Pelle Peloton, maailman pelottomin keksijä, Päivälehden museossa

Isyyspakkaus

Yksi asia, jota jään hoitovapaaltani kaipaamaan, on mahdollisuus käydä lasten kanssa retkillä monissa paikoissa, joissa ei muuten ole tullut käytyä. Yksi tällainen kohde oli Päivälehden museo (Ludviginkatu 2–4), jonne tekemämme retki jäi myös vapaani viimeiseksi.

Tietysti museoissa ja muilla retkillä käydään vielä töihin paluun jälkeenkin, mutta aikaa on käytettävissä rajallisemmin, arki-illat ovat kovin lyhyitä ja viikonloputkin on usein pakattu täyteen kaikenlaista ohjelmaa. Yritin siis ottaa vapaistani mahdollisimman paljon irti tämänkin suhteen.

Päivälehden museo on Helsingin Sanomain Säätiön ylläpitämä museo, joka esittelee suomalaista uutistyötä ja lehtien painamista. Museo sijaitsee vanhassa Helsingin Sanomien rakennuksessa, ja sen alempi kerros on HS:n vanha lehtipaino.

Museossa on usein myös lapsille tarkoitettuja vaihtuvia näyttelyjä, ja tällä hetkellä aina syyskuun puoliväliin saakka esillä on Pelle Pelottomalle omistettu erikoisnäyttely.

Näyttely kertoo Pelle Pelottomasta ja hänen joistain keksinnöistään, ja onpa muutama niistä rakennettu myös näyttelyyn. Pikku Apulainen ja mietintämyssy ilahduttivat isompaakin vierasta.

Hetkinen, sinne Pellen sänkyyn ei tainnut olla tarkoitus kiivetä...

Seinille kiinnitetyissä tauluissa kerrotaan tarkemmin tietyistä keksinnöistä ja pohditaan, olisiko niiden rakentaminen oikeasti mahdollista. Vastaukset saattavat yllättää, kun asioita tarkastellaan hyvin teoreettisella tasolla.

Lapset löytävät näyttelystä tutkittavaa ja leikittävää.

Museon alakerran perusnäyttelyssä voi tutustua lehden painamisessa käytettäviin ja käytettyihin laitteisiin.

Vanha ladontakone näyttää varsin hurjalta masiinalta.

Modernimman lehtipainon toimintaa näkee videolta.

Yläkerran näyttely keskittyy uutisiin ja uutiskuviin.

Erityisen mielenkiintoinen on Helsingin Sanomien arkisto vuosilta 1889 - 2015. Kaikki lehdet yli 120 vuodelta on selattavissa isolta ruudulta, jos haluaa katsoa vaikkapa oman syntymäpäivän lehteä. Tältä näytti Hesarin kansi tyttäreni syntymäpäivänä.

Arkiston ääressä voisi viettää enemmänkin aikaa tutkien, miten maailman historiallisista tapahtumista on uutisoitu silloin, kun ne ovat juuri tapahtuneet. Alla ”Helsingin Sanomain lentokoneella klo 3 yöllä saapuneet kuvat” kuningas Yrjö VI:n kruunajaisissa vuodelta 1937.

Päivälehden museoon on vapaa pääsy.

 

paivalehdenmuseo.fi

Kommentit

fan of all things royal (Ei varmistettu)

Museo näyttää kivalta, mutta eikös 1937 kruunattu Elisabet II:n isä Yrjö VI? Kuvassakin näkyy. Toki kuninkaan vaimo oli myös Elisabet ja varmaan hänkin jonkin kruunun sai. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hupsis, korjattu ;)

Kommentoi