Nimikoi vaatteet ja harrastusvälineet hurjan helposti (alekoodi Tarramonsteriin)

Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Tarramonsteri

Päiväkodin aloitus tuo mukanaan yhden tehtävän, jonka työläys saattaa yllättää ensikertalaisen. Se on vaatteiden nimikointi. Joka ikinen vaatekappale, joka lapsen mukana kulkeutuu päiväkotiin, on nimettävä, jos sen haluaa varmasti palautuvan myös takaisin kotiin.

Ei voi luottaa siihen, että "kyllä minä oman lapseni vaatteet tunnistan" tai "ei kenelläkään ole juuri tällaista samanlaista" tai "niitähän säilytetään vain lapsen omassa lokerossa". Vähän väliä päiväkotimme vanhempien Facebook-ryhmässä kysellään kadonneiden vaatteiden perään tai pahoitellaan, että mukaan on lähtenyt juuri samanlaiset kengät kuin omalla lapsella on, ja vasta kotona on huomattu, että kenkiä onkin nyt kaksi paria.

Itsekin harmittelin kerran, kun tyttö pudotti haalarinsa hupusta yhden hanskansa johonkin päiväkodin alueelle, eikä sitä enää koskaan löytynyt. Hanska oli unohtunut nimikoida, ja uskon, että se olisi päätynyt takaisin oikealle omistajalleen, jos siinä olisi ollut nimi.

Jopa hyvin helposti tunnistettava Angry Birds Stella -huppari oli vaarassa kadota pysyvästi, kun se oli kerran riisuttu pois jossain väärässä paikassa ja jätetty johonkin, mihin se ei kuulu. En ollut huomannut hupparin puuttumista, eikä tyttökään kaivannut sitä, mutta löysin hupparin sattumoisin ennen kesälomaa, kun kurkistin aivan toisen ryhmän löytötavaralaatikkoon.

Toisaalta olen joskus itse miettinyt päiväkodin löytötavaralaatikolla, onko jokin tutun näköinen mekko tai paita ollut meidän, kun siinä ei ole ollut nimeä. Seuraavaksi on ollut etsittävä vaatekappaleita kotoa. 

Nimikointia helpottaa, että se on mahdollisimman helppoa. Käytännössä olen käyttänyt pian viisi vuotta Tarramonsterin Mini Pilkku -tarroja, joissa on lapsen nimi ja jotka ovat riittävän pieniä liimattavaksi vaatteiden niska- ja pesulappuihin. Niillä on nimetty myös unikaverit ja lelupäivänä mukaan otettavat lelut.

Tarrat ovat omasta mielestäni huomattavasti kätevämmät kuin kangastussit, varsinkin kun vaatteita kierrätetään useammalla lapsella. Inhoan sitä, miten vaatteessa lukee jonkun toisen yliviivattu nimi, ja toisaalta jos sama haalari on vaikkapa neljällä lapsella, isommastakin pesulapusta loppuu vähitellen tila. Tarran voi irrottaa tai jos ei jaksa tehdä sitä, uuden tarran voi liimata edellisen päälle.

Aivan ensimmäisiä tarroja lukuun ottamatta niiden suunnittelu on ollut myös hauska yhteinen ohjelmanumero tytön kanssa. Tarroihin voi valita haluamansa taustavärin ja kuvion. Tähän mennessä on nähty jo sinistä, valkoista, vaaleanpunaista ja violettia. Kuvioina on ollut ainakin sydämiä, tähtiä, kukkia ja lumihiutaleita. Uusimpiin tarroihin tuli violetti tausta ja pinkki tähti.

Veljelleen hän valitsi turkoosin taustan ja autokuvion. Ei siksi, että auto olisi erityisesti poikien kuvio, vaan siksi, että pikkuveli yksinkertaisesti pitää kovasti pikkuautoista, ja hän arveli veljen ilahtuvan siitä. Oikeassa oli. "Auto!" poika kiljahtaa nähdessään tarran.

