Neljäkymmentä

Isyyspakkaus

Hei, olen Tommi! Nelikymppinen kahden lapsen isä, bloggaaja ja pelituottaja Helsingistä. Vietän tänään syntymäpäivääni.

Vuoden vaihtuessa on aina tapana katsoa taakseen ja vetää yhteen kulunutta vuotta. Pitäisikö vuosikymmenen vaihtuessa miettiä siis, mitä kaikkea on tullut tehtyä edellisen kymmenen vuoden aikana?

Kolmekymppisenä olen esimerkiksi:

 • Saanut kaksi lasta
 • Vaihtanut kerran työpaikkaa
 • Ostanut toisen asunnon
 • Selvinnyt yhdestä putkiremontista
 • Kirjoittanut kahta blogia
 • Kuvannut kaksi ruokakirjaa
 • Ostanut siirtolapuutarhamökin
 • Lomaillut yhteensä vuoden verran ja käynyt mm. seitsemän kertaa New Yorkissa
 • Laulanut viidessä bändissä ja
 • Ollut kaksi kertaa hoitovapaalla, yhteensä vuoden verran.

Blogeihini olen taltioinut näitä tapahtumia jo seitsemältä vuodelta, joten osa tämänkin blogin lukijoista on ollut mukana suurimmassa osassa yllä luetelluista käänteistä.

Neljäkymmentä vuotta on sen verran pitkä aika, että moni asia ehtii muuttua maailmassa. Muistan lapsuudestani monia asioita, joista 1990- ja 2000-luvuilla syntyneet eivät ole ehkä kuulleetkaan.

Lapsuudessani oli esimerkiksi:

 • VHS-nauhureita ja videokasetteja, joihin nauhoitettin ohjelmia televisiosta
 • C-kasetteja, joihin nauhoitettiin kappaleita radiosta. Kasetteja kopioitiin kaksipesäisellä mankalla
 • Puhelin, jossa oli pyöritettävä reikälevy
 • Nintendon elektroniikkapelejä, joilla pelattiin yhtä ja samaa peliä päivästä toiseen
 • Kaksi tv-kanavaa, ja MTV esitti ohjelmia Ylen kanavilla. (Kolmonen tuli, kun olin ala-asteella. Nelonen aloitti, kun olin jo aikuinen.)
 • Kekkonen presidenttinä. Sitten Koivisto
 • Berliinin muuri ja Neuvostoliitto - muuri hajosi, kun olin ala-asteella, Neuvostoliitto, kun siirryin yläasteelle.

Sen sijaan ei ollut esimerkiksi:

 • Television kaukosäätimiä - muistan, kun ostimme ensimmäisen kaukosäätimellisen Salora-tv:n
 • Kotitietokoneita - Commodore 64:t yleistyivät 1980-luvulla
 • Kännyköitä - ne yleistyivät vasta, kun olin lukiossa
 • WWW:tä - olin yläasteiässä, kun kirjastoon ilmestyi ensimmäiset nettipäätteet. Nettiyhteydet kodeissa yleistyivät vasta, kun olin aikuinen, ja silloinkin ne olivat hitaita modeemiyhteyksiä.

Kun nykyajan lapsille kertoo tästä, se on lähes sama kuin sanoisi, että lapsuudenkodissa ei ollut sähköjä. Vain kymmenen vuotta minua vanhemmat saattavat tosin muistaa sellaisiakin aikoja maaseudulta.

Ei minulla varsinaista ikäkriisiä ole, mutta silti jonkinlainen haikeus siitä, että nuoruus on jo eletty. Nelikymppinen ei ole nuori enää millään tavalla laskettuna. Kolmekymppinen oli riittävän vanha kaikkeen muttei kuitenkaan liian vanha mihinkään. Nelikymppisenä alkaa väistämättä ajatella, ettei joitain asioita voi tehdä enää tässä iässä.

Vietän siis tänään syntymäpäivääni, hyvin pienimuotoisesti perheen kesken tosin. Varasin huomiselle myös juhlaillallisen uudesta ravintola Nollasta, ja ehkäpä sitten kesällä juhlimme Rouvan kanssa syntymäpäiviämme yhteisesti ja isommalla porukalla.

