Stokke MyCarrier

Isyyspakkaus

Lupasin edellisessä kantoreppujutussani parempia kuvia Stokken MyCarrier 3 in 1 -kantorepusta, joten tässä niitä on, koko rahalla, Rouvan ottamana.

Olen ehtinyt testata kantoreppua nyt parin viikon ajan, ja havaintoni ovat hivenen ristiriitaisia.

Reppu on 3 in 1 eli sitä voi pitää sekä rinnalla että selässä ja rinnalla sekä kasvot että selkä menosuuntaan. Selkään tytsy on vielä liian pieni, ja aavistin oraakkelimaisesti, millaista keskustelua kasvot menosuuntaan kantaminen herättäisi, joten näissä kuvissa tyttö on vain yhdessä asennossa - katse isään päin.

Edellisen reppujuttuni kommenteissa eräs lukija oli huolestunut repun kiinnityksistä. Näissä kuvissa ne näkyvät hieman paremmin. Lapsen paino on jykevien metallisolkien ja leveiden remmien varassa, ja pienet muoviklipsit ovat vain niskatuen kiinnittämiseksi. Ei lapsi siis tästä repusta putoa. Enemmän olisi huolissani siitä, että lapsi putoaa, kun häntä ollaan asettelemassa selkäpuolelle johonkin toiseen kantoreppuun.

Joku kiinnitti huomiota myös lapsen lonkkien asentoon. Edellisen juttuni kuvakulma taisi olla sellainen, että jalat näyttivät roikkuvan melko suorina. Joku, joka ymmärtää asiaa paremmin, voi varmasti kommentoida, näyttääkö jalkojen asento näissä kuvissa siltä miltä pitäisi. Stockmannin myyjä mainosti minulle aiemmin, että lonkkien asento olisi tässä jonkin tutkimuksen mukaan parempi kuin vaikkapa Manducassa. Tiedä häntä.

Jutun kommenteissa oli muutenkin paljon kritiikkiä repun ulkonäköä kohtaan. Ehkäpä tällainen rinkkamainen ja jotenkin tekninen olemus tuntuvat monista vierailta. Toisaalta ne kommentoijat, joilla reppu oli ollut käytössä, kehuivat sitä kovasti.

Remmejä, säätimiä, nappeja ja vetoketjuja repussa kyllä riitti. Aivan ensimmäisenä reppu näytti jotenkin hankalalta, ja myös kokoamisohjeissa tuntui olevan runsaasti askelia. Pukeminen oli kuitenkin todellisuudessa helppoa. Sen sijaan muuttaminen selkärepuksi olisi varmasti jäänyt Rouvalta tekemättä. No, pitäähän miehilläkin jotain virkaa olla.

Kokeilin selkäpuolella kantamista pikaisesti sisällä, ja kyllä lapsen nostaminen selkään oli tällä vehkeellä helpompaa kuin Tulalla. Lapsi kun laitetaan ensin reppuun ja reppu nostetaan selkään lapsineen. 

Mutta tiedättekös mitä? Tämän ja Tula-kantorepun väliltä valitsisin kuitenkin Tulan. Näin takin päälle puettuna Stokke toimi oikein hyvin, mutta pelkän paidan päällä reppu ei tuntunut yhtä mukavalta. Vyötärön ympäri menevät remmit painoivat kylkiä, ja muutenkin minulla oli koko ajan tarve korjata repun asentoa. Vastaavaa tunnetta en muista Tulan kanssa.

Suurin ongelma oli ehkä kuitenkin vyötärö. Repun istuinosan alaosassa on kovike, joka tuntui yksinkertaisesti ikävältä. Kun repun puki suoraan paidan päälle, vatsanahka jäi kävellessä tämän kovikkeen ja housujen vyön väliin. Vielä ikävämpää oli, miten kovike painoi alavatsaa istuessa. Jollain tavalla siis meidän mittasuhteemme eivät kohdaneet.

Tyttö itse viihtyi tässäkin kantovälineessä hyvin ja taisi nukahtaa kyytiin yhtä poikkeusta lukuun ottamatta joka kerta.

Olen kyllä lukenut paljon positiivista tästä repusta, joten kokeilkaa ihmeessä sitä yllenne, jos siihen on mahdollisuus. Itse ajattelin kokeilla seuraavaksi Ergoa ja hankkia jostain vielä Manducankin.

Ja katsos, olinkin unohtanut, että äitiyspakkauksessa oli tuollainen kirahvi-kamelikuosinen haalari. 

Kommentit

Suttura

Asiantuntija en lonkkien suhteen olen, mutta kun edellisessä postauksessa kehtasin huudella vierailija nimimerkin takaa niin ehkä nyt rekkauduttua on vielä pakko jatkaa; ei tuo ihan hyvältä näytä. Ei sillä, että väittäisin tuon pilaavan lasta millään tavalla, mutta jos tavoite on kantaa ergonomisesti niin en ole aivan varma onko stokke siihen paras vaihtoehto.

Perustan mielipiteeni melko pitkälle kantoliinaihmisten mielipiteisiin ja luotan heihin jopa vähän sokeasti.

Tässä on avattu mielestäni se oikeasti ergonominen sammakkoasento hyvin:

Miksi sammakkoasento?

Rintarepun voi nykyään ostaa melkein joka marketin hyllyltä, joten moni on nähnyt lasta sellaisessa kannettavan. Asento on tuttu: lapsi roikkuu repussa jalat maata kohden, selkä suorana. Vauva voi olla tyytyväinen, nauttien menosta ja läheisyydestä, mutta asento ei ole ihmisvauvalle luontainen.

Liinassa kantaminen ei näkynä ole vielä aivan yhtä tuttu. Asento poikkeaa rintareppuasennosta siinä määrin, että se herättää myös kysymyksiä. Lapsi näyttää ikään kuin istuvan liinassa, jalat leveään sammakkomaiseen haara-asentoon levittyneinä. Oikein levitetty liina ei ole vain lapsen haarojen välissä, vaan kulkee levitettynä polvitaipeesta polvitaipeeseen. Näin lapsi pysyy asennossa, joka edistää lonkkien kehitystä eikä rasita kehittymätöntä selkärankaa. Reidet ovat suhteessa lonkkiin vähintään suorakulmassa ja reidet avautuneena noin 45 astetta. Asento on kannetuksi tarkoitetulle ihmisenpoikaselle luontainen.

Kun pienen vauvan laittaa selälleen makaamaan alustalle, hän nostaa jalkansa ylös. Jalat lepäävät varpaat kohti taivasta, reidet sivuille ojentuneina. Jos lapsen nostaa syliin, hän koukistaa vaistomaisesti jalkansa, kuin etsiäkseen karvapeitettä johon voisi takertua varpaillaan. Lonkalle lapsi sujahtaa kuin luonnostaan: kun lapsi istuu aikuisen lonkalla, hän istuu leveässä sammakkoasennossa jalat levittäytyneenä molemmin puolin kantajaa. Asento on sama kuin liinassa kannettaessa.

Vauvan selkärangassa ei ole vielä samoja kaaria joita aikuisen selässä. Vauvan selkäranka on pyöreähkö kaari ja tätä asentoa liina tukee hyvin. Esim. kannettaessa vauvaa pystyissä ristisidonnoissa liina tukee lapsen selkää kolminkertaisesti, mutta ei litistä lapsen selkärankaa suoraksi kantajaa vasten.

