Nyt testataan vastustuskykyä

Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: A. Vogel

Syysflunssat ovat varsinkin lapsiperheissä jokavuotinen riesa, ja elimistön vastustuskykyä koetellaan flunssakauden iskiessä.

Tuntuu, että pieneltä nuhalta on täysin mahdoton välttyä, vaikka kuinka pesisi käsiään ja välttäisi koskettelemasta julkisissa paikoissa ovenkahvoja ja kaiteita paljain käsin.

Lapset on kyllä opetettu siihen, että kädet pestään aina päiväkotiin mennessä, kotiin tullessa, ennen ruokailua ja muutenkin pitkin päivää, mutta nenät vuotavat helposti silti pitkin syksyä ja talvea, ja pöpöt leviävät pärskeiden kautta.

Omaa vastustuskykyä on mahdollista parantaa myös riittävällä levolla ja ruokavaliolla. Pyrin lepäämään päivittäin kahdeksan tuntia, ja puhelimeni muistuttaa joka ilta nukkumaanmenosta klo 23. Ruokavaliotani voisin väittää terveelliseksi ja monipuoliseksi, mutta siitäkin huolimatta vastustuskyky voi pettää.

Pahin muistoni on kahden vuoden takaa, kun olin käytännössä jollain tavalla kipeänä lähes kolme kuukautta. Onnistuin saamaan jonkin viruksen, jonka seuraksena minulla oli jatkuvasti jokin infektio pään ja kaulan alueella. Oli nuhaa, kurkkukipua, äänen käheyttä, korvakipua, tulehduksia nielussa ja suun limakalvoilla ja turvotusta imusolmukkeissa. Varsinkin nyt, kun tarkoitukseni olisi esiintyä syksyllä ja talvella lauluyhtyeen kanssa, olisi ikävää joutua samanlaiseen kierteeseen. Viime vuonna kyllä vältyin vastaavalta.

Päätin nyt testata Vogelin Echinacea-purutabletteja ja kokeilla, vahvistaisivatko ne vastustuskykyäni. Purutabletit valmistetaan punahatusta, jonka kerrotaan parantavan tutkitusti vastustuskykyä ja jonka on havaittu merkittävästi ehkäisevän toistuvien hengitystieinfektioiden riskiä.

Esimerkiksi sveitsiläisten lastenlääkärien tutkimuksessa purutabletin käytön todettiin edistävän lasten ylähengitysteiden ja nielun alueen terveyttä, ja vastustuskyky parani yhdeksällä kymmenestä tutkimukseen osallistuneella lapsella. *)

Aivan vieras valmiste punahattu ei minulle ole. Joskus lapsena käytin Echinaforce-uutetta, joka taisi silloin olla appelsiininmakuisen ja siirappimaisen nesteen muodossa. Nämä purutabletit ovat kuitenkin huomattavasti helppokäyttöisempiä ja helpompia pitää mukanakin. Appelsiininmakuiset pastillit on makeutettu sorbitolilla, joten lapsen näkökulmasta ne ovat kuin karkkia söisi.

Syömme nyt siis tyttäreni kanssa purutabletteja päivittäin, hän yhden tabletin kolmesti päivässä, ja itse otan kaksi tablettia kolmesti päivässä - jos vain muistan.

Palaan joulukuussa aiheeseen ja raportoin, miten kävi: paraniko vastustuskyky ja millaisista nuhista, kurkkukivuista ja hengitystieinfektioista olemme tyttäreni kanssa kärsineet loppusyksyn aikana.

 

*Ogal M, Klein P, Schoop R. Echinacea for the Prevention of Respiratory Tract Infections in Children 4 - 12 years: A Randomized, Blind and Controlled Study. Sociéte Suisse de Pédiatrie (SSP, Poster), 24th May 2018, Lausanne, Switzerland.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Harmi että tutkimus näyttää olevan vain posterina saatavilla nopean googlauksen perusteella, olisi mielenkiintoista lukea koko juttu jos tulokset ovat noin hyvät! A. Vogelin tiedotteessa on jotain tietoja, joihin voi tietty suhtautua vähän varauksella, mutta huomiota kiinnittää se että seuranta-aika oli 4 kk (120 päivää suunnilleen) ja kontrolliryhmä sai tästä antibiootteja 111 päivää. Kuulostaa aika hurjan isolta lukumäärältä, vaikka lapset sairastavat paljon niin se että käytännössä koko ajan söisi antibioottia on joko aika huonosti valittu kontrolliryhmä tai Sveitsissä on todella liian löysät kriteerit antimikrobihoidolle. Mutta ei näistä varmasti mitään haittaa ole ja C-vitamii ni yksistäänkin saattaa auttaa!

