Toca – Italialaisia makuja suomalaisin twistein
Kaupallinen yhteistyö: Taste of Helsinki ja Ravintola Toca
Viime kesän Taste of Helsingissä yksi lempiannoksistani oli ravintola Tocan arancini, siis uppopaistettu risottopallo, joihin olemme ihastuneet Italian-matkoillamme. Tänä vuonna Toca on jälleen mukana tapahtumassa, ja saimme WTD-Natan kanssa kutsun heidän Kaartinkaupungin-ravintolaansa hakemaan esimakua tapahtuman ruoista.
Toca on ravintola, joka tarjoaa klassisia italialaisia makuja modernein ottein ja suomalaisin twistein. Makumaailma on peräisin omistajan, Gennaro Olivieron, kotiseudulta ja lapsuuskodin ruokapöydästä, mutta mitään tusinapastaa ja -pizzaa ei Michelin-tähtiravintoloissa työskenneeltä kokilta kannata odottaa.
Tocan Taste of Helsingin -menuun Gennaro on kerännyt annoksia, jotka olivat hänen hiljattain edesmenneen isänsä lempimakuja:
- Mustekalaa, persilja-valkosipulimajoneesia ja savuperunaa – 6 mk
- Vitello tonnato – 6 mk
- Sitruunaa, valkosuklaata ja kamomillaa – 5 mk
- Raviolit juustotäytteellä, basilikakastike ja tomaattipöly (v) – 8 mk
Jos ihmettele markkahintoja, ”markka” on tapahtumassa käytettävä poletti, joilla ruoat ja juomat maksetaan. Yksi markka maksaa yhden euron, ja niitä saa ostaa markkojen myyntipisteistä. Näin tapahtumaan osallistuvien ravintoloiden ei tarvitse pyörittää itse rahoja.
Tällä illallisella Natan kanssa saimme maistaa myös muita annoksia kuin niitä, joista tehdään versio ToH:iin.
Alkupalaksi saimme juuri sen samaisen arancini-pallosen, jotka olivat viime kesän tapahtumassa supersuosittuja. Itse asiassa niin suosittuja, että ne myytiin ensimmäisenä päivänä loppuun ja ravintolan väki teki yötä myöten niitä lisää vain parin tunnin yöunilla.
Porkkanaa ja possua sisälsi myös täyteläisen porkkanakeiton ja törkeän hyvät ja rapeat lehtikaalit.
Kolmas annoksemme oli ensimmäinen myös ToH:issa saatavilla oleva annos: Mustekalaa, persilja-valkosipulimajoneesia ja savuperunaa. Mustekala oli erittäin mureaa, ja annokseen lisätty mustekalalla värjätty tapiokanäkkäri hauskaa ja rapsakkaa.
Niin ikään Taste of Helsinki -menusta löytyvät juustotäytteiset raviolit ilahduttivat kovasti. Ensinnäkin harvasta italialaisesta ravintolasta saa ravioleja, puhumattakaan alusta asti käsin tehdyistä täytetyistä pastoista. Toisekseen ToH:issa ei ole pastaa taidettu aiemmin nähdä, ja tässä annoksessa on potentiaalia samanlaiseksi yleisön suosikiksi kuin viime vuoden arancineillä.
Olimme Natan kanssa yksimielisiä siitä, että illan paras annos oli vasikkaa, varhaiskaalia ja varhaisperunaa. Todella mureaa ja maukasta. Tätä annosta ei ToH:ista saa, joten se sinun on käytävä maistamassa paikan päällä Unioninkadulla.
Jälkiruoka puolestaan löytyy myös tapahtumasta, ja kirpeän makea Sitruuna, valkosuklaa ja kamomilla oli mukavan raikas lopetus illalliselle.
Gennaro ehti istahtaa illan päätteeksi vielä kertomaan ruoistaan, edellisen vuoden Taste of Helsinki -kokemuksistaan, italialaisesta temperamentistä, Michelin-kriitikoiden vierailuista ravintolassa ja omasta, jo 14-vuotiaana alkaneesta ravintolaurastaan. Nyt, 21 vuotta myöhemmin, hän vaikuttaa silminnähden tyytyväiseltä saavutuksiinsa ja korostaa, miten tärkeää ravintolabisneksessä on tehdä juuri sitä, mihin uskoo ja mitä rakastaa. Ja Tocassa se intohimo ja rakkaus todella näkyy.
Tocan Vitello tonnato ei ollut mukana tällä illallisella, joten jotain uutta jäi vielä maistettavaksi Taste of Helsingissä. Luulen, että joudun kyllä maistelemaan vielä ainakin yhdet raviolit ja mustekalat itse tapahtumassakin. Olivat ne sen verran herkulliset.
* * *
Natan havainnot samalta illalliselta voit lukea täältä.
Tsekkaa myös Instagram-arvontani, josta voit voittaa kaksi lippua tapahtumaan!
* * *
Taste of Helsinki to 15. – su 18.6.2017 Kansalaistorin Puistossa Helsingissä.
Taste of Helsingin liput ovat myynnissä täällä, ja kaikkien ravintoloiden menut löydät täältä.