Tehtyä päätöstä ei voi enää muuttaa

Isyyspakkaus

Helsingin kaupunki muisti meitä ensimmäisellä päivähoitolaskulla. "Kiitos ei-mistään", ajattelin. Ai miten niin? No siten niin:

Kun vaihdoin työpaikkaa kesällä, pidinkin kolme viikkoa pidemmän hoitovapaan kuin olin alun perin ajatellut. Tyttö meni näin ollen päivähoitoon vasta kolme viikkoa aiottua myöhemmin eli aivan elokuun lopussa. Paikkaa oli kuitenkin haettu jo alkuvuodesta elokuun toisesta viikosta alkaen, ja kaupungin päätös hoitopaikasta oli tehty tämän mukaisesti toukokuussa. Ilmoitin muutostarpeesta päiväkotiin heti, kun työpaikka varmistui eli heinäkuun alussa.

Olin aika hämmästynyt, kun minulle kerrottiin, että joutuisimme joka tapauksessa maksamaan päivähoidosta myös niiltä kolmelta viikolta, kun tyttö on vielä kotona. "Kun päätös on tehty, sitä ei voi enää muuttaa. Muutenhan ihmiset vaihtelisivat niitä miten sattuu."

Tiedustelin, miten hyvissä ajoin tällaisista muutoksista sitten pitäisi ilmoittaa, jos reilu kuukausi ennen sovittua aloitusta ei riitä. Kuukausi kuulemma riittäisi muuten, mutta kesälomien vuoksi päätökset syksyn osalta tehdään jo toukokuussa. Ja päätöstä ei siis voi muuttaa, kun se on kerran tehty, joten muutoksesta olisi pitänyt ilmoittaa ennen kuin otimme hoitopaikan vastaan. Minun olisi siis pitänyt tietää uudesta työstäni ennen kuin olin käynyt ensimmäisessä haastattelussakaan.

Entäpä jos paikan tarvetta ei olisi ollut lainkaan? Minunhan piti jatkaa hoitovapaatani vuoden loppuun, jos en olisi saanut hakemaani pestiä. "Paikan voi kyllä perua vaikka edellisenä päivänä, ja silloin ei tarvitse maksaa mitää." Jaa jaa.

Myöskään kotihoidon tukea ei tietenkään maksettu enää niiltä päiviltä, joille hoitopaikka oli myönnetty.

Oli myös jännä nähdä, minkäkokoinen lasku kaupungilta tulisi. Mehän olisimme voineet sopia vielä päiväkotia aloittaessamme, että tyttö on hoidossa vain osa-aikaisesti, jolloin maksukin olisi ollut pienempi. Itse asiassa nythän hän onkin hoidossa vain 7 tuntia päivässä, joten maksu on 80 % normaalista kuukausimaksusta. Minkäs verran sitten maksamme niistä kolmesta viikosta, kun tyttö ei ollut lainkaan hoidossa? Täysipäiväisen hoidon mukaan tietysti. Loogista, vai?

No joo, kyse ei ole isoista summista, taloutemme ei tähän kaadu ja ne kolme lisäviikkoa perheen kanssa olivat huomattavasti arvokkaammat kuin se menetetty parisataa euroa. Kyse onkin niistä kuuluisista periaatteista.

Mitä tästä opimme? Varo muuttamasta suunnitelmia elämässäsi, sillä "tehtyjä päätöksiä ei voi enää muuttaa".

Kommentit

Piipo79

Ajattelepas siltä kantilta et jos siirto onnistuisi noin vain niin kaikki hakis paikkaa heti kun mahdollista ja siirtelis sitten mieluisen paikan saatua ajankohtaa siihen kun oikea tarve tulee. Siinähän olisi helppo sunnitella ryhmiä. Näin siinä näin päivähoitopaikkapulaa kärsivällä pääkaupunkiseudulla kävisi.

Piipo79

ET ehkä osannu ajatella sitä kun sulla ei tulisi varmaan mieleen testailla systeemiä...

Tommi K
Isyyspakkaus

No joo, tämähän se on se argumentti aina joka paikassa: "Entäpä jos kaikki?". Kaikki tuskin tekisivät niin, sillä yleensä perhevapailta kuitenkin palataan töihin sinä ajankohtana, joka on sovittu työnantajan kanssa. Toisekseen yleensä missä tahansa tunnetaan termit "tapauskohtaisesti" ja "tarveharkintaisesti". Ja huom. paikanhan olisi saanut perua kokonaan ilman seuraamuksia.

