Remonttikonsultti, osa 3: Mallintaminen SketchUpilla

Isyyspakkaus

Tärkeimpiä apuvälineitä keittiöremontissamme oli Google SketchUp -mallinnusohjelma, joka siirtyi tänä vuonna Googlelta Trimblelle. Se on ilmaiseksi ladattava sovellus, joka tekee kolmiulotteisesta mallintamisesta todella helppoa. Jälkeenpäin en voisi edes kuvitella, että remontissa olisi onnistuttu ilman tätä keittiöstä tekemääni 3D-suunnitelmaa.

Keittiön mallinne ja kuva valmiista keittiöstä. Yhdennäköisyys on huomattava, vai mitä?

Haluat varmaan tietää, miten välinettä käytetään?

Alla olevilla ohjeilla pääset alkuun SketchUpin käyttämisessä ja saat piirettyä jo aika monenlaisia huoneita. Mallinteitahan voisi hioa lähes loputtomiin, joten on hyvä, etten osaa itsekään käyttää sovellusta juurikaan tämän paremmin.

1 SketchUp-pikaohje

Lataa SketchUp täältä: http://www.sketchup.com/intl/en/download/.

Asennuksen jälkeen käynnistä ohjelma ja valitse Choose Templates > Engineering - Meters.

1.1 Käytä hiirtä

Suosittelen, että teet hiemankin vaativammat piirustukset käyttäen hiirtä, sillä piirtäminen voi olla kokeneellekin tappihiiren tai ohjauslevyn käyttäjälle hivenen hankalaa - ainakin alkuun.

1.2 Perusmuotojen piirtäminen

Kun alat mallintaa omaa kotiasi, aivan ensimmäisenä sinun on tiedettävä mielellään senttimetrin tarkkuudella huoneidesi ja huonekalujesi mitat.

Tämän jälkeen kannattaa aloittaa piirtämällä mallinnettavan huoneen pohjaa kuvaava suorakulmio (jos huone on suorakulmion muotoinen). Ikkunan oikeassa alakulmassa oleva kenttä näyttää piirrettävän suorakulmion pituuden ja leveyden metreissä.

Näet piirustuksesi eri kuvakulmista käyttäen kuvan kierto- ja siirtotyökaluja (Orbit ja Pan). Kiertotyökalu myös muttuu siirtotyökaluksi, kun pidät vaihtonäppäintä (shift) pohjassa.

1.3 Lisää kolmiulotteisuutta

Kun haluat piirtää seinän, piirrä uusi kapea suorakulmio edellisen viereen.

Saat muutettua muodon kolmiulotteiseksi käyttäen vedä/työnnä-työkalua (Push/Pull). Osoita pintaa hiirellä, klikkaa ja liikuta hiirtä pitäen hiiren painiketta pohjassa.

Pelkästään näillä työkaluilla voit jo luoda aivan kelvollisia 3D-mallinteita asunnostasi.

Alla olevassa kuvassa olen lisännyt edelliseen mallinteeseen vielä yhden seinän ja piirtänyt ikkunan, ikkunalaudan ja oven kohdalle suorakulmiot. Käytä samaa vedä/työnnä-työkalua kuin edellä luodaksesi aukot ikkunalle ja ovelle ja leventääksesi ikkunalautaa.

Nyt mallinne näyttää jo oikealta huoneelta.

2 Esineiden piirtäminen

Huonekalut ja muut esineet on piirrettävä toisessa ikkunassa tai ainakin edellä piirretyn lattian ulkopuolella. Jos piirrät ne kiinni lattiaan, ne ikään kuin tarttuvat sihen kiinni, eikä niitä voi siirrellä.

2.1 Piirrä, siirrä ja pyöritä

Esineiden piirtämisessä ja liikuttelussa tarvitset piirtotyökalujen lisäksi kohteen valinta-, siirto- ja pyöritystyökaluja.

Pyörittääksesi tai siirtääksesi koko esinettä sinun on valittava koko esine. Valitse valintatyökalu, klikkaa piirustusaluetta esineen ulkopuolella, pidä hiiren painike pohjassa ja vedä hiirellä koko esineen yli. Tämän jälkeen vaihda siirto- tai pyöritystyökaluun.

Voit myös siirtää tai pyörittää esineen osaa: yksittäistä särmää, pintaa tai kulmaa. Näin saat piirrettyä muitakin kappaleita kuin suorakulmaisia särmiöitä.