Mini Pilkut ovat olleet käytössä hyvin kestäviä. Sukkiin niitä on aika mahdoton kiinnittää, ja joistain kengistä ne ovat irronneet käytössä, mutta vaatteiden niska- ja pesulappuihin kiinnitettyinä ne ovat kestäneet ainakin kymmeniä pesuja.

On näitä vaatekappaleita kuitenkin nimikoitavana sen verran, että tovi siihen vierähtää. Onneksi vanhemmasta lapsesta se on sen verran hauskaa puuhaa, että hän auttaa mielellään, ja nimikoi myös omat vaatteensa itse. Kun vaan muistaa muistuttaa asiasta.

Tarroilla voi toki nimikoida myös harrastusvälineitä, ja olen kuullut monien tilaavan Tarramonsterilta isompia tarroja sitä varten. Itse tilasin nyt omalla nimelläni ja puhelinnumerollani varustettuja Mini Pilkkuja ja liimasin niitä esineisiin, joilla on vaara sekoittua muiden tavaroihin. Näitä ovat esimerkiksi laulukamat ja varsinkin puhelimien laturit ja läppärin virtalähteet.

Valkoista valkoiselle ja mustaa mustalle!

Jos pidät tarroista, hyödynnä heti alennuskoodi ISPA18! Saat sillä 15 % alennuksen Tarramonsterin verkkokaupasta. Mutta pidä kiirettä: koodi on voimassa vain 26.3.2018 saakka!

Tarramonsterin verkkokauppaan pääset vaikkapa tästä: tarramonsteri.fi.

Kommentit

Torey
Näissä neliöissä

Mä tilasin kanssa tarroja viime syksynä meidän tytöille ja voitti nimikointitussit mennen tullen! :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Jee!

Vaeltajatar (Ei varmistettu)

Eskarilaisen äitinä voin todeta, että Tarramonsteri on ihan paras ja voittaa tussit mennen tullen!

Päiväkodistakin totesivat että ihan mahtava juttu, kun lapsi saa tarran kuvasta oman logon ja oppii sen avulla itsekin tunnistamaan omat vaatteensa jo paljon ennen kuin osaa lukea nimensä.

Meillä on noita myös arkki mukana päiväkotirepussa niin voi päiväkodissa nopeasti lisätä tarran, jos aamulla huomaa jostain sen unohtuneen.

Vielä kun sukille löytyisi joku toimiva systeemi. Silitettävät tarrat tuntuvat kuluvan nopeasti tai menevän aina jotenkin huonosti...

Tommi K
Isyyspakkaus

Hei, enhän mä edes osannut ajatella noin päin! :D Kieltämättä, nyt jo poika hihkuu innoissan "Auto" aina kun näkee tarran, eli hän varmasti todella tunnistaa omat vaatteensa siitä tarrasta. Mä olen muuten pitänyt niitä tarroja mukana rahapussissa, kun ei ole minkäänlaista päiväkotireppua. Sukkiin voisi kokeilla ihoteippiä ja tussia. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Haluaisin tuoda mukaan myös työntekijöiden ja lapsen näkökulman. Mitä paremmin vaatteet ja varusteet on nimikoitu, niin sitä enemmän jää aikaa muuhun toimintaan! Jos mietit kuinka kauan yhden lapsen pukeminen vie aikaa ja kerrot sen neljällätoista + lisäät siihen 14 lapsen oikeiden vaatekappaleiden etsimisen tai sitten et, niin olet jäljillä kuinka päiväkodin henkilökunta ja lapsesi kiittää nimikoiduista vaatteista.

Tommi K
Isyyspakkaus

Erittäin hyvä pointti!