Jäi kysymättä, että miten pitkälle sitä aloitusta olisi pitänyt siirtää, että maksua ei olisi tarvinnut maksaa. Jos tyttö olisikin aloittanut vasta lokakuussa, olisiko meidän pitänyt maksaa turhaan lähes kahdelta kuukaudelta, vai olisiko silloin pitänyt jo tehdä kokonaan uusi päivähoitohakemus.

Piipo79

Niin ymmärrän teidän kannalta, mutta syksyn paikkoja jaettaessa on laskettu tarkasti ryhmäkoot ja yritetty etsiä jokaiselle lapselle paikkoja kiven alta. Nyt sitten paikat jäisivät osin tyhjäkäytölle (ei ketään voi ottaa tilalle kuukaudeksi pariksi). Ei sekään ole kunnan kannalta optimaalista siltä kantilta kun asiaa tarkastelee. Niin kuin sanoi, kyse ei ole isoista rahoista kuitenkaan...

Tommi K
Isyyspakkaus

Eikös samalla perusteella voisi silloin vaatia kaikkia aloittamaan hoitopaikassa heti elokuun alussa? Jos olisimme hakeneet paikkaa alun perin syyskuun alusta, ei paikkaa olisi voitu antaa kenellekään muulle elokuun ajaksi.

Piipo79

No jos olisitte hakeneet syyskuun alusta olisi paikka voinut olla toinen jotta tilat ja hoitajat olisivat tehokkaasti käytössä. Silloin keväällä käsittääkseni juuri optimoidaan ryhmät ja perheet ja niiden tarpeet nähden. Kun ne paikat on tosiaan kiven alla. Helpoimmitenhan paikan saa juuri elokuun alkuun kun kokonainen ikäluokka vaihtuu. Ei oota taas myydään helposti myöhemmin myöhemmin jos ryhmissä ei saada raivattua tilaa. Mä jotenkin siis ymmärrän tämän logiikan tuossa maksukäytännössäkin.

Jos olisitte hakeneet paikkaa syyskuun alusta, ette luultavasti olisi saaneet sitä. Ainakaan siitä parhaasta, lähimmästä ja muuten ässimmästä päiväkodista. Se olisi annettu jollekin sitä tarvitsevalle, joka aikoo aloittaa elokuussa.

Että voi olla, että maksoitte tyhjästä, mutta nyt teillä ainakin on se paikka, ja siitä ilosta kannattaa ehkä ottaa pari tanssiaskelta.

Tommi K
Isyyspakkaus

No mehän emme saaneet sitä paikkaa, jota haimme, ja olisin voinut maksaa ilomielin ekstraa vaikka koko viime keväästä, jos paikka olisi saatu kaikkein lähimmästä päiväkodista. Tai edes toiseksi lähimmästä. 

Monsteri lauma

Näitten kanssa kannattaa olla tarkka ja lukea itse oman kunnan sivuilta tarkasti kaikki läpi.usein heinäkuu on tarha hommissa se kuukausi kun kaikki on kiinni eikä kukaan muukaan palvele missää...

Tommi K
Isyyspakkaus

No juu, en mä kyllä olisi aikaistanut töiden aloitusta, vaikka olisin lukenut asiasta etukäteen. Katsoin muuten kaupungin sivuilta, mitä aloitusajan siirtämisestä kerrotaan mutten löytänyt mitään. 

Monsteri lauma

Näistä kannattaa kysellä ite hoitajilta ja päiväkodin johtajalta.itse otin selvää ja soittelin niille tyypeille jotka on vastuussa että päivähoito toimii.itselleni tuli kerran tilanne että päiväkodin johtaja puhu mulle silmät ja korvat täyteen pa#kaa.luuli että en tiedä oikeuksiani koska nuori äiti olen.lähti jopa kiristys linjalle...tästä viimesillä raskaana ollessani hermistuin että lähti sellaset kirjeet päättijille ja koko kunnan päivähoito pomolle.hassua että parin päivän päästä soitettiin ja pyydettiin anteeksi,hassua että tämä nuori äiti olikin oikeassa ja johtaja sai jonkun näköisen huomautuksen käytöksestään...

Rååssa (Ei varmistettu)

Jos Suomella olisi oma slogan, se olisi juurikin tuo muotoilemasi otsikko!!!

