Päivähoitopaikka

Isyyspakkaus

Päätökset Helsingin kaupungin päivähoitopaikoista ensi syksyksi ovat tulleet.

"Valitettavasti alueella on syntynyt niin paljon lapsia, ettei täältä voida tarjota hoitopaikkaa", soitettiin sieltä päiväkodista, joka oli ykkösvaihtoehtomme.

Ei voida, ei. Eikä edes viereisistä kaupunginosista. Eikä todellakaan niistä hoitopaikoista joita toivoimme ja jotka olisivat olleet esimerkiksi jomman kumman työmatkojan varrella. Ykkösvaihtoehto olisi sijainnut kahden korttelin päässä ja siihen toiseksi parhaaseen paikkaankaan ei olisi ollut kuin viiden minuutin kävelymatka.

"Kaikille hakijoille ei ole vielä edes löydetty paikkaa."

Niin, kai tässä pitää olla tyytyväinen, että on edes jokin paikka. Ja ei tämä meille tarjottu päiväkoti sentään täysin toisella puolella kaupunkia sijaitse, mutta julkisen liikenteen suhteen sijainti voisi olla vähän parempi. Aamuisin jokainen säästetty minuutti kun on kovin, kovin tärkeä.

Toivottavasti en näyttänyt liian happamalta, kun naapurirapun rouva kertoi, että he olivat saaneet pojalleen paikan siitä päiväkodista, joka oli meidän kakkosvaihtoehtomme.

"Niin, että otatteko te tämän paikan vastaan?" tiedusteli meille osoitetun päiväkodin työntekijä toisena päivänä.

Ei kai ole vaihtoehtoa. Pitää sitten heti hakea siirtoa ja toivoa, että paikka lähempää tai parempien kulkuyhteyksien varrelta löytyy mahdollisimman pian.

Kommentit

MirvaK

Paikka vastaan ja heti jonoon toivomiinne. Ja lisäksi olen kuullut että joillakin on auttanut rimpauttaminen suoraan päiväkotiin.

Tommi K
Isyyspakkaus

Niin sitä neuvottiin tekemään myös kaupungin lähettämässä paperissa, eli pitää ottaa yhteyttä siihen hoitopaikkaan, johon haluaisi siirron.

Äiti-1991 (Ei varmistettu)

Helsingissä on varmasti kauhea pula päivähoitopaikoista. Mekin täällä maalla (Vaasassa) saimme viime tingassa tietää poikamme päivähoitopaikasta eikä sekään ollut meidän ykkösvaihtoehto ("Kun alueella on enemmän lapsia päivähoidon tarpeessa, kuin mitä olimme laskeneet"). Oikeastaan saimme päivähoitopaikan aivan eri suunnasta missä meidän opiskelut ja työt ovat. Odotan kesää kauhulla:(

Tommi K
Isyyspakkaus

Voi harmi, tuntuu olevan yleistä.

äityli (Ei varmistettu)

Meillä tässä naapurikaupungissa sanottin, että kesän aikana voi vielä tulla muutoksia ja osa ei otakaan paikkaa vastaan (muutto, toisen lapsen syntymä...), joten vielä elokuussakin voi aueta paikkoja lähempää. Laittakaa vaan itsenne heti jonoon ja vaikka soitelkaa vielä heti elokuun alussa lähipäiväkodin johtajalle. Toivotaan, että paikka lähempää löytyisi pian, koska se todella helpottaa aamuja -ja mikä tärkeintä: lyhentää pienen tytön "työpäivää".

Tommi K
Isyyspakkaus

Näinhän se on, ja paikkoja voi vapautua milloin vain. Meillä täällä on kuulemma paljon perheitä, joissa on enemmän kuin yksi lapsi, joten sisarukset ovat tietysti etusijalla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihan kiinnostuksen vuoksi, kauanko teillä ajassa mitattuna kestää se matka sinne päiväkotiin (+ sieltä työpaikalle) ?

Tommi K
Isyyspakkaus

Matka ei ole mikään mahdoton: hoitopaikkaan pitäisi päästä parissakymmenessä minuutissa ja luulisin, että kaiken kaikkiaan ehdin töihin tunnissa siitä, kun lähden kotoa lapsen kanssa. Tiedän, että on pahempiakin tapauksia, mutta jos voisin valita, vietänkö päivässä 45 minuuttia enemmän vai vähemmän paikasta toiseen siirtymiseen, valitsisin mieluummin sen vähemmän.