Kaisa myös (Ei varmistettu)

Me saadaan paljon vaatteita kavereilta ja ostetaan käytettynä. Entisten omistajien nimet pesulapuissa on meidän lasten mielestä tosi hauska juttu. Tutuilta saatujen nimien kohdalla fiilistellään aina tyyliin, "tämä oli ennen Liisan, mutta nyt se on Liisalle pieni ja sopiva sulle, sitten kun se on sulle pieni, sen saa seuraava, kellekäs me se siten annetaan" jne. Kirpparilta ostetuiden kamppeiden kohdalla pohdiskellaan aina, et millainenkohan se entinen omistaja Valtteri tms. on ollut. Ja se kerta kun mukaan tarttui useampi vaate, jossa kotona huomattiin olevan sama nimi kuin lapsella. Se vasta riemastutti ja pohditutti.
Hauska tapa pohdiskella kierrätystä lapselle konkreettisella tavalla!

Tommi K
Isyyspakkaus

Hauska näkökulma! Meille toki tulee noi 95 % kierrätysvaatteista samoilta tutuilta, joten tiedämme aivan tarkalleen keitä he ovat, joten on kiva, että heilläkin on Tarramonsterin Mini Pilkut käytössä ;) Sitten vielä sekin, että kun laittaa omia vaatteitaan esim. kirpparille myyntiin, mä poistan mielelläni lasten nimet niistä. Tarroilla se on helpompaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä on tarramonsterin tarrat käytössä, mutta vaan käytännössä ulkovaatteisiin / rukkasiin / pipoihin/ kenkiin / vesipulloihin tms. Tussikin on käytössä, koitan optimoida vaivaa / hintaa, kun ei noi tarrat ilmaisia ole (tussi taas on lähes ilmainen kun sama on käytössä jo viidettä vuotta).

Tämä riittää musta, sillä lapsi ei päiväkodissa ollessaan sisävaatteita vaihtele (ehkä joku villatakki on jonka voi riisua mutta osaa laittaa naulakkoon jemmaan) ja tunnistaa hyvin omansa noin ylipäänsä. Eli ei joudu päiväkodin aikuisetkaan hänen vaatteitaan etsimään. Niinpä ensi vuoden eskarilaisella on saldona tasan nolla kadonnutta vaatetta (kaksi melkein kadotettua on, ekassa löysin katoamaksi luulemani paidan lapsen omasta varavaatelaatikosta kesälomalle lootaa tyhjentäessä *nolo* ja toisella kerralla tajusin naulakossa pyörineet leggarit omiksi noin parin viikon jälkeen :D). Mutta joo, tarramonsterin tarrat on silti hyvin toimineet (ei sen parempia tai huonompia kuin toisenkaan merkin tarrat mitä meillä on ollut).

Tommi K
Isyyspakkaus

Legginsit ja sukkikset voisi kyllä nimikoida tussilla, sillä ne käytetään meillä käytännössä rikki eikä niistä ole kiertoon laitettavaksi. Välillä se vähän harmittaa, mutta toisaalta on hienoa nähdä, että tyttö on aktiviinen ja kova menemään, liikkumaan ja touhuamaan. Jos siinä touhussa kuluu polvet puhki, niin se on varmasti sen arvoista.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä käytetään nimilappuna ihoteippiä, leukoplast esim. Sillä pysyy sukissa nimi. Esimerkiksi kengissä, joissa se "nimilappu" on kovalla käytöllä, saattaa nimi haalistua, mutta sen voi kirjoittaa aina uudelleen haalistuneen päälle. Pysyy myös vähän hankalissakin paikoissa, esim sukissa ja villasukissa. Helppo myös kiskaista irti, sitten kun vaate lähtee kiertoon.

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuotahan voisi kokeilla sukkiin! Tosin sukat harvemmin vaihtuvat kesken päivän, enkä ole ainakaan huomannut, että sukkia olisi kadonnut päiväkodissa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tajusin vasta tästä, ettet ole paljastanut lasten nimiä koskaan blogin lukijoille. En ole ollenkaan osannut kaivata niitä. Taitavaa!:)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyvä ja kiitos :) Eipä niillä ole myöskään mitään merkitystä blogini kannalta.

Kommentoi