Jos haluat piirtää esimerkiksi pyramidin, piirrä neliö ja sen jälkeen viivatyökalulla (kynän kuva) viivat kulmasta kulmaan. Valitse sen jälkeen siirtotyökalu, osoita kahden viivan risteyskohtaa ja nosta sitä ylöspäin.

Pyramidi:

2.2 Väritä ja teksturoi

Pelkillä suorakulmioilla ja vedä/työnnä-työkalullakin voi saada aikaiseksi näyttävää jälkeä. Tässä keittiömme saarekkeen mallinne, jonka olen värittänyt puutekstuurilla.

2.3 Paketoi esine

Kun esine viedään osaksi muuta mallinnetta, se pitää paketoida joko komponentiksi (Component) tai ryhmäksi (Group). Näin esinettä voi siirrellä yhtenä kappaleena.

Komponentin ja ryhmän ero on se, että jos teet esineestä komponentin ja sen jälkeen teet esineestä useita kopioita, yhteen kopioon tekemäsi muutokset näkyvät kaikissa kopioissa.

Valitse koko esine, paina hiiren kakkosnappia ja valitse Make Component tai Make Group. Komponentille tulee antaa tämän jälkeen nimi, ryhmälle ei. Kun haluat tämän jälkeen muokata muotoja ryhmän tai komponentin sisällä, tuplaklikkaa sen päällä.

2.4 Valokuvan käyttäminen tekstuurina

Kaikkia muotoja ei vältämättä kannata lähteä mallintamaan piirustustyökaluilla. Saatat kuitenkin haluta, että esine näyttäisi joltain muulta kuin harmaalta laatikolta.

Tein olohuoneen arkistokaapin mallinteen valokuvasta näin:

  1. Otin kaapin etusosasta valokuvan ja avasin sen kuvankäsittelyohjelmalla (itselläni ilmainen Gimp)
  2. Suoristin kuvan perspektiivin ja rajasin kuvasta pois kaiken muun paitsi kaapin etuosan
  3. Piirsin SketchUp-mallinteeseen kaapinkokoisen laatikon
  4. Valitsin pinnan, jolle halusin tuoda kuvan
  5. Valitsin File > Import..., etsin kaapin kuvan koneeltani ja tarkistin, että valintadialogissa on valittuna Use As Texture.

Tämän jälkeen venytin kuvan peittämään juuri piirtämäni laatikon etuseinän.

3 Valmiiden mallien tuominen

Kaikkea ei tarvitse piirtää itse, vaan voit ihastella ja hyödyntää myös muiden tekemiä mallinteita. Sisustuksen suunnittelussa on hyvä tietää, että ainakin Ikean tuotteista ja monista design-klassikoista on olemassa paljon valmiita mallinteita, jotka löydät täältä:

File > 3D Warehouse > Get Models...

Hae mallinteita mallinnusvarastosta ja kun löydät etsimäsi, lataa mallinne piirustukseesi.

4 Tee skenaarioita

Kun olet saanut piirrettyä huoneesi pohjan ja joko piirrettyä tai ladattua tarvittavien esineiden mallinteet, voit alkaa tehdä erilaisia skenaarioita huonejärjestyksestä.

Oman keittiömme ja olohuoneemme mallinne on kokoelma itse piirrettyä (kaapistot, liesituuletin, ruokapöytä, keittiön sohva, piano), valmiita mallinteita (jääkaapit, liesi, seiskatuolit, Ikean sohva) ja valokuvalla teksturoitua (arkistokaappi, ruokakomeron ovet).

Piirsin huonejärjestyksestä parikymmentä erilaista skenaariota, joissa osassa keittiön ja olohuoneen välinen seinä oli kaadettu ja osassa se oli paikallaan. Ilman SketchUpia olisi ollut mahdotonta hahmottaa, miltä tila näyttäisi.

Ruokapöytää, sohvaa ja pianoa mallailin useampaankin kohtaan, ja myös keittiön alakaapiston ja tiskipöydän suunnittelussa SketchUpista oli iso apu. Nehän teetettiin puusepällä ja Hackmanilla omien piirustuksieni ja antamieni mittojen mukaan.

Lopputulos näyttää yllättävän paljon siltä, mitä piirsin ennen remonttia. Vai mitä sanot näistä kuvista?

 

Juttusarja kertoo 1920-luvun kivitalossa sijaitsevan asunnon remonteista, joissa kutakuinkin kaikki on laitettu tavalla tai toisella uusiksi. Osa jopa kahteen kertaan. Remontit sijoittuivat vuosiin 2003 - 2005 ja 2011 - 2012.

