Pianon Silent-järjestelmä teki 100-vuotiaasta instrumentista sähköpianon
Saanko esitellä: tässä on 100-vuotias sähköpianoni! Siis että mitä että? No sitä, että tänään sain antiikkipianooni silent-järjestelmän, ja se on juuri niin hieno systeemi kuin ajattelinkin!
Lyhyesti sanottuna kyseessä on järjestelmä, joka voidaan asentaa lähes mihin tahansa pianoon tai flyygeliin, ja se muuttaa instrumentin hybridisoittimeksi. Soitinta voi edelleen käyttää aivan entiseen tapaan akustisesti eikä se vaikuta soittotuntumaan millään tavalla, mutta yhtä vipua vääntämällä pianon saa hiljennettyä, ja pianon ääni kuuluu sähköpianon tavoin vain kuulokkeista.
Tämä projekti lähti käyntiin Instagramista, kun mainitsin jokin aika sitten että harkitsin kovaäänisen pianoni myymistä ja sähköpianon ostamista tilalle. Se olisi tietysti ollut harmillista, sillä antiikkipianoni on kovin kaunis ja vielä harvinaisen värinen. Olin toki kuullut uusista silent-pianoistakin, mutta minulla ei ollut koskaan käynyt mielessäkään, että silent-järjestelmän voisi asentaa pianoon myös jälkikäteen – vaikkapa 100 vuotta myöhemmin. Tämä tieto muutti suorastaan maailmankuvaani, ja olen edelleen edelleen aivan ihmeissäni, että joku on voinut keksiä tällaisen systeemin.
Ja todella: pianoni tarkka ikä ei ole tiedossa, mutta silent-järjestelmän asentaja katsoi kirjasestaan, että pianon valmistanut Gävle (tai Gefle) Pianofabrik olisi valmistanut pianoja vuoteen 1926 asti. Arvelin sen kyllä olevan oikeasti vanha, mutta en aavistanutkaan, että pianoni sattaisi olla jopa satavuotias! Ikäisekseen se on kyllä hyvässä kunnossa ja soi kauniisti.
Silent-järjestelmän asennuksessa pianolle ei tehdä mitään pysyvää vahinkoa. Järjestelmän voi jopa purkaa pois ja myydä eteenpäin, jos siitä haluaakin eroon. Toisaalta käytetyt silent-pianot ovat hyvin kysyttyjä, sillä niitä ei ole paljoa. Eipä sillä, että haluaisin tästä enää luopua, kun soittimestani on vihdoin tehty kerrostalokelpoinen.
Järjestelmän asennus alkoi pianon koskettimiston purkamisesta. Näin atomeiksi en olekaan aiemmin nähnyt pianoa purettavan. Ensin lähti pianon koneisto vasaroineen.
Sitten itse koskettimetkin.
Koskettimien alle asennettiin koko koskettimiston mittainen infrapunasensori, jonka tehtävä on lukea koskettimien liikkeet. Itse koskettimien alapuolelle liimattiin reflektoritarrat, jotta infrapunasäde heijastuu niistä paremmin.
Aiemmin oli epäselvää, saisiko järjestelmää asennettua pianooni, sillä siinä on nykypianojen 88 koskettimen sijaan vain 85 kosketinta, mutta sensori mahtui hyvin paikoilleen, ja ylimääräiselle muutamalle sentillekin oli tilaa. Tämä toki varmistettiin asentajan kanssa jo heti ensimmäisenä, mutta hän pystyi katsomaan kuvien perusteella, että tilaa on.
Myös pedaaleihin tuli omat sensorinsa, jotta niitäkin voidaan käyttää kuin sähköpianossa.
Pianon vaimennus puolestaan tapahtuu vasaroiden eteen asennettavalla metallilistalla, joka korvasi alkuperäisen sammuttajien vastalistan. Metallilista on kääntyvä, ja kun se on normaalitilassa, se antaa pianon vasaroiden osua kieliin, mutta kun silent-tila kytketään päälle, se pysäyttää vasarat 3 mm:n päähän kielistä. Soittotuntuma vastaa siis aivan täysin normaalia akustista pianoa, mutta ulos kuuluu vain koskettimien naputusta.
Hiljennysvipu löytyy koskettimiston alapuolelta.
Ja toisesta päädystä löytyy äänimoduuli, johon voi kytkeä kuulokkeet tai vaikkapa tietokoneen.
Äänimoduulin kaikkii toimintoihin en vielä ehtinyt edes tutustua, mutta luureihin voi valita sopivan soundin ja efektit kuin mistä tahansa syntikasta.
Laitteeseen saa kiinni kahdet kuulokkeet. Sen takana on audio in ja out -liittimet ja edessä USB-portit tietokoneliitännälle ja muistitikulle.
Ehdin kokeilla jo, miten laite toimii yhteen nuotinnussoftien (MuseScore ja Sibelius) ja Macin Garage Band -moniraiturin kanssa, ja hienosti toimi. Kun liitin USB-piuhan toisen pään tietokoneeseen, ohjelmat tunnistivat äänilähteen automaattisesti.
Silent järjestelmän asennuksen teki Suomen Pianotarvikkeen Tomi Koponen, ja sen hinnaksi tuli 1890 €. Hinnalla saisi toki hyvän sähköpianonkin, mutta itse koen saavani tällä nyt jotain korvaamatonta.
Nyt voin vihdoin soittaa vaikka keskellä yötä ja lasten mentyä nukkumaan! Sitten tarvitaan vain kunnon pianotuoli.
Jos kiinnostaa nähdä tarkemmin, miten silent-järjestelmän asennus tapahtui, siirry Instagramin puolelle ja profiilini kohokohtaan ”Silent Piano”.