Omat jouluperinteet

Isyyspakkaus

Olen aina ollut jouluihminen. Omalla tavallani. En jouluaskartelevalla ja joulukoristelevalla tavalla, vaan enemmänkin joululauluja laulelevalla ja joulutunnelmaa fiilistelevällä tavalla.

Pidän siitä, että voi antaa itselleen luvan vain olla - ilman tarvetta saada jotain tuottavaa aikaiseksi. Löhötä sohvalla, juoda glögiä, syödä suklaata ja katsoa elokuvia.

Pidän myös erityisen paljon siitä tunnelmasta, joka syntyy pimeyden ja joulun valojen yhdistelmästä.

En ole koskaan jaksanut stressata joulusta eikä onneksi Rouvakaan. Jouluvalmisteluja tehdään muutamana päivänä ennen joulua, ja se saa riittää.

Emme ole ikinä lähettäneet ensimmäistäkään joulukorttia. Sain joskus lapsena vakavan jouluaskarteluyliannostuksen, josta en ole vieläkään toipunut. Kaverit ja sukulaiset ovat onneksi tottuneet tähän, joten se ei tule enää yllätyksenä.

Monet varmasti odottivat, että lähettäisimme tänä vuonna kuvan suloisesta tonttutytöstä punaisessa joulumekossa, mutta emme saaneet sitäkään aikaiseksi.

Joulusiivous on meillä aivan tuntematon käsite, enkä voi ymmärtää, miksi jouluksi pitäisi tehdä vielä normaalia imurointia laajempi järjestelyoperaatio. Marttojenkin ohje taisi olla: "Jos et vietä joulua kaapissa, älä siivoa niitä."

En myöskään ymmärrä, miksi jouluruokia pitäisi laittaa useampi viikko. Olen useampana vuonna tehnyt kaikki perinteiset jouluruoat laatikoineen ja kinkkuineen edellisenä päivänä ja paistanut vielä piparit jouluaattoaamuna. Rouva on laittanut muut ruoat aattona. Ilman mitään stressiä.

Vietimme Rouvan kanssa ensimmäiset kymmenen yhteistä jouluamme sukulaiskierroksilla. Yövyimme ensin molempien vanhempiemme luona ja tapasimme usein vielä muitakin sukulaisia. Huomasin väsyväni kiireeseen ja jouluruuhkissa ajelemiseen, ja joulu alkoi tuntua suorittamiselta.

On tietysti kiva mennä syömään valmiiseen pöytään ja nähdä sukulaisia, joita tulee nähtyä muutenkin liian harvoin. Mutta jos jouluna on tarkoitus levätä ja rentoutua, teen sen parhaiten omassa kodissani, en muiden luona. Ja minusta on oikeasti kivaa laittaa niitä jouluruokia itse.

Kuusi vuotta sitten ilmoitimme vanhemmillemme, että haluamme luoda oman joulumme, jota vietetään omassa kodissa oman kuusen ääressä omia ruokia syöden. Ja luoda omia jouluperinteitä.

Millaisiksi perinteet ovat sittemmin muodostuneet?

Koristeet. Kynttilöitä ja jouluvaloja. Paljon. Muutamia harkittuja joulukoristeita ja keraamisia lumihiutaleita ikkunaan. Ei tonttuja eikä enkeleitä. Punaisia amarylliksiä, joita Rouva rakastaa.

Kuusi. Haetaan Hakaniemestä ja koristellaan aattoaamuna joulurauhan julistuksen aikaan lasipalloilla ja kultapunoksilla. Latvaan laitetaan tähti. Kuuseen ei tule kynttilöitä vaan valosarja, jossa on pieniä lamppuja.

Piparkakkutalo. Olen tehnyt useampana vuonna piparkakkutalon. Se koristellaan tomusokerimassalla ja ranskanpastilleilla. Ei millään muulla.

Jouluruoat. Rouva vihaa suurin piirtein kaikkia jouluruokia paitsi riisipuuroa ja mummoni ohjeella tehtyä porkkanalaatikkoa. Syömmekin usein jouluaattona jotain aivan muuta kuin perinteisiä jouluruokia, esimerkiksi blinejä mädin, sipulin ja smetanan kanssa. Itse taas pidän jouluruoista. Kaikesta muusta paitsi graavilohesta ja siitä punajuurella värjätystä kermavaahdosta. Laatikoiden, kinkun ja riisipuuron aika onkin usein ollut sitten joulupäivänä.