Kippis siis, ja uutta vuosikymmentä kohti!

Kommentit

Torey
Näissä neliöissä

Hyvää synttäriä!

Ja jee! Mä muistan luettelemiasi asioita vaikka täytän vasta 29. :D

Mulla on sellanen fiilis, että 30 ehkä kirpasee vähän, mut sitä on vielä "suht" nuori. Sen jälkeen tulevat pyöreät kymmenet saattavat alkaa kirpasemaan jo vähän reilummin. Vaikka toisaalta nykyään kuuskymppisetkin on ihan nuoria vielä! :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Ehkä se 30 kirpaisi kuitenkin enemmän kuin 40, en tiedä. Silloin tuli jotenkin aikuiseksi.

Kukkis (Ei varmistettu) https://uusioperheenkuviot.blogspot.fi

Hyvää syntymäpäivää!!! Töttöröö ja rättärää :P

Hei mua kiinnostaa hurjasti kuulla, että mistä ja miten sä ajattelet että joitakin asioita ei voisi enää nelikymppisenä tehdä? Mulla on itsellä vielä pari vuotta armon aikaa tuohon lukuun, mutta itse olen esimerkiksi valmistumassa uuteen ammattiin samaan aikaan kun täytän 40. Työkuviot muuttuvat täysin ja aionpa vielä opiskella lisääkin jahka tämä nykyinen tutkinto saadaan ensin taputeltua. Lisäksi mä olen miettinyt muuttoa ulkomaille ja vaikka mitä muuta hurjastelua tuonne seuraavalle vuosikymmenelle. Miksi ei voisi?

Mulla on toki tässä taustalla se, että koin vuosikymmenen 20-30 välillä olevan ihan kamala. Se ei ollut yhtään mun vuosikymmen ja junnasin silloin vain paikallaan täysin hukassa. Mutta tämä nykyinen vuosikymmen on ollut oikein huikea ja odotan saman linjan pitävän sitten, kun se 40 tulee täyteen. Sinne toki nyt siis on vielä aikaa eli pidän itselläni oikeuden muuttaa mielipidettäni ja kääntää kelkkaa täysin, sitten kun homma on ajankohtaista :P

Torey
Näissä neliöissä

Mä veikkaan Tommin tarkottaneen pienempiä juttuja. Kyllähän sitä voi vaikka 70-vuotiaana tehdä kaikkea, mutta joihinkin asioihin tulee ehkä sellanen "mitä sekin iso ihminen". Esim. 20-vuotiaat voi vielä vaihtaa kumppania kuin sukkia ja örveltää kännissä baarista kotiin. (Vaikkei kaikki moisia siedä missään iässä.) Mutta nelikymppisestä moiset jutut tekisi "täysin säälittävän tyypin jonka pitäisi aikuistua". Esimerkkinä. :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Ja tuo on hyvä kysymys. En mä osaa edes sanoa täsmällisesti, mitä mä haluaisin tehdä, mitä en nyt voi tehdä. Ehkä se on sitten jotain ikäkriisiä, että on sellainen epämääräinen tunne, että on liian vanha... johonkin :D Mutta kyllähän vaikkapa juuri ammatin vaihtaminen tulee aina sitä hankalammaksi, mitä enemmän tulee ikää, ja olisi kyllä aika kaukainen ajatus lähteä nyt opiskelemaan johokin joka vaatii vähintään viiden vuoden koulutuksen.

Mintze (Ei varmistettu)

Juu, pari vuotta sua nuorempana muistan kaikki jutut! Ja ihan hyvin mekin pärjättiin ilman kännyköitä ja nettiä.

mun mielestä on ihanaa, etten ole enää kaksikymppinen, nyt on paljon mukavampaa olla. Mutta ymmärrän sua täysin, en ole varma, onko mun mielestä mukavaa täyttää kahden vuoden päästä neljäkymmentä. Se tuntuu niin "vanhalta". Vaikka 25 vuotiaana musta 30 oli aivan HIRVEÄN vanha...

Ai niin: Paljon Onnea!!

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo, en mäkään kaksikymppinen haluaisi olla. Silloin ei jotenkin tiennyt mistään mitään ja vain luuli tietävänsä. Tietojen ja osaamisen puolesta on kiva olla vanhempi, fysiikan puolesta voisi jäädä sinne kolmeenkymppiin ja vähän päälle.

ALK (Ei varmistettu)

Onnea komealle neljäkymppiselle! Mukavia synttärijuhlintoja!

Kiva blogi ja insta, sekä sulla että Rouvalla. Kiitos niistä. Viimeksi sunnuntaina hymyilin itsekseni pilkkoessani pellille juureksia. Hullu paahtajanainen wannabe :)

Tommi K
Isyyspakkaus

No voi kiitos! Kiva että viihdyt parissamme!

Katja_optimism (Ei varmistettu) http://optimismiajaenergiaa.bellablogit.fi/

Onnea Tommi! :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos Katja!

mollyoaks (Ei varmistettu)

Pari vuotta sitten saman kokeneena täytyy sanoa, että nelikymppisyys kirpaisee. Eka iso ikäkriisi. Itse tulin miettineeksi paljon, mitä olen elämässä saavuttanyt, ja tuntui etten mitään. Eihän se totta ollut, mutta ehkä kaikki haaveet, mitä oli pikkulikkana ollut, ei syystä tai toisesta toteen ole (vielä) tulleet. Merkittävä virstanpylväs.

Paljon onnea, kyllä säkin selviät :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos, ehkä se suurin ikäkriisi oli jo joskus aiemmin, kun huomasi lähestyvänsä 40:ää. Nyt suhtaudun siihen ihan levollisin mielin, ja on hauskaa yllättää ihmisiä toisinaan sillä, miten vanha onkaan :D Tosin Hesarin sivuilla ollut keinoäly piti kuvaani 45-vuotiaan näköisenä... 

Pieni Merenneito

Onnea paljon!!
Mun mies on 48 ja voi todellakin tehdä kaikkea sitä, mitä mäkin (vielä reilusti alle nelikymppinen) :D Hän mm. saa kohta kolmannen lapsensa! Kunhan pitää kropan ja pääkopan niin kunnossa kun pystyy, niin ei sen iän tarvitse nelikymppisenä vielä painaa :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Ei tässä onneksi vielä ikä paina ;) Polvia joskus vähän kolottaa ja sitten naureskellaan Rouvan kanssa vanhuuden vaivoille :D

Epe (Ei varmistettu)

Onnea paljon! Blogia ollut mahtava seurata, siun kirjoitustyyli vaan tempaa mukaansa! Ja kun eilen instastoryn puolella kerroit olevasi viimeistä päivää kolmekymppinen, niin ajattelin automaattisesti siun täyttävän 31! mitta ei siinä, 40 on myös kanssa mainio ikä!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos, kiva kuulla! 31 oli myös hyvä ikä! :D

Lumos

Paljon onnea Tommi! Paljon olet saavuttanut ja vielä on paljon edessä. Ihania vuosia koko perheellenne! <3

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos paljon!

Pauliina Wunderbara (Ei varmistettu) http://wunderbara.com

Hei ja onnea Tommi!

Itselläni on vielä pari vuotta aikaa elää kolkyt ja risat -elämää, mutta oma mieheni täyttää tänä vuonna jo 42. Ympärillä on niin paljon esimerkkejä siitä, miksi nelikymppinen ihminen elää elämänsä parasta aikaa, joten itsellä ei ainakaan (vielä) ole mitään ikäkriisiä tuon rajapyykin saavuttamisesta.

Kirjoitin aiheesta vähän aikaa sitten:
http://www.wunderbara.com/neljakymmenta-on-uusi-kuuma/

Että eiköhän oteta sille. Cheers!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! No hyvä tietää, että kun en ole koskaan tuntenut oloani mitenkään kuumaksi, vielä on toivoa!

Kommentoi