Puolukkaiset vaahtokarkit
Teimme nimijuhliin hauskoja sydämenmuotoisia vaahtokarkkeja, jotka oli värjätty vaaleanpunaisiksi Vavesaaren puolukkajauheella.
Puolukkaiset vaahtokarkit
Vaahtokarkkien tekeminen on periaatteessa helppoa, mutta kuuma sokeriliemi palaa helposti kasarissa. Onnistuminen vaatii ehdottomasti digitaalisen lämpö- tai paistomittarin. Siitäkin huolimatta poltimme ensimmäisen satsin pohjaan. Helpointa on, jos karkit valmistaa kahdestaan, jolloin toinen voi huolehtia sokeriliemestä ja toinen käyttää vatkainta. Vaahtokarkit kannattaa valmistaa pari päivää ennen tarjoilua, jotta ne ehtivät varmasti kuivua pinnalta.
Ohje on mukailtu Mondon Ruoka & Matka -lehden vaahtokarkkiohjeesta.
Ainekset
- 1 vaniljatanko
- 1 + 1 dl vettä
- 2 1/2 dl sokeria
- 2 rkl hunajaa
- 7 liivatelehteä
- 3 munanvalkuaista
- 1 – 2 dl tomusokeria
- muutama tl puolukkajauhetta
Valmistaminen
- Puolita vaniljatanko ja kaavi siemenet pienehköön kasariin
- Lisää kasariin 1 dl vettä, sokeri ja hunaja
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen
- Erottele munanvalkuaiset keltuaisista ja laita valkuaiset isoon kulhoon
- Laita sokeriliemen sisältävä kasari liedelle, sijoita lämpömittari kasariin ja kuumenna sokerilientä miedolla lämmöllä sekoittaen lientä säännöllisesti
- Kuumenna toisessa pienessä kasarissa 1 dl vettä, purista liivatelehdet kuiviksi ja liota ne veteen
- Kun sokeriliemi on 100-asteista, vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Valkuaismassa on tarpeeksi kiinteä, kun käännät astian ylösalaisin eikä vaahto tipu astiasta
- Kun sokeriliemi on 127-asteista (oikeasti tarkka lämpö), ota kasari heti pois liedeltä ja kaada liemi välittömästi ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan sekoittaen massaa samalla vatkaimen pienimmällä teholla
- Lisää myös liivateliemi ohuena nauhana massan sekaan ja jatka sekoittamista viisi minuuttia
- Levitä pöydälle leivinpaperia ja siivilöi sen päälle tomusokeria ja puolukkajauhetta
- Kaada vaahtokarkkimassa tomusokeri-puolukkaseoksen päälle ja levitä tasaiseksi, reilun sentin paksuiseksi levyksi. Anna jähmettyä yön yli
- Siivilöi seuraavana päivänä levyn pinnalle tomusokeria ja puolukkajauhetta
- Leikkaa vaahtokarkkilevystä makeisia pienellä muotilla ja kierittele niitä vielä tomusokeri-puolukkaseoksessa. Aseta makeiset kuivumaan leivinpaperin päälle kuivempi puoli alaspäin
- Jos makeiset ovat vielä kosteita, jatka kääntelyä, kuivatusta ja tomusokerin lisäämistä, kunnes pinnalla oleva sokeri ei enää kostu.
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.