Pää pyörällä Tokiossa

Isyyspakkaus

Jetlag, 35 asteen helle, vilkkuvat valot, ihmisten paljous, kaupungin koko. Ei mikään ihmekään, että tuntuu olevan pää vähän pyörällä. Olen siis Tokiossa työmatkalla muutaman päivän, mutta ehdin katsella kaupunkia hieman myös omin päin.

Olen käynyt Tokiossa kerran aiemminkin, joten ne muutamat nähtävyydet on tullut jo nähtyä. Kaupunkiin ei kannata kuitenkaan tulla nähtävyyksiä katselemaan, sillä esimerkiksi tämä Shibuyan Hachiko-koiran hienous avautuu minulle yhtä huonosti kuin Köpiksen merenneitopatsaan.

Mutta kaupunki itsessään on yksi iso nähtävyys, jossa varsinkin ensimmäisellä käynnillä moni asia tuntuu eksoottiselta, oudolta ja ihmeelliseltä.

Ja suurelta. Esimerkiksi New York (tai ainakin Manhattan) on paljon kompaktimpi, mutta Tokiossa kaupunki tuntuu jatkuvan joka suuntaan ja kaupungissa on useita paikallisia keskuksia, joissa on omat juttunsa ja samanlaista kuhinaa. Kaikkialla on todella siistiä, ja maasta on vaikea löytää yhtä ainoaa roskaa.

Hotellini, Excel Hotel Tokyu (torni alla), sijaitsee Shibuyassa, joka on kaupungin ihmettelemiseen hyvä sijainti.

Vieressä on uskomaton määrä kauppoja, ostoskeskuksia, ravintoloita, baareja jne. Viereinen risteys, "Shibya Crossing" (alla) on kuulemma maailman vilkkain jalankulkuristeys.

Shibuyassa on myös valtava juna-asema, jossa risteää (ainakin) kahdeksan metro- ja paikallisjunalinjaa, ja sinne tulee lisäksi Narita Express suoraan Naritan lentokentältä.

Liikkuminen junilla on nopeaa ja helppoa. Vaikka ihmisiä onkin hauska hämmästyttää yllä olevan kuvan kaltaisilla häkkyröillä, joissa ei ole yhtään asemaa länsimaisin kirjamin, ymmärrettäviä karttojakin on aivan riittävästi, asemat on nimetty selkeästi, ja kuulutuksetkin tulevat kahdella kielellä.

Kaupungilla suunnistaminen ei sitten olekaan yhtä helppoa, sillä Tokiossa ei voi liikkua kadunnimien ja talojennumeroiden perusteella. Kaduilla ei yksinkertaisesti ole nimiä. Talot numeroidaan kortteleittain ja korttelit alueittain (tai jotain), joten kannattaa käyttää Google Mapsia ja suunnistaa sen avulla. Ilmeisesti jostain saisi vuokrattua mukana kiikutettavia WLAN-tukiasemiakin, mutta minä olen luottanut, että löydän aina tarvittaessa jostain kaupasta tai kauppakeskuksesta avoimen langattoman verkon.

Eilen ehdin käydä muutamassa kaupassakin.

Shibuyan Disney Store oli valikoimaltaan yllättävän erilainen kuin NYC:issä. Enemmän rihkamaa, vähemmän leluja eikä lainkaan rooliasuja. (Etsin tytölle sellaista Frozenin Elsan mekkoa.)

Tokyu Handsissa on kaikkea mahdollista kotiin ja askarteluun, ja löysinkin sieltä pari tuliaista kotijoukoille. 

Elektroniikkaa myy esim. jättimäinen Bic Camera.

Kävin myös Shibuyan Uniqlossa, mutta koska en löytänyt etsimääni, hyppäsin Ginza line -metroon ja kävin Ginzassa sijaitsevassa Uniqlon lippulaivamyymälässä.

