Tunnelmalliset nimijuhlat

Isyyspakkaus

Lauantaiset nimijuhlat olivat kauniit ja erittäin onnistuneet. Tytön isovanhemmat, isoisovanhemmat, enot ja lähimmät ystävämme saapuivat riiheen iltapäivällä, ja viimeiset vieraat poistuivat puolilta öin.

Nimijuhlan kulku

 1. Alkumalja ja riihen historian esittely vieraille
 2. Vieraiden esittely tytölle. Äiti ja isä esittelivät jokaisen vieraan, ja sen jälkeen vieras sai kertoa, miten hän sai tietää lapsen olevan tulossa
 3. Kertomus nimen valinnasta
 4. Nimivisa, jossa vieraat saivat arvata nimeä vihjeiden jälkeen
 5. Nimen paljastaminen ja malja nimelle
 6. Kummien esittely ja kummitodistusten lukeminen
 7. Isopapan puheenvuoro
 8. Laulu. Tarkoitukseni oli laulaa tytölle Romanssi elokuvasta Katariina ja Munkkiniemen kreivi - sama laulu, jonka lauloin Rouvalle häissämme - mutta laulu takertui liikutuksen vuoksi kurkkuuni. Sininen uni oli hieman helpompi - ei paljoa
 9. Ruokailu

Koristelimme tilan Factory Direct Partyn paperipalloilla ja -viuhkoilla, jotka tilasimme Yhdysvalloista.

Menu

Alkumalja

 • Alkoholiton mojitobooli: kuplavettä, omenamehua, limettiä, tuoretta minttua ja jäätä

Pääruoka

 • Pikkupizzat: tomaatti-basilika-mozzarella, ilmakuivattu kinkku ja savumuikku
 • Karitsan tuoremakkarat ja konjakkisinappi
 • Uunissa paistettu halloumijuusto
 • Couscoussalaatti
 • Kesäinen perunasalaatti uusista perunoista
 • Minttu-kurkkusalaatti
 • Ruisnapit
 • Juustolajitelma
 • Sinihomejuustosydämet

Viinit

 • Fleury Fleur de l'Europe Brut -samppanja, Ranska
 • Biokult Rosé, Itävalta
 • Bianco di Custoza Terre in Fiore -valkoviini, Italia

Pizzat ja salaatit olivat itse tehtyjä. Tuoremakkarat tuotiin Reinin Lihasta Helsingistä.

Makeat

 • Mansikka-suklaa-rahkakakku
 • Mansikkaleivokset
 • Puolukkaiset vaahtokarkit
 • Vadelmamarmeladisydämet
 • Kanelimureleivät
 • Aakkoskeksit etunimen kirjaimista

Tytön kummitädin tekemä mansikka-suklaa-rahkakakku oli pöydän kuningatar, ja se ihastutti kuohkeudellaan ja raikkaudellaan.

Äitini toi hänen äitinsä ohjeella tehtyjä kanelimureleipiä, joita olin toivonut.

Sydänmakeisista puolukkaiset vaahtokarkit olivat itse tehtyjä ja vadelmamarmeladit tilattu paikalliselta luomuyrittäjältä. Mansikkaleivokset Rouva teki tuoreista mansikoista.

Tytön mekon Rouva teki kierrätysmateriaalista. Yläosan hän taiteili vanhasta pöytäliinasta ja käytti helmassa vanhaa tyynyliinaa. Ruusukkeet syntyivät vanhasta lakanakankaasta.

Juhlien siirtäminen mökiltä riiheen oli lopulta hyvä asia. Ruokien valmistaminen oli huomattavasti helpompaa, saimme monipuolisemman menun eikä tarvinnut jännittää säiden vuoksi. Myös koristeemme pääsivät oikeuksiinsa mustia hirsiä vasten. Ja onhan vuonna 1900 valmistuneessa riihessä ihan omanlainen tunnelmansa.

Päivä meni nopeasti. Juhlien jälkeen olo on haikea mutta mieli hyvä.

Kommentit

Anneli (Ei varmistettu)

Mahtavat juhlat ja niiiiin kauniisti koristeltu riihi. Ja sitä paitsi ruoatkin näyttävät erittäin suuhun sopivilta.

HannaC (Ei varmistettu)

Olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa, koristelu oli todella kaunis ja isot paperiset koristeet sopivat täydellisesti tilaanne. Pitääpä muistaa ko. yritys, kun juhlia tiedossa :)

annemi

Upea juhlapaikka ja koristelut! ja mielettömät tarjoilut :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Aivan upeat koristelut ja ihanilta näyttävät tarjoilut! Miten puolukkaiset vaahtokarkit on tehty?

Vierailija (Ei varmistettu)

Hienon näköistä! Mikä nimeksi tuli?

Enni

Ihanat koristelut! Kuvista välittyy hienosti juhlien rento ja mukava tunnelma. Nimihän se tietysti minuakin uteliasta kiinnostaa..

Vierailija (Ei varmistettu)

Oi oi oi!!! Teillä kävikin siis tuuri juhlapaikan vaihtuessa, tuo tila on kerrassaan uniikki ja koristelu sopii sinne mitä parhaiten. Ja pienen prinsessan mekko, ah.. Hurmaava kuten tyttö itse ja vielä ekologinen, vau!! Liikutuksen voin ihan aistia, itselläni on kaikissa lasteni ristiäisissä+nimijuhlissa ollut kyynel herkässä eikä esiintyminen ole ollut kaikkein luontevinta, mutta sitä kutsutaan rakkaudeksi <3 Ps. Ihan hävytöntä laittaa kuvia herkuista, koita tässä sitten pitää tiukkaa ku(u)ria.. :P

Vierailija/Satu (Ei varmistettu)

Meillä oli ristiäiset 13.7 ja olen miettinyt miltä tuntui kun kaikki oli ohi ja koti tyhjä. Sinä sen sanoit: haikea ja hyvä mieli. Vieläkin pystyy tavoittamaan sen tunteen. Kiitos sanoista!

SaaristonAkka (Ei varmistettu)

Äskeisen 19.11 kommentin takana, ehkä pitäis rekisteröityä jo pikkuhiljaa.. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Aikamoiset pippalot teillä oli. Kuolaan noita ruokia... :D Meidän pojan nimiäisissä ohjelmaa ei ollut ollenkaan, pelkkää vapaata seurustelua ja ruokinakin vain äitini tekemä hirvipata ja jälkkäriksi kahvit, suolaista ja makeaa piirakkaa sekä kakkua. Nimikin kun oli kaikille jo tiedossa etukäteen, meidän mielestämme kaikki juhlallisuus oli turhaa. Pojalla oli muutenkin päällä ihan perusvaatteet (ihan käytännön syistäkin, keskoselle kun on kovin vaikeaa löytää mitään juhlavampaa) kuten kaikilla muillakin. Ei turhaa hössötystä eikä stressiä! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Aivan Ihana paikka, tunnelma, sisustus, koristeet, tarjoilu! Tykkään todella paljon että juhla on ollut persoonallisen näköinen, tuo juhlakaavakin sellainen oman näköinen, esittelyt, visailut ym., varmasti ikimusitoista! Kumpa itsekin osaisi juhliinsa kehittää jonkinlaista omaperäisyyttä ja erilaisuutta ettei kaikki menisi aina sillä samalla kaavalla!
Aivan ihana myös tuo itse tehty kastemekko!

Sandels
Sandels seuraa

Voi miten iloisen ja onnellisen näköistä! Tytöllä ollut upeat ekat juhlat, onnea kovasti! Ja jotenkin luulen että nimi olisi jo mainittu jos se olisi ollut tarkoitus täällä julkistaa.. Tyydymme varmaankin Mymmeliin?

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuntuu, että teillä on KAIKKI ja AINA niin viimeisen päälle loppuun asti mietittyä, hyvällä maulla valittua ja taidolla toteutettua, että on kyllä (pienoinen) (ei vaan SUURI) pettymys, jos nimi jää salaisuudeksi!!!

phocahispida

Riihestä tuli todella kaunis. Kuten aiemminkin todettua, usein se toissijainen ratkaisu on lopulta ensisijaisesti paras ja hauskin. Ruoat näyttävät todella hyvältä, ihan alkoi vatsaa kivistää. 

Juhlien sankaritar on muuten ensimmäisessä kuvassa melkoisesti isänsä näköinen!

Kika (Ei varmistettu)

Hienon näköiset juhlat:) Lastanne ei siis kastettu? Ku eikö noi kummit nimetä vain kirkkoon liitettäville lapsille?

Tommi K
Isyyspakkaus

Anneli ja annemi: Kiitos! Niin meistäkin!

HannaC: Sama firma myy muitakin koristeita, ja tilasimme itsekin samalla erivärisiä isoja ilmapalloja. Ne olisivat kuitenkin olleet jo vähän liikaa. Saatanpa tehdä vielä noista koristeista erillisen postauksen. Jenkeistä tilattaessa on omat kommervenkkinsä tullin kanssa, ja ne voivat tulla yllärinä.

Vierailija (17:58): Vaahtokarkit onnistuivat kyllä todella hyvin. Pistän ohjeen tänne jonain toisena päivänä.

Vierailija (18:18), Enni, Sandels ja Vierailija (22:33): Kiitokset. Joudun tuottamaan nimiasiassa pettymyksen, sillä päätimme, että meidän perheestämme ainoastaan minä esiinnyn tällä palstalla etunimen (ja kokonaisen kasvokuvan) kanssa. Ystävät ja sukulaiset saavat nimen tietoonsa muilla foorumeilla. Sen voin paljastaa, että molemmat nimet ovat vanhoja suvuissamme käytössä olleita nimiä. Etunimi on saatu Rouvan isoäidiltä, toinen nimi minun isoisotädiltäni. Nimi päätettiin hyvissä ajoin jo viime syksynä :)

Vierailija (22:33):lle vielä lisäykseksi, että kysehän ei ole siitä, että kaikki olisi aina loppuun asti mietittyä, vaan siitä, että osaamme improvisoida ja valita kuvakulmat oikein. Hyvä maku on kyllä täysin totta :D

SaaristonAkka ja phocahispida: Kyllä, tämä paikan vaihdos oli lopulta loistojuttu. Me emme aiemmin edes tienneet että tällainen riihimahdollisuus on olemassa. Onneksi se oli viime vuonna tyhjennetty katonrakennusprojektin vuoksi.

Ja phocahispidalle vielä, että kyllähän Neitiä on kovasti sanottu isänsä näköiseksi. Niin paljon, että äitiä alkaa jo ihan tosissaan harmittaa...

Vierailija/Satu: Ilo on minun puolellani :)

Vierailija (19:57): Meidän tulee ainakin järjestettyä juhlia aivan liian harvoin, vaikka niiden järjestäminen onkin mukavaa. Tässä oli loistava syy kutsua ihmisiä kokoon iloisen asian vuoksi.

Emmi Nuorgam: Rouva on kyllä tosi kätevä, oikeassa olet. Hän hykertelee tuossa vieressä tyytyväisyyttään :)

Vierailija (21:56): Niin, ainakin se vaatii, että alkaa kysellä, miksi jokin asia pitäisi tehdä niin kuin se on aina tehty. Siitä vaan, netti on pullollaan ideoita kaikenlaisten juhlien järjestämiseen erilaisin tavoin.

