Roskalavalta, päivää

Isyyspakkaus

Kaikkea ihmiset heittävätkin roskalavalle, ajattelimme, kun Rouva kiipesi laidan yli pelastamaan tätä kaappia. Hän oli bongannut sen koiranulkoilutuslenkillään ja soitti minut vauvan kanssa tarkastamaan tilannetta.

Rouva oli törmännyt myös kaapin entiseen omistajaan, joka oli kipannut lavalle jotain muutakin. Kaappi oli majaillut vintillä kolmisenkymmentä vuotta, ja sille ei kuulemma ollut mitään paikkaa. Ei sitten tullut mieleen soittaa vaikkapa Kierrätyskeskukseen. Hyvä tietysti meille.

Pelastusoperaatio oli varmasti hauskan näköinen. Siihen osallistui nimittäin koko perhe. Koira sidottiin viereiseen aitaan, äiti kiipesi lavalle, isä otti vastaan ja tytär roikkui kantoliinassa isän rinnuksilla taju kankaalla.

Tämän taitaa voittaa vain se kerta, kun sain eräänä talvi-iltana pari vuotta sitten määräyksen noutaa parin korttelin päästä roskalavalta nelisenkymmentä ikkunaremontin tieltä irrotettua ikkunaruutua pokineen. "Ihan oikeasti? En varmaan hae, jokuhan voi nähdä", yritin. Turhaan.

Sitten hiippailin muutamana iltana pitkin Kruununhaan katuja ja kannoin ikkunoita kotiin. Kaksi kerrallaan. Nyt ne odottavat maalla sitä, että niille keksittäisiin käyttötarkoitus.

Eipä tällekään kaapille paikkaa ole. Mutta kun ruman ja kolhuisen maalipinnan tästä uusii, kyllä sille varmasti jokin koti löytyy.

Mitenköhän paljon käyttökelpoista tavaraa kulkeutuu roskalavoilta kaatopaikalle ennen kuin joku ehtii korjata tavaran parempaan talteen tai ennen kuin lähestyvä kaatosade pilaa sen?

Lisää samasta aiheesta Minä ja Elain -palstalla: Design-klassikot vuodelta 1964.

Kommentit

tilkkutäkki

On se hienoa, kun joku viitsii nähdä vaivaa pelastaaksen jonkun esineen roskalavalta. Meillä on kyllä isäntä hanakampi siihen hommaan ja minä jarruttelemassa, etä joku voi nähdä :)

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Ompa ihana! Pitääpä itsekin tsekkailla tarkemmin kaikki jäte/roskalavat rueta aktiivisemmin dyykkailemaan jos sieltä tällaisia ihanuuksia löytyy ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Avomieheni teki joskus roskakuskin hommia ja mitä kaikkea roskista löytyikään meille kotiin: toimivia LP-soittimia, toimiva ompelukone ohjekirjoineen, pientä korjausta tarvinnut tulostinskaneeri, pyörätuoli (kyllä, piti ottaa tämäkin), vanha rautatieaseman kello,vanhoja nahkasalkkuja, mummopyöriä... lista vain jatkuu. Ymmärrän että ihmiset heittävät täysin korjauskelvotonta roskiin mutta että ehjätkin heitetään vain roskiin vaikka niille on vaikka kuinkamonia vastaanottopaikkoja. Toisaalta meille "dyykkäreille" se on vaan hyväkin.

Ja mä en koskaan löydä mitään. Tiedä sitten, johtuuko se siitä, että tässä kaupungissa on ns. uudemmat markkinat kuin pk-seudulla. Täällä on jätelavoilla vain kakkosnelosen pätkiä ja kuolleita lehtiä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei muuten tunnu löytyvän hirveästi vastaanottopaikkoja vanhoille tavaroille. Esim. kierrätyskeskukseen olisi tulossa niin paljon tavaraa että tuntuvat nykyään ottavan sinne vain priimakunnossa olevaa tavaraa, sama homma lähetystorilla.. Valitettavasti vähänkin kolhiintuneet tavarat on heitettävä pois jos niistä eroon haluaa, onneksi jotkut kuitenkin niitä sieltä roskalavoilta bongailevat!

Vierailija (Ei varmistettu)

Meidän taloyhtiössä oli roskalava juuri ja siivosimme kellarikomerosta kaikkea tarpeettomaksi jäänyttä sinne. Vähän kirpaisi heittää ihan priimaakiin tavaraa, mutta juuri kuten edellä on kirjoitettu, ei niitä oikein kukaan halua edes myyntiin. Omatunto keveni hieman, kun muutaman tunnin päästä siivouksesta tuli lenkillä vastaan mies, jonka tarakalla oli meidän vanha eteisen matto :) Ja oli sieltä lavalta muutakin ehtinyt hävitä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Niin, kyllä roskalavat taitavat kuitenkin olla pääosin täynnä roskaa, mutta aina niille kannattaa kurkata :) 

Vierailija (12:29): Tuo on kyllä totta. Ainakin sohvat ovat ongelmajätettä, jota Kierrätyskeskus ei huoli. Kaappien ja muiden puisten huonekalujen kyllä luulisi kelpaavan.

Itse en kyllä heitä koskaan mitään käyttökelpoista roskiin. Jos tavara ei mene kaupaksi, sitten annetaan ilmaiseksi jollain nettipalstalla. Pienemmät tavarat kipataan Kierrätyskeskukseen.

Titta K. (Ei varmistettu)

Tuollaisen ihanuuden sitten löysit! Meikkis on stalkannut tori.fi sivua päivätolkulla tuollainen lipastokaunotar silmissä kiiluen. Ehkä meillä varsinaissuomalaisilla on huonompi maku, kun nettipuljuista näyttää löytyvän tältä seudulta vain kamalia 80-90-luvun lastulevyhökötyksiä. Yökkistä :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Tai parempi, kun ymmärrätte säilyttää ne täyspuiset itse ja hankkiudutte lastulevystä eroon ;)

Ylipäänsä neuvoisin hankkimaan huonekalut täyspuisina ja unohtamaan lastulevyn. Puulla on aina enemmän jälleenmyyntiarvoa eikä se mene kolhiintuessakaan peruuttamattomasti pilalle.

Vierailija - supi (Ei varmistettu)

Kiva kaappi! En vois olla enempää samaa mieltä. Mun isä oli joskus Helsingin kaupungilla töissä ja siellä meni esim toimistoremonttien yhteydessä vanhoja kolhiintuneita Bilnäsin huonekaluja ihan suoraan kaatikselle. Järkyttävää. No monet kyllä pelasti niitä, mutta äkkiä tulee varastot täyteen ja yksi ihminen tarvii vaan niin ja niin monta huonekalua..

viiruli (Ei varmistettu)

Ja mitäs sitten vaikka näkeekin? ;D

Painoin tykkää-nappia jo ennen kuin edes luin koko juttua, pelkkä kuva tuosta ihanasta kapistuksesta riitti! On tosiaan ihmeellistä mitä kaikkea ihmiset heittävät pois!

Mikä aarre :)

Kommentoi