Tommi K
Isyyspakkaus

Voi ei, mikä tilanne... Niin kuin sanoinkin, niin pitää olla tyytyväinen että on edes jokin paikka. Toki voi kuulemma tehdä sitäkin uhkapeliä, ettei ota vastaan epämieluisaa paikkaa ja jatkaa inttämistä. Ei viitsinyt kokeilla.

Dukanette

Me saatiin helsingissä ykkösvaihtoehto, mutta aloinkin hakea paikkaa vuotta ennen, joten ollaan jonon kärjessä. Tosin, perusteluilla (pyörätuolilla helpompi mennä lähimpään paikkaan ym.) saattoi olla jotain merkitystä. 

Piipo79

Se, kuinka aikaisin hakemuksen jättää, ei kuulema vaikuta asiaan. Näin minulle kerrottiin. Mutta tuo perustelusi on varmaan aiheellisestikin vaikuttanut siihen.

Mirkku (Ei varmistettu)

Hakemuksen jättöpäivällä ei ole, eikä saa olla, merkitystä. Onneksi, ei mene sellaiseen "haen paikkaa ennen lapsen syntymää" -meininkiin. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo, ei se hakemuksen jättämisaika vaikuta asiaan. Perustelut vaikuttavat varmasti.

MariK (Ei varmistettu)

Onko teidän eka hoitopäivä 1.8. vai aikaisemmin? Päivähoitokausi alkaa aina 1.8. Osa päiväkodeista on kiinni juhannus-1.8. ja niihin päiväkoteihin ei voi antaa uusia paikkoja sitä ennen. Meillä kävi just näin viime kesänä... ei olisi saatu kahdelle lapselle samassa päiväkodissa paikkaa, mutta kun venytettiin ekaa hoitopäivää 1.8. saakka niin saikin lapset samasta lähipäiväkodista paikat. 2 viikkoa minä tein aamuvuoroa ja mies teki iltavuoroja, keskipäivän hoidon hoiti mummo. Pakottavassa tilanteessa oltais otettu MLL:n hoitaja. Toi 2 viikon tsemppaus kannatti, päiväkoti on aivan ihana. Toivottavasti teidän ei niin lähipäiväkoti on kuitenkin tosi ihana paikka ja se ekstra aika mikä hoitoon kuljetuksessa menee, on sen arvoista.

Tommi K
Isyyspakkaus

Paikkaa haettiin elokuun viidennestä eteenpäin. En usko, että päiväkodissa tai sen henkilökunnassa sinänsä on mitään vikaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Harmillaista Tomi. Nyt kun olet näiden asioiden keskellä, niin olisiko kirjoitus subjektiivisen päivähoito-oikeuden pohdinnasta aiheellinen :-) Se se vasta harmittaa kun itse vie lapsen toiselle puolelle kaupunkia ja naapurin rouva on kotona toisen lapsensa kanssa ja vie samanaikaisesti isosiskoa lähipäiväkotiin....

Vierailija (Ei varmistettu)

Näinpä. Ja sitten nämä naapurinrouvat saavat sen nro 2:sen myös siihen samaan lähipäiväkotiin kun sisarus on siellä. Sillä välin minä joka olen hoitanut sekä vauvaa että taaperoa päädyn kärräämään lapset kauas. Mutta oma vika kun en osaa tai halua pelata systeemiä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh, enpä taida lähteä sille tielle. Varsinkaan kun ei mulla ole oikein varsinaista mielipidettä asiasta.

HelloAochi

Kyllä mielestäni sillä isosiskolla on oikeus sosiaaliseen kanssakäymiseen ikätovereiden kanssa, vaikka sattuisikin olemaan pikkusisarus kotona!

Piipo79

Olen samaa mieltä, mutta eikös Helsinki ole hoitanut hyvin useamman tunnin kerhotoimintaa isommille lapsille useampana päivänä viikossa. Ei kait isompi sisarus tarvitse kokopäiväistä hoitoa. Ja toisaalta, tarvitseehan sisaruksetkin aikaa keskenään. Jos samanaikaisesti päivähoitopaikoista on huutava pula, ja mietitään mitä priorisoidaan, niin mielestäni työssäkäyvät olisivat etusijalla.

