Remonttikonsultti, osa 14: Neljä säilytysratkaisua

Isyyspakkaus

On tullut aika kirjoittaa toistaiseksi viimeinen juttu tähän sarjaan.

Paketoin tähän juttuun neljä erilaista muutosta, joita olemme tehneet asuntoomme saadaksemme lisää yhtä katoavista luonnonvaroista: säilytystilaa sinne, missä sitä tarvitaan.

1. Siivouskomerosta ja astiakaapista ruokakomero

Uuden keittiömme ruokakomero oli aiemmin kapeaovinen ja hankalan muotoinen astiakaappi (kuva alla). Astiakaapin vasemmalla puolella oli puolestaan syvä siivouskomero, jonka ovi aukesi käytävään päin.

Kun huone muutettiin keittiöksi, päätimme yhdistää kaksi komeroa isoksi ruokakomeroksi ja keksiä siivousvälineiden säilyttämiselle toisen ratkaisun.

Kahden komeron yhdistämisessä ja niiden väliseinän purkamisessa tarvittiin pyörösahaa, timanttilaikkaa, piikkausvasaraa ja lekaa. Ja pölynimuria, hengityssuojaimia ja suojalaseja. Homma oli niin pölyistä, että se olisi ollut hankalaa, jos asunnossa olisi asuttu, joten tein sen heti putkiremontin päätyttyä ennen kuin muutimme takaisin asuntoon.

Tein oviaukkoon uudet karmit, mutta muuten käytin talon alkuperäisiä puuosia: koristelistat löysin vintiltä hylättyinä, ja pariovet ostimme naapurirapussa asuvalta pariskunnalta.

Asennutimme kaapin sisään kaksi pistorasiaa: yhden mikroaaltouunia varten ja toisen  mahdollista muuta käyttöä varten. Hyllyt tilasin puusepältä. Komeron läpi vedettiin myös uuden keittiön sähköt ja vesi-, kaasu- ja viemäriputket, jotka piilotin komeron lattian sisään.

Ensin epäröin, tuleeko komeron vasemmasta puolesta liian syvä, mutta käytössä se on toiminut oikein hyvin. Komeroon mahtuu nyt esimerkiksi isoja tarjottimia, joiden säilyttäminen olisi muuten hankalaa.

Niin, mitenkäs ne siivousvälineet? Minisiivouskomerossa voi edelleen säilyttää kemikaaleja, ja imurin paikka löytyi eteisen minivaatehuoneesta. Siitä alempana.

2. Naulakkosyvennyksestä minivaatehuone

Eteisessämme oli aiemmin naulakkosyvennys, jonka oikealla puolella oli pieni komero. Päätimme heti ensimmäisessä remontissa muuttaa koko syvennyksen ovelliseksi vaatekomeroksi ja hankkia tilavaan eteishalliin erillisen vaatekaapin.

Naulakkosyvennyksen aukkoon hankittiin ovi naapurirapusta ja komeron sisään rakennettiin hylly Ikean Stolmen-pylväistä ja -ripustuskiinnikkeistä ja Bauhausista ostetuista mäntylevyistä, jotka maalasimme valkoisiksi.

Tämä minivaatehuone toimii nykyisin pääasiassa liinavaatekomerona. Ja sinne mahtuu myös se imuri.

3. Kenkähyllyt tuulikaappiin

Alle neliömetrin kokoinen tuulikaappi muuttui aika pian muuton jälkeen kenkähelvetiksi. Alla olevassa kuvassa kenkiä on vielä vähän.

Kengille päätettiin rakentaa hyllykkö. Hyllyjä laitettiin ensin neljä, mutta myöhemmin lisäsin niiden yläpuolelle vielä neljä lisää.

Hyllyt kannattimineen ovat Ikean Ekby-sarjaa. Hyllylevyt ovat puuta, ja ne on sahattu oikean mittaisiksi ja maalattu itse valkoisiksi. Levyjen ostamisesta on sen verran aikaa, että saatavilla olevat vaihtoehdot ovat varmasti muuttuneet Ikeassa.

Tuulikaapissa pidetään kaikkein aktiivisimmassa käytössä olevia kenkiä ja loput on sijoitettu vaatekaappiin ja vaatekomeroon.

4. Toinen ovi vaatekomeroon

Käytävässä oleva leveä vaatekomero oli hankala käyttää, sillä sen ovi oli puolet kapeampi kuin itse komero. Oven vasemmalle puolelle jäi omituinen kuollut kulma, ja sinne ripustetut vaatteet jäivät oikeastaan käyttämättä.

Kun uuden keittiön ruokakomeroa suurennettiin, levensin samoilla pölyillä ja samoilla tarvikkeilla myös vaatekomeron oviaukkoa ja asensin aukkoon toisen oven.

Ovi, ovenkarmit ja koristelistat jäivät yli keittiön ruokakomeron purkutöistä, joten ne olivat juuri oikeankokoiset.

Lopputulos ei ole todellakaan maailman taidokkain käsityönäyte, mutta se on ihan riittävän hyvä. Ainakin se mahdollistaa tämän komeron tilan käyttämisen huomattavasti tehokkaammin ja käytännöllisemmin kuin ennen.

Joku olisi varmasti purkanut nämäkin komerot kokonaan pois ja laittanut uudet liukuovelliset kaapit tilalle, mutta meitä nämä alkuperäiset ovet viehättävät.

* * *

Nyt olen kertonut asuntomme remonteista suurin piirtein kaiken sen, mitä oli kerrottavana, ja juttusarja päättyy tähän. Uusia remontteja ei ole toistaiseksi suunnitteilla eikä niitä vähään aikaan tulekaan. Ellei sitten...