Uniqlo Ginzassa on hengästyttävät 12 kerrosta mutta valikoima on erinomainen ja tuotteet ovat kivasti esillä.

Harmi, että ostin NYC:istä kasan Uniqlo-vaatteita juuri keväällä, sillä monet tuotteet olisi saanut täältä merkittävästi edullisemmin. Lisäksi ale-tuotteita oli runsaasti ja vaikkapa t- ja pikeepaitoja olisi saanut noin neljällä eurolla.

Aivan pienen kävelymatkan päässä Uniqlosta, saman kadun varrella, on iso Hakuhinkan Toy Park -niminen lelukauppa, jossa kannattaa poiketa samalla.

Käsittämättömin asia tähän mennessä on ollut Shinjukussa sijaitseva Robot Restaurant -niminen show-paikka, johon menin kollegan suosituksesta.

"Ravintola" on aika väärä termi tälle mestalle, vaikka sieltä pientä purtavaa, bento boxeja ja virvokkeita saikin. 

Kyseessä on nimittäin nelinäytöksinen show, jossa on robotteja, hirviöitä ja tanssityttöjä!

Aivan käsittämätöntä ja absurdia, mutta niin japanilaista ja hauskaa! Kannattaa lähteä matkaan huumorilla ja käteistä taskussa. Sitä nimittäin tarvitaan virvoikkeiden ostamiseen, niin show tuntuu varmasti vieläkin hauskemmalta ;)

Huh, tuntuu kuin olisi ollut täällä jo pidempäänkin. Palataan toisena päivänä ruokiin, sillä ne ovat erittäin hyvä syy tulla sekä Tokioon että Shibuyaan!

Ja hei, jos sinulla on jokin vinkki, mitä Tokiossa pitäisi ehdottomasti tehdä tai nähdä, kerro se nyt!

Kommentit

merikukkaa (Ei varmistettu)

Ai kun on tuttuja kuvia :D Shibuya on kyllä aika hyvä paikka majoittua ja hotellia voin kanssa suositella. Tokyo nousi mun listaykköselle parhaimpana kaupunkina ohittaen jopa New Yorkin. Lähtisin uudestaan pelkästään jo ruoan takia.

Tommi K
Isyyspakkaus

Oh, no New Yorkia ei mikään voita :) Vaikka tässä kaupungissa onkin helppo pärjätä ilman japanin kielitaitoa, silti auttaisi huomattavasti, että voisi kommunikoida paikallisella kielellä. Tai sitten pitää olla paikallinen opas, joka osaa esim. tilata ne parhaat ruoka-annokset! Aah... palataan siihen teemaan toisena päivänä, ehkä matka jälkeen.

japanilainen äiti (Ei varmistettu)

Jos haluat prepaid sim kortti, voit osataa vaikka Bic Camerasta helposti! Ja ja...
Tokyo Skytree on upea, mutta Tokion metropolin hallintorakennuskin oikein hyvä!
http://www.metro.tokyo.jp/ENGLISH/OFFICES/observat.htm
On hauskaa käyda tavalatalojen ruokaosastoissa (erityisesti Isetan Shinjuku 伊勢丹新宿, Ginza Mitsukoshi 銀座三越 ja Daimaru Tokyo 大丸東京), Tsukiji ja Akihabara on fotogeenista. MUJI (無印良品) on mun lempikauppa ja olen varma, että sinäkin tykkää MUJIsta (Seibu Shibuyassa on yksi myymälä).
Mitäs muuta...? Kaikki, ihan kaikki! Mukavaa matkan jatkoa!

Tommi K
Isyyspakkaus

Tokyo Skytree kiinnostaa, ja Akihibara olisi samalla suunnalla. Jees. Hallintorakennuksessa ja Tsukijissa käytiin viimeksi. Muji on myös tuttu kauppa, mutta siellä voisi poikeata, ainakin jos sattuu sopivasti matkan varrelle. Kiitos vinkeistä!

sokeris (Ei varmistettu)

Siinä sun hotellin lähellä on muistaakseni yksi Muji. :) Jollain ylämäkeä menevällä poikkikadulla, muistaakseni lähellä Applestorea.