Tällaisissa tapauksissa suosittelisin puolittaista päiväkotipaikkaa tai päiväkerhoa.

Onhan se sinäänsä väärin varata kokonaista päiväkotipaikkaa. Mutta on se myös yhtä tyhmää pitää lasta eristyksissä muilta ikätovereilta :)

Sitä vaan (Ei varmistettu)

Mitenkähän sitä ennen on pärjätty ja sosiaalistuttu, vaikka oltiin "eristyksissä" ikätovereista.. Joo, peräänkuulutan vanhempien vastuuta näissäkin asioissa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mutta on sillä isolla lapsella myös oikeus olla kotona ja viettää päiviä oman aikataulun mukaisesti. Kyllä sitä lapsiseuraa saa kerhoista ja puistoista, ei siihen päiväkotia tarvita. Ja tässä nimenomaan kyse päivähoitopaikkataktikoinnista.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos subjektiivista päivähoito-oikeutta ei olisi aikoinaan keksitty, ei sitä osaisi nyt edes kaivata tai pyytää. Lapsille löytyy varmasti kaikenlaista järjestettyä aktiviteettia ilmaiseksi, lisäksi on puistot ja naapurin lapset. Näin on menty aikaisemminkin ja osa perheistä menee niin edellenkin (onneksi!). Toisinaan tuntuu että vanhemmat ajettelevat enemmän omaa vapaa-aikaansa kuin lapsen etua. Tässä taloudellisessa tilanteessa olisi ihan reilua olla valmis luopumaan jostakin saavutetuista eduista ja mielestäni tämän kohdalla voitaisiin sitä harkita (huom.poislukien erikoistapaukset, maahanmuuttajien kotoutumiseen liittyen jne). Käsittämätöntä, että osa vanhemmista joutuu lykkäämään työhönpaluta tai kiertämään kaupunkia lasta hoitoon viedessään ja samalla kotona oleva(t) vanhemmat vievät oman lapsensa lähipäiväkotiin. Sen työssäkäyvän vanhemman veroeuroilla nämä palvelut kuitenkin järjestetään.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos mielenkiintoisista näkökulmista. Tämä on niin monipiippuinen juttu, että en osaa sanoa, olenko puolesta vai vastaan. Tietysti kuulostaa ikävältä jos asian pukee niin, että joku lapsi vie paikan toiselta, joka tarvitsisi sitä enemmän. Toisaalta pitää pitää mielessä myös se, että perheet ja lapset ovat kovin erilaisia. Voi olla hyvinkin niin, että vaikkapa perheen uusi vauva itkee ja huutaa yöt ja päivät ja zombie-äiti ei jaksakaan leikittää ja hoitaa vanhempaa lasta niin paljon kuin olisi tarve. Tämä kuuluisia lapsen etu voi siis hyvinkin olla se, että hän käy päivisin päiväkodissa, vaikka äiti on kotona. Perimmäinen ongelma on kuitenkin se, että päiväkotipaikkoja on liian vähän tai väärissä paikoissa.

Piipo79

Näihin erikoistapauksiin (vanhemman jaksaminen koliikkitapauksissa, yh-äiti jne) on olemassa Helsingin kaupungilla hoitopalveluita jne ja tuskin heiltä täytyisi tätä palvelua viedä pois. Ns. normaalitapauksessa isommale lapselle pitäisi kait riittää kaikki kerhotoiminta jne, jota Helsingissä muuten on tosi hyvin tarjolla. Mun mielestä olisi ainakin suru, jos en olisi aikoinaan saanut olla päiviä rakkaan siskoni kanssa, vaan äiti olisi kuskannut minut hoitoon samaan aikaan kun olisi ollut päivät hänen kanssaan. Helsingissä on muistaakseni 1000 sellaista perhettä, joista toinen vanhempi on kotona, mutta lapsi käy hoidossa. Aika monta päivähoitopaikkaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

..siis Tommi!