Suklaamuffinssi

Toinen mitä jaksan ihmetellä täällä pk-seudulla on se, kun hoitopaikkaa pitää hakea 4kk ennen hoidon aloitusta. Ymmärrän että 1kk voi olla liian lyhyt aika, mutta 2kk luulisi riittävän tai edes 3kk. Monessa perheessä kun kuitenkin punnitaan vielä suht lähellä hoidon aloitusta että jäädäkö sittenkin vielä kotiin, tehdäkö sittenkin lyhyempää työviikkoa tai -päivää jne. Voihan paikan tietenkin olla ottamatta sitten vastaan mutta kuormittaahan sekin systeemiä jos paikkaa haetaan se 4kk ennen "varmuuden vuoksi".

Tommi K
Isyyspakkaus

Sehän on just se, että niitä paikkoja ei ole tarpeeksi eikä varsinkaan siellä, missä pitäisi. Sitten syksyn sumplimista haittaa vielä koko maan lamauttava kesälomakausi. Syksyn osalta hakemukset piti tosiaan jättää huhti-toukokuun vaihteessa. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Haha, musta toi kuulostaa vielä hyvinkin joustavalta. Me asutaan ulkomailla ja täällä vasta uskomattomia sääntöjä onkin tarhaa koskien. Me laitettiin tarhapaikkahakemus ennen kun vauva oli edes syntynyt (koska jonot on hurjat!), kun vauva oli 6kk saatiin ilmoitus, että paikka olisi sitten kun vauva on vuoden vanha (ja oltiinkin aika onnekkaita, suuri osa halukkaista ei saa paikkaa ollenkaan. Äitiysloma tosin päättyi kun vauva oli 2.5kk, joten siihen vuoden ikään asti piti järjestellä hoito muulla tavalla). No nyt syyskuussa poika aloitti tarhassa. Sen jälkeen kun haettiin paikkaa, vaihdoin 4 päiväiseen työviikkoon, mutta poika joutuu menemään tarhaan joka päivä, koska paikkaa haettiin täysipäiväisti (sillon yli vuosi sitten!!). Lisäksi me voitaisiin myös sumplia työkuviot niin, ettei pojalle tulisi kovin pitkiä päiviä, mutta ei, sekin on kiellettyä. 8h päivässä on minimi! Ja joka päivä samaan aikaan!jos ehtisi hakea pojan tarhasta joku päivä vähän aikasemmin, ei saa... Ja muutoksia voi tehdä vasta vuoden päästä syyskuussa, jos anoo tarpeeksi ajoissa...Kaiken huipuksi, pojalla on oikeus vain 5 lomaviikkoon vuodessa (+kaks viikkoa, jos anoo lupaa tarpeeksi ajoissa), ja mulla itellä on 9 viikkoa lomaa. Mukavaa viettää lomaa pojan käydessä tarhassa...

Eli täällä ei olisi ollut edes mahdollista pitää lasta kotona kolmea viikkoa pidempään, vaikka maksaisi. Jos lapsi ei käy tarhassa, paikka annetaan seuraavalle. Halukkaita riittää.

Että sellaista menoa täällä :) Suomen tarhasysteemi kuulostaa unelmalta mun korvaan :)

Apua, missä tälläistä on?

Tommi K
Isyyspakkaus

Todellakin, missä tällaista on? Kuulostaa joltain sketsiohjelmalta. 

Hollannikas (Ei varmistettu)

Harmi että on noin tiukkaa. Meillä täällä Hollannissa tarhaan mennään 3kk iässä ja tarhapaikkaa tulee hakea noin vuosi ennen aloittamista. Mieletön yhtälö! Tosin 2012 syntyneet on pienin ikäluokka aikoihin eli paikkoja (jossain) tarhoissa voi jopa olla jäljellä. Meidän tyttö pääsi valitsemaamme tarhaan ja aloitti 7kk iässä. Tosin vain 2 päivää viikossa, muuten sumplitaan. Nämä kaksi päivää viikossa muuten maksaa 700 euroa kuussa... Että tosiaan saavat Suomessa olla onnellisia kuitenkin suhteellisen pienestä byrokratian määrästä ja päivähoidon halpuudesta...

