HKT:n ja ShedHelsingin Saiturin joulu tuo joulumieltä

Charles Dickensin jouluklassikkoa, Saiturin joulu, on tänä vuonna nähtävissä useampanakin sovituksena eri teattereissa. Saimme kutsun Helsingin kaupunginteatterin ja ShedHelsingin Saiturin joulu -yhteisproduktion ensi-iltaan, jota esitetään HKT:n Studio Pasilassa.

Saiturin joulu

Helsingin kaupunginteatteri on tehnyt jo muutaman vuoden yhteistyötä ShedHelsinki Säätiön kanssa ja tuottanut jouluisia musikaaleja, joiden pääosissa nähdään lapsi ja nuoria. Näytelmän nimiroolia, Saituria, esittää tässä näytelmässä Eppu Salminen.

Tarinan on sovittanut musiikkinäytelmäksi ja ohjannut Heikki Sankari, ja näytelmään sopivat musiikit on säveltänyt Tuomas Kesälä. Tarina noudattaa tuttua kaavaa: saita tehtaanjohtaja pitää joulua humpuukina ja on kiinnostunut vain rahasta, ei tehtaassa työskentelevien lasten joulumielestä. Lapset päättävät antaa Saiturille opetuksen: he löytävät Saiturin päiväkirjan ja järjestävät tälle jouluyönä kummitusnäytöksen.

Saiturin joulu

Menneiden joulujen, nykyisen joulun ja tulevien joulujen henget muistuttavat Saituria siitä, mistä hän on tullut ja miten hän on omalla toiminnallaan karkottanut ympäriltään hänestä välittävät ihmiset, ja miten hän lopulta kuolee yksin ja vihattuna. Saituri ymmärtää, että hänen omilla teoillaan – tai sillä ettei tee mitään auttaakseen muita – on vaikutusta.

Eppu Salminen on saiturina sopivan häijy mutta kuitenkin koominen, mutta esityksen varsinaiset tähdet ovat Shed-musiikkiteatterin lapset ja nuoret! 10 – 19 -vuotiaiden lasten joukossa on monta taitavaa laulajaa, tanssijaa ja näyttelijää, ja monet nuorista tähdistä voisi hyvin kuvitella näkevänsä isommissa rooleissa joskus tulevaisuudessa.

Saiturin joulu

En halua nostaa heistä ketään toisen yläpuolelle, sillä se ei ole tämän arvion eikä tämän esityksen pointti. Pääasia on yhdessä tekeminen ja kaikkien mukaan ottaminen näyttelijäntaitojen lähtötasosta, koosta tai fyysisestä olemuksensa riippumatta. ShedHelsingin produktioon ei ole ollut pääsykokeita, vaan mukaan ovat päässeet kaikki halukkaat.

Saiturin joulu

Lopputulos on riemastuttava ja sydäntä lämmittävä hyvän mielen musiikkinäytelmä, jossa näkyy tekemisen riemu ja ryhmätyön ilo. Kun Helsingin kaupunginteatterin ammattihenkilökunta vastaa puvustuksesta, lavastuksesta ja orkesterista, on helppoa unohtaa, että lavalla on Salmista lukuun ottamatta harrastajia. Ja miten hienoa, että heillä on näin ainutkertainen mahdollisuus päästä tekemään teatteriproduktioita ammattilaisten kanssa!

Saiturin joulu

Tämän joulun näytökset taitavat olla jo loppuunmyytyjä, mutta ShedHelsinkiä kannattaa pitää silmällä sekä katsojan että potentiaalisen harrastajanäyttelijän vanhemman näkökulmasta. Ainakin omat 5- ja 9-vuotiaat avecini ilmoittivat jo haluavansa mukaan seuraaviin näytelmiin!

Kuvat: Kuva Robert Seger / Moment.

Liput esitykseen saatu Helsingin kaupunginteatterilta.

kulttuuri teatteri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *