Tarttuvaa puhetta

Isyyspakkaus

On todella huvittavaa kuunnella lapsen jutustelua ja yllättäen kuullakin siellä niitä fraaseja ja sanoja, joita käytämme usein Rouvan kanssa omassa puheessamme.

Tyttö osaa esimerkiksi sanoa hyvin painokkaasti, että hän ei todellakaan aio tehdä jotain. (Toisinaan hän saattaa vain istua kädet puuskassa ja toistella tuohtuneena: "Todellakaan, todellakaan.") Tai kun hän tietää tekevänsä jotain, mikä on oikeastaan kiellettyä, hän toteaa vain: "Tinulle on monta keltaa tanottu."

Joskus aikuisilta kuullut sanat tai lauseenkäänteet eivät osu ihan kohdalleen, ja hän saattaa esimerkiksi selittää, miten hän välttämättä leikki tänään päiväkodissa toisen lapsen kanssa.

Hän on nykyisin kovin mieltynyt sanojen 'kaan'- ja 'kään'-päätteisiin, ja onkin hauskaa kuunnella, miten hän ei halua juoda maitoakaan, pukea vaippaakaan tai istua pöydässäkään. Samoin hän ei usein teekään jotain asiaa. Jos vaikkapa kysyn, haluaanko hän kävellä vai tulla syliin, hän saattaa vastata, ettei halua kävelläkään.

Jos meidän puheemme tarttuvat lapseen, samaa käy myös toisin päin.

Mekin syömme jukkia (jogurtti), kyselemme missä on pulima (puhelin), asettelemme lautaset pöllälle (pöydälle) ja vedämme jalkaan faakut-housut (farkut), painottaen sanojen t-kirjaimia. Toisinaan sanomme, että tyttö makaa telässä (makaa selällään), kun häntä puetaan, ja koko perhe kutsuu hänen Conversejaan nimellä töpöt kengät (söpöt).

"Makaa telässä källyissä, faakut-housut ja töpöt kengät jalassa"

Oma lempifraasini on "Tit mennään!" jota toistellaan useasti, kun olemme jossain liikentessä. Siihen lapsi vastaa joko iloisesti: "Tit mennään!" tai toisinaan "Ei tit ei mennä."

Mutta mistäköhän ihmeestä lapsi on oppinut sen v-sanan? Varmaan joltain kaveriltaan.

Kommentit

sagamaraia (Ei varmistettu)

Meillä tyttö täyttää kohta kaksi vuotta. Sanoja tulee jo vaikka kuinka, ennätys on viisisanainen lause jossa on kaksi yhdyssanaa. Sattumoisin se koski Muumimaailmaa ja Muumipeikkoa.

Sanonnat ja nimet tarttuvat puheeseen, kaakao on muuttunut muotoon kaakamuu, karjalanpiirakka on piikkara ja mehu (joka oli ensin hemu ja sitten limu+hemu) on lemua. Välipalalla syödään tukurttia ja ranskalainen on hampuris. Possujuna kun pysähtyi huvipuistokierroksella, sanoi pieni kyytiläinen: "temmonen".

On ne niin mainioita.

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä ensimmäinen kokonainen lause taisi olla: "Missä on minun toinen lapanen?" Se tuli joskus talvella, ja olimme yllättyneitä, että hän ylipäänsä osasi käyttää sanaa 'toinen'.

MinEna
Kasvukäyrillä

Toi on niin ihana vaihe, meillä ollaan täsmälleen samassa, sanoja ja juttuja tulee minkä ehtii ja perässä ei meinaa pysyä!

Meinasin tikahtua nauruun kun lounasta laittaessani neiti keikkui vieressä tripptrapissaan ja äänen mietin, että montakohan nakkia sä mahdat syödä, vastaukseksi sain "mä en kuue tiiä" =D (varmaan naapurilta opittu)

Eikä kaikki kielletyt sanat opita hoidosta?

Tommi K
Isyyspakkaus

Juu! Oon melkein syytön, syytön, syytön! :)

Meillä oli muuten kesällä sellainen tosi vahva ei tiiä -vaihe. Se tuli vastaukseksi kysymykseen kuin kysymykseen ja oli oikeastaan vähän rasittavaa...

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

E:n lempilauseita on "Äläpä nyt rupea kitisemmään.". Yritäpä siinä tiukkana vaatia kiireessä lasta kävelemään nopeammin autolle tai pukeutumaan :D

Muumeista on myös opittu (ainakin) sanonnat "Voi hyvä tavaton" ja "Voi taivas". Hieman huvittavaa kun eräs vajaan kolmevuotiaan tomeruudellaan katsoo ulos ja huokaa: "Äiti, siellä sataa kovasti. Voi hyvä tavaton!"

