Oodi vatsalle

Isyyspakkaus

"Laulatko ja jutteletko vauvallesi?" kysyi Vauvan odotus -kirjamme minulta tällä viikolla. Kirjassa on jokaiselle raskausviikolle oma pieni juttu sekä äidille että isälle. Useimmilla viikoilla kyseinen opus kehottaa äitiä elämään terveellisesti ja nauttimaan kehossa tapahtuvista muutoksista. Isää puolestaan yritetään saada ylipäänsä kiinnostumaan odotuksesta ja hoitamaan käytännön asioita, joita äitiyden onnesta hajamieliseksi muuttunut nainen ei ole ilmeisesti kykenevä hoitamaan.

Jo lähes kaksi kuukautta sitten kirja tiedusteli, olisinko jo suunnitellut vauvanhoitopistettä. No eipä ollut tullut vielä mieleenikään. Tähän mennessä minun olisi pitänyt myös ripustaa lista tärkeistä puhelinnumeroista puhelimen viereen (siis mihin?) ja suosia ajatonta laivastonsinistä vaunuostoksissa. Tekemättä ovat nämäkin asiat.

Vauvalle laulaminen ja juttelu sen sijaan tuntuu aivan aiheelliselta kysymykseltä. Olen jo jonkin aikaa huhuillut vatsalle "kuka siellä, isi täällä" tyyppisiä juttuja, mutta laulujen laulelu tuntuu kummalliselta. Tämä siitäkin huolimatta, että muuten lauleskelen kulkiessani pitkin päivää.

"Jos sinulla ei ole lauluääntä tai et halua laulaa vatsalle, koska pelkäät joutuvasi naurunalaiseksi, tee se silloin kun ketään ei ole näkemässä", opus jatkoi. Aloin pohtia, mikä olisi se tilanne, että kuulemassa olisi joku muu kuin vatsan omistaja, ja miten tulee menetellä, jos häntäkään ei kaivata todistamaan performanssia.

"Kuulija vatsan sisällä ei välitä pätkääkään laulatko kuin Pavarotti vai veisaatko ammu-vainaan nuotilla." Lauluääni ei ole ongelmani, vaan se, mitä laulaisin. Eihän se kuulija sanoista vielä mitään ymmärrä, mutta äiti ymmärtää.

Aikani mietittyäni totesin, että en keksi yhtään pop- tai rock-kappaletta, jota voisin laulaa odottavan äidin vatsalle ilman jonkinlaista outoa vibaa. Viime päivinä sisäisen jukeboksini kappaleet ovat pyörineet aihepiireiltään pariutumisen, juhlimisen, rakkausongelmien, eroamisen ja kuoleman ympärillä. Jopa Emma Salokosken kaunis Veden alla saa erikoisen kaiun mahalle osoitettuna: "Joo, mä tiedän on veden pinta kaukana, en nää pohjaa..."

Lastenlaulut taas ovat aika lailla sietämättömiä renkutuksia, enkä tiedä, onko ratkaisu sekään, että laulan pää vaimon sylissä: "Ihhahhaa, ihhahhaa, hepo hirnahtaa" tai "popsi popsi porkkanaa".

Olisi kiva tietää, mitä muut laulelevat omille tai puolisoidensa vatsoille.

Nyt taitaa olla aika avata tämä lastenlaulukirja, jonka sain lahjaksi jo yli kymmenen vuotta sitten isovanhemmiltani.

***

Pysy kuulolla: Tee tunnus Lilyyn ja klikkaa Seuraa palstaa!

Kommentit

Samuli Putron biisiä yksi ruma ja kaksi kaunista?? 

Jonkun tutkimuksen mukaan klassinen musiikki vaikuttaa positiivisesti älykkyysosamäärään, joten jos haluaa neron perheeseen niin siitä vaan:)

Basisti (Ei varmistettu)

Miten olisi ihan klassinen? Monilta suomalaissäveltäjiltä (esim. Kuula) löytyy paljon hienoja kappaleita, jotka voisivat aihepiiriltään sopia vatsalle laulettaviksi pop-kappaleita paremmin olematta silti tyhjänpäiväisiä jollotuksia.

