Aarre roskalavalta: Antiikkinen Emma-sohva sai uuden verhoilun ja uuden elämän

Vuosi sitten keväällä näimme taloyhtiön roskalavalla jotain kiinnostavaa. Se oli kahden istuttava sohva, jonka verhoilu oli repaleinen ja teipillä korjattu mutta jonka muotoilu oli viehättävä. Sohvan sisältä varisi heinää ja se huojui liitoksissaan, mutta sen puuosat olivat ehjät ja tukevan oloiset. Puu näytti hyvin iäkkäältä, ja luonnonmateriaalit sohvan sisällä kielivät myös siitä, että sohva ei ole ihan viime vuosikymmeniltä.

Kannoimme sohvan talteen ja aloimme selvitellä sen kunnostamista. Aikaa kuitenkin vierähti, ja koska oma energiani meni viime syksynä pitkälti kotimme remontin suunitteluun, sohvan kunnostaminen jäi. Sen verran sain kuitenkin selville, että sohva on 1900-luvun alusta peräisin oleva Emma-sohva ja että se vaatisi verhoilun lisäksi täyden peruskorjauksen.

Lopulta asiat alkoivat edetä, kun sain varattua Verhoomo Laiskanlinnasta keväälle ajan sohvan verhoiluun. Sohva oli remontin ajan remonttifirman varastossa, ja kun remontti päättyi, pyysin heitä kuljettamaan sen suoraan verhoomoon. Työn alku viivästyi kuitenkin sen verran, että kunnostus alkoi vasta alkukesästä. Verhoiluvalmis se oli elokuun alussa.

Aivan hiljattain saimme selville sohvan edelliset omistajat. Sohva on muuttanut taloomme liki sata vuotta sitten talon valmistuessa. Perheen poika oli silloin 1-vuotias, ja hän asui talossa koko lopun elämänsä, vuoteen 2020 asti. Sohva kuului alun perin hänen äidilleen, muutti kerran äidin mukana muualle mutta palasi pojalle äidin kuoltua. Kun molemmista edellisistä omistajista oli aika jättänyt, perikunta oli päättänyt nakata huojuvan huonekalun kaatopaikalle.

Mutta sitten iskimme me, roskalavadyykkarit.

Kankaan löytäminen ei ollut aivan helppoa, sillä halusimme verhoilukankaaksi aidon mohairvillan, ja värikin oli jo mielessä. Valitsimme jo verhoomon valikoimasta yhden kauniin mohairkankaan, mutta sitten kävi ilmi, että kyseistä kangasta ei saanut enää tilattua metritavarana, ja pienin tilausmäärä olisi ollut 50 metrin rulla. Lähdin siis etsimään kangasta kangasliikkeiden valikoimista.

Suurin osa vastaan tulleista verhoilukankaista oli keinokuituisia, mutta tuntui jotenkin hassulta tehdä antiikkihuonekalulle melko kallis peruskorjaus ja sitten päällystää se polyesterillä. Tutkin myös puuvillasametin ominaisuuksia, mutta pelkäsin, että puuvilla likaantuu herkemmin kuin villa, joka on luontaisesti likaa hylkivä ja kestävä.

Lopulta sain vinkin tsekata Eurokankaan mohairsamettivalikoiman, ja sieltähän löysin juuri sellaisen roosan, mitä olimme ajatelleet! Kulutuksenkestoltaan (ns. martindale-arvo) kangas on erittäin kestävä, ja myös verhoilijat arvioivat kankaan hyvälaatuiseksi. Jos korkean vaatimustason martindale-arvo on 50 000, tämän kankaan martindale on peräti 150 000! Kannattaa muuten huomioida, että näitä arvokkaampia kankaita (195 €/m) ei välttämättä löydy suoraan hyllystä, ja tälläkin oli muutaman viikon toimitusaika.

Peruskunnostus tuli maksamaan 1850 euroa tarvikkeineen ja 7 metriä mohairsamettia 1400 euroa. Tulihan siitä sohvalle hintaa, mutta se kestää nyt seuraavat 100+ vuotta ja verhoiluakaan ei tarvitse uusia vuosikymmeniin. Jos kustannuksen jakaa käyttövuosille, halvemmaksi tämä tuli kuin edullinen nahkasohvamme, joka meni 10 vuodessa kaatopaikkakuntoon. Eikä samanlaista löytäisi huonekaluliikkeestä. Pidimme sohvan korjaamista myös kultuuritekona, ja tuimme samalla kotimaisia käsityöammattilaisia.

Mutta siinä hän nyt on! Roosa kaunotar saapui kotiimme reilu viikko sitten, ja olemme nyt tutustumassa toisiimme. Olen istuskellut sohvalla etätöissä ja silitellyt sen samettia.

Ja onhan se tosi hieno!

koti sisustus

Luovuus kukkii kaaoksesta

Harva ravintola on aiheuttanut sellaista pöhinää kuin keväällä Pienelle Roobertinkadulle avattu Luovuus kukkii kaaoksesta. Se on paitsi kerännyt kehuja kaikilta, jotka ovat siellä käyneet, saanut myös Helsingin Sanomien ravintolakriitikolta harvinaiset viisi tähteä!

Kevät ja alkukesä menivät niin tiiviisti puutarhatöissä, ettei ravintolaillallisia ehtinyt edes ajatella. Kerran kesälomalla yritimme Rouvan kanssa saada tiski- tai ikkunalautapaikkoja, mutta nekin olivat jo varatut.

Luovuus kukkii kaaoksesta

Vietimme viime viikolla hääpäivää (20 vuotta btw!), ja tein Rouvalle yllätykseksi pöytävarauksen LKK:hon. En samalle illalle, sillä ravintola on auki vain perjantaista maanantaihin, mutta sain kuitenkin pöydän samalle viikolle.

LKK:n konseptia on vaikea kuvailla. Ruoka ei edusta puhtaasti mitään tiettyä keittiötä, ja menussa voi olla niin sashimia kuin varhaisperunoitakin. Menu on puolestaan rakennettu hauskasti niin, että se koostuu pienistä annoksista, ja halutessaan on täysin mahdollista syödä kahdestaan koko lista läpi. Ja sen toki teimme.

Illallinen alkoi Japani-tunnelmissa. Lasissa oli tilkka sakea, ja lautasilla sashimiannokset: Raakakypsytettyä keltapyrstöpiikkimakrillia, hibiscusta ja retikkaa ja toisella lautasella raakaa kampasimpukkaa, umeboshia ja seesamia.

Luovuus kukkii kaaoksesta

Sitten oltiinkin jo kotoisammassa makumaailmassa: Tomaatti, fenkolia ja mustapippuria.

Piipahdetaankos nyt Ranskassa? Kanaterriiniä, osterivinokkaita ja ruohosipulia sekä ”Pikkukalaa purkista” – Le Quiberonnaise -sardiineja ja sitruuna.

Luovuus kukkii kaaoksesta

Nyt ainakin ollaan Suomessa: Siikaa, hernettä ja oliiviöljyä. Perunaa, hapankermaa, graavattua keltuaista ja hauenmätiä.

Luovuus kukkii kaaoksesta

Pienten annosten puolesta viimeisenä pääruokana vielä hevosen ulkofilettä, mangoldia, pinaattia ja ponzua.

Luovuus kukkii kaaoksesta

Ennen jälkiruokia palattiin vielä Japaniin: ”Mereneläviä ja riisiä ja levää” – Mätiä, kurkkua, tuoretta wasabia ja soijaa. Merilevärullat sai kääräistä itse.

Luovuus kukkii kaaoksesta

Jättikatkarapujen, lohen ja keltapyrstöpiikkimakrillin keskellä on muuten yksi erittäin mielenkiintoinen elementti: aitoa raastettua wasabia! Sushiravintoloissa tarjottava vihreä tahna on yleensä värjättyä piparjuurta, mutta LKK:ssa pääsee maistamaan tätä aitoa harvinaisuutta.

Luovuus kukkii kaaoksesta

Siitä vaan soijakupin kautta ääntä kohti!

Luovuus kukkii kaaoksesta

Ennen jälkiruokaa vielä välijuustot: comtéa, pecorinoa ja brebiouta kirsikoiden kanssa, ja lasissa – ah – umeshu-likööriä.

Luovuus kukkii kaaoksesta

Jälkiruokina maitojäätelöä, kirsikoita ja täysruokosokeria sekä suklaamoussea, marsalaa ja mannasuurimokeksejä.

Luovuus kukkii kaaoksesta

Ah! Niin täydellistä kaikin puolin! Ja erityismaininnan ansaitsee myös palvelu ja paikan toinen omistajista, aiemmin Basbasissa työskennellyt Samu Räsänen, jonka kanssa jutustelimme pitkät pätkät ruoista, raaka-ainesta, viineistä ja ravintolan astioista, joita hän on hankkinut mm. huutokaupoista ja kuolinpesistä. Erityisen tyytyväinen hän oli täydellisestä Myrna-astiastostaan sekä suolasirottimien keräilijän kuolinpesästä, josta oli peräisin mm. pienen pieni wasabikuppi.

Luovuus kukkii kaaoksesta

Eivät kehuneet LKK:ta turhaan, kokonaisuutena kokemus on aivan omaa luokkaansa personallista sisustusta myöten! Siispä isot kiitokset vielä täydellisestä illallisesta, ja nähdään pian uudelleen!

Luovuus kukkii kaaoksesta

hyvinvointi ruoka-ja-juoma ravintolat