Joululaulut. Soitan pianoa ja laulan molemmat joululaulukirjani suurin piirtein kannesta kanteen. Ei mitään tonttuleikkejä tai turhan iloisia ralleja vaan kaikkein pateettisimmat veisut.

Joululahjat. Kyllä, ne kuuluvat asiaan. Kerran taisimme yrittää jotain ei-lahjoja-vaan-vuohi-Afrikkaan-periaatetta, mutta eihän se toiminut lainkaan. Lahjojen pitää olla konkreettisia paketoituja esineitä joulukuusen alla, josta ne jaetaan jokaiselle. Lahjat avataan myöhään aattoiltana kiertävällä vuorolla niin, että muut ihastelevat paketista paljastuvaa asiaa odottaen omaa vuoroaan. Joulun kaupallisuutta en kauhistele.

Kyläily. Muistan, että lapsena jouluna ei saanut mennä kyläilemään tai kutsuttu ketään kylään. Tälle sanoimme höpsis, ja olemme parina vuonna kutsuneet kavereita meille viettämään jouluaattoa. Silloin olemme sitten laittaneet pöytään sekä perinteiset että ei-perinteiset jouluruoat.

Vanhempien tapaamiset. Olemme usein käyneet tapaamassa vanhempiamme edellisenä viikonloppuna ennen joulua. Joulun pyhät olemme sitten viettäneet kotona.

Tänä vuonna vietämme joulun kuitenkin anoppilassani yhdessä molempien vanhempiemme kanssa, jotta hekin saavat viettää aikaa tytön kanssa hänen ensimmäisenä joulunaan. Omat jouluperinteet ovat siis ainakin vuoden verran levossa. Voihan niistä osaa harjoittaa myös anoppilassa. Piparkakkutalon rakentamistakin.

 

Kuvat Tuomaan markkinoilta, jotka ovat Senaatintorilla lauantaihin 22.12. saakka.

Kommentit

Uusia avauksia

Ihan paras asenne! Hyvää joulua teidän perheelle :)

bäy (Ei varmistettu)

aivan hyviä periaatteita, voin yhtyä moneen! tänä jouluna meidän vauva on hurjat 13 päivää vanha, joten joulu menee tässä sivussa. Toisaalta ihan vähän harmittaa, on paljon sellaista jota en tänä jouluna ehdi tehdä, esim. ne joululaulut jää kyllä veisaamatta ja jouluyön messu. Toisaalta tiedän, että tämä joulu säilyy ikuisesti mielessä. Ja jotenkin näissä hormonityrskyissä, joulun sanomakin kirkastuu; sinne synty joku vauva ja vielä latoon ja kapaloi. Itkuhan siinä pääsee :)

annemi

Aivan mahtava tuo Marttojen viisas lause siivoamisesta jouluna :)

Olen saanut lisänimen "joulumörkö" joitakin vuosia sitten, koska en tykännyt joulusta lainkaan mutta olen tänä vuonna yllättänyt itseni ja läheiset tekemällä jouluisia juttuja kotona, mm. leipomalla ja vähän jopa koristelemalla kotia. Tänä vuonna me karkaamme taas maailmalle jouluksi, viimeksi olin Saksassa 2010 ja sitä ennen 2009 Ateenassa joulun. Mukavaa vaihtelua :)

Oikein ihanaa joulua koko teidän perheelle!

W/ love from me 2 you

Loistavaa, että rohkeasti luo omat perinteet..Ja toisaalta ihana kuulla, että vietätte tyttärenne ensimmäisen joulun isovanhempien keskuudessa - tyttö tuskin siitä mitään muistanee, mutta on varmasti isovanhemmille ihana joululahja.

Itse olen miettinyt tuota stressaamista..hmm..aina askareet jää vähän viime tinkaan..yötä myöten ompelen, leivon tai paketoin, mutta toisaalta se on sitä tunnelmaa..Joulun odottelua. Ja kun se tehdään iloisissa mielin, vaikkakin pikkutunneilla, ei se kai ole stressaamista?! On oikeastaan ihanaa, kun saa lapset nukkumaan, alkaa hiljaisessa ja hämärässä huushollissa touhuamaan "tottujuttuja".

Meillä kierretään aina kolmet isovanhemmat joulun aikana kiertävällä vuorolla; aattona yksi, joulupäivänä toinen ja tapanina kolmas (kolme, koska vanhempani ovat eronneet ja anoppila tietenkin myös)..ilman stressiä se on mennyt, mutta tänä vuonna tuli mieleen, että ehkäpä nyt alkava kierros on viimeinen..

Haaveilen siis joulusta kolmen vuoden päästä kotona, niillä omilla jouluperinteillä!

Hyvää joulua!

 

PS:Meillä taitaa joulupöytään päästä Rouvan mansikka-suklaakakku (tosin vadelmilla, mutta muuten ko. ohjeella). Äitini rakastui siihen tyttäreni syntymäpäivillä ja toivoi sitä joulun jälkiruuaksi..taidan hunnuttaa sen valkoisella sokerimassalla (ihan ohuelti) ja tähdillä, niin on vähän talvifiilistä. Kiitos siis loistavasta reseptistä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Saisko linkin tuohon Rouvan kakkureseptiin? Olen sen kyllä lukenut taatusti blogin aktiivisena seuraajana, mutta nyt ei muistu mieleen ja melkein pukkaa joulustressiä ja kiirettä = helpottais elämää tänään (eli josko minäkin sitä joulupöytään?). KIITOS etukäteen, jos onnistuu ja mukavaa jouluaikaa!

Emmi Elise (Ei varmistettu)

Kuulostaa järkevältä joulunvietolta :) ja vaikka tämä joulu tekee teillä poikkeuksen, rauhoitutte silti joulun viettoon yhdessä paikassa.

Me reissaamme joka vuosi ja edelleen tänäkin jouluna vauvan kanssa kaikki iso- ja isoisovanhemmat...:/ se kieltämättä on stressaavaa ja kaikkea muuta kuin rauhoittumista. Mutta jottei kukaan pahoittaisi mieltään..

viiru (Ei varmistettu)

Kiitos hienoista kuvista jouluisesta Helsingistä. En ole ollut siellä talvella kolmeen viime vuoteen joten oli paljon uusia valoja ja markkinatkin uudessa paikassa kuvissa. Sai ihanan joulutunnelman omaankin mieleen :)

LindaVierailija (Ei varmistettu)

Kuinka kauniita kuvia! Tämän joulun vietän pois Suomesta, kun en ole siellä vuosiin asunut. Mutta nyt tuli ikävä sinne lumeen ja pimeään. Kiitos näistä!

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Aamen. (Melkein kaikille kohdille, erityisesti tuolle että avataan lahjat vuorotellen.)

Mekin vietämme joulua anoppilassa, jonne minunkin vanhempani ja sisarukseni tulevat. Helppoa, näin ensimmäisen lapsenlapsen kohdalla :)

Jeba
Tuuliajolla

Meilläkin joulu menee anoppilassa, jo viidettä vuotta peräkkäin. Nyt kun esikoinen syntyi niin tämä joulu vielä menee siellä, mutten malta odottaa, että saadaan ensi joulu viettää ihan oman perheen kesken - minä, mies, koira ja poika. Jos sitä ei anoppilassa ymmärretä sille ei voi mitään. Haluan luoda omat jouluperinteet nyt kun on oma lapsi ja unohtaa sen paikasta a paikaan b juoksemisen.

Kivaa joulua teille! :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyvää joulua teillekin kaikille, feliz ja muut!

bäy: Eivät kai vauva ja joululaulut ole toisiaan pois sulkevia asioita? :-o

annemi: Mekin vietettiin itse asiassa yksi joulu maailmanympärimatkalla. Jouluaattona ja -päivänä olimme Sydneyssä. Ei se kyllä oikein joululta tuntunut, vaikka joulujuhliin osallistuimmekin... Ausseissa ja Uudessa-Seelannissa ei oikeastaan näkynyt edes juurikaan joulukoristeita. Jouluvaloista puhumattakaan :)

Mahtavaa, Veera, että Rouvan mansikka-suklaamoussekakku pääsee teidän joulupöytäänne! Vierailijalle ja muillekin tiedoksi, että kyse on tästä reseptistä: http://www.lily.fi/juttu/mansikka-suklaamoussekakku

Emmi Elise: Tuo mielen pahoittamisjuttu se on varmaan monilla muillakin mielessä joulun aikaan. Vanhemmiten oppii kuitenkin ymmärtämään, että aina ei voi miellyttää muita ja pitää saada ajatella myös omaa hyvinvointiaan. Jos autolla ajeleminen lumituiskussa ympäri Suomen vie oman joulutunnelman, siitä tavasta kannattaa luopua. Vanhemmat saattavat pettyä mutta varmasti lopulta ymmärtävät, että näin käy todennäköisesti joka tapauksessa jossain vaiheessa.