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä sain Vogelilta konferenssiraportin, jossa kerrotaan tarkemmin tutkimuksesta, mutta en tiedä, onko sitä saatavilla jossain verkossa.

eräs tohtoriopiskelija (Ei varmistettu)

Lääketieteen alan pubmed-hakukone ei löydä, että viittaamastasi tutkimuksesta olisi julkaistu mitään vertaisarvioitua artikkelia, tuo pelkkä juliste on ollut näytillä jossain kongressissa. Posterin saa paljon helpommin esille (kokouksia on joka lähtöön) eikä sen tarvitse käydä läpi vertaisarviointia eli tulla alistetuksi saman alan tutkijoiden kriittiselle arvioinnille. Tuosta viitteestä ei siis voi päätellä mitään.

Lääkäreiden käytössä oleva luontaistuotetietokanta sanoo mm. seuraavaa: "Euroopan lääkeviranomainen on antanut punahatusta puristetulle mehulle/kuivatulle mehulle vakiintuneeseen lääkinnälliseen käyttöön perustuvan indikaation lyhytaikaiseen nuhakuumeen estohoitoon ja oireenmukaiseen hoitoon [(1)],[(2)]. Suositeltu aikuisen vuorokausiannos puristettua mehua on 6-9 ml tai vastaava määrä kuivattua mehua, jaettuna 2-4 annokseen [(2)]. Käyttöä alle 12 -vuotiailla lapsilla ei suositella [(2)]. On huomioitava, että vakiintuneeseen lääkinnälliseen käyttöön perustuva indikaatio ei koske muita punahatun valmistemuotoja tai muista punahatun osista tai muista punahattulajeista valmistettuja valmisteita."
[1] Assessment report on Echinacea purpurea (L.) Moench., herba recens. EMA Committee on Herbal Medicinal Products. Published 05/03/2008.
[2] Final assessment report on Echinacea purpurea (L.) Moench, herba recens. EMA Committee on Herbal Medicinal Products. Published 08/05/2008.

Löysin lisäksi yhden tutkimuksen (Rauš K, Pleschka S, Klein P, Schoop R, Fisher P. Effect of an Echinacea-Based Hot Drink Versus Oseltamivir in Influenza Treatment: A Randomized, Double-Blind, Double-Dummy, Multicenter, Noninferiority Clinical Trial. Curr Ther Res Clin Exp 2015 Apr 20;77:66-72) jossa punahattujuomaa oli annettu yli 400 influenssan oireista kärsiville 10 päivää ja verrokeille influenssalääkettä oseltamiviiria. Teho oli yhtä hyvä flunssan oireiden vähenemiseen, MUTTA vain noin 10% potilaista näytti lopulta olleen influenssa eikä tutkimuksessa kerrottu, olivatko nämä potilaat viruslääke- tai punahatturyhmässä ja missä suhteessa. Eli, tästä voi ehkä päätellä korkeintaan, että punahattu voi olla yhtä tehokas kuin placebo (kun ajatellaan, että influenssalääke on tavallisen flunssan hoidossa hyödytön).

Joka tapauksessa, voit itse käyttää luontaistuotteita eikä niiden mainostaminenkaan ole kielletty - punahatusta ei ilmeisesti ole vakavia maksavaurioita raportoitu eikä siitä siten ehkä ole haittaakaan (jos ei rahanmenoa lasketa), mutta sinuna kuitenkin pitäytyisin euroopan lääkeviranomaisen suosituksessa siitä, että alle 12-vuotiaille sitä ei tule antaa. Lapsen maksa ja munuaiset ansaitsevat tulla suojelluksi ja vain tehokkaaksi todettuja hoitoja tulee antaa lapselle. Luontaistuotteiden valvonta on selvästi lääkkeitä vähäisempää ja ne voivat sisältää lähes mitä vain (joskus esim. on löytynyt vahvoja kortisoneja tai stanilääkkeitä luontaistuotteiden koostumuksesta, jolloin ne kyllä ovat tehokkaita, mutta vastaavat jo lääkeainetta ilman kuitenkaan asianmukaista käytön valvontaa)

Outipouti (Ei varmistettu)

Totta. Eräs lääkäri totesi minulle, että auringonhattu-uutteessa tehokkain ainesosa taitaa olla pirtu, johon tuo yrtti on liotettu. En tiedä, kuinka Suomessa luontaistuotteita valvotaan, mutta asuessani ulkomailla siellä paljastui ayurveda- valmisteista raskasmetalleja ja joko syanidia tai arsenikkia, jompaa kumpaa. Osa näistä tuotteista oli yksityisten ihmisten myytäväksi maahantuomia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihan Suomessakin on luontaistuotteista löytynyt ulostetta.
Lääkeala on sitä paitsi niin suuri bisnes, että kyllä se pyrkii saamaan tehokkaiksi epäillyt aineet käsiinsä ja lääkkeeseen, tehottomat päätyvät ruokakaupan hyllyille.

Tommi K
Isyyspakkaus

Valmistajia on varmasti moneen lähtöön. Veikkaan, että kyseessä ei ole Vogelin tuote.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mähän suhtaudun siis luontaistuotteiden tehoon todella skeptisesti, mutta ajattelen todella, että ei echinaceasta haittakaan ole. Tuotteen kuitenkin kerrotaan olevan sopiva yli 4-vuotiaille.

Kommentoi