Hertta
Lilou's Crush

Meillä oli, kuten tiedät, tyttö siellä teidän viereisessä päiväkodissa, ja nyt viimein 1,5 vuoden jonotuksen jälkeen saatiin paikka täältä uudelta asuinpaikalta. Oli todella raskasta, vaikka toisaalta lapsi viihtyi päiväkodissaan erinomaisesti ja tykkäsi hurjasti sinne joka päivä mennä, se helpotti vanhempien stressiä :)  Ajattele positiivisesti, teillä ei (toivottavasti siis!) päivähoitomatka ole tämä 15km "väärään suuntaan" :) Sitten vain jonoon, kyllä se sieltä tulee se paikka!

Tommi K
Isyyspakkaus

Huh, tuo kulostaa kyllä aivan kamalalta. Ei se meidän matka tosiaan mikään pitkä ole kilometreissä, mutta kun tietää, että olisi ollut mahdollisuus saada paikka kolmen minuutin kävelymatkan päästä, niin...

Piksu (Ei varmistettu)

Sama ongelma tuntuu olevan kaikkialla. Pääkaupunkiseudulla sentään on suht toimiva julkinen liikenne, toisin kuin esim. täällä Hämeenlinnassa, jossa päivähoitopaikkaa saatetaan tarjota yli 20 km päästä, jonne julkista liikennettä ei edes kulje. Meidän perheellä päivähoitopaikan haku on todennäköisesti edessä vuoden alussa. Toivottavasti paikka lähipäiväkodista löytyy.

Tommi K
Isyyspakkaus

Huh, aikamoista. 20 kilometriä on paljon, meni sen sitten julkisilla tai omalla autolla.

Dalmi
Arkisokka

Meilläkin tyttö sai päivähoitopaikan kaupungin toiselta puolelta kun meni hoitoon 3-vuotiaana. Hakemuksessa kysyttiin onko meillä auto käytössä, ei ollut, mutta silti hoitomatkaa tuli 6km suuntaansa. Kiva aamuherätys kolmevuotiaalle, nyt lähetään lenkille! Julkisia ei siinä kaupungissa ollut. Minä olin taas toisella laidalla kylää töissä, joten kävelyä kertyi päivässä kaksi kertaa vähän päälle 12km. Hyvin pian meille tuli auto, jostain kumaan syystä... Vuosi jonotettiin lähempää paikkaa, ei saatu koskaan ja sitten tyttö lopettikin päivähoidon. 

Tommi K
Isyyspakkaus

Apua, tuokin kuulostaa kyllä aika hurjalle!

Melina G

Yksi vaihtoehto on palkata hoitaja kotiin. Kannattanee, jos itsellä on useampia lapsia tai jos ystävän / naapurin lapset saa samalle hoitajalle. Meillä on tulossa tällainen järjestely. Helpottaa aamuja huomattavasti! 

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä varmasti helpottaa. Silloin vaan saattaa tulla vaikeuksia hoitajan loma-aikojen ja sairauspoissalojen järjestelyjen suhteen. Kollegalla oli ensimmäisen lapsen kanssa juuri tällainen kotihoitosysteemi toisen perheen kanssa, mutta toisen lapsen kanssa he eivät enää halunneet lähteä siihen.

Lastenhoitaja (Ei varmistettu)

Kun lapsesi aloittaa jossain päiväkodissa, niin teidän ei missään nimessä kannata vaihtaa päiväkotia! Lapsen on tärkeä saada mahdollisimman turvallinen ja muuttumaton päivähoidon aloitus ja mitä pienempi lapsi, sitä tärkeämpää on paikan ja hoitajan pysyvyys.

Tätinen (Ei varmistettu)

Miettikää hyvät ihmiset tarkkaan kannattaako pientä lasta lähteä riepottelemaan paikasta toiseen. Teidänkin pienineiti tarvitsee vielä paljon tuttuja kasvoja, joten kun syksyn aikana ehtii tottua siihen tuttuun ja turvalliseen hoitotädin syliin, niin se on kyllä miljoona kertaa tärkeämpi juttu kuin se että siirron myötä teiltä säätyisi pari minuuttia. Lapsen paras ensin! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Eipä mennytkään kuin 18 viestiä, kun jo otettiin esille lapsikortti. "Lapsen paras!" Jes!
Voi jos joskus voitaisiin keskustella asioista ilman syyllistämistä. Ei varmasti ole helppo tilanne tässäkään perheessä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mietitty on, ja paikkaa vaihdetaan, kun se on mahdollista. Hoitopaikan vaihto ei varmasti onnistu ainakaan puoleen vuoteen, hyvä jos seuraavana syksynäkään. Tyttö ehtii olla päivähoidossa kuusi vuotta, joten yksi paikanvaihto ei tee siitä vielä paikasta toiseen riepottelemista.