Vierailija (Ei varmistettu)

Outoa. Meillä lapselle haettiin paikka 5pv/vk ja 7-10h päivässä ja sit kun aloitettiin, niin muutettiin se 3pv/vk paikaksi, maksu meni kyllä heti tuon kevennetyn viikon mukaisesti. Niin ja maksetaan toki tuosta täydestä päivästä, vaikka lapsi ei vielä ole ollut hoidossa yhtään päivää yli 6h (ensin totuttelu ja nyt sairastelu, jonka vuoksi päivät on pidetty lyhyinä, lopullinen pituus tulee olemaan ehkä 7h (+-15min) ja jottei tule hakemisstressiä niin maksetaan mieluusti vähän ekstraa (niin siis tarkoitan sanoa, että jos oikein hyvin menisi, niin lapsen päivä jäisi tuohon nippanappa alle 7h, mutta kun julkisilla kuljetaan jne. niin ei vain voi luottaa).

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo, voipi olla, että mekin siirrytään pian maksamaan täyttä maksua, sillä nyt jo on huomannut, että vaikka hoitoajaksi on sovittu 5 - 7 h/päivä, se on aina sen seitsemän tuntia ja joinakin päivinä vielä vartti enemmän. 

Sarppa (Ei varmistettu)

Päivähoitolaskutus on eri kunnissa aika kirjavaa... Meillä esim. näin: Maksuton kuukausi on heinäkuu, mikäli hoito on alkanut edellisen vuoden elokuussa ja jatkuu keskeytyksettä koko toimintavuoden ajan.

Kävipä sitten niin, että meidän isompi lapsi oli päivähoidossa täyden kalenterivuoden (virikehoidossa silloin kun itse olin vanhempainvapaalla), kun taas pienempi lapsi aloitti päivähoidon myöhemmin kun vanhempainvapaani loppui. Molemmat lapset olivat lomalla koko heinäkuun, mutta pienemmän lapsen heinäkuu oli maksullinen kuitenkin. 250e tyhjästä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä se menee niin, että jos hoito alkaa viimeistään syyskuussa, seuraava heinäkuu on maksuton. 

jenpPa (Ei varmistettu)

Mitäs oot mieltä sitten seuraavasta;
Lapsi on ollut elokuusta lähtien päivähoidossa ja sitten koittaa kesäkuu. Vanhemmilla on mahdollisuus pitää lapsi kotona sekä kesä-&heinäkuu. Ensi vuonna 1.6 on sopivasti sunnuntai, mutta joskus se sattuu olemaan vaikka torstai. Jos näin olisi ja lapsi olisi sen to ja pe hoidossa, niin pkmaksu olisi parilta viikolta (vai kenties koko kuulta..) vaikka olisi ollut vain päivän tai kaksi hoidossa sen kuun puolella. :) halvat pari päivää ;)

Tommi K
Isyyspakkaus

No joo, ainakin Helsingissä taitaa joutua silloin maksamaan koko kuukaudesta. Taisi mennä niin, että pitää olla koko kuukausi poissa, että saa 50 % hyvitystä, paitsi sairastapauksissa, jolloin hyvityksen saa vähintään 11 päivää kestävistä poissaoloista. 

Nyt jäin miettimään, että mikäköhän se oli se Jyväskylän tuntiperusteinen malli, jossa maksu peritään vanhempien etukäteen varaaman ajan mukaisesti? Onkohan siinä mallissa siis mahdollista sopia hoitoajoista kuukausikohtaisesti ja pitää vaikka jossain kuussa hoitomaksutonta lomaa, jos siitä on vain ilmoittanut etukäteen? Helsingissä se ei ole mahdollista. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kunnallisessa päivähoidossa perittävä korkein kuukausimaksu kattaa 10% hoidon kustannuksista.

Anteeksi mutta musta tämä oli älytön juttu, siellä on kuitenkin ollut se 1/4 hoitotätiä palkkakuluineen varattuna sen kolme viikkoa.

Toisekseen ymmärrän hyvin että eivät ala pyörittää sitä hallinnollista rumbaa mikä tällaisista parin viikon / sadan euron hyvityksistä tulisi.

Tommi K
Isyyspakkaus

Enhän minä tästä asiasta sentään edellisenä päivänä ilmoittanut, vaan siinä ajassa, joka normaalisti riittäisi. Mutta kun kesälomat. 

Tämä päiväkoti käyttää paljon harjoittelijoita, joita on helppo lisätä ja vähentää tarpeen mukaan. Poissaolot kesken vuoden ovat mahdollisia, ja pidemmistä sairauspoissaoloista ja kokonaisten kuukausien poissaoloista annetaan hyvitystä. Lisäksi hoitoajan muutoksista voi ilmoittaa päiväkotiin suullisesti myös kesken kuukauden. Näissäkin tapauksissa päiväkoti joutuu tarkistamaan resursointiaan ja laskemaan hyvitykset asiakkaille. Se vasta onkin älytöntä, jos tämä vaatii kovin suuren hallinnollisen rumban pyörittämistä. 

Ei tämä mulle ole mikään iso juttu, enkä mä täällä näppäimistön tällä puolella mitenkään raivosta puhku :) Enemmänkin ihmettelen. Jos voisin valita, että käyttäisinkö kaksisataa euroa siihen, että teen sillä jotain kivaa tai hyödyllistä vai että maksan jotain rangaistusmaksua asiasta, josta en sitä mielestäni ansaitse, valitsisin ensimmäisen vaihtoehdon.

Jojo (Ei varmistettu)

Harjoittelijat eivät koskaan ole lapsista hoitovastuussa yksin eikä heitä resurssoida lapsimäärän mukaan vaa he toimivat ryhmissä aina ylimääräisinä, eivätkä saa edes olla yksin esim ladten kanssa vaan aina mukana oltava varsinainen työntekijä.
Elokuussa alkava ryhmä ei mitenkään löysäile vaikka joku aloittaisikin ryhmän lapsista myöhemmin, se on niin tiukkaa ja hektistä ja niukalle mitoitettua, erityisesti pienten puolellla.

Itse maksusysteemi on jäykkä ja vanhanaikainen perheiden hoitotarpeille tänä päivänä.

lto (Ei varmistettu)

Hieno kommentti Jojo! Asia on juurikin näin :)

Amandan (Ei varmistettu)

Täällä pohjoisemmassa Suomessa ei ole päiväkodissa kuultukaan tuollaisesta 7h päiväkotipäivästä. Itse teen lyhennettyä työaikaa 6h päivässä ja lapsen päiväkotipäivä on 6-7 tuntia riippuen miehen aikatauluista (hän vie ja minä haen).

Maksamme silti täyden maksun... Eli saisimme pitää lasta 10h hoidossa, mutta pidämme 6 h ja maksamme täyden maksun. On sekin aika mielenkiintoista. Onneks sentään saan hakea lapsen aiemmin, tosin en ennen klo 14...

Ukonlintu (Ei varmistettu)

Juu. Meillä tyttö oli ekana kesänään heinäkuun alussa 5 arkipäivää tarhassa. Ihan koko kuusta sitten maksettiin. Kallis kesäloma, mutta tosiaan kuten sanoit, perheaika on arvokkaampaa.

Millirilli (Ei varmistettu)

Meidän poika aloitti päivähoidossa viime syksynä Vantaalla, ja meillä kyllä alkoi laskutus sen mukaan, mitä hoitoaikasopimukseen kirjattiin aloituspäiväksi. Naapureilla oli sama juttu, vaikka eivät aloittaneet hoitoa sinä päivänä milloin hoito oltiin haettu alkavaksi.

Tosin, meillä oli sellainen hassu kommervenkki, että aloituspäiväksi kirjattiin 1.8. josta laskutus alkoi juosta. Vaan päiväkodin johtajapa totesi allekirjoittamisen jälkeen, että lasta ette voi kuitenkaan jättää yksin päivähoitoon ensimmäisten kolmen päivän aikana, kun meillä ei ole tarpeeksi henkilökuntaa osan ollessa vielä lomalla.
Whaaat? Olimme hakeneet ja meille oli myönnetty paikka 1.8. alkaen, maksoimme paikasta 1.8. alkaen, mutta lasta ei kuitenkaan saanut jäättä päiväkotiin ilman aikuista??? Mitähän sitten olisi tapahtunut, jos olisin ilmoittanut, että seuraava päivä on minulla työpäivä. Monella se nimittäin oli totta. Useampi perhe joutui jättämään lapsen jo heti tokana hoitopäivänä hoitoon yksin koko päiväksi töiden alettua. Hoitopaikkaan tutustumista ei voinut aloittaa aikaisemmin, kun päiväkoti oli heinäkuun suljettuna ja avasi ovensa vasta silloin 1.8.

Tiina-- (Ei varmistettu)

Suomenlahden toisella puolella kunnallista pväkotipaikka haetaan jopa syntymättömälle lapselle! Lapset kuitenkin aloittaa pväkodin vasta noin 2-vuotiaana. Olkaamme siis onnellisia siitä, mitä meillä täällä on.

Kommentoi