Vai kuinka monen vanhemmat viettävät joulun edelleen omien vanhempiensa luona?

Kiva viiru ja LindaVierailija, että tykkäsitte kuvista. Juttuun ei meinannut ensin tulla yhtään kuvaa, mutta sitten otin kaupungille varta vasten kameran mukaan, kun lähdin asioille.

Iksu: Hauskaa, että muillakin on sama lahjashow! Toiset pyörittelevät sille silmiään :D

Vierailija (Ei varmistettu)

"...enkä voi ymmärtää, miksi jouluksi pitäisi tehdä vielä normaalia imurointia laajempi järjestelyoperaatio"

-No, kun päivittäisestä imuroinnista huolimatta kuusi kullannuppuani saavat kodin siihen sotkuun, että kuuraamatta joulu ei tunnu ei näytä juhlalta :) Tosin komerot, saunat yms. jätetään täälläkin välistä.

Me miehen kanssa olemme alusta asti luoneet omat jouluperinteemme keskenämme ja nauttineet siitä. Ensi vuodet kaksin, sittemmin perheellisenä. Joten suku on jo aikoja sitten tottunut, ettemme lähde kyläilyrumbaan. Tosin meille olemme sitten sukua kutsuneet joulun viettoon. Lapsuudenkodissanikin oli aina jouluvieraita, vähintään aattoaterialla. Joulupäivä kyllä oli sellainen, ettei silloin menty kylään, paitsi tietty jouluksi saapuneet yövieraat olivat ja pysyivät.

Ainoa asia, mistä itse jouluna stressaan, ovat juurikin joulukortit. Periaatteessa on kiva muistaa ihmisiä, mutta jokin siinä korttihärdellissä aina tuntuu niin vaivalloiselta.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kas, Jebakin ehti kommentoida tuolla aikaa. Juuri näin. Ensimmäinen kerta kirpaisee eniten. Sitten kaikki tottuvat ajatukseen. Kivaa joulua sinullekin!

Tommi K
Isyyspakkaus

Vierailija (18:41): Jep, ja minut on vielä opetettu siihen, että korttien pitää olla omatekoisia. Koska kumpikaan ei niitä halua tehdä, ei voi lähettää kortteja :D

bäy (Ei varmistettu)

No ei ole, mutta kyllä vaihdan loilottamishetket vähän pidempiin uniin just tällä hetkellä. Mutta heti kun arki tasoittuu, laulan koko joulutoivelaulukirjan läpi. Ihan sama vaikka ois loppiaiset menny aikoja sitte.

iinapauliina
IINANMUURI

Mahtavaa! Juuri näin!

Mitä tuohon joulustressiin tulee, niin uskon vahvasti että se on salaliitto, jolla yritetään saada ihmiset kuluttamaan höyrypäisesti :D Itsellänikään ei ole mitään joulun kaupallisuutta vastaan, mutta turhien asioiden ostaminen on kyllä hölömöä. 

Ihanaa ja omalaatuista joulua kaikille!

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä on vietetty nyt kolme joulua 2- kodissa Välimerellä. Sataa ja plus 15 astetta, öisin nollassa mutta mihinkään en enää vaihtaisi tuota kokemusta. Kun kokkaa paikallisia jouluruokia omassa keittiössä ja uunissa, joululaulut soi ja vuorilla välkkyy valot se on jotain ihan sanoinkuvaamattoman hienoa. Turistina en suostuisi minäkään jouluna olemaan.

Joulukoristeet laitetaan meillä etukäteen kaikkiin ikkunoihin ( paperia, tinaa ja keramiikkaa) ja lahjat viedään sukulaisille yhteen paikkaan aattona ennen lennon lähtöä. Emme kierrä missään emmekä tee joulukortteja. Ihanaa!

Rouvan suklaamoussekakkua on tehty mutta meillä se levähti ihan totaalisesti. Vihaan täytekakkuja lähes kaikissa muodoissaan joten otimme siitä pelkän täytteen ja banaanin sekä raastetun suklaan kera moussesta on tullut meidän vieraille tarjottavien kolmen ruokalajin päivällisten ihan ehdoton kulminaatiohitti itse valmistamani omenahyveen ohella, joka tehdään tietysti oman pihan ompuista. Suklaamousse on aivan sairaan hyvää eikä kaipaa mitään kakkua tai mansikoita. Koittakaapa. Kiitos täytteen reseptistä!

Vierailija = yllä siis Vanha sininen (Ei varmistettu)

:)

Kommentoi