Muumit 75: Rohkeus, rakkaus, vapaus! Kansallismuseo kutsuu leikkimään!

Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75 -juhlanäyttely on vallannut Kansallismuseon!

Muumit 75

Muumit ovat aina olleet suuria suosikkejani, ja olen käynyt katsomassa kaikki mahdolliset muumeista ja Tove Janssonista kertovat näyttelyt, kun sellaisia on ollut tarjolla. Kävin vihdoin tutustumassa lasten kanssa myös tähän elokuussa avautuneeseen näyttelyyn Kansallismuseossa.

Muumit 75

Vierailijoiden matka alkaa Toven ateljeesta. Tove on minulle yhtä myyttinen hahmo kuin hänen luomansa olennotkin, ja minun on jotenkin vaikea käsittää, että hän on kävellyt päivittäin näitä samoja katuja, joilla itsekin kuljen, ja hänen ikoninen ateljeensakin on aivan oikeasti olemassa aivan tässä lähellä.

Muumit 75

Kansallismuseon uusi näyttely on kivalla tavalla erilainen esimerkiksi Ateneumin taannoiseen näyttelyyn tai Tampereen Muumimuseoon verrattuna. Kansallismuseon tiloihin on rakennettu varsinainen puuhamaa, joka kutsuu sekä katselemaan että leikkimään. Näyttely juhlistaa erityisesti muumikirjojen tarinoita, Muumien maailmaa ja Muumilaakson hahmoja.

Muumit 75

Polku vie Kuinkas sitten kävikään -kirjasta tuttuun metsään ja sieltä Yksinäisten vuorten kautta Muumitalon puutarhaan.

Muumit 75Muumit 75

Välillä piiloudutaan punahehkuiseen luolaan turvaan Muumilaaksoa uhkaavalta pyrstötähdeltä ja toinen polku johdattaa vedenpaisumuksen nostattamilla aalloilla kelluvan teatterin kautta majakkasaarelle ja sieltä Taikatalven talviseen tunnelmaan.

Muumit 75Muumit 75Muumit 75

Seiniin upotetut vitriinit esittelevät tarinoiden hahmoja ja muumien elintapoja.

Muumit 75Muumit 75Muumit 75Muumit 75

Lapsista hauskinta oli kiipeillä viidakoksi villiintyneessä puutarhassa, hyppiä majakkasaaren kallioilla ja heitellä kuperkeikkoja melkein oikeassa lumikasassa.

Muumit 75

Itse olisin viihtynyt näyttelyssä vielä pidempäänkin ja lukenut rauhassa seinille kirjoitettuja Muumi-kirjoista tuttuja sitaatteja ja vitriinien tekstejä, joten on parasta palata näyttelyyn vielä toistamiseen ilman pieniä seuralaisia.

Muumit 75

Kansallismuseon kolmannessa kerroksessa on muuten nykyisin levähdyspaikka, jossa lapset saavat piirtää ja aikuisetkin istahtaa alas hengähtämään Aarnion pastillituoliin.

Muumit 75”Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.” En ole aivan varma, jaanko tätä näkemystä Tuu-tikin kanssa, mutta onneksi kaiken tämän epävarmuuden keskellä on myös tällaisia asioita, jotka saavat hetkeksi unohtamaan ympäröivän todellisuuden.

Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75 -näyttely on avoinna helmikuun 2021 loppuun saakka.

Muumit 75

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *