Nimettömät vaatteet

Isyyspakkaus

Olimme mielestämme varautuneet henkisesti lähes kaikkeen, kun lapsi aloitti päiväkodin: hän voisi nukkua huonosti, hän voisi syödä huonosti, matka päiväkotiin olisi vähän pidempi kuin mitä toivoimme, aamulla voisi väsyttää, hän voisi jäädä itkemään päiväkotiin, me voisimme lähteä itkien päiväkodilta ja niin edelleen.

Emme kuitenkaan olleet varautuneet siihen, että joka hemmetin vaatekappale sukista lähtien pitäisi nimikoida. Ja minulle kun irronneen napin kiinni ompeleminenkin on niin iso ponnistus, että nappinsa pudottanut vaate jää usein käyttämättä hyvin pitkäksi aikaa.

Ensijärkytyksen jälkeen aloin kuitenkin suhtautua asiaan astetta kunnianhimoisemmin. En sentään ajatellut kirjailla lapsen nimeä vaatteisiin koruompelein vaan tilata valmiiksi painettuja ja silitysraudalla kiinnitettäviä nimitarroja, joita näin Lastenfestareilla.

Sitten päiväkoti alkoi, ja tarrat olivat hommaamatta.

Päätinkin laskea hieman vaatimustasoa, ostaa rullan silitettävää tarranauhaa ja kirjoittaa nimet siihen käsin kangastussilla. Kävin kysymässä nauhaa yhdestä kaupasta, mutta se ei kuulunut kaupan valikoimiin. Ja kas, toiseen kauppaan en koskaan jaksanut mennä.

Seuraavaksi päiväkodin henkilökunta esitteli minulle tussia, jolla voisi kirjoittaa lapsen nimen vaatteiden pesulappuihin. "Mutta mitenkäs ne vaatteet, joissa ei ole pesulappua", ajattelin ja jätin kirjoittamatta nimet niihin pesulapullisiinkin. Kävi siis niin, että lapsi aloitti päiväkodin ilman yhtään nimikoitua vaatetta.

Eikä niitä ole ulkohaalaria ja kenkiä lukuunottamatta nimikoitu vieläkään. Ehkä vielä jonain päivänä.

Tai ehkä vain kirjoitan tytön nimen päiväkodissa siihen koriin, jossa lukee nyt "Nimettömät vaatteet".

Kommentit

Monsteri lauma

Tähän on ratkaisu.kipaise apteekin kautta kun kotiin menet ja hae sitä teippiä millä laitetaan sideharso ja muut paikkaus laput kiinni.hinta on huikea alle 2e mutta pysyu vaatteeissa useamman pesun.Tämä oli ainoa juttu mihin panostin kun lapset meni tarhaan...tai niin ainakin luulin.tytöllä joka on teijän muksun kanssa saman ikäinen oli jokaisessa vaatteessa nimi,mutta en sitten pojan vaatteitta nimikoinut.ajattelin että onhan hän jo lähes kuusi vuotias.ja osaa kertoa mikä vaate hänelle kuuluu.ne silitettävät tarra laput om hyviä ulkovaatteissa mutta ei sisä.ne tuppaa lähtemään muutaman pesunjälkeen pois jo.olen näitä silitys-tarra nimi lappuja hankkinut joskus pojan vaatteisiin ja keksin että hahaa...eikö sukunimi riitä tytöllekkin ulkohaalariin...ainakaan vielä ei ole tarha tätit valittanut.

Tommi K
Isyyspakkaus

No hei, tuopa on hyvä vinkki. Pitää kokeilla, kiitos.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tänä syksynä hyviksi havaittu Tarramonsterin pesulappuihin liimattavat tarrat: http://www.tarramonsteri.fi. Mini Pilkku tosi kätevän kokoinen, ja käy myös esim. ulkolelujen ja kenkien nimikoimiseen hyvin.

Mutta esim. sormikkaiden tms. hankalampien nimikoimiseen ehdottomasti helpoin, kestävin ja nopein tapa on sakset, kuulakärkikynä ja tämä joka apteekista löytyvä ruskea teippi: http://www.bsnmedical.no/en/products/alphabetical-product-search/l/leuko... (joskaan ei toki ehkä kaunein, mutta mihin se sieltä vaatteen/kengän sisältä näkyisi!)

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuopa taisi olla juuri se tuote, johon siellä festareilla törmäsinkin.

Piipo79

Mäkin panostin ostamalla tussin, mutta nimikointia en jaksanut tehdä kaikkiin vaatteisiin ja nyt on menty hyvä tovi näin. Ostamani tussitkin olen varastoinut lapsen tieltä niin hyvin, etten muista missä ne ovat!

Vierailija (Ei varmistettu)

Pesulappuun tussilla on toimiva keino. Pesulappu on lähes sataprosenttiseesti kaikissa muissa vaatteissa paitsi sukissa ja mummon kutomissa neuleissa tai itse ommelluissa vaatteissa. Jos se ei ole niskassa, se on sivusaumassa. Kotitekoiset vaatteet voi nimikoida esim. niskaresoriin tai helmaan tai jos ompelette paljon lapselle vaatteita itse, ommelkaa nauhanpätkä nimilapuksi samalla.

Jos on mahdollista, että lapsia tulee usempia, kannattaa kirjoittaa lappuun sukunimi. Jos otat kerralla kaikki lapsen vaatteet olohuoneen pöydälle ja alat nimikoida, hommaan ei tuhraannu juuri puolta tuntia kauempaa. Samalla voit raakata pieneksi käyneet pois. Äkkiä hommasta tulee rutiini, ja jokainen uusi vaatekappale nimikoidaan samalla, kun myyntilaput irrotetaan saksilla, ennen käyttöönottopesua. Säilytä tussia pysyvästi saksien lähettyvillä, aina samassa paikassa.

Vaikka itse tunnetkin lapsesi vaatteet parinkymmenen muun samanikäisen muksun kymmenien samanmerkkisten vaatteiden joukosta (?), niin itse ajattelen niin, että päiväkodin tädeillä on tärkeämpääkin tekemistä kuin arpoa joka pukemisen yhteydessä, mitkä vaatteet ovat kenenkin. Voivat käyttää vaikka lukemiseen, laulamiseen ja sylissä pitämiseen senkin ajan, mikä säästyy vaaterumbalta.

Lisäksi on aika ikävää, jos lapsen vaatteet vaihtuvat päiväkodissa, etenkin jos vaihdokki ei ole samanlainen tai samassa kunnossa, minkä olet hukannut. Ja vaikka sinä saisit vaihdossa paremmat kurarukkaset, onko se mielestäsi reilua, jos toinen lapsi joutuu sitten käyttämään huonompia tai itselleen väärän kokoisia sen takia, että olet nimikoinnin vapaamatkustaja? On myös ikävää, jos toinen lapanen, tossu tai mummon kutoma villasukka häviää jäljettömiin nimikoimattomuuden takia. Monessa päiväkodissa on useita ryhmiä ja esim. 7 nimettömien korin läpikäyminen käy työstä työpäivän jälkeen.

Käytetyissä vaatteissa kannattaa myös tsekata, mitä nimiä niissä on valmiiksi. Kenenkäs serkun kummin kaima tämä Aino tai Veeti voisi olla on aika yleinen keskustelu päiväkodin eteisessä...

Tommi K
Isyyspakkaus

Oikeastaan vierastin sitä pesulappuun kirjoittamista siksi, että pelkään sen ensinnäkin sotkevan vaatteen, jos väri leviääkin pesussa. Toisaalta laitamme aika paljon vaatteita kierrätykseen, kun ne jäävät pieneksi, joten olisi kivempi, että nimen saisi pois ennen sitä. Tarrasysteemi kuulostaa kyllä sopivan helpolta.

Onneksi vaatteita ei sentään riisuta päiväkodissa yhteen pinoon, josta hoitajat alkaisivat joka pukeutumiskerralla arpoa, mikä kuuluu kenellekin.

(Ja tosielämässä osa tytön vaatteista on kyllä nimikoitu. Liian laiskasti kyllä, myönnetään ;) )

Piipo79

No niin, nyt se nimikoinnin tärkeys just paljastui. Ostin desingmarketista tytölle pipon ja isi sanoi pipoa etsiessäni että siellä oli ollut jollain samanlainen pipo hiekkalaatikolla...pieni päiväkoti, joten toivon, että pipo löytää takaisin, sillä muuten harmittaa vietävästi. Alankin tästä nimikointihommiin...

Vierailija (Ei varmistettu)

Aika pian on edessä vaan se hetki, että teidän muksu ei olekaan enää se ryhmän pienin ja aikuisen sylissä puettava, vaan yksi niistä isommista, joiden oletetaan jo itse pukevan vaatteita omatoimisesti... Siinä on sitten muutama muksu kerrallaan lattialla seklaisine vaatekasoineen, välillä joku hakee kaapistaan lisää kamaa, piilottaa sinne kaverin kamppeita ja vaihtokauppa käy jne. :)

Meillä ei ole merkkaustussit levinneet koskaan, haalistuvat kyllä, jos vuosia vaate pyörii koneessa eli on tarpeeksi laadukas kestääkseen useammalle lapselle. Monethan vetävät samaisella tussilla oman lapsen nimen lapusta pois laittaessaan vaatteen eteenpäin. Meitä ei ole se haitannut. Tutut tietävät kuitenkin, että vaate on meidän "Ainolta" ja tuntemattomille sillä ei ole väliä, lukeeko vaatteessa valmiiksi "Aino" vai "Eino".

v-e-m
Aerials

Tarramonsteri.fi, ihan maailman kätevintä kun niitä on kotona valmiina ja vaan lätsäyttää kiinni vaatteeseen :D

v-e-m
Aerials

Ja tämä mainos ihan vaan tyytyväiseltä maksavalta asiakkaalta.

Tommi K
Isyyspakkaus

Niin, siis aivan! Tajusin vasta nyt, että ne ovat todella liimattavia eikä silitettäviä tarroja. Eihän se vielä ole myöhäistä tilata niitäkään ;)

Piipo79

Ne liimattavat tarrat täytyy laittaa kuulema pesulappuihin kiinni, eivät muuten pysy. Mäkin meinasin tilata, mutta näin mua neuvottiin kyseisen valmistajan kojusta. Silitettävät sen sijaan kävisivät muihinkin kuin pesulappuihin...

MariK (Ei varmistettu)

Tarramonsterin tarrat pysyy hyvin. Tavaroita alkaa oikeasti katoamaan, jos niitä ei nimikoi, nimimerkillä kokemusta on... Kerran lapsen (uudet) vain nimikirjaimilla nimikoidut kuomat katosi viikoksi päiväkodissa ja lapsi sai olla koko viikon kumppareissa. Talvella. Jonkun muun kenkiä ei jäänyt ns. ylimääräiseksi eli joku oli ottanut lapselleen kahdet kengät mukaan. Onneksi kengät sitten löytyi (ilmestyi päiväkodin eteiseen, eli kukaan ei voinut edes tunnustaa kömmähdystään...), mutta meni kyllä hermo. Tarramonsterin tarraan saa etu- ja sukunimen ja sitä ei tartte välttämättä liimata pesulappuun. Älä osta silitettäviä tai ommeltavia nimilappuja, koska siihen tarttee aina sitten joko silitysrautaa kaivaa esille tai ompelutarvikkeita, not gonna happen. Tarra pysyy kiinni vaikka kuivattaisi pyykkejä kuivausrummussa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Juu-u, kyllä taidatte saada ylipuhuttua tilaamaan näitä tarroja!

Piipo79

Aah, siis käyvät muuhunkin kuin pesulappuihin. Jee! Mäkin laitan tilaukseen (mulle neuvottiin valmistajan taholta et pesulappuihin...). Mut jos sulla pysyneet niin Yeah, pitää hommata

Hebs (Ei varmistettu)

Muutaman vuoden kokemuksella: tussi on paras. Olen saanut niitä esim. Polarn o. Pyretistä ulkohaalaria ostaessa kaupan päälle, mutta varmaan mikä vain permanent-merkitty käy.

Nimikointi on mielestäni ensisijaisesti päiväkodin hoitajien työtä helpottava homma. Hoitaja voi tosiaan käyttää sillä säästyvän ajan sitten lapsen sylissä pitämiseen tai johonkin muuhun tärkeään...

Tsemppiä päivähoitorutiineihin!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ja vielä sellainen huomio, että niitä toisten lapsia(kin) hakevat tarhasta joskus myös muut kuin lasten omat vanhemmat: mummit, kummit ja vaarit, jotka ei ole todellakaan välttämättä hirmu hyvin perillä haettavan lapsen omaisuudesta tai mitä aamulla oli päällä. Kelit vaihtelee ja iltapäivisin liikoja ulkovaatteita riisutaan pihalla. Mutta yleensä hakijat ovat lukutaitoisia, joten jos et halua väärien vaatteiden lähtevän kävelemään, nimikoi ne. Mulla on ainakin paremmin aikaa nimikoida vaatteita kuin ostaa koko ajan uusia!

Lisäksi nimikointi ehkäisee varkauksia, sillä kyllä, jopa epärehellisten lapsia on päiväkodeissa. Nimikoimattomiin saappaisiin on aika näpsä kirjoittaa oman lapsen nimi, vaikka ne olivatkin teidän saappaat vielä eilen. Tai laittaa nettikirpparille myyntiin...

Leluteekin Emilia (Ei varmistettu) http://leluteekki.wordpress.com

Tässä on se hyvä puoli, että vaatekaapin kokoa saa kätevästi karsittua: joko niin, että hoitoon ei vie niitä nimikoimattomia vaatteita (jolloin ne jää kokonaan pois käytöstä) tai sitten niitä katoaa reipasta tahtia. :D Mä tosin ennakoin tätä vähän karsimalla kaksosten vaatekaappia juuri se silitysurakka silmissäni, kun tuli ostettua silitettäviä eikä tarralappuja.

Ulri (Ei varmistettu)

Näin päiväkodin tätinä sanoisin, että lastensa vaatteet nimikoivat vanhemmat on <3
Jos on samassa päiväkodissa ja samassa ryhmässä viikosta ja kuukaudesta toiseen, oppii yllättävän hyvin tunnistamaan kenen rukkaset ja villasukat mitkäkin on, mutta silti työtä helpottaa ja nopeuttaa, jos niissä on nimi. Ja mielellään oma nimi, eikä esim. naapurin Kallen, jonka pieneksikäyneet vaatteet ovat nyt pikku-Jessellä käytössä.
Sijaisena tai eri ryhmissä kiertävänä työntekijänä on aivan mahdotonta tietää nimikoimattomien vaatteiden omistajaa, varsinkin kun lapset yleensä sanoo "ei", vaikka vaate hänen olisikin. Paitsi jos siinä on glitteriä. Tai Batman. Sitten se on oma :P

Ulri (Ei varmistettu)

Hah, ja tosiaan <3 edellisessä viestissä oli tarkoitus olla sydän :D Eli siis nimikoivat vanhemamt ovat aivan ihania, tykkään.

Millirilli (Ei varmistettu)

Suosittelen minäkin lämpimästi vaatteiden nimikointia näin kahden lapsen päiväkotikokemusten perustella. Niitä vaatteita ihan oikeasti katoaa ja menee sekaisin, jos niitä ei nimikoi.

Kesävaatteissa se nyt ei eikä ole mikään kassakriisin paikka, mutta talvivaatteissa on. Meidän pojalta katosi viime syksynä NIMIKOIDUT, ihan uudet Viikingin syysnilkkurit, 78 e. Vaihtariksi saimme kolme numeroa liian pienet, todella kulahtaneet diipadaapa -talvikengät (en ymmärää miten saivat tungettua kengät lapsemme jalkaan..). Ja tämän sattui vielä tietysti perjantaina, ja toinen poika jäi silloin vielä ylimäärisille vapaille.

Kengät olivat menneet pukiessa väärän pojan jalkaan, ja pojan äitikin oli vähän ihmetellyt poikaansa kotiin hakiessa (haki lapsensa ennen meitä), että mistäs tuollaiset kengät on tulleet. Päiväkodin täti oli vielä kysynyt, että eikö kengät ole teidän, mutta äiti oli vastannut että on ne.

Kenkien omistussuhteesta tuli vähän kiistaa, mutta saatiin lopulta muutaman päivän päästä omamme takaisin (ja meidän lapsi joutui olemaan ne päivät kumisaappailla :/). Jos kengissä ei olisi ollut vedenpitävällä kangastussilla poikamme nimeä, ei varmaan oltaisi saatu niitä ollenkaan takaisin, kun toinen perhe väitti niitä myös omikseen.

Tommi K
Isyyspakkaus

No huh, aika härskiä! Toisinaan olenkin kyllä ajatellut, että olen aivan liian sinisilmäinen tähän epärehelliseen maailmaan. Mutta joo, kyllä mä tiedän, että nimikointi on tärkeää, ja kyse on aivan pelkästä saamattomuudestani. Hyvä että tuli kirjoitettua asiasta tänne, sillä nyt sain taas lisäpuhtia laittaa puolittain unohtunutta asiaa eteenpäin :)

tiippa (Ei varmistettu)

Olen ollut pk:ssa töissä ja kiersin aina eri osastoilla tarpeen mukaan. En uskalla edes laskea paljonko meni työaikaa nimettömien vaatteiden arpomiseen :/ niitä oli varmaan joka toisella lapsella. Ja kun kaikilla tytöillä oli pinkit ja pojilla tummat hanskat niin huh huh.

Vierailija (Ei varmistettu)

Päiväkodin työntekijänä tämä nimikoimattomuus on alkanut jo näin alkumetreillä ärsyttää. Olenkin arpomisen sijasta alkanut tylysti laittaa kaikki nimettömät vaatteet tuohon "nimettömät" laatikkoon. Siinähän vanhemmat sitten ihmettelevät kun ei lapsella olekaan yhtään sukkia hyllyllä kotona, josko ne nimet alkaisivat ilmestyä vaatteisiin niin jäisi aikaa siihen itse toimintaan!!!

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin ja olen aikonut esitellä nimettömät laatikon sisällön vanhempainillassa. Päiväkotisyksyä on takana vasta 2kk ja laatikko on jo täysi...suurin osa niitä sukkia...

Melina G

Sveitsissä laitetaan tarhassa ulkovaatenaulakkoon lasten ulkovaatteisiin ja kenkiin puiset pyykkipojat, joihin on kirjoitettu lapsen nimi. Pyykkipojalla voi myös kiinnittää hanskat ja pipon takkiin. Musta aika kätevä systeemi. 

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Voin lohduttaa, että suutarin lapsellakaan ei ole kenkiä. Täällä meinaan yksi lastenhoitaja, joka ei muista nimikoida omalta lapseltaan kuin ne ulkovaatteet. En yhtään käsitä, miten niiden sisävaatteiden nimikoiminen on muka niin hirveän vaikeaa.

possu (Ei varmistettu)

Täällä iloisessa Karjalassakin oli tuo Sveitsin malli käytössä, pyykkipojat sai päiväkoteilun jälkeen muistoksi ja käyän niitä edelleen...

TiinaMariN.

Ihanan järjestelmällistä- itse nimikoin joskus lennossa- eli kirjoitan uusien vaatteiden pesulappuihin joko kotona lähtiessä sen T.N tai sitten päiväkodilla, jonka seinässä roikkuu narussa permanenttitussi meitä vähemmän muistikapasiteettia omaavia varten:)

¨Koskaan ei ole mitään kadonnut!

Kiertävä lastenhoitaja (Ei varmistettu)

Voi olkaa ihmiset kilttejä ja nimikoikaa niitä vaatteita! Se helpottaa kaikkien niiden työtä, jotka teidän kullannupuista huolehtivat päivät :) On aika hiton turhauttavaa saada marmatukset, kun pikku-Maijalla onkin väärät punaiset Rukan kurarukkaset, kun vaihteeksi lokerossa olikin nimettömät kintaat. Nimikointi ei oikeasti ole iso vaiva. Rakastan niitä ihania isejä, jotka tulevat aamuisin päikkyyn ja pyytävät tussia, että voivat laittaa nimen uusiin saappaisiin tai pipoonm, kun kotona unohtui. Me kaivamme sen tussin jostain oikein mielellämme! :) Tokihan sellainen roikkuu myös eteisessä ihan oven vieressä silmien korkeudella ;) Tarrat ovat kovasti käteviä! Niitä saa ihan joka paikkaan ja hyvin kestävät. Toimivat mainiosti myös sisaruksilla, sukunimikin auttaa jo paljon! Tämä on ihan hurjan tärkeä asia kaikkien arjen sujuvuuden kannalta eikä vaadi paljon vaivaa :)

Ja minä itse en ainakaan todellakaan haluaisi, että minun lapseni kulkee väärissä vaatteissa sen takia, etten itse ole kirjoittanut itse ostamiini kuteisiin nimeä :)

Nimikirjaimet eivät ole aina toimiva juttu, samoja kirjainyhdistelmiä sattuu aika usein samaan ryhmään.

supersociale (Ei varmistettu)

Jep, itsekin lapsiryhmien kanssa työskennelleenä sekä ennestään tuntemattomia lapsia työni puolesta päiväkodista hakeneena liputan nimikoinnin ihanuutta. Pieni vaiva mutta iso ilo työntekijöille!

Acca (Ei varmistettu)

Ihan paras ja helpoin tapa on ostaa ihoteippiä ja kangastussi. Teippiin nimi ja vaatteeseen kiinni. Pysyy hienosti pesussa jopa villasukan kyljessä kiinni. Vaatteen jäädessä pieneksi, teippi lähtee helposti pois eikä jätä jälkiä. Toiminut meillä jo reilu 5 vuotta ja pysty seisomaan vinkin takana 100%sti. Leukoplastin teippi on tähän parasta.

Essi ja Kaija (Ei varmistettu)

Hei, www.rautakainen.com nettikaupasta löytyy niin ommeltavat, silitettävät ja liimattavat nimikointilaput. Nimikointilappuja saa myös hauskoilla kuvilla samaan edulliseen hintaan:) Lasku tulee toimituksen mukana.

Kommentoi