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo-o. Eli klassisten lauluopintojen nuotit vaan pöydälle. Kehittyisiköhän nerolle myös nuottikorvaa, jos aloittaisi Vaccain vokaliiseilla? :)

Mamma
Mamman Sähkövatkain

:D päivän piristys :D MEidän pappa ei laulanut, eikä laula. Minä sen sijaan lauleskelen pitkin päivää tutuilla melodioilla "omia sanoituksia." Turhan päiväisiä ralleja, mutta tytöllä on hauskaa, kun laulan "var är mammas lilla milla" ja niin edespäin :D :D mutta mahalleni en jollottanut. 

Unilauluja ainakin! Meille äiti lauloi kaikkea Sinisestä unesta Kesäpäivään Kangasalla, vaikka ei jälkimmäinen mikään oikea unilaulu olekaan.

VierailijaKirsi (Ei varmistettu)

No laula Eino Leinon Nocturnea. Sitä äiteekin sietänee kuunnella?

Tommi K
Isyyspakkaus

Mamma: Mahtavaa, että tämä piristi päivää ;)

Maija: Sinistä unta yritin hyräilläkin yksi ilta, mutta sanat olivat hukassa. Täytyykin tarkastaa ne, sillä oma versioni "ja sillä on sininen juttu, ja se juttu se hm hm hmmm..." kuulosti hieman hassulta.

Kirsi: Nocturne on kaunis, äitee komppaa tuolta. Yli sadan vuoden takaisessa tekstissä on kyllä jotain kiehtovaa ja mystistä. Ja monta käsittämätöntä sanaa ja fraasia. Mistäköhän laulu oikeastaan kertoo?

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulla ei ole omia lapsia, mutta olen lauleskellut hoitamilleni lapsille, en kuitenkaan koskaan mahalle. Jostain syystä ainut kappale, jonka aina muistan ulkoa, on CMX:n Veden ääri (enkä edes ole erityisesti bändin fani). Mutta on toiminut nukkumaan mentäessä ainakin Australiassa, Yhdysvalloissa ja Suomessa :)

Laura Koivula (Ei varmistettu)

Moi Tommi,
Muistelen että meidän esikoisen kanssa kuunneltiin paljon Vauvan Vaaka-levyä, siihen löytyi myös nuotti/puuha-kirja, missä oli hauskoja leikkejä vauva-vanhempi-linjalle. (Kakkosen kanssa kuunnellaan taas aikuisten musiikkia, vauvan vaaka kun lopulta tunki uniinkin ;))

Vierailija (Ei varmistettu)

niin ja "Mörköooppera" on ollut mahtava (edelleenkin), tulee oma lapsuus mieleen - suosittelen!

Tommi K
Isyyspakkaus

Vierailija #1: Tuo CMX:n biisi oli kyllä tosi nätti. En tuntenut sitä aiemmin.

Laura: OK, pitääpä tutustua levyyn sitten, kun se on ajankohtaista.

Vierailija #2: Mörköooppera! Sitä en muistanutkaan. Mulla on se varmaan vinyylinä jossain vanhempieni luona. En muista ensimmäistäkään kappaletta (...tai no Mörkö se lähti piiriin...), mutta muistikuva on, että se oli tosi kova juttu silloin kolmisenkymmentä vuotta sitten ;)

Kolmatta odottava (Ei varmistettu)

Kiitos piristyksestä. Mies ei ymmärtänyt mitä täällä naureskelen. Tosiaan, minne puhelimen luokse nykyään enää mitään muistilappua laiteta. Eikö ohjeistus voisi olla nykyään, että talleta tärkeät numero puhelimeen ??? Ja en mä kyllä kestäisi kuunella jos mies alkaisi mahalle laulella eli tuskin opuksen ehdottamaa tilannetta saa aikaa "siten ettei kukaan kuule". :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämä ei nyt suoranaisesti ole lauluvinkki, mutta kaveri löysi muutama vuosi sitten esikoisen synnyttyä Rockabye Babyn: http://www.rockabyebabymusic.com/

Nyt olen viihdyttänyt näillä sekä vatsassa kasvavaa esikoista että miestäni ja tarkoitus olisi jatkaa näiden viisujen soittamista myös sitten kun tulokas on siirtynyt vatsasta pinnasänkyyn. :)

Kommentoi