Meeri_ (Ei varmistettu)

Hehee, tulee noista osoitteiden monimutkaisuudesta mieleen oma parin vuoden takainen työmatka. Yhtäkään Lonely Planetin suosittelemaa ravintolaa ei löydetty, kun osoitteet oli niin hepreaa, mutta hyvää ruokaa löydettiin lopulta aina jostain muualta!

Itse oon tykännyt vaan kävellä ympäriinsä ja ihmetellä kaupunkia, ja välillä suunnata johonkin temppeliin rauhoittumaan. Oma suosikki on ehkä Meiji-temppeli Harajukun aseman lähellä!

Tommi K
Isyyspakkaus

Meijissä käytiin myös viimeksi, ja se oli todella hieno paikka!

Nikkonarita (Ei varmistettu)

Suosittelisin ehdottomasti onsenissa, paikallisessa kylpylässä, käyntiä! Niitä on ilmeisesti useita, enkä harmi kyllä nyt muista sen nimeä, missä viimeksi kävimme. Paikka oli melko laajalla alueella, kuumia ja vielä kuumempia altaita useita. Saatiin kylpykimonot, joissa hengailla alueella. Sieltä olisi voinut vuokrata päiväunihuoneenkin :) Oikein autenttinen kokemus!

Paikalliset ystävät yrittivät houkutella myös hurjaan tokyo domeen (jäätävä vuoristorata), mutta siihen me ei lähdetty...

Tommi K
Isyyspakkaus

Oh, vuoristorata kyllä kiinnostelisi, mutta siihen ei taida nyt olla aikaa... Kylpyläänkin voisi olla kivempi mennä perheen kanssa, mutta ehkäpä ensi kerralla! (Luulen, että Rouvakin saa Tokio-kuumeen, kun näkee myöhemmin ruokakuvani.)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ravintola The Lockup - suosittelen! ;)

Tommi K
Isyyspakkaus

Oho. Ei voi sanoa muuta kuin wow.

:D

anomuumi (Ei varmistettu)

Työmatkalla kun olet, et ehkä ole miettinyt asioita tästä näkökulmasta, mutta lähtisitkö 3-vuotiaan kanssa Tokioon? On alkanut houkuttaa aika lailla.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyvä kysymys. Mä kyllä voisin lähteä, mutta sitten pitäisi varautua samanlaiseen rattaiden kanniskeluun kuin muissakin suurkaupungeissa. En ole osannut katsella sillä silmällä, miten hyvin juna-asemilla on hissejä, mutta kantamiselta ei varmasti välttyisi kokonaan. Mä en nimittäin ainakaan itse jaksa aina etsiä sitä hissiä, vaikka sellainen löytyisikin. Toisaalta oma veikkaukseni on, että täällä niitä on paremmin kuin NYC:issä. Kuuminta aikaa vuodesta (nyt) kannattaa välttää lapsen kanssa. Ruokien suhteen tämä on helppo paikka, sillä täältä löytää ihan ja aivan kaikkea!

Vieras00 (Ei varmistettu)

En kestä, oiken rintaa kouraisi Tokio-ikävä! Onsenissa kannattaa käydä. Ja ehkä siinä yhdessä isossa kirjakaupassa, joka mainitaan joka turistioppaassa (nimi ei tule nyt mieleen).Muuten nyt ei irtoa hyviä tärppejä, koko kaupunki on vaan niin upea ja täynnä elämää. Ja ruoka, ei voi kylliksi hehkuttaa! Olin kuukauden Tokiossa vuosia sitten ja joskus on palattava vielä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kinokunya? Sellaisessa käytiin edellisellä kerralla. (Miten ihmeessä sitä voi muistaa tällaisia asioita kymmenen vuoden takaa?)

Kommentoi