Vierailijan kommentti näytti tulleen useampaan kertaan. Olisi poistanut ylimääräiset, mutta en löydä kyseistä toimintoa.

Piipo79

Tommin kanssa samaa mieltä.

Sjo (Ei varmistettu)

Mä olen kyllä samaan mieltä tosta että lapsen kannalta on tosi kurjaa vaihtaa päiväkotia. Kun oma poikani aloitti päiväkodissa aloitti siellä myös yksi tyttö joka oli jo vuoden käynyt samaa päiväkotia mutta eri ryhmässä. Tämä tyttö itki hysteerisesti puoli vuotta. Silloin mietin että minä en pystyisi tuohon, repimään lastani ryhmästä jonka hän koki turvalliseksi. (Syy vaihtoon oli kieli, päiväkoti siis kaksikielinen, eri ryhmissä puhutaan eri kieliä). Tiedän monta lasta jotka ovat itkeneet puoli vuotta joka aamu päiväkodin vaihdon jälkeen. Mutta toisaalta, jos meidän nuorempi lapsi ei saa paikkaa vanhemman lapsemme päiväkodista niin joudun minäkin punnitsemaan sitä että josko aloittaa jossain muualla/ "vääränkielisessä" ryhmässä ja sitten vaihtaa myöhemmin. Mutta ei ole kyllä yhtään kiva vaihtoehto. :(

Ahdistunut (Ei varmistettu)

Kirottu päivähoitopäätös tuli ja kävi samoin kuin teillä...argh, joten mielenkiinnosta kysyn, oletteko vielä aikeissa vaihtaa/jonottaa lähipäiväkotipaikkaa?! Tiedän, että tästä on jo vuosi aikaa, mutta itsellä tilanne ns. nyt päällä...

Tommi K
Isyyspakkaus

Siirtohakemus on vireillä, mutta katsotaan tilannetta sitten, jos paikka löytyy. Mitään jonoahan ei ole, vaan siirtohakemukset käsitellään mappi Ö:stä sitten kun kaikki muut lähialueiden lapset ovat saaneet paikkansa, ja silloinkaan ei noudateta mitään first come first served -periaatetta.

HetaK (Ei varmistettu)

Hakemuksen jättöpäivämäärällä ei tietääkseni ole merkitystä (eikä tosiaan saisikaan olla, kunhan on vain se 4 kk minimiaika täynnä), mutta vanhempien omalla aktiivisuudella on. Meillä on ollut ilmeisesti ilmiömäinen tuuri hoitopaikkojen suhteen, kun kaksi vuotta sitten saimme paikan juuri siitä päiväkodista, josta halusimme (Kallion alueella, sielläkin on ruuhkaa) ja nyt muuton jälkeen saamme myös heti hakemastamme päivästä alkaen pojalle paikan uuteen lähipäiväkotiin. Sekä ekan kerran että nyt siirtopaikkaa hakiessa olen ollut suoraan yhteydessä päiväkodin johtajiin (puhelin, sähköposti) ja käynyt lapsen kanssa paikan päällä tutustumassa ja kyselemässä. Vanhassa päiväkodissa henkilökunta oikein erikseen ohjeisti minua, että soita ja mene käymään, kaikki yhteydenotot kirjataan ylös ja niillä on merkitystä paikkoja jaettaessa...

Tommi K
Isyyspakkaus

Mäkin soittelin, kävin tutustamassa jne, mutta siitä ei ollut nyt apua. Mutta soittelen myöhemmin uudelleen ja kyselen, milloin siirto voisi olla mahdollinen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Me saimme lottovoiton: kaikki kolme lasta samaan lähipäiväkotiin! Helsingissä! Tosin sen verran "etuilimme" että ensin haimme esikoiselle eskaripaikkaa ja sen jälkeen vasta kahdelle nuorimmalle päivähoitopaikkaa, eli nuoremmat oli helpompi saada siihen samaan päiväkotiin, kun isosiskolle oli jo paikka myönnetty.