Tommi K
Isyyspakkaus

Hah! Meillä kuuluu toisinaan sellainen päivittelevä "Voi että!" Epäilen, että se on tarttunut päiväkodin tädiltä.

meininkianna (Ei varmistettu) http://meininki.wordpress.com

Meillä aiheuttaa hilpeyttä myös se asia, että asumme ulkomailla ja tyttö (2,5 v.) puhuu äidilleen silkkaa tamperetta. "Äiti, haluaksää maitoo?", "tossa on tommonen muavailuvaha" ja "mitä ihmettä siälä oikeen tapahtuu?"

Olen niin ylpeä :)

Taija (Ei varmistettu)

Meidän 1,5-vuotiaan hitti on tällä hetkellä "ei haittaa". "Otatko maitoa?" "Ei haittaa." "Onko väsy?" "Ei haittaa." "Ei saa seistä pöydällä!" "Ei haittaa."

laura a (Ei varmistettu)

Meidän hiukan päälle kaksivuotias sanoo aina, kun ei halua tehdä jotain "ei vielä". Siis ymmärtääkö se oikeasti, että joka tapauksessa kohta tai haluaako se ihan oikeasti kohta :) Ja nuo kaan ja kin päätteet on kovassa käytössä. Ja miten suloiselta kuulostaa, kun hän sanoo "voi ei", yleensä kyllä hiukan omituisissa yhteyksissä. Ja erityisen tärkeää on jatkuvasti käydä läpi, kenen mikäkin asia tai juttu on. Tämä on äidin kaukosäädin (ihanko totta), isin ai päti jne. Niin ja huolestuttavaa on lapsen komento "pistä se puhelin pois" o-ou.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä mä uskon, että kaksivuotias ymmärtää että jotain tapahtuu joka tapauksessa kohta. Meillä taas hän sanoo, että haluaa tehdä jotain vielä "hekkisen aikaa".

TiaB (Ei varmistettu)

mina: i'm serious
lapsi 2 v: no mommy, I'm serious!

jennni (Ei varmistettu)

Haha, ihana pieni!

Meilläkin tarttuu 1 v 8 kk puheet, eli syödään pitteliä (pilttiä), juodaan emmaa (mehua), poljetaan yypelillä (pyörällä) ja puhutaan pupulimeen (puhelimeen) :D

piupali (Ei varmistettu)

Meidän 1,8kk on jostain syystä alkanut lisätä nen-päätettä kaikkiin sanoihin. Äitinen, itinen, autonen, heekkunen (herkku, tämä lausutaan vaativalla äänellä). V-sanaa ei tule, mutta kerran kun lapsen kädestä tipahti lelu, hän tokaisi: "pakka". Hupsista. Vasta olimme puolestaan pihalla leikkimässä ja selasin kännykkää, jolloin lapsi: "äiti, ei puelin!" Se vähän jo kirpaisi.

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh, kun meidän tyttön näkee puhelimen, hän sanoo: "Nalinalleja" (Halinalleja).

Juu... kyllä mäkin kuulen välillä että "isi aapäli pois" (iPad) tai "isi ei tietokonetta!" Joskus pitää vaan sanoa, että isin pitää nyt tehdä hommia.

PeikkoÄiti

Kummasti nuo kaiken kuulee, etenkin ne sanat mitä ei tarvis! Kuuntelin tuon kolmivuotiaan leikkejä eräs kerta, kun kuului: "uma'auta, u'akat kuhee!" (jumalauta, urakat kusee) Poika kun on välillä kulkenut tuolla työmailla mukana, niin oppii vaikka mitä. :D

vierailija (Ei varmistettu)

Meillä 2 vuotta ja 9 kuukautta oleva poika totesi kun ei saanut takkia pois ja oli aikansa tuskaillut, että "äiti, mulla lähtee jälki (järki)"!! :D vähän mä nauroin sisäisesti! Isälleen joka läikytti jotain pöydälle tuumas: "ole nyt huolellisempi hyvä ihminen"!! :D Eihän siinä voinut kuin nauraa vedet silmissä.. Pitäs kyllä kirjottaa kaikki tämmöset ylös, kun muuten ne unohtuu.

Tommi K
Isyyspakkaus

Pitäisi todellakin kirjoittaa! Ja nyt alan tehdä niin :)

virveh (Ei varmistettu)

Autoon istuessaan meidän 2v3kk laittaa turvat kiinni.. turvavyöt siis.

Kommentoi