Edelliset osat:

1: Asunnon ostaminen

2: Asunnon pohjaratkaisu 

Kommentit

pienisisko
Spin off

Ööö ehkä hienoin ilmaiseksi (kai?) tehty tutorial ikinä! Kiitos ja kumarrus. 

Tässä kohtaa pitää kuitenkin ihan pikkasen tulla spoilaamaan siitä että ihanainen Sketch-up vaatii tietsikalta aika huomattavia tehoja. Tai no riippuu varmaan mikä on kullekin huomattava mutta mun edellisellä ihan hyvällä (=kalliilla) työläppärillä rempan suunnittelu oli aikamoista krööhkrääh-pska-taaskotääjumittaa-kroohkrääh -vääntämistä. 

Eli junnaavan läppärin kanssa taistelu ei kannata. Verenpainetta säästääkseen kannattaa lainata esim. kaverin isompitehosta pöytäkonetta. 

Mutta tosiaan, komiat kuvat ja ohjeet! 

Tommi K
Isyyspakkaus

Hmm, kuulostaa kyllä erikoiselta. Itselläni on viisi vuotta vanha MacBook, joka ei todellakaan ole erityisen tehokas, ja monesti se jumittaa, kun sen käyttömuisti käy vähiin. SketchUp ei ole jumittanut koskaan, vaikka auki on useita muitakin ohjelmia. Olen päivittänyt koneen muistin 2 Gb:stä 4 Gb:hen, ja se ainakin riittää aivan loistavasti. Windows-koneella en ole SketchUpia käyttänyt.

Ja juu, tästä jutusta palkkioksi saan vain hyvää mieltä, kun joku tykkää sittä. Kiva siis, että tykkäsit :)

pienisisko
Spin off

Meinasin tuohon alkuperäiseen kommenttiin jo kirjoittaa että sama ei varmaankaan päde applen koneisiin, mutta en sitten tohtinut kun onhan niitä hyviä windows-koneitakin olemassa. Windows-koneella siis tuolloin käytin ja koko homma meni ihan tiimalasin tuijotteluksi. (Niin meni kyllä moni muukin homma, mutta erityisesti tuommoiset vaativat 3d-pyörittelyt)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos todella mahtavista neuvoista! Itse olen tutustunut pari vuotta sitten sketchuppiin suunnitellessani erilaisia puutöitä, mutta aikamoisten yritysten ja erehdysten kautta silloin opin tuota käyttelemään. Täytyypä laittaa itselle oikein muistiin nämä hyvät ohjeet, sillä selitit tosi hyvin monia sellaisia toimintoja joita olisin tarvinnut, mutta en vain yksinkertaisesti osannut tehdä! Täytyy kyllä ihailla moista suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä remontin valmistelussa, joka on kyllä kannattanut lopputuloksesta päätellen!

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Oletpa tehnyt hienot ohjeet, on noissa ollut väkertäminen! Itse pääsin ohjelman kanssa alkuun täysin nollasta katselemalla juutuuppivideoita. Esim. väkertämäni portaat tuli sieltä käsin olevalla ohjeella parissa minuutissa, kun niiden alkua olin ehtinyt vääntää ilman kikkakkakkosia ...kauan. Mutta tässä on kyllä kaikki olennainen paljon tiiviimmässä paketissa kuin misään videossa!

Nasun nukkekoti

Upean näköistä. Ohjelmaahan voi hyödyntää, vaikka vain suunnittelisi olemassa olevien kalusteiden siirtoa. Säästyy isojen huonekalujen turhalta siirtelyltä. Kiitos ohjeista! Jos vaikka saataisiin joskus olohuoneeseen uusi sohva tämän avulla. Tää korvaa sisustussuunnittelijan, kun pääsee näkemään lopputuloksen heti. Ei tule turhia ostoksia. Teidän keittiö on niin hieno!

Katariina1 (Ei varmistettu)

Upeeta! Kiitos vinkistä, tämä tulee meillä ehdottomasti käyttöön seuraavan asunnon kanssa.

Käytimme viime remontissamme IKEA:n keittiön suunnitteluohjelmaa, mikä on myös aivan mahtava. Päädyimme suunnittelemaan ja ostamaan keittiömme IKEA:sta, sillä se oli hinta-laatusuhteeltaan paras mahdollinen vaihtoehto nuorelle parille, ei meidän palkoilla mitään "laatu"keittiötä ole varaa ostaa. MUTTA seuraavakin keittiömme tulee olemaan IKEA:sta, se on osoittautunut erittäin toimivaksi ja hyväksi.

Muun asunnon kanssa kokeilen tätä ohjelmaa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Todella upeata cad-tekniikan hyväksikäyttöä. Kuten havaitaan hyvin
suunniteltu on todellakin, jo puoliksi tehty kuten sanotaan. Ennenaikaan suunnitelmat tehtiin työmies yms askin kanteen, nyt käytetään tietokonetta ja
oikeita ohjelmia. Vaiheet samat, menetelmät vain erilaiset nykyään.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä ihan tavallinen tietokone, noista selviää. Noi on aika suoraviivaisia, ja

valmiita mallejakin käytetty. Varmaan jos tekee, jotakin paljon laskentatehoa

vaativia käyrien muotojen mallinnusta, koneen teho voi hyytyäkkin.

*uskoisin kuitenkin, että ohjelma tehty juuri tuon tapaiseen suunnitteluun ja

toimii siinä, lähes koneessa kuin koneessa. Hyvä osoitus siitä mitä jo tuollaisella ilmaisella ohjelmalla voi tehdä, maksamatta suuria summia.

Eipä ne kalliit ohjelmatkaan juuri parempaan pysty, mitä olen nähnyt noita

esim uusien talojen mallinnoksia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mahtava tutoriaali! Oma suosikkiohjelma on sweet home 3D, joka on mielestäni vielä helpompi ohjelma käyttää kuin tuo sketchup.

sitruunapuu (Ei varmistettu) http://www.sitruunapuu.net/blog

Hyvät perusohjeet olet jaksanut väkertää Ketsupille! Muille vinkiksi, että kun haluaa jotain spesiaalimpaa opiskella niin Juutuubista löytyy todella hyviä ohjeita ja lisäksi kannattaa etsiskellä erilaisia plugineja ja ohjeita niihin, niin sujuvat pallot ja pyöristykset ja monet muut kikat todella näppärästi.

Ja tuohon kakkoskohtaan sellainen vinkki että lattiasta ja seinästä kannattaa tehdä grouppi (tai componentti), jolloin kalusteet ja muut eivät tartu kiinni eikä tarvitse puljata muiden ikkunoiden kanssa.

Omalla MacBook Prolla pyörittää kyllä monimutkaisempiakin Ketsuppi-väkerryksiä ihan ongelmitta.

Ja vinkki vitonen: jos kaipaa vielä asteen verran realistisempaa jälkeä, ilmainen renderointiohjelma Kerkythea pelaa vallan mainiosti yhteen Ketsupin kanssa, pääsee vähän pelailemaan materiaalien, kiiltojen, heijastusten ja valojenkin kanssa. ;=)

annemi

Pakko todeta, jälleen kerran, että teillä on kyllä upea keittiö :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kivaa, että olette tykänneet! Tämä juttu oli suoraan sanottuna ehkä työläin, minkä olen koskaan tehnyt... :)

Muitakin ilmaisia/edullisia mallinnusohjelmia varmasti on, ja voisin mielelläni kuulla kokemuksia niistäkin. Jonain päivänä voisi itsekin opetella lisää, mutta näilläkin taidoilla on tähän mennessä saanut tehtyä kaiken tarpeellisen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Moi
Me käytettiin 20- luvun hirsitalon keittiön mallintamiseen Kvikin keittiöohjelmaa. Ne piirrokset luotiin suoraan liikkeessä ja ei tarvinnut itse vääntää. Kokemus suunnittelusta oli hyvä, ja tulos prikuulleen kuten kuvissa. Ostimme kalusteet samasta paikasta, laitteet kodinkoneliikkeestä ja keittiön säilytykseen käytettävät yksityiskohdat, kuten roikkuvat metalliset paistinpannu-, yrtti- ja magneettitelineet Ikeasta.
Lopuksi vahasin tasot itse kahdesta puuvahasya sekoittamallani vahalla, kun oikeaa sävyä ei ensin kuultovahaab löytynyt. Nyt jälkeenpäin voi sanoa että kannatti nähdä vaivaa - tulos on muutamaa edellisen asukkn jättämää rumaa sähkövetoa vailla täydellinen. Niistäkin varmaan päästään ajan kanssa.