Tommi K
Isyyspakkaus

Wau, onneksi olkoon!

Mindeka
Ma-material Girl

Me ollaan pelkästään muiden kokemuksien takia päätetty mennä sieltä, missä aita on matalin: Haemme paikkaa yksityisestä päiväkodista, joka on ihan tässä lähellä. Keväinen soitto osoitti oikeaksi luulomme, että sinne pääsisi helpoiten. Kuulemma Kelalta saa yksityisen hoidon tukea niin, ettei hoidon hintakaan pitäisi muodostua ongelmaksi.

Ja tämähän on siis vielä puheluiden tasolla, joten vaikka meille on se päivähoitopaikka jo "luvattu" vuodenvaihteeseen, niin todellisuushan saattaa silloin olla taas aivan eri. Jäämme odottelemaan, miten onnistuu... (Tänne ajattelemaamme päiväkotiin otetaan siis 3-5-vuotiaita lapsia ja Gabriel olisi vuodenvaihteessa 2,5v, joka on kuulemma heidän ehdoton "alaraja".)

Toimimme näin siksi, että alueellamme on todella paljon taaperoita ja kaikkiin kunnallisiin (tällä alueella viisi päiväkotia)  hakeneet ovat kertoneet, että saivat vastatarjoukseksi vain Punavuorta ja Sipoota, vaikka alkuperäinen hakemus koski Länsi-Pasilaa. Sinnikkäimmät hakijat tosin kieltäytyivät noista kauemmista tarjotuista ja hetken haluttua päiväkotia "ahdistelleena", saivatkin hetken päästä sieltä paikan! Tämä tuntuu olevan siis ihan yleinen toimintatapa. Eikö kuulostakin hullulta?! "Jos hetken jaksat tapella systeemiä vastaan, niin kyllä se paikka sieltä yllättäen vapautuukin."

Tommi K
Isyyspakkaus

Niin, en tiedä, olisiko tässä sitten voinut keinotella niin, ettei olisikaan ottanut vastaan sitä tarjottua paikkaa. Meinasin kyllä, että soittaisin sinne päiväkodin johtajalle ja kertoisin, että sinne joka tapauksessa hakeudutaan. Päätöksestä voi valittaa vielä 30. päivä asti. En haluaisi ryhtyä hankalaksi ja valittamaan, mutta olisi kyllä kiva tietää, millä tavalla ja millä aikataululla päätöksen saisi muuttumaan halutunlaiseksi parhaiten.

Vissy (Ei varmistettu)

Mitä ihmettä? Pasilaanhan päätyvät kaikki, jotka eivät saa muualta paikkaa!? Alueellamme on neljä päiväkotia ja kolme muuta parin kilometrin säteellä, mutta mistään ei irronnut paikkaa.

Vaatiiko tämä systeemi ihan tosissaan markkinointipuheita ja itkuvirsiä? Koska olemme niin tyhmiä, että olemme vain rehellisesti vastanneet kysymyksiin, menee lapsemme elokuussa Pasilaan, jonne on maantieteellisesti muutaman kilometrin matka, mutta ruuhka-aikaan ainakin 30 minuuttia vempeleellä kuin vempeleellä. Eikä ole työpaikkojen suunnalla laisinkaan, eli sitten tullaan about kodin ohi takaisin ja lähdetään töihin. Edes auto ei auta mitään, koska kummankaan työpaikalle ydinkeskustaan ei voi autolla ajaa, eikä pääväylät toimi ruuhkassa.

No, tavallaanhan tämä on luksusongelma. Mutta pistäähän se miettimään, että miten voi olla niin, että jako tapahtuu tosiaan ruikutusperiaatteella. Ja miksi juuri mun pitäisi suostua siihen, että arjestani tulee entistä hankalampaa?

Ohjaako systeemi tarkoituksella pidennettyyn kotihoitoon? Taloudellisesti se olisi meille ihan mahdollista. Ainut vaan, että pääni hajoaa kotona ja veronmaksajana maksan lapseni päivähoidon todellisten kulujen lisäksi jonkun muun kotihoidontuen. Että ei kovin pitkäjänteistä talouspolitiikkaa kunnilta.

Pages

Kommentoi