Schjerfbeck @ Ateneum

Isyyspakkaus

Tänään ulkoilutimme vauvaa Ateneumissa. Visiitti ei ollut pitkä, mutta sitäkin vaikuttavampi. Helene Schjerfbeckin näyttely oli yllättävän laaja ja joukossa paljon teoksia, joita en ollut aiemmin nähnyt. Ja tietysti niitä kaikkien tuntemia kuuluisuuksia kuten Toipilas ja lukuisat omakuvat.

En ole suuri taiteentuntija, mutta kyllä näiden kotimaisten suuruuksien töiden näkeminen luonnossa on aina vaikuttavaa. Ja onhan Schjerfbeckin tyylissä ja värien käytössä jotain käsittämättömän lumoavaa, varsinkin myöhäisemmässä tuotannossa.

Vielä ehdit sinäkin, mutta kiirettä pitää. Näyttely on avoinna enää sunnuntaihin 14.10. saakka, ja pari muutakin on saattanut jättää vierailun viime tippaan. Ateneum on tällä viikolla kuitenkin auki arkisin iltakymmeneen ja viikonloppunakin kuuteen saakka. Kannattanee ajoittaa vierailu mahdollisuuksien mukaan joko päiväsaikaan tai lähemmäs sulkeutumista. Seitsemältä ruuhka veti nimittäin vertoja jopa viereisen korttelin keltaiselle hullunmyllylle.

Tyttömme ei ollut Ateneumissa illan pienin vieras eikä ainoa, joka roikkui kantoliinassa. Hän oli kuitenkin se, joka päätti että kantoliina ei ole ihmisen paikka - ainakaan sisätiloissa - ja ilmoitti sen kaikille muillekin. Nopean hätäimetyksen jälkeen hän kulki loppukierroksen sylissäni.

 

Kommentit

phocahispida

 

Schjerfbeck yksi suosikkitaiteilijoistani. Taisi jäädä näyttely näkemättä, sillä viime viikonlopun aikataulu meni sähläämiseksi. 
 
Tähän hätään ei lastenvahtia löydy enkä uskalla ottaa vauvaa mukaan.
 
Mukava lukea, ettei teidän kohdallenne ilmeisesti osunut yhtään pieniä lapsia kammoavaa henkilökunnan edustajaa; Ateneumissa kun pieniin lapsiin vanhempineen suhtaudutaan usein todella ikävästi. Pienestäkin lapsen ääntelystä perheitä pyydetään poistumaan ja näiden annetaan ymmärtää, ettei pienten lasten länäolo ole museossa toivottavaa.
 
Tästä löytyy kokemuksia sekä kavereiltani että muun muassa Oi mutsi mutsi- ja Vieraalla maalla-blogeista. Meininki on sama näyttelystä riippumatta, jopa päivänä, jolloin on mainostettu tietyssä asiakasomistajien lehdessä, että tarjolla on perheaiheista ohjelmaa.
 
Moisen ei saisi antaa vaikuttaa, mutten nyt varsinaisesti kerjää nöyryytyksiä osakseni.

Tommi K
Isyyspakkaus

Olipa ikävä kuulla moisesta, ja olisi kiva kuulla Ateneumin pr-osaston kanta tähän. Eilisessä puheensorinassa vauvan ääntely ei ylittänyt muuta möykkää, joten sanoisin että sinne vaan vauvasi kanssa.

Eilen tuli käytyä. Taulut eivät olleet pettymys, mutta kaikki muu sitten olikin. Järkyttävän huonosti järjestetty, jos vertaa vaikka parin vuoden takaiseen Picasso- näyttelyyn, silloin tosin asialla taisi olla ulkomaalaiset osaajat. 

Eilen aamupäivällä väkeä oli jo päästetty liikaa sisään ja salit olivat tukossa. Taulut oli aseteltu aivan liian lähekkäin, joka vaikeutti niiden katsomista tungoksessa. Monessa salissa se pienin taulu oli sijoitettu nurkkaan. Pahimpia sumppuja kuitenkin keräsivät taulut, joista oli molemmat puolet näkyvissä ja olivat omissa pienissä väliseinissään esillä. Siihen vielä lisätään juntit suomalaiset, jotka ihailevat tauluja nenä kiinni taulujen pinnassa ja peittävät kaikilta muilta näkyvyyden. Picassonäyttelyssä oli sentään vedetty keltaista teippiä lattiaan, jotta jonkinlainen katseluetäisyys säilyisi. Tällöin jokseenkin yleensä kohteliaat suomalaiset seisoivat teippauksen takana ja yhtä taulua pystyi katsomaan kauempaa kuusi ihmistä samaan aikaan yhden sijasta.

Vieläkin ottaa päähän, että huonosti järjestetty näyttely pilasi kauan odottamani taideelämyksen. Olisin halunnut ihailla tauluja kauemmin ja ajan kanssa, mutta hermot menivät alta aikayksikön.

phocahispida

Edellisen kommentin hienosta kappalejaosta lämmin kiitos puhelimelle. ;)

Tänään suuntana Ateneum. Kierrämme näyttelyn isäni kanssa ja äitini käy paapuusin kanssa kahvilla. Katsotaan, poistetaanko heidät Ateneumin kahvilastakin.

Isälleni vaan terveisiä, sillä tämä ei edes välitä taidenäyttelyistä, mutta lähtee mukaan, koska tällä kiehahti yli kun hän kuuli tästä Valtion taidemuseon yhden osan uudesta lapsipolitiikasta. Taisipa murista jotain siitä, että ehkä sen potkupalloministerin taiteen rahoituksen uusiksi pistämis-suunnitelmat olivatkin ihan hyvä idea...

Tommi K
Isyyspakkaus

Jonayla: Kieltämättä tungosta oli ja taulujen näkeminen paikoin vaikeaa. Minua kuitenkin häiritsi enemmän se, että näyttelyssä ei ollut selkeää reittiä, jota pitäisi kulkea. Kaipaisin selkeitä ensin tämä sitten tämä -tyyppisiä ohjeita. 

phocahispida

Niin kuin Ikeassa!

Tommi K
Isyyspakkaus

Ha! Meinasin kirjoittaa juuri niin, mutta sitten mietin, että olen maininnut kyseisen I-sanan jo tarpeeksi monta kertaa tällä pastalla :)

Kommentoi