Päivän... viikon... no, useamman vuoden hyvä työ

Isyyspakkaus

Voi hyvä ihme, miten voi jokin asia tuntua vastenmieliseltä.

Niin kuin se, että kantaa kellarista seitsemän laatikollista kirjoja pari kerrosta ylemmäs ja lajittelee laatikoiden sisällöt neljään pinoon: myntiin, kiertoon, roskiin, säilytetään.

Kirjat vietiin kellariin remonttien tieltä neljä vuotta sitten, eivätkä ne koskaan palanneet hyllyyn. Kerroin jo aiemmin, että päätimme luopua kokonaan kirjahyllyistä, ja niin kirjatkin jäivät kellariin.

Vähitellen huomasimme, ettemme enää edes muistaneet, mitä kirjoja laatikoissa oli, joten emme osanneet mitään sieltä kaivatakaan. Tai no, jotain Lonely Planetia olisin joskus tarvinnut, ja yhden LP:n kävinkin kerran kaivamassa laatikoiden syvyyksistä. Ja Muumi-sarjakuviani yritin kerran etsiä, mutten löytänyt.

Mutta että kirjat jaksaisi kantaa takaisin ylös ja lajitella... Ehei, katsellaan joskus.

No mutta nyt!

Satukirjat saavat jäädä, samoin muutama taidekirja ja jokunen hyvin tarkoin valittu teos, jolla on tunnearvoa. Pari laatikollista Aku Ankan taskukirjoja, Agatha Christie -sarja ja joitain muita mökkitunnelmaan sopivia kirjoja lähtee mökille. Lonely Planeteista säästyvät Uusi-Seelanti ja Italia, sillä niillä on jotenkin kummallisesti tunnearvoa. Sen sijaan muut matkaoppaat, vanhat sisustuskirjat, random-kuvakirjat ja muutamat jäljelle jääneet romaanit saavat lähteä.

Niin, ennen remonttejahan päätimme jo, että kerran luettuja romaaneja ei tarvitse hillota kotiin, vaan ne voi laittaa rohkeasti kiertoon.

Vielä on päättämättä, mikä on helpoin tapa päästä kirjoista eroon. Rahaa niillä ei ole tarkoitus tehdä, ja jos joku hakisi kaikki kolme laatikollista ylijäämäkirjoja kotoamme, antaisin ne ilmaiseksi. En todellakaan aio laittaa niitä yksitellen myyntiin, enkä jaksaisi edes listata kaikkia teoksia, joita laatikot sisältävät. Katsellaan.

Ai niin, ja ne kaikkein arvokkaimmat ja jo hetken kadoksissa olleet kirjat: ne löytyivät!

Kommentit

Heikkonen (Ei varmistettu)
OP (Ei varmistettu)

Totanoi, et viitsis huudella 7 laatikosta, mulla on 30 laatikkoa kirjoja, siis karsinnan jälkeen. Ei ne siitä vähene, vaikkakaan uusiakaan ei tule - tai no ainakaan muuta kuin työhön liittyvää. Kaunokirjallisuutta luetaan uudestaan, työhön liittyvät on pakko pitää. En valita muuten, mutta kun pitäis muuttaa kauas tämän vuoden aikana...

Tommi K
Isyyspakkaus

Ha! :D Mä voin tulla karsimaan, olen päässyt nyt sen homman makuun!

OP (Ei varmistettu)

Ei tarvitsisi tulla edes kotiin asti, minulla on kirjat luetteloituna. Tämän postauksen innoittamana poistin vielä 10 kirjaa, tai poistan, kunhan löydän ne.

Eilisen lupaukset

Bookcrossing?

ainakin joissain kirjastoissa on hyllyjä jonne voi viedä kirjoja ja joita joku muu voi sitten ottaa mukaan, jos haluaa ja tarvitsee. Ainahan on divareita, erilaisia keräyksiä joiden myynti menee hyväntekeväisyyteen, ulkomaanapuun tm. Tai jos innostuu kirpputorimyynnistä, niin mikä jottei.

Vierailija (Ei varmistettu)

Fb:ssä on ainaki Jyväskylässä roskalavaryhmä, missä menee kaupaksi (ilmaiseksi) melkein mikä vaan. Moni käyttää kirjoja myös askarteluun. Romaaneja voi tarjota myös sairaaloille yms. hyväntekeväisyyteen. Täällä Jyväskylässä voi lahjoittaa myös Spr:n kirpparille ja pääkirjaston aulaan Unisefin vanhojen kirjojen myyntiin. Kaupalliset divarit ovat aika valikoivia nykyään.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kierrätyskeskus ottaa vastaan kirjoja. Tietosanakirjasarjoja eivät huoli, kaikki muu taitaa kelvata, myös sanakirjat. Noutavat kotoakin, jos tavarat eivät henkilöautoon mahdu.

