Selleripiiras

img_8796.jpg

Yksi helmikuisessa NYC:in brunssijutussani mainitsemistani annoksista oli selleripiiras (celery root pot pie), jonka nautin The Fat Radish -nimisessä ravintolassa. Miten selleri, tuo lapsuuden inhokki, voikin maistua niin hyvälle?

Oli hauska yhteensattuma, että brittiläinen The Simple Things -lehti oli tehnyt juuri helmikuussa jutun sekä kyseisestä ravintolasta että julkaissut kyseisen piiraan ohjeen nimellä celeriac piePakkohan sitä oli kokeilla!

Ihan ensimmäisenä on sanottava, että piiras oli melko työläs valmistaa. Silti lopputulos oli ehdottomasti vaivan arvoinen.

Tein piiraan aika lailla alkuperäisen ohjeen mukaan mutta black garlicin korvasin ihan tavallisilla valkosipulinkynsillä. Alkuperäisen ohjeen mukaan punasipulit paahdettiin uunissa, mutta koska omani paloivat hiileksi, kehotan kuullottamaan ne mieluummin pannulla.

Ohjeeseen kuuluivat myös briossikrutongit, mutta tein omat krutonkini vaaleasta hiivaleivästä. Pilkoin kuivahtanutta vaaleaa leipää uunipellille, pirskottelin päälle oliiviöljyä ja paahdoin 10 minuuttia 180-asteisessa uunissa. (Kiitos Hakaniemen hallin Leipätorille leipälahjoituksesta.)

img_8735.jpg

Selleripiiras

Ainekset

  • n. 1 kg juuriselleriä (kuorittuna n. 900 g)
  • 1 omena
  • 3 maustepippuria
  • laakerinlehti
  • 5 dl maitoa
  • ruokaöljyä
  • 1 punasipuli
  • 2 rkl voita
  • 1 dl kermaa
  • 1 pieni varsiselleri
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 100 g krutonkeja
  • persiljaa
  • ruohosipulia
  • suolaa
  • pippuria
  • 50 g gruyère-juustoa
  • valmis iso voitaikinalevy (tai 3 torttutaikinalevyä)

img_8743.jpg

img_8749.jpg

Valmistaminen

  1. Kuori ja pilko juurisellerit ja omena pienehköiksi kuutioiksi
  2. Laita pilkotut omenat ja vajaa neljäsosa juuriselleristä (n. 200 g) kattilaan ja lisää maustepippurit, laakerinlehti ja maito. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes selleri on pehmeää
  3. Paahda sillä aikaa loput selleristä: levitä sellerikuutiot uunipellille, pirskottele niiden päälle öljyä ja pyörittele niitä hieman pellillä. Paahda 230-asteisessa uunissa 35 – 40 minuuttia
  4. Kuori ja hienonna punasipulit ja kuullota ne pannulla
  5. Valmista selleripyree: kun kattilassa kiehumassa olleet sellerit ja omenat ovat pehmentyneet, poimi maustepippurit ja laakerinlehti pois kattilasta, lisää voi ja kerma kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi
  6. Pilko varsiselleri ja valkosipulinkynnet ja laita ne isoon kulhoon
  7. Lisää kulhoon krutongit, punasipulit, paahdetut sellerikuutiot, selleripyree ja silputtu persilja ja ruohosipuli. Sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla
  8. Kaada seos isoon piirakkavuokaan (tai useampaan pieneen) ja raasta sen pinnalle gruyère-juustoa
  9. Kaulitse voitaikainasta piirakkavuoan peittävä levy, leikkaa se ympyrän muotoiseksi, aseta piirakkavuoan päälle kanneksi ja painele reunat kiinni vuokaan. Töki taikinan pintaan haarukalla reikiä.
  10. Sijoita piirakkavuoka uunipellille leivinpaperin päälle, voitele taikinakansi kananmunalla ja paista 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes taikina on noussut ja muuttunut väriltään kullankeltaiseksi. 

img_8768.jpg

img_8776.jpg

img_8777.jpg

img_8811.jpg

Kiitos Inkulle The Fat Radish -lehtijutun bongaamisesta!

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.