Kika: Kummi-nimitystä voi hyvin käyttää myös ei-kristillisistä kummeista, mutta asia varmasti jakaa mielipiteitä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Sukulaiset ja kaverit, kysykää nimeä suoraan meiltä, älkääkä lähtekö arvailemaan täällä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen sanaton. Noiden juhlien järjestely pikkuvauvan hoidon ohessa - ooh. Hienolta näytti!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihmettelin samaa kuin Kika, lasta ei kastettu, mutta silti hänellä on kummeja sekä mekko, joka kovasti muistuttaa kastemekkoa. Ymmärrän, että nämä ovat tuttuja elementtejä, jotka liitetään vauvan ensimmäisiin juhliin, mutta ei näitä asioita silti voi riisua niihin sisältyvästä symboliikasta. Sekä kastemekolla että kummeilla on oma merkityksensä, jonka sisältö on syvästi sidoksissa kristinuskoon. En siksi aivan ymmärrä, miksi käyttää kristinuskoon liittyviä käsitteitä ja symboleja, jos ei halua lapsestaan kristittyä. Jos nimenomaisesti haluaa kasvattaa lapsensa uskonnottomasti, miksi käyttää uskonnollisia elementtejä? Eikö olisi selvempää luoda täysin uusia perinteitä?

Vierailija (Ei varmistettu)

Tähän kummi-keskusteluun lainaus pro-seremonioiden sivuilta:

"Kastekummien asemesta lapselle voidaan nimetä siviilikummi(t)"

Tämä ei tietenkään ole mikään virallinen lähde, mutta yleiseksi käytännöksi on muodostunut, ettei kummius vaadi sitä kristinuskoa siihen taustalle. Kristillisessä perinteessä kummin tarkoitus on ohjata lapsen hengellistä kasvua, mutta itse näen kummit enemmänkin "ylimääräisinä" luotto-aikuisina lapsen elämässä, jotka vanhempien lisäksi ovat lapselle tärkeitä ja erityisiä ihmisiä (näin tietysti ideaalitilanteessa). Itse en kuulu kirkkoon mutta olen silti yhden pienen pojan kummi, ja täysin samoja juttuja me pojan kanssa puuhaillaan kun puuhailtaisiin vaikka kuuluisinkin kirkkoon. En minä hänelle uskontoa opettaisi, vaan antaisin hänelle kahdenkeskistä aikaani kuten nytkin.

http://pro-seremoniat.fi/juhlat/nimiaiset.phtml

Vierailija (Ei varmistettu)

Vierailija 13:54:lle kommentti: haltijakummeja ja muista aikuisua suojelijoita on ollut saduissa kauan, hyvin ei-kristillisessä mielessä. "Kummi" on vain sana, jolla on helppo viitata näihin valittuihin "aikuisiin ystäviin", jotta kaikki ymmärtävät, keistä on kyse.

Nk. kastemekko taas on juhlava vaate, jonka väri symboloi puhtautta. Samaa kai merkitsee morsiantenkin valkoinen, myös siviilivihkimisissä. Sekään ei vaadi uskonnollista tulkintaa.

Lisäksi monella vauvalla on suvun mekko, joka on alunperin ollut kristillinen kastemekko. Vaatteen perinteen tärkeys ei kai katoa, vaikka nimijuhla ei kristinuskonnollinen olisikaan (kuten puolella Suomessa syntyvillä vauvoilla ei ole).

Cawi (Ei varmistettu)

Ihanan näköinen juhlatila! Voisiko myös mansikkaleivosten ohjeen saada tänne? Näyttävät niin herkullisilta :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Vierailija (13:41): Juhlien järjestely ei olisi kyllä onnistunut yhtä jouhevasti ilman mummin, vaarin ja enojen apua. He hytkyttelivät tyttöä sillä aikaa, kun Rouva laittoi ruokia ja minä rakensin pöytää.

Seuraaville kommentoijille kummeista ja kristillisistä symboleista: Kiitos kommenteistanne. Meille valkoinen juhlamekko ei ole kristillinen symboli, eikä mekko meistä muistuttanut kastemekkoa muuten kuin väriltään. Meille kyllä tarjottiin Rouvan suvun kastemekkoa, mutta emme halunneet käyttää sitä. Kummi-nimityksen valitsimme, sillä se on nykyisin hyvin yleisesti käytetty myös ei-kristillisessä kontekstissa. Eihän esimerkiksi Lastenklinikan Kummien tehtävä ole huolehtia pienten potilaiden kristillisestä kasvatuksesta.

Cawi: Kiitos! Mansikkaleivosten ohje laitettu toivelistalle ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Hassua kuinka ihmisten pitää takertua tuollaisiin asioihin. Minä menin naimisiin valkoisessa häämekossa maistraatissa. Molemmat kuulutaan kirkkoon mutta halusimme silti että meidät vihitään muualla kuin kirkossa. Kukin tyylillään.

(Ei varmistettu)

Ihanat nimenanto-juhlat teillä! ja niin kauniit puitteet.

...ja pikkukakkosta odottaessa onkin kiva testata tuota teidän alkoholitonta mojitoboolia, kiitos vinkistä!

MariMaalla
Kivistössä

On kyllä upea tila ja kauniit koristelut! Vanhojen perinteiden uudistaminen luo uusia perinteitä, ja se on hienoa!

Ananas
Ananas ja Kookos

WAU, miten ihanan näköiset juhlat! Rouvalle lisää kehuja kauniista mekosta!

Karamellimaan Piparminttu (Ei varmistettu)

Kauniit juhlat, kaunis ympäristö ja kaikki -kaunista :)

Taidankin alkaa haaveilemaan häistä riihessä heinäladon sijaan. Tunnelmallinen paikka tosiaan, ja kauniiksi olette laittaneet.

tilkkutäkki

Pakko pistää omakin lusikka tähän soppaan. Tuon tähän ulkomaista näkökulmaa asiaan. Ensiksi Rouvalle lohdutukseksi Eestissä on vanha kansansanonta isänsä näköiset tytöt ja äidinsä näköiset pojat ovat onnellisimpia.

Sitten siihen kummiasiaan. Itse ja myös sisarukseni olemme syntyneet neuvosto eestissä, missä kaikki uskonnolisuus oli kiellety. Siltikin siellä oli nimenantojuhlat ja lapsille valitiin kummit, ketkä tukevat lapsen kasvamista aikuiseksi. Kuntakin järjesti kerran vuodessa  sina vuonna syntyneille lapsille virallisen nimijuhlan.

Omat lapseni ovat kastettuja, mutta mielestäni kummit ei kuuluu millään tavalla ainoastaan uskontoon.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minua ja sisariani ei ole kastettu lapsina, mutta meillä on kaikilla kummit. Samoin suvussamme, jossa harva kuuluu kirkkoon, on tapana pitää nimenantojuhlat ja nimetä lapsille kummit. Kummi merkitsee minulle ja perheelleni läheistä ihmistä, joka tukee lasta ja vanhempia ja on tärkeässä roolissa lapsen elämässä. Näin lienee myös kirkkokastettujen lasten kummien kohdalla, lisänä vain se kristillisenä esikuvana toimiminen.

Hemuli
Oisko tulta?

Teologin näkemys kaste-  ja nimiäisperinteisiin: se on synkretismiä, kun vanhat ja uudet perinteet yhdistyvät. Ihminen voi pitää perinteistä, jotka ovat aiemmin kulkeneet kristinuskon otsikon alla, vaikka ei itse kristityksi enää identifioituisikaan. Minusta suhde uskontoon näyttäytyy ei-katkerana, kun omia uusia tapoja tehdä asioita ei leimaa kaikesta vanhasta luopuminen. Ihan samalla tavalla kristinuskon levitessä on valjastettu vanhoja muinaisuskontojen perinteitä kristilliseen tarkoitukseen.

Merkityksen asialle antaa kokija, ei kennelläkään ole merkityksiin omistajuutta.

Paljon onnea perheellenne, ihanan näköisen nimiäisjuhlat!

kevjumbaforever

IIHANA JUTTU!! on se kiva kun kaikki tekee lilyssä juttuja. mä oon tehny bloggeriinki! siel on myös videoita joten hei tsekatkaa tää mun blogi. mä koitan saada julkkiksen huomaamaan mut ja se onnistuu vaa kaikkien tuella. tääonnistuu vielä! pitää uskoo unelmiinsa! tässä linkki:

http://www.kevjumbaforever.blogspot.fi

LOVE YOU ALL XOXO

Mellu<3

Tommi K
Isyyspakkaus

Voi, lisää kiitoksia kaikille!

Hemuli sen tuossa sanoi hyvin. On luonnollista, että perinteet muuttuvat ja kehittyvät. Se mikä ennen oli pakanallista, saattaa nykyisin olla osana vaikkapa joulutraditioita. Samalla tavalla jokin alun perin kristillinen asia on muodostunut niin kiinteäksi osaksi omaa kulttuuriamme, että kristillinen alkuperä on muuttunut toissijaiseksi.

I-M (Ei varmistettu)

Lueskelin palstaasi nyt eka kertaa ja taidan jämähtää tähän. :D Kirjoitat tosi mukaansatempaavasti ja palstan parissa voi näköjään viettää aika luvattoman pitkän ajan huomaamatta ajankulua ollenkaan. :)

Pakko sanoa näin kristittynä - ja myös uskovana - että minusta oli ihana nähdä nimijuhlat, jotka eivät ollenkaan olleet vain uskonnoton kopio kasteesta! Paljon näkee näitä "omaperäisiä nimiäisiä", joissa on puhuja, ihmiset seisovat pöydän ympärillä juuri kuin ristiäisissä, pöydässä on kynttilä ja kukkia, kummit "toivovat lapselle hyviä asioita" ja niin edelleen ja niin edelleen. Eli käytännössä ristiäiset ilman kastetta. Jos kerran kyseessä on ne nimijuhlat, niin miksei voi pyörittää sitä ohjelmaa vain nimen ympärillä. Niinkuin teillä siis. :)

Kummi on sanana helppo ja tuttu, eikä siihen välttämättä tarvii sitä kristillistä merkitystä. Tuskinpa suurimman osan tapakristittyjenkään lasten kummeista on valittu sillä perusteella, ketä halutaan tukemaan vanhempia lapsen kristillisessä kasvatuksessa. Eiköhän melkolailla kaikki valitse ne kummit sillä ajatuksella, että kyseessä olisi se tukiaikuinen, se, joka ymmärtää silloin kun äiti ja iskä ei todellakaan ymmärrä. Nuo teidän kummitodistukset oli tosi ihanat ja kiteytti kauniisti sen ajatuksen siitä, mitä mekin halutaan kummien olevan meidän lapsille. Me ollaan vähän sillä ajatuksella liikkeellä, että eiköhän me itte saada huolehdittua siitä kasvatuksen kristillisestä puolesta ja riparilla sitten lapset saa oikeasti ite käyttää päätään ja miettiä, uskooko ne ja mihin uskovat ja miksi ja miten.

Kiitos tästä palstasta! :) Käyn varmasti toistekin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Pakko kommentoida, että mulla tulee tästä mieleen se kuinka usein ensimmäisen lapsen kohdalla kaikki viimeistä piirtoa myöten on nimenantojuhlissa, 1- vuotissynttäreillä ja joskus vielä 2- vuotissynttäreilläkin harkittua, mutta annas kun tulee toinen lapsi tämä into lopahtaa kokonaan. Tai ehkä sille ei enää ole aikaa? No joka tapauksessa, mua aina säälittää ne tokat. Eli luvatkaa että teette hänellekkn sitten samantasoiset bileet &lt;3.

Hennamaari (Ei varmistettu) http://estetiikkaajaelamaa.blogspot.fi

hei, minkälaisia kommervenkkejä sisältyi tuohon paperipallojen tilaukseen? Nimiäiset tulossa ja mietin, tilaanko Suomesta vaiko tuolta jenkeistä...

Tommi K
Isyyspakkaus

Niistä piti tehdä tulli-ilmoitus ja maksaa melko korkea tullimaksu. Huomattavasti helpommalla pääset kyllä jos tilaat EU:sta. Itse en silloin löytänyt vastaavia, mutta nyt tiedän että ainakin Paper Shop Helsingissä myy vastaavia. 

Kommentoi