*Annika* (Ei varmistettu)

Olen suunnitellut vieväni omat kirjamme lähikirjastomme (Espoossa) kirjojenkierrätyspisteeseen, joka on asiakkaiden omien kirjojen vaihtopiste.

Vierailija (Ei varmistettu)

Töölö kierrättää Facebookryhmässä menee kaupaksi melkein mikä vaan ja tavarat haetaan kotiovelta. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä mies roudas ikeakassillisen kirjoja divariin ja sieltä ei saanut riihikuivaa vastineeksi, mutta saldoa saatiin kyllä joku viiskymppiä, millä pystyi ostaa kirjoja sieltä. Käytiinkin tässä joku aika sitten hakemassa sillä summalla lastenkirjoja ja pari toivelaulukirjaa.

Ella F.
Siperian Ella

Heh, mä en millään vois luopua nimenomaan kirjahyllystä, esim. sohvan koen paljon tarpeettomammaksi :D
Mutta en mäkään kerranluettuja romskuja jaksa säilytellä, ellen tiedä että syystä tai toisesta niihin palaan. Oon parikertaa tehnyt niin, että olen laittanut laatikollisen kirjoja ulko-ovan viereen ilmoitustalun alle ja siihen lapun, että ota, naapuri hyvä luettavaa, ja sitten kellonajan (samalle päivälle), jolloin olen ajatellut että korjaan opukset pois ja veisin vaikka kierrätyskeskukseen. Ei ole mitään tarvinnut pois viedä, kaikki kirjat ovat molemmilla kerroilla hävinneet mutamassa tunnissa. No pahvilaatikon oon vienyt roskiin :)

Sairaalat tulikin kait jo mainittua, mutta monet osastot ottaa kirjoja vastaan mielellään. Monilla pitkäaikais osastoilla on huonot kirja valikoimat ja pitkät hoitoajat. Valikoima riippuukin yleensä siitä, mitä muut potilaat/omaiset jättävät taakseen.  

Mä taas haaveilen ajasta jolloin saisin asunnon johon mahtuisi iso kirjahylly ja paljon kirjoja. Nyt oon joutunut vastentahtoisesti hankkiutumaan jostain romaaneista eroon koska ne ei yksiössä mahdu mihinkään. Mut ois jos ois tilaa niin kirjahylly kirjoineen ois mulle se kaikkein tärkein :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kannattaa kokeilla divareita. Mä esim. sain muuton yhteydessä vinon pinon kirjoja kaupattua tänne Hakaniemessä sijaitsevaan divariin: http://www.interfennica.fi. Loput jätettiin kassissa asuintalomme rappuun lapun kanssa ("saa ottaa"), ja kaikki meni. :) Tosin vaatii vähän boheemimman taloyhtiön, meillä samassa rapussa oli lähinnä kommuuneja.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä on tehty vastaavaa usean vuoden ajalle hajautettuna, vuoden vaihtumisen perinteemme on kirjahyllyn karsiminen (ja kaappien tavaroiden karsiminen ylipäänsä). Hommaa on riittänyt, mutta edistytty on. Kun aloitettiin meillä oli 80+80+60cm Ikean Billy-hyllyjä (lisähyllylevyillä varustettuna) täpötäyteen ahdettuna, tällä hetkellä on 60cm hylly enää jäljellä. Kirjoista eroonpääsy on kyllä ongelma vailla vertaa (ja siksi ei tee mieli hankkia yhtään lisää kirjoja...pl. lastenkirjat). Kirjastolaitos on ihana, siis kun sinne saa palauttaa ne kirjat lukemisen jälkeen takas (sama koskee dvd-levyjä). No joo, mutta meillä on urakkana tyylillisesti noin 2 banaanilaatikollista kerrallaan vaan ja ollaan jaeltu parhaat palat kavereille ja loput on roudattu työpaikan kahvihuoneeseen (tai raahattu, autoa kun meillä ei ole). Sieltä ne tuntuvat katoavan hyvin nopeasti, onneksi.

Maijastiina (Ei varmistettu)

http://www.kierratyskeskus.fi/kaupat_ja_palvelut/tavaran_lahjoittaminen/...
http://pelastusarmeija.aishop.fi/nain-lahjoitat-meille/
http://www.lahetystorit.fi/lahetystorien-esittely/
http://www.emmaushelsinki.fi/fi/nouto.html

Tuossa muutama nopealla googlauksella. Jos tavaraa on useampi laatikko ja sisältö ainakin about laadukasta, niin eiköhän hyväntekeväisyyteen kelpaa.

annemi

Tein itse samaa hommaa kolme vuotta sitten kun ostimme nykyisen kodin ja tiesin että sinne ei tulisi kirjahyllyä. Omistin reilu 200 kirjaa, joista säilytin rakkaimmat, itselle klassikoiksi luokittelemat kirjani ja loput annoin työkavereille, kavereille, vein divariin.. mitään en raaskinut heittää pois vaan sain onnekseni kaikki kirjat kiertoon innokkaille lukijoille. Löysin myös tuplakappaleita joistain kirjoista, mitähän se kertoo minusta lukijana? :D nykyään meillä on n. 30 kirjaa, jotka olen kaikki lukenut hiirenkorville ja joista en varmaankaan luovu koskaan. Otin myös ensimmäisen askeleen kohti e-kirjoja viime talvena kun sain apukokin vanhan iPadin ja se on kyllä näppärä kirjasto sekin, vaikka mikään ei oikeaa kirjaa voitakaan :) 

Tommi K
Isyyspakkaus

Divarien kanssa on sellainen ongelma, että nepä eivät välttämättä huolikaan kirjoja. Veimme silloin keittiöremontin alla joitain kasillisia läheiseen divariin ajatuksella, että "päästäänpä eroon". Vaan eipä päästykään, sillä iso osa kirjoista ei kelvannut divariin. Esim. kuulemma uutuusromaanit ovat kiinnostavia vain hetken, ja jos pari vuotta vanhat romaanit jäävät hyllyihin.

Ja sitten se kuljetushomma... Kun ei ole autoa, niin roudaaminen Ikean kasseilla ja julkisilla on aika työlästä mihin tahansa.

Mutta hei, ongelma (ehkä) ratkaistu: Bongasin Tori.fi:stä ilmoituksen, että ostetaan ja noudetaan kirjoja. Soitin ilmoituksen jättäneelle miehelle, ja hän kertoi, että häntä kiinnostaa kaikki muut paitsi tietosanakirjat ja kirjakerhokirjat. Hän ottaa myös CD:itä ja DVD:itä. Taidan päästä kaikista eroon nyt yhdellä kertaa!

Jenni_Kuperkeikkaseikka

Aina on helpottavaa, kun saa kannettua tavaraa uloskin päin asunnosta, hyvä te!

Annelise (Ei varmistettu)

Tommin asia ehkä ratkesikin jo, mutta multa myös suosittelu kirjojen kierrätyshyllylle Helsingin kaupungin kirjastoissa, jos joku muu joskus haluaa kirjoistaan eroon. Ainakin meidän lähiökirjastossa kirjat liikkuvat kierrätyshyllystä nopeaan tahtiin. Tietysti kirjat pitää itse jaksaa kantaa kirjastoon enkä tiedä ottavatko kirjastot vastaan enemmän kirjoja kuin kierrätyshyllyyn mahtuu (jos siis joku on viemässä laatikkotolkulla kirjoja). Tuntunut minusta toimivalta konseptilta!

Vanha sininen (Ei varmistettu)

Täällä sama ongelma. Tietääkö kukaan minne maalla (Länsi-Uusimaa) voi viedä kirjoja autolla? Täällä ei ole Helsingin tapaam divareita eikä kirppiksiä lähellä ja talvisin ei viitsisi lähteä turhaan liukkaille moottoriteille takapaksissa lisäpainoa enempää kuin mitä pakko, eli työmatkoille. Ehkä niiden yhteydessä sitten kolme Helsinkiin kerralla ja päivä venyy lisää..

Kirjoja on about 30 banaanilaatikollista lähinnä filosofiaa, taidetta ja tiedettä. Kymmenen laatikkoa ollaan saatu itse karsittua seitsemän vuoden aikana erilaisissa muutoissa antamalla pois, viemällä kierrätykseen ym kikkaskonstein. Seuraavaksi ajattelin polttaa ne 5 pönttöuunissa kovilla pakkasilla. Heh.

Dukanette

Peukut Muumeille, kiva että löysit ne!

VirveH (Ei varmistettu)

Me vietiin kirjoja paikalliseen vanhainkotiin. Olivat niistä hyvin kiitollisia. Kuulemma varsinkin miehiä kiinnostavista kirjoista on kova pula, eli ei sotaromaaneista vaan tietokirjoista.

Kommentoi