemummaa (hienoksi jauhettua)
Vaniljainen jogurttikastike:
- 2 dl maustamatonta (turkkilaista) jogurttia
- 2 rkl sokeria
- 1/2 tl vaniljajauhetta
Valmistaminen
- Jos käytät pakastemustikoita, valuta niistä ylimääräinen mehu pois
- Levitä mustikat pyöreän piirakkavuoan pohjalle
- Ripottele sokeri ja kardemumma tasaisesti mustikoiden päälle
- Kauli piirakkataikina piirakkavuoan kokoiseksi, pyöreäksi levyksi ja nosta se mustikoiden päälle
- Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 – 45 minuuttia, kunnes taikinakuori alkaa ruskettua, ja anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua
- Sekoita sokeri ja vaniljajauhe jogurttiin
- Tarjoile mustikkakukkonen lämpimänä jogurttikastikkeen kanssa.
Klikkaa siis itsesi seuraavaksi äänestyssivulle https://www.myllynparas.fi/kilpailut/mustikkapiirakka ja äänestä suosikkireseptiäsi viimeistään 13.8.2017. Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan 5 kpl Lékuén irtopohjapiirakkavuokia. Yhden palkinnon arvo on n. 30 €.
Ja kun leivot herkkuja rakkaillesi, jaa ne Instagramissa hashtagein #mustikkapiirakkapäivä ja tagilla @myllyn_paras.
Sitten vaan herkuttelemaan! Ja älä sotke sormiasi niin pahasti mustikoilla kuin mitä itse onnistuin tekemään!
Myllyn Paras on vuonna 1928 perustettu perheyritys, joka valmistaa, myy ja markkinoi jauhoja, hiutaleita, suurimoita ja pastaa sekä pakastetaikinoita ja leivonnaispakasteita.