Ongelmat alkoivat siinä vaiheessa kun kodinkoneiden toimitukset alkoivat myöhästellä - ensin ne olivat viikon, sitten kaksi ja lopulta kolme viikkoa myöhässä, vesi poikki ja muutto tapahtunut jo aikaa sitten. Samoin nykyään kodinkoneiden alle laitettavat muovikaukalot olivat ihan hirveän rumat ja vaarallisen terävät, ne törröttivät etulevyjen alta juuri siinä kohdassa missä pitää tiskata ja laittaa ruokaa, ja teloin niihin jatkuvasti varpaani. eikä mittatilatussa keittiössä voi näitä saati kosinkoneita siirrellä enää irroitella jälkikäteen.
Jouduimme lopulta itse irrottamaan etulevyt uudelleen, nirhaamaan paksun muovin puukolla poikki ja piilottamaan terävän sahalaidan etulevyn taa sen jälkeen, kun lattia oli ensi kerran vahattu. Tietysti se vahattiin tämän jälkeen vielä muutaman kerran, vuosisadan alun nälkäiset lankut kun imaisivat hionnan ja lakan poiston jälkeen ihan järjettömät määrät tavaraa, joten järjestys ei mennyt ihan kuin Strömsössä. Onneksi meillä asuu taiteilija, joka loihti pensselillä vahareunat siisteiksi, ja koko kaapistoa ei tarvinnut purkaa ja aloittaa alusta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Moi
Me käytettiin 20- luvun hirsitalon keittiön mallintamiseen Kvikin keittiöohjelmaa. Ne piirrokset luotiin suoraan liikkeessä ja ei tarvinnut itse vääntää. Kokemus suunnittelusta oli hyvä, ja tulos prikuulleen kuten kuvissa. Ostimme kalusteet samasta paikasta, laitteet kodinkoneliikkeestä ja keittiön säilytykseen käytettävät yksityiskohdat, kuten roikkuvat metalliset paistinpannu-, yrtti- ja magneettitelineet Ikeasta.
Lopuksi vahasin tasot itse kahdesta puuvahasya sekoittamallani vahalla, kun oikeaa sävyä ei ensin kuultovahaab löytynyt. Nyt jälkeenpäin voi sanoa että kannatti nähdä vaivaa - tulos on muutamaa edellisen asukkn jättämää rumaa sähkövetoa vailla täydellinen. Niistäkin varmaan päästään ajan kanssa.

Ongelmat alkoivat siinä vaiheessa kun kodinkoneiden toimitukset alkoivat myöhästellä - ensin ne olivat viikon, sitten kaksi ja lopulta kolme viikkoa myöhässä, vesi poikki ja muutto tapahtunut jo aikaa sitten. Lopulta hankimme laitteet muualta ja purimme sopimuksen muutaman ärräpään kera.
Samoin nykyään kodinkoneiden alle laitettavat muovikaukalot osoittautuivat todellisiksi murheenkryyneiksi. Ne olivat paitsi ihan hirveän rumat ja vaarallisen terävät, myös törröttivät kaapistojen etulevyjen alta juuri siinä kohdassa missä pitää tiskata ja laittaa ruokaa, ja teloin niihin jatkuvasti varpaani. Eikä mittatilatussa keittiössä voi näitä saati kodinkoneita siirrellä enää tai irroitella jälkikäteen.

Jouduimme lopulta itse irrottamaan etulevyt uudelleen, nirhaamaan paksun muovin puukolla poikki ( mikään muu ei tehoa valmiiksi asennettuun kaukaloon) ja piilottamaan terävän muovisahalaidan etulevyn taa sen jälkeen, kun lattia oli ensi kerran jo vahattu. Tietysti se vahattiin tämän jälkeen vielä muutaman kerran, kun vuosisadan alun nälkäiset lankut imaisivatkin hionnan ja lakan poiston jälkeen ihan järjettömät määrät tavaraa. järjestys ei siis mennyt ihan kuin Strömsössä. Onneksi meillä asuu kuitenkin taiteilija, joka loihti pensselillä vahareunat siisteiksi, ja koko kaapistoa ei tarvinnut purkaa ja aloittaa alusta.

Vierailija = siis vanha sininen (Ei varmistettu)

Yllä.

TH2 (Ei varmistettu)

Suosittelen ketsupin sijaan ohjelmistoa nimeltä Sweethome3D. Todella helppoa mallintaa vaikka koko talo tuolla. Ohjelma ymmärtää seinien, ikkunoiden, ovien, tms. päälle ja siihen on myös saatavilla kattavat 3d-mallistot huonekalujen lisäämiseksi.

Kommentoi