Minni Niemelä, yhden rintarepussa roikotetun ja yhden sammakkokannetun äiti

Lähde: http://www.kantoliinakanava.fi/

Mielestäni tuossa repussa on juuri se ongelma, että jalat roikkuvat ja lapsi on selkä suorana vasten kantajaa. Tuo pepun alittava paneeli on liian kapea.  Tuo on minun silmääni  rintareppu johon on lisätty remmejä ja kinnikkeitä jotta siitä olisi saatu ergonomiselta näyttävä. :D Tuosta käsien asennosta en myöskään ole niin varma näyttää melko hankalalle, mutta tämä lienee enemmän viihtymis- kun ergonomiakysymys.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuo "Sutturan" läytämä kuvaus oikeasta kantoliina/reppu asennosta oli mielestäni loistava. Itsekään en ole mikään lapsenlonkkienoikeanasennon-ekspertti, mutta juuri tuollaista enemmän polvia nostavaa mallia eli että polvet enemmän koukussa ja pylly "pyllöttää" ja selkä enemmän köyryssä-asento olisi parempi, juuri kuten lasta aikuisen lonkan päällä kantaessa tämä asento useimmiten tulee esille.

VierailijaKatri (Ei varmistettu)

Kantoliinakanavan analyysi oli varsin pätevä, samoin Sutturan oma tulkinta. Ei yllä Stokke ergonomiseksi, jalat on liian suorat. Että terveisiä Stockmannin tädille :)

-VierailijaKatri, fysioterapiaopiskelija

PS.Viimeksi Lily muutti minut pelkäksi vierailijaksi, katotaan miten nyt käy!?

Kippuralla

Osa valitsee esim tulan eikä manducaa, vaikka molemmissa on suunnilleen kaikki samat ominaisuudet.
Niissä on sellaisia pieniä eroja kuitenkin, osaa saattaa painaa vyötäröhihna, toinen taas pitää jämäkämmästä materiaalista ja kolmas kantaa vauvasta taaperoon vain liinalla. Oikein ihanaa että nykyään reppuja voi lainata/vuokrata vaikkapa viikoksi (osa lastentarvike kaupoista&liinalainaamot, pkseudulla ja muuallakin toki) ja löytää se itselleen hyvin sopiva malli ilman että ostaa aina uuden, kokeilee ja myy pois ja ostaa taas seuraavan.

3kertaa3

Epäluuloisena mietin, että money talks. Stockalla on Stokkelta sänkyä, tuolia ja muuta härpäkettä, joten heidän kantovälineensä markkinointi on aika luonnollista. Manducaa ei ainakaan aikaisemmin sieltä edes saanut. Ei liene vaikea päättää, kumpaa kehua...

Sen kantovälineen toimivuuden / toimimattomuuden huomaa viimeistään sitten, kun kantaa 13-kiloista jötkälettä. Ergonomisella kantorepulla lapsi pysyy lähempänä kantajaa, jolloin tavallaan koko kroppa kantaa lasta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Pylly polvia alempana, on oikea asento :) Kuulostaa kummalta (tai siis ole nyt itse vaikka tuntikin moisessa asennossa, johan se sattuu selkään ja jalkoihin!), eikö? :D

Vierailija (Ei varmistettu)

"Aavistin oraakkelimaisesti, millaista keskustelua kasvot menosuuntaan aiheuttaisi" ahahahahahaaa. Teit hyvän päätöksen!

Vierailija (Ei varmistettu)

Stokkeen en ota kantaa (kun en ole kokeillut), mutta itsellä on Manduca ja Tula. Molemmista oon tykännyt ja niissä ei musta tuntumassa ole kauheasti eroa (Tula tuntuu ehkä kevyemmältä päällä, mutta meidän 9kg jässikkä asettuu lähelle kehoa kummassakin ja sitä kantaa kevyesti tää 65kg mutsi reilun tunnin ainakin). Manduca ostettiin ekana, koska siinä pystyi kantamaan pientä heti alusta lähtien (oiskohan painoa ollut silloin 4,5kg). Tula on uudempi ostos (siihen ostinkin sitten taaperojatkopalat jo odottamaan): osittain kokeilunhalusta (ja siksi kun Tulat on niin makeen näköisiä ;)), osittain siksi että koin Manducan säätämisen kahdelle käyttäjälle (mä ja mies joka on 20cm pidempi ja 20kg painavampi) työlääksi. Nyt sit aattelin itse kantaa Tulalla ja mies saa Manducan. Niin ja pelkästään edessä on vielä kannettu, selässä kantamista on vaan pikaisesti kokeiltu kummallakin ja Manducan lonkalla kantamista en oo kokeillut (enkä olkainten ristiin laittamista).

Vanha sininen (Ei varmistettu)

Johan tässä alkaa tulla lapsentekoajatuksia. Vaikka ei pitäisi. Lapsi vaan reppuun ja miehelle, hop! Kätevää:) i like.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kokeilehan Catbirdbaby Pikkoloa! Siinä ei ole mitään kovikkeita vyötäröllä vaan se asettuu liinamaisesti vyötärölle - ja sillä voi kantaa vastasyntyneestä isoon taaperoon. Loistoreppu pidemmillekin reissuille.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mietin nyt edelleen tuota liina vs. reppu -asiaa. Tuo Sutturan kommentin kantoliinakanavan teksti vertailee siis kantoliinaa rintareppuun, ja olenkin ihmetellyt, mitä eroa lopulta on rintarepulla ("paha") ja kantorepulla ("hyvä"), kun kuitenkin niissä lapsi tuntuisi olevan about samassa asennossa.

Kuvissa kyllä näkee, että takapuoli ei ole polvien alapuolella. Lonkat ovat toisaalta tässäkin avoimet, ainakin näin pienellä lapsella.

Catbirdbaby Pikkolo oli itselleni täysin uusi merkki, ja se näytti kyllä kiinnostavalta. Ehkäpä saisin sellaisenkin jostain testattavaksi?

"Mietin nyt edelleen tuota liina vs. reppu -asiaa. Tuo Sutturan kommentin kantoliinakanavan teksti vertailee siis kantoliinaa rintareppuun, ja olenkin ihmetellyt, mitä eroa lopulta on rintarepulla ("paha") ja kantorepulla ("hyvä"), kun kuitenkin niissä lapsi tuntuisi olevan about samassa asennossa."

Olen kantanut omaa lastani sekä liinassa että Manducassa. Manducassakin peppu putoaa polvia alemmas, jolloin asento on samanlainen kuin liinassa. Toki liinaan sitoessakin asento pitää tarkistaa, mikään sammakkoautomaatti ei liinakaan ole. Eli rintarepulla ja ergonomisella kantorepulla on eroa.

Ja tuo ylempi ihan perstuntumalta sanottuna. Asiantuntija en missään nimessä ole. Jostain syystä ja vastoin tapojani päätin esittää näkemykseni.

VierailijaKatri (Ei varmistettu)

Oisko ne suurimmat erot rinta- ja kantorepuissa se lonkat/peppu-asento ja se, onko lapsi kiinni kantajassa vai vähän kauempana. Rintarepuissa se lapsen asento ei vaan oo niin hyvä, kuin kantorepuissa ja usein myös just toi, että lapsi on kauempana kantajasta, aiheuttaa kantajalle huonomman painopisteen ja siinä väsyy selkä! Kasvot menosuuntaan kantaessa ei lapsen asento koskaan oo hyvä, jalat roikkuu liian suorana, selkä on suora... Viisautta oli jättää se tästä pois :) Liinan ja kantorepun ergonomiset ominaisuudet on siis samat, mutta palvelee eri käyttäjiä ja eri tilanteita.

Lonkat on auki joo näiden kuvien perusteella, mutta koska polvet on liian alhaalla, lapsen selkä on suora ja sinne tulee paine, jota se selkä ei vielä kestä.

Kippuralla

Rintareput on alhaalta kapeampia jolloin se asento ei ole hyvä. Tuskin johon stokken reppuun (tai muuhunkaan!) rintareppuun mahtuu se n. 15kg 3v. En ole ikinä nähnyt sovituskuvaa isosta lapsesta ja rintarepusta, kun taas omakohtaisen kokemuksen kanssa 3v mahtuü ergoon, manducaan tai liinaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mitenkään kommentoimatta ergonomiaa, mutta tässä ajattelmisen aihetta: http://www.englishforum.ch/attachment.php?attachmentid=49347&d=13478...

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielestäni kantovälineen valintaa miettiessä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon myös se usein sivuutettu seikka, kuinka usein ja kuinka pitkiä aikoja kerrallaan lapsi kantovälineessä viettää. Itse toiveikkaana kuvittelin kantavani lasta liinassa päivät pitkät. Perehdyin innokkaana kantoliinoihin, ja hankin sitten siellä sun täällä hyväksi kehutun kudotun liinan, jossa voisi kantaa painavampaakin lasta. Pyysimme vielä vapaaehtoisen "kantoliinalähettilään" luoksemme opastamaan hankkimani liinan käytössä, ja perehdytys oli loistava. Kuitenkin kävi niin, että luovuimme liinasta muutaman kokeilukerran jälkeen (lähinnä siksi, että vauva tuntui hikoilevan siellä pää punaisena vaippasillaankin), ja hankimme Stokken kantorepun. Reppu on osoittautunut meillä varsin toimivaksi. Olimme hankkimassa Manducaa, mutta päädyimme Stokkeen kahdesta syystä: siksi, että lasta voi kantaa myös kasvot menosuuntaan ja siksi, että sen pukeminen on minusta helpompaa kuin Manducan. Tämä käyttöönoton helppous onkin osoittautunut meille tärkeäksi ominaisuudeksi. Reppu ei ole käytössä läheskään joka päivä, ja repun käyttö on meillä sellaista, että vauva on repussa korkeintaan pari-kolme tuntia päivässä. Usein liikun sekä vaunujen että repun kanssa, ja laitan vauvan reppuun, jos hän ei viihdy (ts. nuku) vaunuissa. Tällaiseen kantotarkoitukseen Stokken reppu sopii minusta mainiosti. Kauhistutan kanssakommentoijia myös kertomalla, että vauvamme on viisikuisesta alkaen ollut repussa yleensä aina kasvot menosuuntaan. Hereillä ollessaan hän tuntuu nauttivan ympäristön tarkkailusta, ja toisaalta nukahtaa reppuun pienille päikkäreilleen niinkin päin. Vaikka alkuun toivoin kanniskelevani vauvaa kantoliinassa jatkuvasti, voin nyt todeta, että tällainen satunnainen repun käyttö sopii niin meille vanhempina kuin hikoilija-vauvallemme paremmin. :)

kkkkkkkk (Ei varmistettu)

Onko teillä säädöt väärin, koska Stoken saa kyllä remmit katsomalla lonkille ergonimiseksi! :D
Laitoin ensiksi itse stoken päälle ja jos olisin jättönyt asetukset siten, olisi jalat olleetkin liian suorat, mutta aikaani tutkailtua löysinkin remmejä mitä säädellä ja tadaa täydellinen asento tuli vauvalle. Ihmiset haluavat usein lytätä "sen toisen" repun varsinkin kalliimman yksilön. ;)

Manduca oli ihan kauhea, sitä en enää ota meille ja huom meillä tosiaan ON kokemusta siitä. Tämä ei siis ole minun kitinää tuntemattomasta ja testaamattomasta. ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Meilläkin oli ensin Manduca mutta siitä oli pakko luopua koska oma selkä ei kestänyt sillä kantaa. Tämän jälkeen ostin stokken carrierin joka on ollut ihan huippu siinä on kunnon tuki selälle ja säätämällä ei ole painanut eikä puristanut mistään.
Ainakin Carrierin mukana tulleissa papereissa kerrotaan repun asennon olevan vauvan lonkille luonnonmukainen se osaako käyttäjät säätää repun niin onkin sitten ihan toinen asia.

Kommentoi