Perinteiset jouluruoat: porkkanalaatikko, lanttulaatikko ja blinit!
Kuten edellisessä postauksessani kerroin, jouluruokapöytäämme kuuluu sekä perinteisiä jouluruokia että ruokia, joista olemme tehneet itse perinteitä. Suuri jouluherkku ensimmäisestä osastosta on porkkanalaatikko. Pidän myös kovasti lanttulaatikosta. Rouvan suurinta jouluherkkua taas ovat blinit.
Kuten näkyy, jouluperinteisiini ei kuitenkaan kuulu ruokien kuvaaminen. Ehkäpä aloitan tänä vuonna uuden perinteen sen parissa.
Porkkanalaatikko
Porkkanalaatikko tehdään mummoni ohjeella. Laatikkoon ei tule riisiä, ja jopa porkkanalaatikkoa aiemmin vihannut Rouvani rakastaa tätä laatikkoa.
Ainekset
- 1 kg porkkanaa
- 2 kananmunaa
- 1/2 – 1 dl kermaa
- 1 – 2 rkl fariinisokeria
- 1 tl suolaa
- ripaus valkopippuria
- korppujauhoja
- voita
Valmistaminen
- Kuori ja pilko porkkanat ja keitä ne tilavassa kattilassa
- Soseuta porkkanat sauvasekoittimella ja lisää kerma, fariinisokeri, kananmunat, suola ja valkopippuri soseen sekaan. Laita valkopippuria todella vähän, sillä liika pippuri tekee laatikosta karsean makuista!
- Kaada porkkanasose uunivuokaan ja ripottele soseen pinnalle korppujauhoa
- Laita pinnalle pieniä voinokareita sinne tänne
- Paista 200-asteisessa uunissa ensin 15 minuuttia, laske sitten lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista noin tunti.
Lanttulaatikko
Lanttulaatikkoa teen puolestaan anoppini ohjeella.
Ainekset
- 1 kg lanttua
- 1 rkl vehnäjauhoa
- 1 rkl siirappia
- 1 tl suolaa
- ripaus maustepippuria
- voita
Valmistaminen
- Kuori ja pilko lantut ja keitä ne tilavassa kattilassa
- Soseuta lantut sauvasekoittimella ja lisää vehnäjauhot, siirappi, suola ja maustepippuri
- Kaada lanttusose uunivuokaan
- Laita pinnalle pieniä voinokareita sinne tänne
- Paista 200-asteisessa uunissa ensin 15 minuuttia, laske sitten lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista noin tunti.
Kuvani blineistä on vieläkin huonompi.
Blinit (n. 10 kpl)
Tämä ohje on poimittu ihan tattarijauhopussin kyljestä, ja se on todettu oikein hyväksi.
Ainekset
- 4 dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä
- 20 g hiivaa
- 2 1/2 dl tattarijauhoja
- 1 tl sokeria
- 1 1/2 dl kuumaa maitoa
- 1 tl suolaa
- 1 rkl voisulaa
- 1 kananmuna
- voita paistamiseen
Lisäksi
- mätiä
- sipulisilppua
- smetanaa
- hienonnettua kylmäsavuolohta
Valmistaminen
- Lämmitä jogurtti tai kermaviili kädenlämpöiseksi
- Lisää hiiva, tattarijauhot ja sokeri
- Peitä kulho liinalla ja kohota taikinaa lämpimässä paikassa pari tuntia
- Erottele kananmunasta valkuainen ja keltuainen
- Vaahdota valkuainen kovaksi vaahdoksi
- Sekoita taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdotettu valkuainen
- Paista blinit runsaassa voissa valurautaisilla blinipannuilla.
Nauti blinit mädin, sipulin, smetanan ja kylmäsavulohen kanssa.
Vinkki #1: Hienonna sipulit, laita lävikköön ja kaada päälle kuumaa vettä. Näin sipulit eivät ole niin äreitä!
Vinkki #2: Jos blinejä tekee useammalla kuin kahdelle henkilölle, blinipannuja kannattaa olla ehdottomasti kaksi.