:)

 

Juttusarja kertoo 1920-luvun kivitalossa sijaitsevan asunnon remonteista, joissa kutakuinkin kaikki on laitettu tavalla tai toisella uusiksi. Osa jopa kahteen kertaan. Remontit sijoittuivat vuosiin 2003 - 2005 ja 2011 - 2012.

Edelliset osat:

1: Asunnon ostaminen

2: Asunnon pohjaratkaisu

3: Mallintaminen SketchUpilla

4: Remontinhallinta

5: Lautalattiat

6: Seinien pohjatyöt


7: Sähkötyöt

8: Halkeileva katto

9: Seinien maalaaminen

10: Lattialistojen ja ovien kunnostaminen

11: Kymmenen kysymystä tapetoinnista

12: Kymmenen ideaa keittiöremonttiin

13: Kymmenen ideaa kylpyhuoneeseen

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos Tommi kuvista, näyttää todella hyvältä. Lopputulos on erinomainen.

Vanhan talon henki ja tunnelma on edelleen olemassa. Usein remonteissa

heitetään menemään, käyttökelpoisia osia. Erityisesti ilahduttaa noiden

vanhan ja juuri oikeanikäisten listojen ja ovien käyttö.

Aikaa ja vaivaahan tuollaisen vanhan kunnostus, modernisointi ja käytännöllisten ratkaisujen mietintä vaatii.

Mutta mitäs muuta kuin aikaa on :)

Monsteri lauma

Tuo kenkähylly tuulikaapissa on lähes samanlainen jonka omin pikku kätösin nikkaroin vanhan asuntoni mini tuulikaappiin.Toimi loistavasti siihen asti kun asunnossa asusti vain yksi ihmnen jonka kenkä koko on naurettavan pieni (36) joten hyllyjen ei tarvinnut olla kovinkaan syviä,Mutta koittipa se ihana päivä kun asuntoon asteli mies,Joka hetken päästä siirsi myös omat kenkänsä samaan osoitteeseen, kanootti on kokoa 49...Tämän jälkeen kenkä hylly oli ehkä lähinnä vain tiellä.

Tälläkin hetkellä mietin miten saisin eteisestä toimivan lapsiperheen käyttöön.Ja lähes joka ideassa vastaan tulee kenkä hylly...No ehkä se ratkaisu löytyy vielä joku päivä,Sentää kengän koon takia en viitsi miehelle sanoa että pakkaa kamas,jotta saan ihanan eteisen :)

Lennu (Ei varmistettu)

Vau miten hienot komerot oot saanut aikaan! Eihän tuommosia ovia saa missään nimessä heittää pois, upeat. Huomasin myös, että ulko-ovi oli ilmeisesti maalattu mustaksi remontissa. Hiottiinko se ensin ja millä se on maalattu? Olet saattanut siitä jossain osassa mainita, mutta lienee muistissani pelkkä musta aukko siinä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Upeat nuo ovet ja hienoa, että säilytitte ne. Minusta liukuovikaapisto olisi teidän asunnossa ollut ihan blaah, kun kerran alkuperäisetkin ovet olivat tarjolla. :) Itsellämme liukuovikaapisto toki komeilee eteisessä, mutta rakennuskin on vuosimallia 2012, joten vähän eri asia.

Itse pyrin aina säilyttämään kenkälaatikot. Näin kenkiä voi helposti pinota vaikka kuinka monet siististi päällekkäin esimerkiksi vaatekaappiin tai -huoneeseen, eivätkä ne silloin myöskään sotke hyllyjä tai vaatteita. Monessa kodissa eteisen lattialla pyörii epämääräinen klöntti kenkiä, vaikka vain pieni osa niistä on edes viikoittaisessa käytössä. Ja vaikka ei olisi kunnolla säilytystilaakaan, vie yksi laatikkopino usein joka tapauksessa vähemmän tilaa kuin muun ratkaisut ja on yleensä kauniimpikin. Kenkien omista laatikoista popot on myös helppo löytää nopeasti. Joka tapauksessa hyvältä näyttävä ratkaisu myös tuo teidän kenkähyllynne.

Omenainen

Hienosti remontoidut kaapit teillä!

Käykääs kurkkaamassa myös täällä jos koko talon remppaurakan vaiheet kiinnostavat:)

http://www.lily.fi/juttu/remontista-vanhassa-hirsitalossa-1

Nasun nukkekoti

Teillä on upea koti. Ihailen yksilöllisiä ratkaisujanne ja lopputulos on kyllä vaivan arvoinen. Rouvalla on kadehdittavan kekseliäs taito loihtia vanhoista materiaaleista uutta esim. pitsiliinasta ommellut säilytyspussit kylpyhuoneessa. Voi kun saisi tuollaisen ruokakomeron itsekin. Kiitos remonttikonsulttisarjasta! 

Mikko (Ei varmistettu) http://uusimuste.blogspot.fi/

Lennu jo ylempänä kyselikin tuosta ulko-ovesta. Minua kiinnostaisi myös, onko se petsattu vai maalattu vai mitä? Lopputulos on tosi hieno!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos kaikille kommenteista! Tässä on viime päivinä ollut niin paljon actionia, että vastaaminen meinasi unohtua.

Mikko ja Lennu: Tuo oven maalaaminen mustaksi on aivan uusi juttu, tein sen vasta pari viikkoa sitten. Karhensin oven pintaa ensin kauttaaltaan hiomapaperilla ja maalasin sen sen jälkeen Tikkurilan liitutaulumaalilla. Siihen voi nyt sitten kirjoittaa liidulla tai liitutaulutussilla, joka ei jää ikävästi sormiin.

Kommentoi