Suloista luettavaa lapsille: Iidan ja Matin seikkailupäivä

Ihastuimme muutama vuosi sitten Meri Savosen kirjoittamaan ja Johanna Lumpeen kuvittamaan Peippometsän bändikilpailu -kirjaan ja jäimme odottamaan tekijöiltä jatko-osaa sille. Sitä ei ole vielä nähty, mutta samat tekijät julkaisivat viime vuonna uuden kirjansa, Iidan ja Matin seikkailupäivä (Lukutoukka 2017).

Savonen Lumme - Iidan ja Matin seikkailupäivä - 03.jpg

Kirjassa pieni Iida-orava ja Matti-siili lähtevät kotikylästään Klamilasta seikkailulle aikeinaan hypätä Suomen-vierailulla olevan keisariperheen laivaan ja matkustaa sillä meren taakse ihastelemaan palatsin loistoa. He pääsevät hyppäämään keisarin hovinaisen vaunujen kyytiin ja tutustuvat siellä hovinaisen mukana matkustavaan hienostolintuun, Lady Sullkaan.

Matkalla he kertovat Lady Sullkalle omasta kotimetsästään ja sen ihmeistä ja päätyvät pohtimaan, mistä kaikesta he jäävät paitsi matkansa aikana. Lady Sullkasta Klamila kuulostaa ihastuttavalta paikalta, jossa tapahtuu paljon enemmän jänniä asioita kuin palatsissa. Hän tuntee palatsissa olonsa myös hyvin yksinäiseksi.

Savonen Lumme - Iidan ja Matin seikkailupäivä - 02.jpg

Pian Klamilan pienet asukkaat huomaavatkin kaipaavansa enemmän omaa kotiaan ja ystäviään kuin seikkailuja, ja päätyvät pohtimaan, onko hauskempi palata kuin lähteä. 

Iidan ja Matin seikkailupäivä päättyy siihen, että he päättävät palata kotiin tutun hevosen kyydissä, sillä koti on kuitenkin maailman paras paikka.

Savonen Lumme - Iidan ja Matin seikkailupäivä - 04.jpg

Kirjassa on lasten kuvakirjaksi paljon tekstiä, joten luettavaa riittää useammaksikin illaksi. Me luimme kirjan iltasatuna kahtena iltana.

Savosen käyttämä kieli on rikasta ja elävää, ja aikuinenkin nauttii kirjan lukemisesta, mitä ei voi sanoa kaikista lastenkirjoista. Suuri osa kirjan viehätyksestä on myös Lumpeen kuvituksessa. Mustavalkoiset kuvat ovat todella taidokkaasti piirrettyjä ja täynnä yksityiskohtia, ja kirjan eläinhahmot ovat erittäin suloisia.

Savonen Lumme - Iidan ja Matin seikkailupäivä - 05.jpg

Lumpeen mestarillinen viivankäyttö pääsee mielestäni erittäin hyvin oikeuksiinsa näissä mustavalkoisissa kuvissa, vaikka kyllä minä Peippometsän värikuvistakin pidin kovasti.

Savonen Lumme - Iidan ja Matin seikkailupäivä - 01.jpg

Savosen monitasoiset tarinat ja Lumpeen ihastuttavat kuvat ovat niin hieno yhdistelmä, että tämän parivaljakon kirjoja näkisin mielelläni enemmänkin. Ja Peippometsän tarinaan odotan edelleen jatkoa! Tutustu sinäkin molempiin teoksiin.

Itse sain Iidan ja Matin seikkailupäivän kirjailijalta, mutta sitä voi tilata esimerkiksi Lukutoukan kirjakaupasta.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *